Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Tăcătorul de cuvânt al Guvernului

Tăcătorul de cuvânt al Guvernului

1) Cum anume a decurs comunicarea dintre instituţiile puterii si media în perioada ianuarie 2005-ianuarie 2009?

2) Există semne că, în noul algoritm după care funcţionează esichierul politic românesc, relaţia de comunicare dintre noile autorităţi si presă s-ar putea schimba fundamental si ce speră jurnalistii să se modifice în această privinţă?

3) În mod punctual, cât de acut se resimte, de pildă, absenţa unui purtător de cuvânt al Guvernului?

Acestea-s intrebarile la care  Saptamana Financiara a cautat raspunsuri. In link aflati raspunsurile celor intervievati, iar in ceea ce ma priveste gasiti (si) aici spusele mele. Cu amendamentul ca am uitat sa precizez in raspunsul catre SFIN ca gasesc imperios necesara functia de tacator de cuvant al Guvernului.

1) Comunicarea dintre instituţiile puterii si media a decurs extrem de prost în perioada ianuarie 2005-ianuarie 2009. Dar asta nu-i nicio noutate pentru administraţia de stat din România. Toate puterile politice constată post-factum – cu regret si în mod inutil, căci nu bagă nimic în cap si nu învaţă din greseli – cât de prost au comunicat si ce bine le-ar fi fost dacă ar fi avut o relaţie de colaborare profesională si promptă cu media.

2) În privinţa vreunei schimbări majore în actuala configuraţie politică, nu-mi mai fac de mult iluzii. Ca să n-am deziluzii – vorba lui Emeric Jenei. Premierul are impresia că stie să-si poarte singur cuvintele, după cum el însusi a declamat, iar prin ministere nu văd vreo preocupare serioasă pentru comunicare. Oricum, bănuiesc că-si vor lua ziaristi fideli culorilor politice pe post de purtători de cuvânt. Care ori se vor schimba drastic când vor da cu năsucurile de aerul tare al puterii, ori vor fi izolaţi de structurile bugetare si vor deveni corpuri străine în niste ministere de unde vor afla noutăţile citind pe Net.

3) Se resimte în mod evident absenţa unui purtător de cuvânt al Guvernului. Uitaţi-vă că au adoptat o sumedenie de măsuri (după părerea mea, neghioabe!), vehement contestate de media si de importante segmente ale opiniei publice, si n-a avut cine să explice raţiunile deciziilor.

P.S. Ceva mai demult, un text (in context) de-al meu a dat foc constiintelor…

UPDATE: Complexul piticului liveste din nou. Boc isi pune mai multi vorbitori.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

24 thoughts on “Tăcătorul de cuvânt al Guvernului

  1. La doispe noaptea e mai greu cu neuronul la plimbare.Infine.
    Piticul,de la guvern,nu-si poate lua purtator de cuvint,deoarece el nu spune nimic.Nu spune decit ceea ce-i spune marinarul sa ne spuna.Purtatorul ar trebui sa ne comunice cite ceva din prinosul gindirii rachiteanului.Dar ala fiind doar trompeta…..simplu nu ?
    Ar putea si el sa motiveze ca vrea sa faca economie de-o leafa.

  2. Gasca PD-L(fara blonda ca e la munca la Stuttgart) cu premierul informal Boc si cel real Basescu au i intalnire informala adica o paranghrelie intr-un restaurant din Poiana…cred ca asa zisa Criza-si trage palme cand vede cat de serios e tratata.

  3. Departamentul PR e la pamant. Normal ca nu vor sa aiba purtatori de cuvant. de ar comunica guvernul cu populatia?…le pasa lor? Nu. deci normal ca nu au purtator de cuvant. Oricum sunt prosti..putea sa aiab ca sa minta mai bine. Dar nici sa minta nu-s astia in stare

  4. Pai a alege un purtator de cuvant pentru Guvern este pentru domnul Boc la fel de irational cum ar fi la antena3 aparitia unui promo care sa faca (evident) promovarea promoului emisiunii Sinteza Zilei.

    Pai Boc este el insusi un purtator de vorbe (neintrecut in istorie) al Carmaciului Natiunii. Pentru Boc e de neinteles numirea unui purator de cuvant al Guvernului – pai daca se intampla ca unul sa fie ales Boc cu ce se mai ocupa? Ca oricum nu el conduce Guvernul si nici nu ia deciziile.

    In opinia mea Boc este purtatorul de cuvant al guvernului de miezu noptii Basescu-Madam Udrea.

    Ori de promo la promo cine a mai auzit.

  5. Da, dle Ciutacu, Boc are dreptate! El a inaintat propunerile de secretari de stat ale lui Oprea la Monitorul Oficial fix la “ora cinci”(ora 17.00). Numai ca a uitat sa spuna ca era… ora New-York-ului(de unde a telefonat Geoana).

  6. In fiecare zi ma uit pe net la stiri ,poate ,poate apare o adiere de schimbare buna pentru tara in general , dar observ ca trebuie sa mai treaca multe ierni ca sa inceapa sa se schimbe ceva.Nu am sperat mult dupa votul uninominal considerandu-l mai prost decat ce a fost pana acum ,dar parca nimeni nu este interesat sa faca ceva in romania,toata lumea asteapta, CE?? probabil o alta lovitura de stat?!Sper sa nu fie asa, dar tare cred ca totusi constitutia se va schimba si vom avea presedintele ales pe viata.

  7. De aproape doua ore ma uit la televizor si nu-mi vine sa cred. A murit sufletul Basarabiei, a murit sufletul nostru romanesc, poetul Grigore Vieru. Cred ca Dumnezeu vrea sa ne atraga atentia ca suntem prea mici cu mizeriile noastre de toate zilele, cu preocuparile noastre marunte si meschine. Doamne de ce oamenii mari ai acestui neam mor si cei marunti raman ?! Dumnezeu sa-l primeasca in rai !

  8. Citisem initial ”TOCATOR” si nu intelegeam poza cu ciorba aia de limbi inspumate pusa pe foc.
    Mai am o singura nedumerire. Care-i limba puterii si care-i limba media?

  9. …Un om bun,un poet remarcabil…ce pacat ca nu stim sa ne pretuim valorile atat timp cat ele sint printre noi.Grigore Vieru s-a dus sa mai compuna un vers pentru Doina si Ion Aldea Teodorovici…Dumnezeu n-a mai avut rabdare sa-i tina despartiti…Familia spirituala a lui Eminescu este din nou impreuna…Dumnezeu sa-I Odihneasca

  10. In timpul chermezei date de PD-L in decor alpin, la un moment dat, Basescu chinuit stomacal de excesul culinar facut, iese sa se aeriseasca (insotit fiind, fara ca el sa stie de Ecoboc), pitulat in buzunarul de la spate al pantalonilor.
    Plimbindu-se ingindurat si atacat de crampe stomacale, isi aduce aminte de “olario-urile” copilariei si pentru a mai uita de cele rele striga cit il tin bojocii:
    – Am mincat prea mult!
    Ecoboc din buzunar ii raspunde:
    – Am mincaaaat prea muuuult!
    Incurajat de raspuns, Traienel continua:
    – Si ma doare stomacul !
    Ecoboc reverbereaza:
    – Si ma doare stomacuuuul!
    Dupa un timp, Alesul coplesit de efortul pantagruelic constata cu strigaturi:
    – M-am cacat pe mine !
    Ecoboc ii raspunde:
    – Ba nu, te-ai cacat pe mine si nu stiu sa inot.

  11. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Din pacate,astazi domnul Grigore Vieru s-a inaltat la ceruri.
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si liniste,ca prea i-a fost zbuciumata viata;a luptat pentru mama sa Romania si pentru fiica ei Basarabia.
    Vesnica sa-i fie maretia!

    La noi sunt putini care lupta pentru noi romanii si pentru Romania;daca te apuci sa-i numeri,termini repede.
    Sigur ca se simte acut ca nu avem purtator de cuvant la guvern-guvernantii nu cred ca avem nevoie de asta(mai bine in tuciul din poza publicata de Dvs.le-ar fierbe capetele lor,nu al unui biet porc,care ne da macar o piftie).
    Daca ar fi o comunicare corecta si la timp,n-ar mai aparea(poate) Basescu sa dea telefon la jurnalisti la tv ,ca nu stiu ce vorbesc,cum prezinta lucrurile.Ce inteleg bietii oameni din asta?Ca suntem mereu dezinformati de mijloacele de comunicare?!
    Purtator de cuvant ar trebuie sa fie un om imun la toate magariile conducerii,sa fie vertical,sa fie corect si la obiect,sa prezinte real si concis informatiile,intr-un mod pe care trebuie sa-l inteleaga tot romanul.
    Greu sa gasesti un asemenea om,dar cei ca Dvs.,care cunoasteti mai bine media,reteaua de comunicare,sa gasiti persoana potrivita.Sigur aveti caderea si integritatea sa propuneti Guvernului un asemenea om.
    Va doresc numai bine,cu tot respectul,
    IoanaP

  12. ca sa folosesc o “inversiune poetica” acum avem “cuvant la purtator” pt presedinte . Boc e bun ca poate fi tinut dupa tine , a se vedea plecarea in belgia (cred) unde dl basescu a plecat cu trompeta la purtator … in mod logic purtatorul de cuvant a dlui prim ministru nu poate fi decat unul de dim mai mici …deci dra basescu 🙂

  13. eu zic sa scoata functia de purtator de cuvant al guvernului,pentru ca cineva acolo sus s-a gandit si la asta si deja baga material pe la realitatea…

  14. Aşa cum au observat şi alţii înaintea mea, are guvernul purtător de cuvânt (unul care nu moşmoneşte vorbele, chiar le mitraliază de parc-ar fi gloanţe!) de ce trebuie să ne mai facem griji? Şeful peste guvern(-ul personal!)ni l-a prezentat acum o lună în mod solemn aţi uitat?
    Ah, da! Era presat de timp, iritat de conjunctură, uşor mahmur (de la beţia puterii nu de la altceva, da?) şi puternic euforic de reuşita farsei, nu-i de mirare că s-a încurcat în termeni.
    Deci… purtător de cuvânt avem, îl avem şi pe unu’ care şi-a făcut guvern după chipul şi asemănarea lui, un Prim Ministru ne mai trebuie! Desigur, după aceea ne trebuie un guvern. Al nostru, nu al lui!

  15. Rolul unui purtator de cuvant este sa testeze reactia publicului , ca sa nu isi uzeze imaginea prea repede persoanele aflate in functii de conducere !

  16. Eu cred că Dl. Băsescu este deja purtător de cuvânt al Guvernului: el centrează, el dă cu capu’! Cred că după intervenţia de la Realitatea, nu mai încape nici o îndoială că e aşa! Oricine va deveni preşedinte în urma alegerilor din 2009, nu va putea răsturna un Guvern, pentru care marele jucător va face tot posibilul să fie majoritar, şi va folosi cu succes cozi de topor din alte partide. Aşadar, cred că Zeus îşi pregăteşte de pe-acum planul de rezervă, şi va deveni oficial purtător de cuvânt din 2009, în cazul că nu va fi reales. Trebuie doar ca Boc să-i deconteze suma pe anul în curs pentru această slujbă. Păcat că nu va putea să-i dea chiar şi o decoraţie! Dar poate şi-o va acorda singur la final de mandat…

  17. Multe din institutiile ‘normale’ ale unui guvern ‘normal’, intr-o tara ‘normala’ si ea sunt eludate la noi. De ce nu ar fi ‘sarita’ ca functionalitati si veridicitate institutia ‘speakerului’ (care, intre noi fie vorba, ar trebui sa fie mama si tatal lor in materie de PR)?!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.