Esti aici:
Prima pagină > Guest > Tehnocratia are nevoie de Machiavelism ca sa reziste, chiar si un an

Tehnocratia are nevoie de Machiavelism ca sa reziste, chiar si un an

radu magdinTehnocratia are nevoie de Machiavelism ca sa reziste la Bucuresti, chiar si un an. Fara abilitati politice, ministrii tehnocrati sunt potentiale victime intr-o gherila venita din mai multe parti. Daca nu stiu sa joace politic, pe langa expertiza pentru care au fost adusi in Executiv, vor iesi sifonati ca imagine, si, mai grav, modelul tehnocrat va fi discreditat, clasa politica mai mult sau mai putin reformata de pe urma semnalelor strazii urmand a jubila (“iata, nu sunt mai buni decat noi”). Atat Presedintele Iohannis si o parte a populatiei, singurii aliati de moment, vor fi la randul lor dezamagiti, Iohannis urmand a pierde si putina popularitate fiindca, desi nu e politic, e totusi “guvernul sau”. Asadar, e nevoie de o strategie puternica din prima zi, pentru a reusi.
Acest articol nu se vrea un scenariu apoteotic sau pesimist, ci unul cat se poate de realist. Scriu acest text, cat se poate de direct, la invitatia unui ziarist cat se poate de direct, pentru ca noul Guvern va avea parte si de multe sperante si de destule dezamagiri. Ca persoana care a lucrat 5 ani la Bruxelles, revenind apoi in tara, si sperand sa schimbe Romania in bine, inteleg situatia in care se vor afla multi din viitorii ministri, cu diferenta ca ei vor simti zilnic presiunea politica, inclusiv de semnatura, in urmatorul an. Mi-ar face mare placere ca acest guvern sa reuseasca: depinde in mare parte de el, de felul de cum vor juca, politic si ca politici publice, atat noul Premier cat si colegii sai de cabinet.
Domnul Ciolos nu trebuie subestimat caci e si un bun profesionist si versat in negocierile cu varii actori, portofoliul agriculturii fiind la Bruxelles unul complicat: e obisnuit si cu greve, si cu alte proteste, si cu interese divergente; avea insa si o administratie – birocratia europeana – respectata si bine platita, in spate. Va fi important, ca atat el cat si echipa sa, sa isi dea seama cine le vrea binele si cine nu (sau le vrea binele dar nu succesul) si totodata sa constientizeze ca jocurile de la Bucuresti se joaca cu mai putina clasa ca la Bruxelles; spun asta din propria experienta, onorifica. Mai totul este tactic, mai nimic strategic. Faptul ca acest Guvern are din start mandat limitat, il face partial “lame duck”: “lasa, frate, ca trece” – vor spune unele angrenaje administrative si politice, intarziind, cat pot, orice initiativa. O prima lectie de machivelism romanesc, si o baza de supravietuire: nu anunti dinainte “sistemul” cat intentionezi sa il schimbi, altfel trimite anticorpi (intai iti instalezi oameni, intelegi jocurile de putere, si pornesti reforma dupa ce ai format o coalitie, de preferinta discreta, ca sa nu fie atacata in punctele sensibile). Anuntul reformarii pe model Bruxelles a administratiei poate ca ne-a bucurat pe noi cetatenii, dar ii va ingreuna munca in urmatorul an.
In rest, da, va exista o luna de miere, undeva la 2-3 luni (clasicele 100 de zile 🙂 ) insa in perioada aceasta e foarte important ce se prioritizeaza, ca sa se marcheze si victorii de etapa de imagine si pe fond, ce si cum se decide (inclusiv bugetul tarii! motiv de harjoneala masiva inter-politica) si cum se gestioneaza dosarele care vin din spate (o sa aiba nevoie de mult succes cu gestiunea bugetara). In plus, ia prietenii de unde nu sunt: de ce ar vrea vreun partid din Romania ca acesti oameni sa reuseasca? Da, poate ca au cu totii, si mai ales PNL si PSD, un interes de pauza si reflectie pe moment, in pregatirea anului electoral 2016, dar de ce s-ar lasa inlocuiti de perspectiva unei continuari tehnocrate in 2016? Raspunsul e: nu, nu s-ar lasa inlocuiti cu usurinta, si da, vor pune tunurile pe acest guvern.
Ca fost “bruxellez”, le urez, atat domnului Ciolos, cat si echipei sale, mult succes, o sa aiba nevoie. Mai mult insa, au nevoie de strategie politica, si de o armata de oameni buni care sa le ghideze drumul pe serpentinele politicii de la Bucuresti. Fiind “tehnocrati”, “experti”, salvatorii momentului, vor fi tinuti de standarde mai mari decat restul clasei politice din partea populatiei, asta fara a avea un grup clar de interese in spate, care sa traga pentru supravietuirea lor. De azi, odata cu anuntarea listei, sunt 100% in atentia publica, si asta poate fi foarte obositor, se acumuleaza uzura, nervi. Dar, va fi bine, sa fim optimisti…
PS Daca tot e un Guvern cu o componenta puternica de afaceri europene, poate acceleram si noi pregatirile pentru Presedintia UE in 2019: daca nu dvs, atunci cine? Daca nu acum, strategic, atunci cand, si iarasi tactic?

Comentarii

comentarii

Radu Magdin
Radu Magdin e analist si consultant transnational, a lucrat 5 ani la Bruxelles (2007-2012) si apoi s-a intors in Romania. A lucrat si cu oameni politici romani si cu birocrati europeni, si stie ca vorbesc, de multe ori, limbi diferite. De multe ori, a incercat sa fie interpret.

Similar Posts

8 thoughts on “Tehnocratia are nevoie de Machiavelism ca sa reziste, chiar si un an

  1. Nu este un guvern de tehnocrati ,este guvernul impus de Bruxelles ,vin alegeri au nevoie de parlamentari europeni cat mai multi sa fie PPE stapanul inelelor in Europa ,sa-si impuna politica lor.Am ajuns marionetele lor din cauza politicienilor nostrii care nu ridica privirea de pe buric Sunt lasi,corupti ,incompetenti si noi tragem ponoasele.Ce pot sa faca in acest an acesti ministrii proiectati in diverse ministere unde totul are o structura politica si daca misca ceva parlamentu-i blocheaza? .Daca se ating de salarii ,pensii ,modifica ,modifica bugetul ptr. 2016 f. mult si-au pus bomba sub calcaie,pleaca si totul se va rasfrange asupra liberalilor. Parerea mea este ca vor fi ajutati de binom,servicii si toate vor fi cum vrea PPE.Dupa cum a iesit Iohannis presedinte ,dupa cum au aprobat-o comisia juridica pe impostoarea Guseth ,dupa transformarea PSD in presul presedintelui si a celor a carui prizioner este ,sunt convinsa ca vor avea viata linistita cat guverneaza .Au atatea schelete in dulap politicienii nostrii ,atatea dosare penale care se pot deschide (si daca nu au se fac ,nu-i nici o problema ) incat vor avea pozitia ghiocel si gura ……..mucles

  2. Iohannis si-a pierdut din popularitate doar prin linistea, din scena politica, de care a dat dovada. Iohannis NU va mai avea votul meu, iar ca sa mi-l rascumpere, vreau fapte, nu vorbe.

  3. Nu e vorba doar de abilitati tehnice, este necesar un spirit de leadership si arta diplomatica. N-ai sa vezi la noi asa specialisti sa faca politica…

  4. legea răspunderii magistraților nu amputează independența magistraților. / cenzurează doar abuzurile.

  5. Trebuie economisiti banii publici ! Conform algoritmului german ar trebui sa avem cam 170 de parlamentari care sunt suficienti deoarece ei aplica doar directive venite de la stapani ! Daca ar fi mai putini entropia ar fi mai mica , ar fi mai eficienti , galceava sociala mai mica , iar selectia in partide ar deveni mai riguroasa ! Finantarea partidelor politice din banii publici este o forma de coruptie deoarece , partidele sunt grupuri de interese , care acum se infrupta din banii publici ! Ein mann ein wort!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.