Esti aici:
Prima pagină > Blog > Delatiuni cetatenesti de bine > Urletul plin de disperare al unui medic

Urletul plin de disperare al unui medic

Fiindca n-am sa fiu niciodata de acord cu invrajbirea intre diverse categorii socio-profesionale, la fel cum nu voi cuplabiza vreodata o breasla in bloc, va semnalez scrisoarea deschisa a unui medic catre ministrul Sanatatii. Subscriu la multe dintre randurile amare si-i inteleg urletul de disperare. Da, are dreptate, nu toti doctorii sunt ticalosi, iar sistemul – lua-l-ar dracu’ sa-l ia de sistem – e infect.

Am avut (ne)placerea de a trece, in ultima perioada, prin spital, din fericire pentru mine nu ca pacient. Exista oameni pasionati si dedicati meseriei lor, la fel cum, din pacate, dai la tot pasul si de jigodii care asteapta “onorul” cu mana intinsa. Cat despre recentul iures tv declansat de decesul batranei de 78 de ani care a fost batjocita intr-un spital din Satu Mare, intreb si eu retoric de ce “constiintele” care au filmat-o cu mobilul sau camera ascunsa n-au dat doua picioare-n usa medicului care o tinea pe hol si au asteptat decesul ca sa-si rumege ei satisfacuti si plini de mandrie gloria mizerabila pe sticla.

P.S. Sunt dispus sa gazduiesc – pe acest blog, in ziar sau la “Vorbe grele” – orice demers similar al unui magistrat; eventual, combinat cu cel al acestui medic, dar asumat, deoarece am credinta ca nu exista caractere adevarate sub anonimat…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

97 thoughts on “Urletul plin de disperare al unui medic

  1. @Grigore Ureche: draga medic-cronicar,chiar am vazut cu ochii mei ce-nseamna suferinta & mizeria umana din spitalele mortii romanesti,anu’ trecut. atunci am dus-o pe mama mea cu salvarea la spitalu’ judetean din braila. sora mea i-a salvat & prelungit viata mamei noastre,dand spaga in stanga &-n dreapta:incepand cu asistentele de salvare & terminand cu dr. lapusneanu. daca n-avea bani de spaga,era lasata sa moara. de-atunci,mie mi-a ajuns. eu nu ma mai las pe mainile bravilor medici din romania nici mort! as mai avea multe de spus in privinta asta,da’ ma lasa nervii…

  2. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Am citit scrisoarea pe care ati postat-o de cand a aparut pe blog,de doua ori,si am asteptat sa vad ce spun cei care o citesc.
    Eu va spun cu mana pe inima ca acest medic are dreptate-este una din crudele realitati care ne biciuesc crunt in fiecare zi.Va salut cu tot respectul ca ati publicat-o si inteleg urletul lui pentru ca eu l-am trait,din propria mea suferinta ,din nefericire pentru mine ,si il voi trai mereu si de acum si pentru fiul meu care e medic rezident si intelegeti foarte bine asta.Traiesc o drama,ca maine poimaine va pleca poate in strainatate,ca-si doreste sa faca meseria asa cum a jurat la absolvire,daca acest sistem sanitar va ramane la fel de infect sau se va prabusi si mai mult.Sunt oameni si neoameni,medici si nemedici(sau si medici imputiti de-a dreptul carora nu li se apleaca inima spre suferinta pacientilor).V-am trimis un mail si v-am rugat sa-mi transmiteti opinia Dvs;ma intereseaza-poate eu nu am dreptate si am incredre in Dvs.,in opinia Dvs.
    Astept ,poate reusiti sa faceti o emisiune cu acest domn care a scris ministrului;poate mai multi care se manifesta sincer si dezvaluind cruda realitate,vor reusi sa imprastie veninul acestei societati,sa determine curatirea acetei lumi absolut abjecte.
    Va multumesc ca m-ati ascultat si va doresc din tot sufletul,numai bine.

    Cu tot respectul,
    IoanaP

  3. Am avut “ocazia” sa ma conving de ceea ce scrie mai sus:bunicul meu in 1990 a fost tratat de acelasi medic care in 1997 a tratat-o pe mama mea.Diferenta:bunicului i-a fost pus un diagnostic gresit si a murit dupa o saptamana de chinuri pentru ca am crezut ca daca s-a schimbat regimul politic nu mai e nevoie ca medicul sa fie “stimulat”;spre norocul meu in cazul mamei mele am avut o recomandare puternica plus atentia cuvenita si in 3 zile mama era acasa vindecata.Tot respectul pentru acel medic! sau nu?!

  4. am sa repostez aici, mai la vedere>
    de curand, directoarea DSP Arad (directia de sanatate publica), GABRIELA TARLE, a fost sparta in presa locala ca a vorbit la telefonu institutiei de 2400 lei, la telefoane cu suprataxa (vrajitoare, concursuri etc.). Tarle s-a aparat spunand ca si regii, in vremurile lor, apelau la vrajitoare si oricum, nu e o problema pentru ca directoarea financiara a avizat factura..
    io n`o cunosc da` nu se spune despre ea decat ca e o vaca, o scandalagioaica si o isterica.
    cat salam se putea cumpara cu banii aia pentru bolnavii din spital?

  5. “Romania este o boala de care nu o sa ne vindecam niciodata”…poate cu aceste cuvinte ar fi trebuit sa inchei acest coment;dar nu ,de fapt acest curent social este si unul national,contra firii.Cine ajunge sa “se dea cu ferrari(bazac),bugatti(casuneanu),rolls-ul(becali)” au uitat,de fapt,cine sunt predecesorii lor.Practicienii l-au ,i-au adus pe lume pe ei si pe ai lui …a am uitat urmasii “puhavilor” nu se vor mai naste aici,ci prin maternitatii din strainatate ,dar mositi probabil de conationali emigrati(foarte dragut,nu?).nimeni,absolut nimeni,oricat de bogat ar fi,odata rapus de boala n-ar putaea sa-si redobandeasca sanatatea ;poate doar credinta:in Dumnezeu(care poa’sa sa fie “absent”),in medici(care sunt putini,dar sunt) si in famile(care poa sa fie “prezenta” sau “absenta”).Felicitari domnule Ciutacu si multumesc doctorului Popescu si moaselor de la policlinica Bucur

  6. Buna dupa amiaza
    Cand mi-am ingropat socrul, un medic celebru din Bucuresti, mi-a inapoiat cele 250 de marci pe care le stransesem ( eram student pe atunci ) spunandu-mi sa-i folosesc pentru altceva, deoarece el va mai trai putin; dupa o saptamana a murit…
    Cand am mers cu mama la Fundeni, desi o vazuse profesorul si hotarase internarea si ulterior interventia chirurgicala, am stat 8 ore pe holuri si, pana nu i-am infipt 10 dolari asistentei sefe, nu s-a gasit pat. Apoi am impins 50 de dolari la anestezist si 250 de dolari la profesor. In fiecare zi dadeam bani la asistente, femeia de serviciu, liftiera, portar, etc. Dupa operatie profesorul mi-a spus ….5 ani. La 4 ani si 10 luni mama a murit.
    Cand soacra mea a avut ultima hemoragie inainte de a muri, am dus-o la spital ( unul dintre spitalele de pe televizor din zilele astea) cu taxiul; am ajuns la 2 noaptea; asistentele dormeau, iar medicul de garda s odihnea in cabinetul sau. Asistentele se intrebau una pe alta daca sa il trezeasca…Eu urlam la ele si le spuneam ca a avut hemoragie acum o ora si ele cascau…Intr-un final a aparut si medicul, burtos, cascand, cu parul ciufulit si intrebandu-ne ce mai facem:) A hotarat, fara nici un consult sa ne trimita la un alt spital. Pana a venit salvarea a trecut 1/2 de ora; cand a venit nu avea targa…au inceput sa o caute pe sub paturi, injurand…Pana la urma am plecat tot cu taxi-ul. La 24 de ore avea sa moara si soacra-mea…
    Am stat internat o singura data in spital; pentru o cretinatate din cauza caldurii; am stat in voma si urina 10 ore, fara sa ma intrebe nimeni nimic…La vremea cu pricina cotizam pentru fondul de sanatate o suma frumusica, cam cat salariul minim pe economie. Numai fondul de sanatate…Care sanatate?
    Astea le-am trait eu…Nu stiu cine e de vina, nu acuz pe nimeni, doar povestesc ce am trait.
    Uneori cred ca Guantanamo e un paradis fata de spitalele din Romania.
    Salutare taica si noroc

  7. & inca ceva: sistemul e infect. bun,adica rau. da’ sistemu’ asta a fost facut de niste ingerasi care au avut doar intetii bune,da’ nu le-a iesit? niste oameni infecti nu puteau sa conceapa decat ceva dupe chipul & asemanarea lor.

  8. EXISTA SI MEDICI DEDICATI MESERIEI, DAR MAJORITATEA SUNT SPASGARI DE CEA MAI JOASA SPETA. SUNT DOCTORI CARE TE LASA SA MORI, DACA NU LE DAI NIMIC!
    SA NU-I PLANGEM, O DUC FOARTE BINE.NU MAI SPUN (FAREASCA-TE DOMNUL!)DE VREO OPERATIE! TREBUIE SA DECARTEZI DE LA FEMEIA DE SERVICIU PANA LA SEFUL SECTIEI RESPECTIVE.

  9. “merge si asha …”
    traim de 2000 de ani pe aci si poate mai traim 2000 … pana cineva isi v-a da seama ca trebuie sa ne considere paraziti si sa ne extermine … se vindeca locul si pot venii altii sa locuiasca , dar nu mai devreme de 50 de ani ca e riscant …

    p.s. cazuri de medici care gresesc apar ca ciupercile , dar cazuri despre farmacisti, producatori de medicamente ??? e ceva necurat la mijloc 🙁

  10. daca pui de vreo emisiune pe tema asta,fa-i publicitate sa n-o piarda lumea
    Omul a bagat bisturiul
    nu ramane decat sa se apese zdravan pe buboi….

  11. bazil

    aşa ! fără dubii doar aşa ! luat tauru de coarne , şi dus cîte una cîte una la bun sfîrşit . poate poate între timp măi văd şi alţii , şi măi fac şi ei vreo întreprindere de gen . că uite sprijin berechet ! să trecem la pasul 2 ! ajunge cu vorbăria sterilă .

    ciutacule

    tu ai pîrghia , dezvoltă-te !

  12. Sistemu e , cica , de vina !!!!! Ce simplu ar fi !!! Nu , de vina suntem noi, acest neam degenerat si plin de buboaie , neam de slugi , de lachei , de talhari , de jmecheri si shmenari, de japitze si jigodii !!!!! Me ingropam , fugarim , batjocorim valorile si ne incardasim bovin cu shutzii , cu ,,gurii” ce ne spala creierele, ne guduram pe langa marimile zilei , sperand tamp ca ne vom lipi si noi la o ciozvarta , sau macar ceva de lins – si nu lingem decat curul mariilor lor!!! Am ales sa ne conduca etalonul a ce e mai josnic si pervers in acest neam , marea japitza natzionala si avem ceea ce meritam!!!!!

  13. va rog nu mai luati in considerare ce mai posteaza ori scrie domnul Victor Ciutacu.
    Am aflat din surse sigure,ca acesta va parasi Antena 2,Antena 3 si J.N.
    Asa cum a anuntat mAi de multe ori are si alte alternative.
    In primavara va aparea intr-un CD.alaturi de NICU GIGANTU!
    Stirea este reala,mi-a fost confirmata si de prietenii de la Roton.
    Urmeaza sa se dedice total acestei cariere.:)

  14. Dacă mi se permite vreau şi eu să întreb”până când vom înghiţi această asmuţire asupra uneia sau alteia din profesii ? Oare nu vede nimeni că în timp ce se dazbate ,până la obstinaţie ceea ce s-a întâmplat în Satu Mare(caz pe care nu vreau să-l minimnalizeze) celelate subiecte legate de resursele minerale,de crimele de la Braşov,de dispariţia armelor de la Ciorogârla şi care îi afectează pe “iubiţii noştri conducători”,trec în planul 2,3,4,….. se “ofilesc”?
    In orice profesii ai lucra se poate întâmpla să mai şi greşeşti,dar a-i acuza “la grămadă” este nedrept,necinstit.
    În ţara asta mai sunt şi medici de ispravă şi judecători care-şi fac munca în mod cinstit atunci de ce să aruncăm cu noroi în toţi?Divide et impera,-este ceea ce se petrece acum la noi.
    Cât priveşte reporteriţa sătmăreancă, eu consider că d-na Grecu în loc să o laude pentru”flerul” jurnalistic trebuia să o întrebe de ce nu a interogat şi pe medicii de la urgenţă sau dacă a încercat să o ajute în vre-un fel.
    Ţin să precizez că nu sunt cadru medical şi nu fac pledoarie pro domo.

  15. Nu..nu a spus-o ASTAZI,Mihaela Radulescu in emisiunea ei,iar Nicu Gigantu(era invitat) a comfirmat-o.Te rog fii bun si intreba-l.

  16. Mihaela Radulescu e libera sa spuna absolut ce-i pofteste sufletul in propria-i emisiune. tu esti la fel de liber s-o crezi, dar tot n-are legatura cu subiectul.

  17. Eu am crezut ca a glumit doar putin,dar ca totul este adevarat.Cu atit mai mult cu cit domnul ala mare chiar urias,a afirmat ca va edita la Roton,un album ce contined si o melodie cu…
    Infine,diva s-a hlizit mult afirmind (in rezumat)ca este fabulasa,incredibila stirea.

  18. Scrisoare deschisa adresata Domnului Doctor

    Stimate Domnule Doctor

    Am tot respectul pentru nobila dumneavoastra profesie si pentru curajul pe care l-ati avut publicand scrisoarea. Ma bucura faptul ca, in vremurile astea, mai exista medici care-si mai aduc aminte de “banalul” parteneriat medic-pacient, ca si de increderea reciproca pe care ar trebui s-o aiba partenerii. Ma tem insa ca multi dintre colegii si colaboratorii dumneavoastra (asistente sau infirmiere) au uitat demul de acest parteneriat. De aici si neancrederea in medici si, de fapt, in intreg sistemul medical romanesc.

    Stiu domnule Doctor ca aveti dificultati legate de personal, de salarizare, de dotari sau de incadrare in tot soiul de plafoane aberante. Si trebuie sa o spunem clar si raspicat ca este foarte greu. Dar si dumneavoastra trebuie sa stiti ca si noi, pacientii, nu provenim dintr-o alta Romanie, mai roza, mai banoasa, mai linistita. Si noi avem nelinistile noastre, necazurile noastre, greutatile si problemele noastre financiare. Dar, atunci cand ajungem la dumneavoastra, mai avem ceva: o durere. Suficient de mare ca sa ne aduca in fata dumneavoastra.

    Venim la dumneavoastra sa ne recapatam sanatatea, domnule Doctor. Daca se poate. Si stati linistit. Suntem constienti de faptul ca in spitale se moare. De fapt, murim putin in fiecare zi. Si nu cred ca cineva crede ca puteti face minuni sau pe cineva nemuritor. Dar ceea ce cerem este sa nu va retrageti de pe “teren” inainte de termen. Sau sa conditionati intrarea in “teren”. “Meciul” asta viata – moarte nu are decat un singur invingator. Intotdeauna. Mai devreme sau mai tarziu. Tot ceea ce va cerem este sa incercati, in masura in care acest lucru este posibil, folosind cunostintele dumneavoastra, sa duceti “meciul ” asta in prelungiri. Atat. Pentru ca asta este esenta meseriei dumneavoastra.

    Si va mai cerem ceva. Sa nu uitati ca, cel mai adesea, pacientul roman este un om lipsit de posibilitati materiale. Adica sarac. Tot atat de sarac ca si bugetul Sanatatii. Sa nu uitati ca suntem oameni. O vorba buna sau un zambet valoreaza enorm atunci cand esti in spital, ca pacient. Daca nu veti uita astea, fiti sigur ca va veti recastiga respectul.

    Un (inevitabil) viitor pacient

  19. Nu este adresa mea de e/mail pentru simplu fapt ca nu detin una! Se pare insa ca nu pot posta altfel! Totusi… amabila, tentanta si provocatoare invitatia din PS! Se pare ca Doamna Mona Pivniceru si ceilalti purtatori de cuvant nu au fost suficient de expliciti in ultimile emisiuni!

  20. D-le Ciutacu. În calitatea mea de locuitor al judeţului Satu Mare, demersul jurnalistic pe care TOATE posturile TV şi ziarele acestei ţări l-au făcut în cazul bătrânei de 71 de ani, mi s-a părut de bun-simţ, dar puţin superficial. Nu vreau să dau lecţii de jurnalism, fiindcă nu lucrez în branşă. Dar s-au omis nişte LUCRURI ELEMENTARE, CARE AR FI TREBUIT SĂ FIE AVUTE ÎN VEDERE:
    1. La cei aproximativ 200.000 de locuitori cât are judeţul, din câte ştiu eu, există un număr de 7 parlamentari ai judeţului. NICI MĂCAR UNUL DIN EI nu a intrat în direct, fie din proprie iniţiativă, fie contactaţi de posturile TV. Oare ce fac aceşti aleşi, când e vorba de comunitatea care i-a trimis acolo să o reprezinte?
    2. Din relatările altor persoane, am înţeles că la UPU SATU MARE, ignorarea pacienţilor e o PRACTICĂ. Am şi cuvinte de laudă pentru unii medici de la Satu Mare, dar sunt SUTE DE CAZURI de pacienţi, care se duc la alte spitale din ţară sau din Ungaria să repare ceea ce medicii sătmăreni au “greşit”.
    3. Cât despre cazul în sine, fătuca de la TV locală explica astfel: reportajul a fost făcut şi difuzat marţi, apoi miercuri dimineaţă au fost sunaţi de o rudă de-a bătrânei, informând televiziunea despre decesul acesteia. Cât despre implicarea fătucei, îmi cer scuze, dar nefiind medic, sau neştiind situaţia bătrânei, nu prea avea ce face… Totuşi, e chiar o … fătucă.

  21. Revin. Reportajul era făcut la UPU, iar secţia de cardiologie cam la vreo 2km. Medicul care i-a refuzat internarea era ATUNCI ACOLO, la acea secţie. Să nu credeţi c-o apăr pe… fătucă

  22. 100% de acord cu tot ce-ai scris.
    Si eu am intalnit nesimtiti cu maini de un km, dar altora n-o sa am vreodata cum sa le dau atat cat ar merita pt cum s-au implicat si au salvat viata unui om.

  23. Domnul Bazac (ba da, e treaba lui si armatei din minister!) ar trebui sa mearga prin spitale, pe sectii, sa vada cum stau pacientii cate doi in pat, cum doua paturi sunt lipite si stau cate trei, unii mai grav bolnavi decat altii! Sa vada cam cat de dificil e sa intervii la un stop cand pacientii stau claie peste gramada!
    Si tratamentul…”va rog, dati-va dvs jos din pat sa-i punem o perfuzie domnului”, “aaa, stiti, domnul a decedat”….
    Daca medicul de garda spune ca nu are locuri…atat ii trebuie, va fi amenintat ca va veni televiziunea! Deci care ar fi solutia?

  24. D-le Ciutacu este un adevar dureros cel spus de dumneavoastra cu privire la culpabilizarea colectiva.Trebuie admis traim vremurile culpabilizarii colective in toate domeniile.Doctorii sunt corupti,magistratii sunt corupti,politcienii sunt curupti,jurnalistii sunt ,,tonomate”,oare nu ne invrajbim intre noi si nu mai avem puterea de a vedea decat pe cei corupti din cadrul breslelor profesionale nu si pe cei buni?
    Lucrurile nu stau asa,sunt oameni ce nu fac din profesia lor un mod de a se imbogati pe seama celorlati,dar aruncam repede cu vorbele.
    Am intalnit la Pitesti un medic care l-a tratat 4 ani pe tatal meu (un caz irecuperabil)si nu a VRUT SA PRIMEASACA NIMIC in acesti ani.
    Sunt multi asemenea medici condamnati sa fie stigmatizati si in acest timp sa mearga la munca sa incerce sa trateze bolnavii cu medicamentele pe care de cele mai multe ori mult nu le au si care trebuiesc justificate in formulare, registre,fise…
    Oare nu vor ajunge si acestia sa renunte la atitudinea lor fata de pacienti,nu vor junge la lehamite si atunci ori pleca ori se transforma cand tot generalizam acuzele?
    Un medic profesorul ANTONESCU de la Spitalul de ortopedie din Bucuresti care a salvat viata unei fete de 18 ani(in urma cu 3 ani)mputandu-i un picior fara sa accepte decat o flore de la fata.
    Alt medic,(acelasi pacient)ce face parte din comisia ce verifica anual certifictele de handicapati a cerut mamei sa aduca fata sa vada daca se mentine handicapul constatat in ultimii 2 ani.
    D-le Ciutacu ,cum poti sa intrebi daca unui bolnav de cancer al carui picior a fost amputat i-a crescut piciorul in intevalul trecut de la ultima verificare?
    Aceasta fata trebuia adusa din Italia unde o organizatie crestina ii platea tratamentul de cancer pentru a vedea daca i-a CRESCUT UN PICIOR.
    Trebuie sa recunoastem ca acest mult invocat sistem este de vina.Sa nu uitam ca sistemul este format din noi toti si sa ne intrebam ce facem noi pentru a schimba ceva si sa incepem cu noi,,reforma sistemului”
    Dumneavoastra vad ca incercati sa ne puneti sa gandim .

  25. Salut Victor,

    Ma adresez tie pentru ca spre deosebire de alti asa zisi ziaristi te uiti si la alte punctede vedere. Eu sunt medic si multumesc lui dumnezeu ca de 7 luni deja lucrez in Germnaia si m-am scapat de Romania. Nu ma intelege gresit, imi pare rau ca a trebuit sa plec, ma obisnuisem cu colegii si cu spitalul, imi placea ceea ce fac, dar a fost imposibil sa continui. Ca si proaspar medic rezident castigam 10 mil pe luna din ca re trebuia sa platesc chirie, aveam sotie care a ramas gravida, deci era imposibil financiar sa continui. Ce pot spune… Ca si medic incerc sa tratez cauza si nu simptomul boli si cauza probelemelor din sistemul medical romanesc este SISTEMUL. Ajuns aici am avut ocazia ce inseamna sa lucrezi in conditi decente, in care esti platit decent si lucrezi intr-un mediu decent unde poti sa iti faci meseria civilizat. Sunt oamneni si oameni si nu exista padure fara uscauri. Nu vreau sa iau apararea gunoaielor umane din sistemul sanitar romanesc, dar de obicei oamneii se adapteaza la sistem ca sa supravetuiasca si asa se intampla si la noi. Si iti pot da si exemple obiective. In Romania castigam 250 euro, aici castig 2500 euro. In Romania nu aveam acces la tehnologi pt ca nu erau bani, (ma refer la chesti banale ca manusi, flexule, ace, seringi, leucoplast…) aici totul este la discretie, numai sa faci cum trebuie mai bine. Despre aberatia de sistem sanitar romanesc ar fi extrem de multe de spus si cred ca daca stai de vorba cu cativa medici fiecare va sti care sunt problemele si cum pot fi rezolvate. Pana nu se va schimba totul radical nu avem nici o sansa. Incepand de a interzice lucrul medicilor si la spital de stat si in privat pana la salari decente prin care sa nu se mai uite la maruntisul dat de pacienti. Din pacate, o spun cu parere de rau, pana nu va fi schimbat sistemul radical nu e nici sansa sa se schimbe oamenii. Pacat, pentru ca vorbim de vieti umane si nu exagerez cand zic ca daca romanii ar avea conditiile de aici din germania ar scapa de moarte cel putin 30%.

  26. Fara doar si poate marea majoritatea a medicilor isi vad de treaba cu profesionalism. Dar 99.99% iau spaga .
    La noi in Bihor , pe vremea cand Bolojan era prefect s-a introdus ca in fiecare institutie de stat sa fie afisate in toate birourile si holurile unde erau relatii cu publicul ca “In aceasta institutie nu se ia /da spaga “. Si numarul de telefon direct al prefectului.
    In spitale din pacate nu am vazut asta. Pana nu se face macar un asemenea gest peste tot , ce asteptam ? Sa se rezolve singur aceasta “boala” ?
    A doua problema este : Cine va fi primul care nu va da ? Eu nu am avut curajul sa fac experimente pe pielea mea sau a parintilor mei….

  27. Se spune ca, atunci cand D-zeu a creat medicul, diavolul i-a facut imediat … un coleg ! :))))

  28. domule ciutacu, cred si sper ca romania are oameni care-si fac meseria de drag sau placere dar eu m-am lovit pe data de 19 ianuarie 2009 de mult [cum dracu sa-i zic]tupeu nu contest ca medicul este bun ca-i renumit la noi,dar dupa ce timp de noua luni a avut grija de sarcina fetei mele si nu pe gratis i-a spus ca indiferent cand se v-a produce evenimentul v-a fi prezent, a aparut ceva,si nu a venit pentru o cezariana iminenta[venea cu dosul]intr-un final s-a indurat de telefoanele noastre[nu intra nici un medic pt ca avea unul care dormea]si s-a prezentat la spital la ora 8 cand si-a inceput garda [oare pt o viata ar fi contat inca 2 ore de somn]si la final nu au multumi-o 200de euro aruncand plicul si spunand,,doar atat, va mai ganditi cand o sa trebuiasca sa -i scot firele ,,si asa aceasta cezariana ne-a costat 300 de euro si un dispret profund

  29. am citit cu mare atentie scrisoarea deschisa a medicului, care cred ca a ajuns la capatul puterilor si a rabdarii din moment ce a scris asemenea lucruri.
    sunt cu totul de acord cu el, sistemul de sanatate este la pamant, dar nici nu se incearca sa se faca nimic, decat sa se denigreze si atat.
    vreau sa va spun ca sunt la varsta a doua si am avut si eu mare nevoie de ingrijiri medicale, avand niste boli destul de serioase, dar pe tot parcursul vietii mele am intalnit numai medici profesionisti(atat la ploeiesti cat si la bucuresti)care au stiut sa ma faca sa trec mult mai usor peste bolile mele.
    nu zic ca nu exista si contrariul lor, dar pentru asta nu ar trebui sa generalizam sau sa-i blamam pe toti.
    sunt foarte ingrijorata de tot ceea ce se intampla in acest sistem(dar mai ales sunt suparata pe jurnalisti, care,nefiind de loc profesionisti, stiu numai sa improaste cu noroi in medici; rezultatele lor miraculoase unde se vad?, oare nu fiecare vindecare facuta de ei nu este o realizare?), pentru ca din fericire(pentru ca asta si-a dorit sa faca)sau din nefericire(pentru ca va fi greu sa razbeasca prin acest hatis de nepatruns al incompetentei si indiferentei)am si eu un fiu la medicina, in ultimul an si vede si el cu mare tristete ce se intampla pe absolut toate planurile de activitate.
    oare ce viitor vor avea copiii nostri in aceasta tara(tara tuturor posibilitatilor, de altfel)

  30. Stimate domn,
    Mi-a plăcut întotdeauna să privesc “sticla” pentru propria-mi informare, dar şi blogul – pentru informarea cerută de profesie. Nu sunt medic, de formaţie sunt inginer şi acum sunt un fel de “pârât”, scriind într-o revistă.
    Îndrăznesc să-ţi fac o propunere: cine te-ar împiedica să faci în studio, “live” adică, o întâlnire cu şmecherii de la CNAS (adică finanţiştii de acolo), cu ceva şmecheri de la Curtea de Conturi (care au avut sarcina să verifice în anii trecuţi CNAS-ul), cu responsabilii de la Finanţele noastre dragi, ca să ne explice cam ce traseu au banii plătiţi de asiguraţi, dacă repartizările de la buget sunt făcute conform legii, dacă chiar legea asta e bine făcută, dacă o parte din banii de la sănătate n-au ajuns cumva la “pensii” şi alte nemernicii de genul ăsta. Domn’ doctor, în a sa scrisoare deschisă (pe care am citit-o de câteva ori, să pricep ce vrea să spună – nefiind în “sistem”) a făcut o suavă aluzie la chestia asta (şi chiar mi se pare de bun simţ), dar văd că nimeni nu o ia în seamă (nici pe blogul tău, nici pe celălalt blog). Pariez că la o asemenea privelişte pe “sticlă” o să ai recordul absolut de audienţă! Ba, chiar, îndrăznesc să mi-l închipui pe nea Vali Stan, participând la un asemenea show… Poate mai află şi românul ceva chestii interesante.

  31. stiti ce doresc eu [cadru medcal intr-unul dintre multele spitale de provincie din aceasta mizerie de tara]carcotasilor care denigreaza oamenii in halate albe punindu-i pe toti la zid?Sa le de-a Dumnezeu o saptamana viata celor ce muncesc in sanatate cu TOATE avantajele si dezavantajele ei ! Dupa aceea ar avea dreptul sa-si spuna parerea

  32. Domnule Ciutacu, credeti ca o serie de dezbateri, poate chiar un miniserial dedicat problemei medicale, ar ajuta cu ceva? Poate ca da…as sugera sa prezentati nivelul pregatirii universitare si cum se ajunge la rezidentiat. Care sunt sansele tinerilor medici? A facut cineva o socoteala care este deficitul actual de cadre medicale si care sunt estimarile pentru urmatorii zece ani, sa zicem? Apoi de ce s-a ajuns la o relatie de-a dreptul antagonica intre medic si pacient? Ce greseste fiecare din parti? Pacientul nu-si plateste contributia dar are pretentia sa fie tratat ca altul care a platit asigurari toata viata. Pacientul bea, fumeaza, se destrabaleaza, nu se ingrijeste in nici un fel, dar are pretentia sa vina la spital sa fie spalat, internat in pat curat, sa i se faca toate analizele, sa i se dea toata atentia, in timp ce el insusi sau familia lui nu au facut nimic ca sa-si ingrijeascva sanatatea. Sa vorbiti cu medicii, sa vedeti de ce sunt unii intre ei indiferenti la suferinta semenilor, de ce sunt aroganti, de cer spaga, de ce sunt obositi, de ce sunt sictiriti, etc. Ce se intampla la Casele de Asigurari…oare contributia ajunge numai in sistemul de sanatate sau mai acopera si alte nevoi ale statului. Sa spuna cineva o data pentru totdeauna daca asigurarea pentru sanatate pe care o platim majoritatea dintre noi ne acopera orice cheltuiala legata de tratarea bolilor. Daca nu, sa spuna onorabilii conducatori care este pachetul minimal, sa se stie clar ca doar acela e acoperit in mod curent, iar pentru restul e nevoie de contributie suplimentara. In presa de acum cateva zile am citit o stire ca un pacient din Marea Britanie pe care-l durea un dinte a fost refuzat in 80 de cabine pentru ca asigurarea lui nu acoperea costurile unei extractii dentare si in final tipul si-a scos singur dintele care-l durea. Ce scandal ar fi iesit la noi daca un pacient ar fi mers prin cateva cabinete si i s-ar fi spus ca nu i se poate rezolva problema pentru ca asigurarea este insuficienta. Daca oamenii ar deveni constienti de faptul ca sistemul medical nu poate si nu trebuie sa le rezolve toate problemele fara ca ei insisi sa faca cate ceva pentru a-si proteja propria snatate,ar fi un castig pentru toate partile. Nu in ultimul rand ar trebui sa vedeti de ce asistenta ambulatorie este inca ineficienta (vedeti care sunt si durerile medicilor de familie!)si apoi se poate ajunge la problematica atat de complexa din spitale. Vedeti care sunt constrangerile pentru medici, de ca pacientii sunt nemultumiti, care este punctul de vedere ala managerilor de spitale (ar fi interesante opiniile lor, mai ales ca ajung in posturi prin concursuri si au de indeplinit in contractele de management anumiti indicatori de performanta). Sistemul nostru medical este aidoma societatii din care face parte, este bolnav, corupt, impotent pentru ca la ora asta, din pacate, asa este toata societatea noastra. Poate daca breasla medicala, societatea civila, presa mai putin partinitoare si toti cei afectati de agonia sistemului sanitar ar incepe o dezbatere de anvergura, cu adevaruri spuse raspicat, cu recunoasterea propriilor greseli am putea face ceva…avem si alternativa de a nu face absolut nimic…..

  33. Nu au facut protocoale de tratement pentru ca asta ar fi incumbat faptul ca trebuiau asigurate se resursele materiale pentru asta, e simplu.

  34. Stimate Domn,
    Am urmarit emisiunea din aceasta seara.Pe zi ce trece simt cum mahnirea pune stapanire pe mine. Cel mai corect spus “m-am saturat” sa mai ascult atatea vorbe urate despre medici , despre ce fac, cum fac, despre ce nu fac. Ca in orice meserie , exista varfuri si cei mai putin profesionisti, si trebuie sa acceptam ca si in medicina sunt oameni care nu sunt foarte priceputi. Dar de aici si pana la a generaliza totul este cale lunga ( nu si pentru ziaristi ).
    Intreb acum ce face statul pentru sistemul de sanatate? Cum informeaza statul cetatenii asupra prevenirii imbolnavirilor, asupra necesitatii prezentarii la medic la primele simptome de boala , asupra utilitatii medicului de familie in viata pacientului, asupra programelor nationale – putine, dar totusi existente – prin care pacientii pot beneficia de asistenta medicala si tratament gratuit.
    Cum sa mai aiba pacientul incredere sa se prezinte la medic, cum sa aiba pacientul respect pentru medic cand imaginea acestuia este ponegrita zilnic pe orice post TV, in ziare, pe net – oriunde in Romania.
    Sunt medic,sunt trista, sunt intrigata, sunt satula de atata lipsa de respect , si mai am multi ani de acum inainte pentru a profesa. Mi-as dori ca maine toti medicii sa fie solidari , sa iasa afara si sa spuna tuturor celor care au urechi sa auda si intelepciunea sa inteleaga ca UN MEDIC este ceea ce ne trebuie tuturor la un moment dat in viata si ca daca incercam mai mult respect fata de aceasta profesie s-ar putea sa nu ne fie niciodata rusine sa ciocanim la usa cabinetului sau cerandu-i ajutorul.
    Va multumesc
    Contez pe dumneavoastra

  35. sunt multe categorii pe care chiar domniile voastre (badea, ciutacu, gadea) le discriminati en gross. ce parere aveti domnilor despre politicieni? nu sunt toti la fel? dar de politisti? de ce doctorii ar fii altfel?
    toti sunt niste corupti!!! mai putin ZIARISTII…nu-i asa?!?

  36. Am 25 de ani si am avut ghinionul sa stau si eu internata in spital – Bagdasar, Bucuresti – pentru 10 zile.Eram f naiva si nu am dat bani doctoritei la inceput, ci i-am dat in ultima zi de internare…va dati seama ca m-a tratat…ca si cum nu as fi existat acolo….in schimb le-am dat cafele si bani asistentelor, si au fost f dragutze….VAI DE NOI!!!

  37. Buna seara, domnule Ciutacu! Nici nu va puteti imagina cat de tare regret ca am pierdut emisiunea de la ora 21:00. Iar am ajuns prea tarziu acasa de la lucru, asa patesc de peste 14 ani. Am sa ma trezesc la 5 dimineata- sunt atat de obisnuit cu noptile de nesomn- si am s-o urmaresc. Si va multumesc pentru ca va pasa.As avea multe de spus. As vrea doar sa raspund celor care se intreaba de ce sunt medicii romani(unii) frustrati, nervosi, si mai nu stiu cum ii categoriseau- pe buna dreptate- dintre cei ce au scris mai sus. Raspunsul e simplu: pentru ca sunt OAMENI. Sunt oameni cu calitati si defecte, cu eroisme si pacate, cu nevoi, dureri, bucurii si neimpliniri ca toti oamenii. Si li se cere sa fie zei. Practic, la ora asta, societatea romaneasca le cere sa moara “din omenie” si in virtutea unui asa-zis juramant pe care prea putin dintre cei ce il invoca l-au citit, uitand ca acesti medici au si ei copii, familii, nevoi, dureri, bucurii si asteptari inselate. Mai precis au o viata de trait si inafara profesiei- care in fond si la urma urmei, este meseria de pe urma careia traiesc prost si mor repede. De cele mai multe ori din cauza careia mor. Pentru jurnalistii adevarati ca dumneavoastra, adica pentru cei ce se informeaza inainte de a emite opinii, nu pentru cei care “din profund respect pentru pacientul roman” intra pana in sala de operatii in care se face transplant dupa ce tocmai au facut un reportaj la groapa de gunoi a orasului, incaltati cu aceleasi ghete doar pentru ca ei sunt “presa”, sau intra in reanimari, la fel de ingrijorati de soarta pacientului roman,cu noroiul pe bocanci si batista la nas cu argumentul ca “spitalul e o institutie publica”, deci, cum spuneam, pentru jurnalistii adevarati, lansez o provocare, sau “vand pe gratis” un pont: cautati in statisticile vestice (multe au fost citate si in lucrari romanesti) care este media de viata a medicilor din SUA, din Europa de vest, si veti afla cifrele, inclusiv defalcate pe specialitati medicale. Si acestea vor fi cifrele pentru tarile in care medicii muncesc cam un sfert din cat se munceste aici, ba chiar au interdicitie (ca pilotii de avioane) de a depasi un anumit numar de ore de lucru, au facilitati pentru informare si formare continua profesionala (tot in cadrul orelor de servici) si isi fac regulat concediile la hoteluri de la 5 stele in sus. Tot medicul din vest, cu siguranta cand ajunge acasa si adoarme, nu este trezit la 11 noaptea de un pacient care a auzit de faima sa si-si imagineaza ca bietul medic e la discretia lui si in spatiul sau privat, “ca doar a depus un juramant”, chiar daca la ora respectiva confratii sai asigura garda si permenenta serviciului in care lucreaza. Nu vorbim despre talentele unice si deosebite ale anumitor medici, prizonieri ai propriului har, condamnati la viata publica pana la moarte pentru ca sunt “singurii care fac…” sau “singurii care stiu sa….” Nu. Pe acestia oricum nu-i baga nimeni in seama. Harul si talentul divin cu care s-au nascut si munca istovitoare pentru atingerea perfectiunii pe care a depus-o par firesti, nicidecum demne de apreciat ca talentul unui fotbalist multimiliardar. Nu. E de la sine inteles ca omul respectiv va trebui sa raspunda oricand si oricui la orice apel, in virtutea unei vocatii care il condamna la instrainare de familie, la oboseala, depresie si frustrare si nu in ultimul rand, la o viata mai scurta decat a celor cu mai putina scoala si talent. Cu mult mai scurta. Cu foarte mult. Vreo 10 ani. Si la inca ceva: la oprobiul public, la huiduiala societatii si la focul de rug al unei natii care nu stie sa-si aprecieze putinele si ultimele valori care i-au mai ramas. Da domnilor, suntem o breasla inomogena, imperfecta, plina de oameni cu calitati dar si defecte, deci o breasla profund umana. DAR, cati dintre dumneavoastra,la locul de munca pe care il aveti, va faceti treba cu CONSTIINTA? Numiti va rog macar o breasla din tara asta in care marea majoritate a meseriasilor se sacrifica pentru binele societatii. Poate preotii. Poate avocatii. Poate profesorii. Poate inginerii sau zugravii, instalatorii, faiantarii, mecanicii auto,constructorii, functionarii de la banci si posta, oamenii de la cablu sau de la telefoane, cei de la caile ferate sau cei de la agentia de turism la care ati platit bani multi pentru o unica vacanta de vis. Va numarati printre ei? Sunteti perfecti? Atunci de ce asteptati perfectiunea si sacrificiul de la niste oameni care au invatat mult, care au pierdut nopti, care lucreaza in medii cu microbi de o virulenta greu de imaginat si in conditii de stress care practic ii fac dependenti de adrenalina care ii si omoara cu peste 10 ani mai repede decat pe voi,si le-au facut pe toate in speranta ca vor practica o meserie cu onoare si ca vor trai decent de pe urma ei?
    Si inca ceva. OAMENII MOR. TOTI. In Romania aproape toti mor in spitale, pentru ca societatea nu s-a obosit sa-i pese intr-atat incat sa infiinteze “hospice-uri” si camine pentru dezabilitati. Mor in spitale si toti batranii pe care fiii ii parasesc si-i aduc in ultima clipa la medic, si apoi cineva acuza. Mor si cei care toata viata si-o petrec batandu-si joc de sanatate, pentru ca apoi sa aiba pretentia ca un medic sa repare in cateva ore tot ce au stricat ei in zeci de ani. Si apoi cineva acuza. Mor si cei care au foarte, foarte multi bani. Pentru ca sanatatea costa, dar nu poate fi cumparata, si de obicei nu are pret. Toti oamenii mor. Si asta nu se intampla pentru ca medicii isi incalca juramantul ala necitit de nimeni. Se intampla pentru ca inca nu s-a nascut nici un nemuritor. Insusi Hippocrate nu a jurat sa vindece , ci sa aline suferinta. Asa ca da, domnilor, suntem gaunosi, insensibili si lipsiti de omenie. Toti medicii. Eu unul astept cu interes sa-i descopar pe toti cei buni din jurul meu apartinand altor bresle. Sunt multi. Tot respectul catre acestia si cei ce vor mai veni. Si multumesc unuia dintre acestia, dl Ciutacu, care mi-a permis sa-mi postez aici frustrarile de medic roman care a ales sa traiasca si sa moara de tanar printre cei fara de care a crezut candva ca va muri, daca va pleca departe de ei.
    Cat despre domnul doctor- ii intind cea mai calda mana. Am crezut multa vreme ca sunt relativ singur in razboiul cu morile de vant.Va multumesc ca ati avut curajul pe care eu nu l-am avut. Va multumesc pentru ca sunteti un om educat si pentru ca platiti pentru noi toti tributul de constiinta pe care-o formeaza doar educatia. Va multumesc mult pentru ca ganditi in termenii viitorului si nu a nevoilor animalice de prezent, asa cum se intampla in societatea in care traim intr-o profunda criza morala si educationala. Va multumesc pentru suferinta pe care o traiti din constiita ca faptele noastre cladesc viata copiilor nostri, va multumesc pentru ca sunteti lumina firava care ma face sa nu ma mai simt singur in intuneric.

  38. Tot respectul pt medicii-medici …eu o voce din popor , zic ca este cam/oarecum gresit sa generalizam … dar din propriile experiente , trebuie sa recunoastem ca dr. precum autorul scrisori sunt extrem de rari , daca ar exista mai multi sunt sigur ca sistemul sanitar nu ar fi in acest punct , intrucat , evident sa-r auzi “zgomote” la nereguli…. Defapt cred/sunt sigur ca asta este problema poporului nostu = lipsa de atitudine , vorbim , vorbim , vorbim , dar nici un fel de atitudine sau asumare de responsabilitate … Hai ca scriu si eu numai deastea stiute…lol…in concluzie SA MAI VORBIM…
    Dar hai mai bine sa va povestesc una din sistem (traita pe propria piele—imi pare rau pt iubitori de telenovele , are happy end) : ma durea si pe mine ca tot omu , merg la dr. familie (despre care nu am calificarea necesara sa spun daca e bun sa nu , dar pot sa spun ca este total dezinteresat de ce se intampla in jur) , tanti dr. de fam afirma ” esti tanar , ce naiba sa ai?!!..” si ma expedieaza acasa. Normal , durerea nu trece , mergem la un dr. cu renume bun, care spune ca dupa simptome pot avea cancer , boala Chron (cred) , sau tbc digestiv…..eu normal eram deja pe juma’ lesinat, imi spune ca trebuiesc o droaie de analize , din care am retinut endoscopie si colonoscopie , dar surpriza in TARGOVISTE 2009 nu se pot face acestye investigati intrucat colonoscopul este defect iar endoscopia nu poate fi facuta intrucat singura asistenta care stie sa foloseasca dracovenia este plecata din tare…..nene este 2009 ce draq . In concluzie cu moralul facut vraistie , la un pas de depresie si deastea fug la capitala , la privat , platesc 14.000.000 lei (vechi) pe investigatiile asigurate de stat ( ca platesc asigurare)…concluzie nu am nimik foarte grav. Problema nu sunt eu , din fericire mi-am permis sa platesc la privat , dar ce se intampla cu restul de 98% care nu isi permit, imaginativa cum e sa traiasca cu incertitudinea ca ai ceva incurabil…

    P.s. Nenea Ciutacu , matale ai experienta in birocratie , HAI SA FACEM CEVA , REAL , fara vorbe grele sau usoare , doar fapte ,ceva in genul sa scoatem toti scrisoarea asta deschisa la imprimanta , sa mai faca si tot omu inspirat scrisori deschise si sa bombardam “responsabili cu sistemul” cu scrisori deschise , dar sa ii bambardam fizic nu online….zi si matale ca eu nu le am peastea

  39. @din cauza oboseli , corectez: imaginativa + o cratima , (ca in rest sunt al draq de cult , ca tot poporu , am citit eminescu (cu “e” mic , ca doar nu scriem CanCan ), creanga (aceiasi greseala intentionata) si stiudiem intens Libertatea , CanCan , Click)…aaaa , imi cer scuze umile , am citit eminescu si creanga pt ca aveam o profa foarte rea la romana si ma obliga sa fac treaba asta injositoare…MII DE SCUZE , promit sa nu se mai repete ! Eleva porno/piticu porno/Magda—-Rulz!!

  40. Dl. Ciutacu, exista multe persoane bune in tara aceasta, insa sunt fff putini in comparatie cu restul jegurilor. Aceleasi jeguri ce voteaza pentru un mic si o bere, aceleasi jeguri ce te lasa a muri daca nu dai banul, aceleasi jegucuri ce impart dreptatea si interpreteaza legea dupa cum iese banul, aceleasi jeguri ce trec toti cretinii prin scoala, aceleasi jeguri ce dau permise auto unor debili, samd.
    Subscriu si eu la scrisoare domnului doctor, insa nu mi-e mila de orele lor neplatite, au primit ei destui bani de la pacienti. Sper sa-i fi primit dupa ce si-au facut treaba.
    Ca exemplu, la Fundeni la cardiologie puteti vedea zilnic cum anumit doctori sunt full la consultatii si nu au cum sa termine decat seara tarziu, iar altii au 2-3 pe zi. Ce ne facem aici?

  41. Am plecat de 2 ani in Franta,sint chirurg,am 40 ani,m-am reintilnit cu o multime de colegi in zona Vest.Toata Europa are nevoie acuta de medici si ii va lua din est fiindca nu are timp sa-si fabrice altii.Acasa vor ramine din ce in ce mai putini.Spaga va fi din ce in ce mai mare pina cind sistemul se va hotari sa salarizeze,nu decent,ci foarte bine.Pur si simplu mi-e mila de pacientii ramasi acasa dar de medici mi se rupe inima.Toata lumea ii priveste ca pe niste infractori inca neprinsi.Avem si noi uscaturile noastre,dar nu trebuie generalizat

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.