Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Daţi-mi un singur purtător de cuvânt!

Daţi-mi un singur purtător de cuvânt!

Reactia imbecila a MAE in cazul rapitilor din Egipt mi-a adus aminte de o tema pe care voiam s-o dezvolt de mai multa vreme: calitatea profesionala a purtatorilor de cuvant. In speta asta particulara, inteleg dorinta lui Calin Constantin Anton Popescu Tariceanu de a-i asigura Oanei Marinescu, fosta sa purtatoare de cuvant, revenita in campul muncii dupa lehuzie, un post bun. Da’ nu pricep de ce istericalele Oanei, altfel fata buna, nu-si puteau gasi alt culcus (director general pe comunicare) decat intr-o astfel de institutie, extrem de vizibila, sensibila peste masura si expusa la scandaluri cu rezonanta internationala.

Dar nu despre (in)capacitatea Oanei de a se comporta ca un profesionist al breslei vreau sa povestesc eu aici. Subiectul comporta – dupa umila mea parere, de om care a facut si el, independent de vointa lui si fara pic de placere, de vreo doua ori in viata, pe purtatorul de cuvant – o abordare mai larga. Fiindca este vorba, inclin sa cred, de un fenomen: subcalitatea oamenilor care se ocupa de comunicare in institutiile publice. Lenti, previzibili, lipsiti de zvacul necesar, straduindu-se din rasputeri sa ascunda informatiile relevante in loc sa le dea publicitatii, cam asa arata, din unghiul meu, imensa lor majoritate.

Nu stiu, poate n-avem scoli bune, poate n-avem bani sa platim niste scule in comunicare (desi eu zic ca nu mai e cazul in nici o institutie publica importanta romaneasca) sau poate n-avem talent national la sportul asta. Multi provin din media si nenorocirea e ca, odata ajunsi lefegii la stat, in loc sa incerce sa transforme mentalitatea bugetarilor, iau forma sticlei si se comporta asemeni bugetarilor cu zeci de ani vechime.

Nu vreau sa absolutizez, asa ca (iar) va consult: numiti-mi un purtator de cuvant (sau echivalent) care vi se pare performant si dati-mi si motivele.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

35 thoughts on “Daţi-mi un singur purtător de cuvânt!

  1. Păi, exact asta nu se înțelege acolo unde ar trebui să fie lucrurile clare. Oamenii ăia provin, în general, din media. E vorba de o cu totul altă meserie. Da, e bine să aibă experiență în media, să știe cum funcționează, dar nu este suficient. Părerea mea…

  2. Ma lasa memoria (nu c-ar fi ceva nou in asta) dar a fost odata ca niciodata o dama care acuma e ceva pe la o transnationala cu tigari. Mie-mi placea despre ea.

  3. la un astfel de minister de externe, avem astfel de purtatori de vorbe (in vant).
    de ce platim noi cel mai scump gaz? ca avem oameni buni in diplomatie.
    deci sunt varza !

  4. Chit ca e oaresce conflict de interese, hai ca zic eu. Andreea Dumitru de la MApN. Din cel putin doua motive. 1. Stie cand sa vorbeasca si cand sa taca si isi argumenteaza tacerile de fiecare data. 2. A priceput o chestie esentiala: jobul ei e sa ajute comunicarea, nu s-o bruieze.

  5. Gilda Lazar dupa cum mi s-a adus aminte prompt 🙂
    Pe de alta parte : romanul e atat de obisnuit sa macane titularii toata ziua pe toate canalele media incat “purtatorul de cuvant” e deja ceva neobisnuit la noi. Cum il cheama sunt sigur ca 90% stiti, dar CUM ARATA purtatorul de cuvant de la Cotroceni, ia…cu mana pe inima cati stiti ? 🙂

  6. De ce GVF? Stie sa dea replici, stie sa comunice direct ce are de comunicat,este inteligenta, nu se pierde cu …firea:). De asemenea cred ca este si respectata in bransa jurnalistilor, dar si de catre politicieni. Se mai leaga unii de dictia ei (cifrele), dar a facut progrese.

  7. Mircea Geoana :), cat despre de ce platim noi scump gazul as indrazni sa spun ca nu MAE e de vina. Mae urmareste si tb sa se plieze pe politica externa trassat de seful statului care nu asculta d eprofesionistii din MAE ci de sculele gen Avramescu sau patapievici. “Marea Neagra lac rusesc” iata dece platesti matale mai scump gazul si alte astfel de umflari ale muschilor inutile… Nu mai culpabilizati MAE pt toate alea…si ale lor dar mai multe ale politicienilor vremelnici

  8. pentru ca din pacate de la cel 15.000 specialisti celebrii numai neprofesionistii au fost promovati in toate domeniile.
    de asta ne merge asa de bine…. ai calitati de pres , nu ai coloana vertebrala , casi gura mare …( a admiratie fireste ) esti foarte bun.
    de ce sa mai fii si competent ??

  9. – La o primă căutare am dat peste purtătorii de cuvânt ai Ministerului Public:
    http://www.mpublic.ro/lista_purtatori.htm
    Comedia este că unii dintre oamenii ăştia au adresele oficiale de mail pe yahoo. Adică dacă eşti perspicace, te poţi zbengui printre informaţii sensibile. Pă surse.
    Şi-apoi ne mai mirăm că filmează pig brother la femei…
    – Condiţii de înscriere în concursul pentru ocuparea postului de purtător de cuvânt personal: 7 ani de acasă, 17 ani la oraş, 20 ani în şcoală, 4 ani în presă, 4 ani în sistem, 8 ani de internet, legitimaţie de bibliotecă.
    – Domnul Cristi Diaconescu mi s-a părut supracalificat pentru postul de purtător de cuvânt la partid şi spectaculos în argumentarea unor decizii politice exotice.
    – Gilda Lazăr era tare; eu o aştept la Ministerul Economiei si Finantelor…

  10. eu ma cutremur gandid ca aceeasi e si reactia SIE, care, cum bine zicea un ziarist cu vechime, face revista presei pe bani buni

    asta ca sa ne amintim pururi de indemnul unui toaras, de-al nostru, dintre noi : sa stam linistiti la locurile noastre

  11. Sa vedeti cu mface jigodia de Turcan: pur si simplu arunca stirile pe diferite surse, se creeaza agitatia, la Cotroceni le zice la ziaristii acreditati ca nu poate sa spuna nimic. Sa fii si sursa si sa faci si pe prostu mi se pare un lucru diabolic. si aer cv interesant..

  12. Victor, scoli avem, iar de bani foarte multi nu avem nevoie. Si eu sunt sigur ca avem si oameni, dar ia gandeste-te cam cat de greu sa ajungi purtator de cuvant?

    Dintre ultimile numiri pe acest post cea care mi-a parut cea mai halucinanta e Tudor Chiuariu, purtator de cuvant PNL

  13. Eu una nu stiu nici un purtator de cuvant performant. Nici macar Turcan nu este un priceput in ale comunicarii. Ca sa nu mai zic ca in privinta celor care provin din media te astepti la ceva mai mult, dar intotdeauna dezamagesc (vezi Camelia Spataru, Oana Marinescu si altii).

  14. Crin Antonescu
    Corina Cretu
    Mircea Geoan
    Cristian Diaconescu
    Gabriela Vranceanu – Firea
    In opinia mea, fiecare dintre cei enumerati, cand au detinut functia de purtator de cuvant, au stiu cand, de ce, cum si ce au de comunicat.

  15. corina cretu a fost cea mai decenta… o profesionista… nu zic nimic de gabriela vranceanu firea, ca radeam de fiecare data cand comunica ceva..:)

  16. Pentru presa straina Corina Vintan ramane un reper in comunicatii, un excelent spokeswoman care a avut MAE.

  17. Victore, draga.
    Stii ca imi esti prieten si te pretuiesc mult. Si nu ma feresc sa o spun chiar daca colegi de ai mei au alta parere.
    Cred ca ai uitat-o pe Corina Vintan. Mie mi-a fost colega la “Eveninimentul Zilei”. In afara de faptul ca este o colega senzationala, tipa stie meserie. Daca nu era ea nu stiu cum statea cu popularitatea Ungureanu (MRU). Nu fiindca nu e un tip care se pricepe, dar fara un om meserias, ti-o trage presa de nu te vezi.
    Eu zic ca Vintan chiar a facut treaba si e meseriasa.

    PS
    Nu uita ca putea sa se duca la SIE dar a preferat sa faca ce ii place

    Cu salutari fratesti,

    Florian Bichir, pentru prieteni Padre

  18. @Bichir: fratele meu alb, nu contest, dar nici nu cunosc. da, sunt de acord cu tine ca, in esenta, MRU nu avea absolut nici un asset pentru subita sa celebritate media. si-o fi facut femeia treaba, nu neg, da’ fara sa aflu eu. desi, Padre, episodul cu tamplarul si electricianul a fost nasol.

  19. Si eu cred ca au fost cativa purtatori de cuvant foarte buni la MAE – Corina Vintan, Victor Micula si Cosmin Dobran. Buni comunicatori si oameni care au stiut cum sa-si vanda “marfa”. In plus, mai si inteleg cum e cu munca de ziarist.

  20. Da’ sunt curioasa, l-o fi sunat cineva din presa pe Victor, care fuse numit sef la “celula de criza” pe Egipt? Ma indoiesc, caci el e genul de om care iti explica tot cap-coada. Oana Marinescu sucks, anyway.

  21. Subscriu la ce se spune despre Corina Vintan. In perioada aia, MAE a trecut prin faze mai grele decat episodul cu tamplarul si electricianul de care aminteste Ciutacu. Totusi, au fost depasite cu bine si MRU a crescut in sondaje, gratie si Corinei. Diferenta e ca episodul cu pricina a fost convenabil, pentru ca dragutul de Tari mai avea niste datorii de platit. S-a si vazut: numirea lui Cioroianu. Culmea e ca si Cioroianu, desi liberal de frunce, a fost debarcat fix prin aceeasi metoda convenabila: o criza aparent prost gestionata.
    Mai am un exemplu de purtator de cuvant bun. La aparare, Cristina Dumitrescu.
    Atuurile lor sunt similare: au incercat, pe cat posibil, sa nu blocheze comunicarea si sa nu nege in mod ridicol informatii care evident erau deja pe piata. Ceea ce majoritatea purtatorilor de cuvant de la noi nu fac.

  22. Subscriu intru totul la ce au zis Alison si Florian mai sus despre Corina Vintan. Da, a facut exact ce trebuie sa faca un purtator de cuvant sa iasa la inaintare sa incaseze shpitzurile in bot si stea in spate cind e de bine. Sa fie scut intre presa si demnitar/ institutie. A propos de rapiri. Uitam usor ca primele patru zile, cind cu rapirea celor trei jurnalisti, unele dintre cele mai dificile momente, celula de criza era la MAE iar purtator de cuvant era Vintzan. Nu a dat foarte multe date – nici nu se pot da, acum stim de ce – dar nici nu s-a balbait, nici nu dat-o la intors: mesaje scurte si la obiect. Incat nici sa nu te lansezi in speculatii nici sa afli ce stiu serviciile secrete, desi toata lumea ar vrea o astfel de exclusivitate. Da, o parte din straulcirea in presa a lui Ungureanu, subscriu, i se datoreaza. Spui, Victor, ca nu ai prea vazut-o. Exact ! Asta si facea, nu iesea decit cand trebuia, de vazut il vedeai pe cel pe care trebuia sa-l il vezi si pe care ea era platita sa il faca vizibil. Acelasi Ungureanu. Ce stim noi mai putin despre Vintzan sint relatiile ei cu presa straina, care e extrem de cusurgie. Au fost asalturile presei straine pe MAE imediat in 2005 si inaite de aderare cu sase luni. Nu s-a simitit nimic la noi. A gestionat aceasta relatie excelent. Nu poti sa nu recunosti ca si Corina Vintan a lucrat pe un produs de calitate (cu pacatele lui cu tot), Ungureanu, de aceea a si fost bine vazuta. In plus, toti ziaristii erau egali pentru MAE nu existau favoritisme si era o relatie de fair play, se spuneau multe lucruri off si off ramaneau. De la MAE, nu sunt de neglijat Gilda Lazar dar si Simona Miculescu, uitata prea usor. In comparatie cu Turcan, Corina Cretu a fost o Doamna, desi a avut pacatele ei. Poate o sa imi tai, Victor, urmatoarea referire: dar si Adriana Saftoiu a fost foarte buna pe domeniul ei. Prea putin versata, o adevarat Doamna, a fost la la Guvern si Doina Jalea, care a stat doar vreo sase luni cel mult. De ce il uitati pe Claudiu Lucaci, tot la Guvern ? Si el a fost OK.

    PS Daca imi mai aduc aminte promit ca mai completez.

  23. Desi ne propunem sa nu absolutizam, sa nu generalizam reusim totusi sa “judecam” grupuri, persoane, idei fara a avea acces la intreg puzzle-ul, fara a analiza sistemul/institutia in ansablu. Carmen Podgorean a fost mult mai mult decat un purtator de cuvant pentru MAE, Corina Vintan de asemenea. Poate se cuvine sa avem o lista a purtatorilor de cuvant MAE si sa analizam unde au gresit, daca sunt responsabili in exclusivitate de greselile lor/ale institutiei in comunicarea mesajelor MAE, daca au fost competenti sau nu.

  24. @everybody: stiu ca-s paranoic, da’ cum ati aflat toti odata, la o zi si jumatate dupa ce am postat textul asta, ca eu caut un purtator de cuvant adevarat? in alta ordine de idei, cum naiba se intampla ca absolut toti care scrieti in ultimele doua ore o placeti pe Corina Vintan? sa fie chestie de feng shui?

  25. Oana Marinescu??? Cine? Fata aia care a starnit presa impotriva lui Tariceanu de nu mai stia cum sa scape de ea? Care tipa la jurnalisti de iti era teama sa o intrebi ceva? Care a reaparut brusc in peisaj sa-i spele imaginea lui Cioroianu, taman cand baiatul era gata sa primeasca un picior in fund de bun ce era. E o gluma proasta fata asta! A fost adusa in externe pe un post nejustificat de tariceanu!Ce a facut ea pana acum in MAE, in afara de a-si aduce oamenii si crizele de isterie in minister?marinescu si diplomatia! Ha ha
    Evident, si in afara de a incerca sa-i sperie pe cei care incercau delicat sa ii spuna ca e dusa cu pluta, cu marile ei proptele in sferele inalte. Care sunt doar in capul ei, plecat de mult, probabil in Egipt cu Cioroianu cel cu mintea linistita.
    Fratilor, Cioroianu, Marinescu se merita unul pe altul!

  26. Eu zic sa nu o uitati pe saftoiu. cu toata tradarea ei, ca purtatoare era buna. stia sa se joace cu baietii din presa. si nu numai cu aia

  27. Victor, cu tot respectul pe care ti-l port, cred ca ai facut o prezentare superficiala pentru ceea ce inseamna purtator de cuvant sau comunicator. Si tu ai lucrat in institutii. Prima datorie a unui purtator de cuvant/comunicator este aceea de a-si proteja institutia, indiferent daca tie ti se pare moral sau nu, Mai ales omul care o conduce, fie ca are sau nu dreptate, indiferent daca, personal, comunicatorului nu i se pare ok. Intr-un fel, acel om se depersonalizeaza.. Purtatorul de cuvant/comunicatorul e, de obicei, om de sacrificiu. Ai dreptate cand spui ca nu se vede munca. Munca este de galera si se poarta in spate. Cu sistemul opac, dar si cu leaderul care intelege sau nu rational ca trebuie sa existe o comunicare sanatoasa si o strategie. De obicei, lipseste. Ce vreau sa spun e ca e cel mai usor sa “evaluezi” un purtator de cuvant, fara a tine cont de alte detalii. Or, din partea unui om de presa cred ca e important sa cunosti mai mult din meseria celui care, intr-un fel, ti-e omolog. Ar fi interesanta o dezbatere, dupa terminarea alegerilor. Cu mult respect!

  28. Ca simplu cetatean asezat in fata ‘tembelizorului’ mi-am adus aminte de o alta ‘reactie’ a MAE. De pe vremea capsunarilor, impiedicati sa intre in Spania, dupa ce un roman adormit la volan a spulberat vreo 6-7 din Guardia Civil.

    Atunci au fost intorsi de la granita, escortati pina in Franta… acolo la fel… injositi…

    Imi aduc aminte care a fost reactia Consulului Romaniei la Marsilia. Bolsevicul asta a declarat ca trebuie sa-i intelegem pe spanioli, ca au ajuns autocarele la o ora tirzie… ca era dificil de verificat care indeplineste conditiile trecerii granitei… bla-bla-bla.

    Cum e posibil ca un slujbas al statului platit si din banii amaritilor de care si-au batut joc militienii din Spania si Franta sa vina cu asemenea texte penibile. El gasea motive sa justifice abuzurile asupra unor cetateni romani.

    Un diplomat vertebral ar fi insistat ca daca numai un singur roman din sutele intorsi din drum, indeplineste conditiile de intrare in Spania (dupa regulile stabilite tot de ei) sa fie lasat sa intre in acea tara.

    Dar cita vreme vor fi in diplomatie sinecuristi, rasplatiti pentru serviciile facute partidului la guvernare si nu trimisi la post datorita calitatilor profesionale, asa vom pati.

    Nu-l vedeam cu ochi buni pe Mircea Badea care ziceam ca exagereaza, ca prea-s totii boi si vaci, dar tare ma tem ca are dreptate. Mediocritatea si incompetenta sunt cultivate in continuare.

    Deci sa nu ne mai miram de ce ni se intimpla daca ajung sa ne conduca insi facuti la f.f., care au absolvit folosind metoda calatabosului si a palincii.

  29. Eu cred ca purtatorii de cuvant care activeaza in institutiile publice si nu numai , sunt pusi acolo tocmai ca sa ascunda informatii relevante , pentru ca publicul nu reactioneaza !
    Eu cred ca Oana Dobre ar fi o buna purtatoare de cuvant !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.