Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > TVR, evaziune în numele democraţiei

TVR, evaziune în numele democraţiei

Sechestrul pus de ANAF pe conturile TVR, instituţie pe care toţi o finanţăm obligatoriu, pentru datorii de zeci de milioane de euro către stat, nu e deloc antidemocratic, ci un comportament economic normal, dar tardiv. Datoriile legale către stat, chiar dacă-s ale unei entităţi pe care o controlează statul, trebuie plătite. Din ele vin salariile, pensiile şi prestaţiile sociale ale statului. Într-o piaţă profund concurenţială, TVR şi-a permis să facă achiziţii în cuantumuri incredibile pentru orice om care ştie sau măcar bănuieşte cum se câştigă banii, să ţină peste 3.000 de angajaţi şi să înfiinţeze canale noi, să dea salarii exorbitante iniţiaţilor şi să plătească drepturi de autor considerabile colaboratorilor politruci. Pentru că nu avea de plătit impozite, taxe şi CAS-uri. Sau, mă rog, avea, dar nu obişnuia să le plătească. Şi fiindcă avea garanţia că, oricare ar fi regimul, având o conducere cu spate politic, portăreii n-aveau tupeu să treacă prin strada Pangratti. Ba, mai mult, cerea (şi o face, în continuare, cu un tupeu vecin cu o flegmă trasă-n ochii poporului român) majorarea taxei tv, pe care fiecare locuitor al României o plăteşte la japcă odată cu factura de energie electrică. Societăţile private, de la un umil SRL până la marile televiziuni, nici în visurile lor cele mai optimiste nu visează la egalitate de tratament din partea autorităţii fiscale. În mandatul lui Blejnar, Realitatea TV a avut parte de un desant fiscal pentru 4 milioane de euro debite. Sumă constatată şi contestată. Şi a intrat în insolvenţă. Iar Antena 3 a stat luni de zile cu echipa Fiscului în sediu. Şi, din fericire, întrucât n-avea datorii la stat, nu i s-au putut bloca disponibilităţile bancare. În perioada aia, Blejnar beneficia, la TVR, de generoase spaţii de emisie şi ne făcea pe toţi, la grămadă, evazionişti. Deşi ştia bine că nu eram. Între timp, noi, zişii evazionişti, am câştigat, pe banii noştri, două rânduri de procese cu ANAF: Iar şefii TVR, absolut întâmplător veniţi în grup din acelaşi oraş, care au reuşit performanţa, tot pe banii noştri, de a gaja la bănci până şi terenurile instituţiei, cer eşalonări la plată, aşteaptă soluţii politice la o problemă pur economică şi se tăvălesc patetic că democraţia e-n pericol.

P.S. Dacă, totuşi, chiar intenţionează să ancheteze cauzele falimentului TVR, poate-l întreabă şi pe Tudor Giurgiu de sănătate.

UPDATE: Dacă mai există naivi care să se întrebe cum a finanţat/cumpărat regimul Băsescu presa favorabilă, găseşte câteva exemple concrete la Tolo. Ce nu spune, încă, nimeni e de ce trece Evz prin megarestructurare. Atunci o fac eu. Fiindcă, imediat după schimbarea guvernului, Roşia Montană a decis să-şi retragă cea mai mare parte a finanţării grandioase, dacă nu pe toată.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

31 thoughts on “TVR, evaziune în numele democraţiei

  1. cum ar fi daca aceste datorii ar fi platite de cei care au condus aceasta institutie? zic eu ca asa ar fi normal logic si firesc, nu?
    evident ca nu se va intampla asta si cu siguranta aceste datorii vor fi suportate taman de cei care “finanteaza” aceasta institutie – de popor.

  2. Administratia prezidentiala, din bugetul ei generos ar trebui sa plateasca aceste datorii.
    TVR a fost scena pe care au defilat basistii, pe care basescu s-a etalat tupeul sau jegos.

  3. Cand, vreodata, in tara asta, firmele de stat au avut parte de acelasi tratament ca si cele private?! Ei acum vor esalonari, dar daca eu, privat fiind, as cere asa ceva, cine dracu’ mi-ar aproba?! Nimeni! Din partea mea, sa moara toate institutiile, companiile, regiile etc. de stat care au datorii. AZI!

  4. Dacă democraţia e în pericol, şi ei contribuie la asta.
    Iar ANAF foarte bine să-şi facă treaba şi când e vorba de TVR. Dacă era A3 în situaţia asta, îi executa de mult timp…

  5. Asa-i cand conducerea unei institutii este aservita conducerii politice a tarii! Ce poate face un Manager IMPUS de partidul de guvernamant decat sa-si bata joc de banul public…? A existat in istoria post-decembrista o conducere in TVR care a dat dovada de un bun Management? Daca-mi aduc bine aminte… parca a fost cineva care a lasat vistieria TVR-ului cu ceva milioane de EUR in cont! (parca asa am citit prin niste “Dari de seama” in fata Parlamentului)
    P-orma… a venit altu’ ce a adus institutia de la “plus milioane” la “minus milioane”, pentru ca urmatoarea conducere impusa “sa puna bomboana pe coliva” si sa aduca TVR-ul in pragul falimentului! Nemaivorbind aici… de calitatea din ce in ce mai slaba a programelor oferite.

    Halal!

  6. da, am vazut ca s-au suparat rau de tot mai marii din tvr, ca nu se face ca taman acum in campanie sa le blocheze conturile si sa le puna sechestru.De ce, ei nu fac parte din tara asta ca la firma, cand ai datorii la buget la fel iti fac, blocheaza contul ;la trezo dupa care la banca, si daca te tin nervii incepi procesele cu ANAF, dovezi de plati si nervi cat cuprind.Ei sunt mai smecheri, si asa cum crede si Cezar si eu cred ca tot noi fraierii v-om plati gaura de la tvr.Sa le fie rusine, odata nu am vazut sa faca macar o campanie de strangere de fonduri pt copii bolnavi, dar sa faca emisiuni de pupat fund basescian = la greu.Sa plateasca cine a bagat mana, ca si la posta.

  7. Stai linistit Victor, platim noi ca de obicei.Ne meritam soarta atata timp cat nu protestam asa cum o fac altii.

  8. Cum ai spus si la tema anterioara , parafrazand : ” TVR – ul tuturor mitocanilor ”…
    Ce ne mai miram ca prostii ???
    Din moment ce ne strangem 20.000 de disperati sa vedem pizdele vedetelor de la Radio Zu si ne doare-n pula de viitorul copiilor si al nostru … asta e ! Meritam toate golaniile !!!…
    Daca ar fi fost tot tineretul ala la usa lui Basescu sa-l dea dracului jos odata ……

    Lasa asa ca-i bine !!!… Va plangeti , dar va place !!!

  9. Da cum ar fi sa nu mai platim noi nici o taxa,impozit la stat. Prin faptul ca suntem fortati sa platim taxe statului consider ca ni se incalca drepturile si libertatile democratice. Daca ,,politica,,pdl-ista si a tovarasului Basescu permitea TVR-ului sa nu-si plateasca datoriile dar sa taxeze bolsevic lumea timp in care alte firme erau obligate la plata taxelor felicit actiunea pornita asupra tvr ca deh daca in democratie avem toti aceleasi drepturi hai sa avem toti si aceleasi obligatii in raport cu statul. Cat despre aberatia formulata de tvr ca suntem in campanie electorala si se incalca dreptul la informare blocandu-le conturile justitia ar trebui sa judece si dreptul cetateanului Roman de a-si alege singur televiziunea si plata nu sa-i fie bagata japca pe gat prin factura la curent electric,asta daca tot vorbim de democratie.

  10. cum era aia cu “în ţara orbilor…” nu ştiu cine e împărat!?
    toate astea ni se înâmplă pentru că suntem blegi. ne-a fost inoculată “filozofia” mioritică, încă de mici. las’ că se revoltă altu’, poate cere şi pentru mine, dreptul meu…

  11. @Victor

    Ahh, ce ma gudur! Next: B1
    PS: “Presedintele tuturor mitocanilor” este cu siguranta cel mai bun articol pe care l-am citit vreodata si probabil cel mai bun pe care l-ai conceput vreodata.
    In ultima perioada am fost ocupat si n-am mai avut timp sa trec pe la tine prin curte da’ trebuia sa te felicit. Asa ca… felicitari!

  12. Stie cineva ce emisiuni de interes obstesc, pentru a fi receptionate si in cel mai uitat de lume catun, sunt puse in emisie de TVR? Ma gandesc ca o televiziune publica, finantata de catre stat (contribuabili), ar trebui sa realizeze doar astfel de emisiuni. Banuiesc ca mai mult decat un studiou de stiri si o redactie care sa realizeze documentare pe diverse teme de interes public/national nu ar trebui sa aiba in dotare o astfel de televiziune.
    Sa lasam prejudecatile si sa privim realist lucrurile.
    Daca pana in 1989 avea monopolul, in anul 2012 exista o diversitate de oferta TV, pentru toate gusturile, asa incat, cu exceptia lui nea’ Gheo din catunul izolat de lume (si de companiile de cablu), fiecare are posibilitatea de a alege sa vada si sa fie informat ad libitum, ideea de televiziune publica nemaifiind justificata. Intorcandu-ne la nea’ Gheo din ultimul catun izolat de lume, infirmatia de care acesta are nevoie ar fi suficient sa fie oferita de o redactie, prin intermediul unui jurnal de stiri si a unor documentare realizate intr-o redactie cat se poate de modesta.
    Asta este, societatea evolueaza, media evolueaza, este absolut desuet sa pastrezi, de pilda, un ziar tiparit national, finantat de catre stat, atat timp cat intreaza presa scrisa tinde sa renunte la produsul tiparit in favoarea produsului online.
    Nu contest necesitatea unui post de radio si/sau a unui post TV public, care sa ajunga garantat si neingradit in cel mai izolat loc din Romania, finantat de catre statul Roman, insa cred ca principiile finantarii ar trebui regandite si redimensionate.

  13. Acum îmi dau seama că nu prea am mai văzut reclama…Nu realizasem. Şi cum, MEGAjurnalistul Turcescu are probleme, cel puţin ca făcând parte din acel trust! Wow! Cum, tocmai el, care îl întrece pe Victor Ciutacu, el, care se poate angaja oriunde, la orice televiziune? Doamne, ce glume bune fac unii pe aici, că tocmai ce-mi adusei aminte! 🙂

    TVR? Să iasă din dificultăţi când oi zice eu. Prea a adus toţi ciudaţii cunoscuţi pe Internet, pe banii noştri, la mândrele de aici! Că deh, “Zâna” cea deşteaptă… Iar de ani buni îi plăteşte regal pe pupătorii de băsesc, securişti sau nu, spălând creiere mai ales în zonele fără alte posturi TV, dezinformând cu neruşinare demnă de epoca apusă. Din partea mea, să se ducă naibii televiziunea de stat! Există destule posturi private, la alegere.

  14. Nu cunosc foarte multe despre acest caz si nici nu prea m-a interesat TVR-ul in ultimii 10 ani.
    Dar as vrea sa inteleg care este noima acestei actiuni a ANAF-ului, ce vrea de la TVR Basescu, pentru ca pina la urma el e manuitorul marionetei numite ANAF…
    Ma gandesc ca ar fi 2 variante:
    Una, e praf in ochii fraierilor, ca sa vada lumea inainte de alegeri cat e Base de dur cu evazionistii, ca nimeni nu-i mai presus de lege, oricare i-ar fi simpatiile politice, bla bla bla
    A doua..S-or fi gandit tevereii ca ar fi mai bine sa se gudure pe linga viitoarea noua putere, iar Basescu s-a ofuscat si ii pune putin cucu ru pe plita…

  15. Cum adica?…nu vom mai avea placerea sa vedem “tara lu’ flutur”?
    Sper din toata inima sa nu li se permita celor din tvr(1,2,info…etc)sa schimbe bucile,odata cu venirea usl-ului la putere.
    As vrea sa-i vad pe toti pupincuristii cum se tavalesc in chinuri.

  16. Astept si mai sper la o lege care sa oblige pe cel care a prejudiaciat o institutie de stat, si nu numai, din prostie sau din smecherie, la comanda sau pt. el, sa plateasca. De asemenea sa plateasca si cei care au semnat si au luat fisele fiscale sa le ascunda la fundu’ dosarelor, cei de la fisc. Exact ca la americani, ca tot ii place lui base…Acolo, doar de moarte si fisc nu ai scapare, in rest, te ajuta statul daca esti contribuabil, deh.

  17. Victore, ne spui si noua, alora care nu gandim atat de “inteligent” precum “Violet” cum statea cu datoriile TVR-ul, “supt” Sasa, cand Taricean’ guverna cu voturile ascunse, cica, ala PSD-ului?

  18. @george: statea foarte prost. ca urmare a contractelor oneroase incheiate de Giurgiu. de pe urma carora trage si azi TVR si pe care nu-l intreaba nimeni de sanatate. de la Sassu incoace, a mai ingropat-o si Lazescu pret de cateva zeci de milione. ultimul sub care a stat bine TVR a fost Nicolau. care a lasat bani multi in conturi si i-a tocat Giurgiu in juma’ de an pe toti. multumit?

  19. @Victor Ciutacu – “…ultimul sub care a stat bine TVR a fost Nicolau…”

    (Valentin Nicolau… nu Nicolae! Sa nu-ti ceara “D-ne feri… apara si pazeste” fu’n miel pen’ca l-ai botezat!)

  20. “…si i-a tocat Giurgiu in juma’ de an pe toti”

    …cand Tariceanu guverna cu PD-ul. Si cand te gandesti ca Basescu ii urase lui Nicolau sa stea la sefia TVR “pana ajunge in formol” http://www.jurnalul.ro/politica/tvr-nicolau-sa-ramana-pana-ajunge-in-formol-51739.htm… Daca-l ascultau aia de la Alianta D.A. si nu-l puneau pe Giurgiu (zis si Harry Potter) poate ca TVR-ul ar fi ramas fara datorii pana-n ziua de azi. Da’ trebuia eliberata TVR de sub control politic, asa ca au adus oameni independenti, incepand de la matinal (Paul Trasca si Filip Stoler) si pana seara (Culcer, Mihaiu, I.T. Morar etc). Si independenta asta costa…

  21. Evaziunea e in numele prostiei noastre! Cum sa ai 6-7 canale, la care nu se uita nimeni,pe banii prostimii si sa nu fi revoltat. Maximul revoltei este exprimat doar asupra butonului telecomenzii. Nu-i frumos ce spun, dar “Prostia se plateste” ca doar ne permitem, suntem plini de bani pentru medicamente, pentru spitale, pentru invatamant, pentru pensii, nu mai spunem ca tara nu are datorii externe de 40 de miliarde!

  22. Cred ca e o mare apa de ploaie cu TVR-ul… Nu se va intampla nimic. Se va interveni pe firul scurt de la cabinetul nr. 1 de la Palatul Victoria… O televiziune nationala aflata “in slujba poporului” nu va fi lasata sa moara de Guvern, asemeni unei companii miniere. Datoriile vor fi re-re-reesalonate sau chiar sterse. O sa vedeti.

  23. Si sa nu uitam ca este al treilea an în care nu se organizează ¨Cerbul de aur¨ care era într-adevăr o producție de înalt nivel și pentru care ar fi putut și Madam Udrea sa rupă niște bani de la frunză pentru promovarea ROMANIEI !!!

  24. Ceea ce spune Carmen Daniela Diaconu mi se pare foarte corect! Era mai potrivit ca TVR, ca televiziune de stat, să îmbunătăţească imaginea ţării, decât să dea salarii mari întru proslăvirea lui Băsescu şi a clicii sale. Cine vrea salarii mari, să treacă în privat, unde trebuie să lupţi pentru contracte, audienţă, clienţi, în general. Mediul privat nu primeşte bani prin includerea taxei radio-tv, în mod abuziv şi ilegal, în factura de energie electrică!

  25. Datoriile TVR se vor trece tot asupra bugetului de stat ca atatea altele… Dupa primele semnale,sunt convinsa acum ca nimeni nu va plati pt. magariile facute ! Ce s-a furat ramane bun furat;se pare ca asta este Omerta politicii la noi ! Iar bietul nostru buget,supt de mii de capuse,de unde sa mai asigure educatie,sanatate si alte “chestii”specifice civilizatiei? Sa cumparam armament ca ne ameninta dracu;un spray de capuse ar fi suficient … Iar presedintele,epuizat de atatea cumparaturi si aranjamente (facute in folosul nostru desigur) este nevoit sa -si asigure sanatatea in stainatate;dar, generos cum il stim,vrea sa ne asigure si pe noi privat;cu forta desigur caci noi nu stim ce-i bine pt.noi si de prosti ce suntem nu contractam polite de mii de euro pe an…Victore,draga,nu faci tu un partid? Cu Badea,B.Teodorescu,V.Stan,O.Stancu,A.Ursu …Eu simt ca ma sufoc in tara asta !

  26. TVR, cel putin inca o generatie de acum inainte, nu va fi altfel decat aservita puterii actuale, de a carei bunavointa va depinde.
    Putinele ameliorari ar putea fi, pe de o parte, impunerea obligativitatii platii abonamentului doar pentru acele gospodarii care nu fac dovada unui abonament cablu/satelit, pentru ceilalti urmand ca abonamentul sa fie negociat si redimensionat direct cu operatorii de cablu, iar pe de alta parte, instituirea unei comisii de supraveghere a activitatii radio-tv nationale, cu cativa membrii numiti pe baza de mandat, atat din parlament, cat si din societatea civila (50-50%), pentru un control eficient al administratiei acestor institutii, ar fi o alta solutie.

  27. TVR un munte de hoție si nesimțire….
    @Eu sunt nemultumit de justitia din Romania,am cerut sa fie eliberata Cramen Bejan.Sa nasca in libertate,conform articolului 453,punctul b.
    Magistratii sunt mai presus de lege.Sunt criminali.I-au omorat copilul.Daca era lasata sa nasca in libertate,nu se ajungea aici.Din pacate am avut dreptate in tot ce am scris.Am cerut sa fie atenti ca intra Dinu Damaschin in greva foamei.Nu le-a pasat.L-au omorat.L-au omorat si pe Marcel Tundrea.Au condamnat-o pe nedrept pe Viorica Visan.Numai nedreptati se intampla.Ma intreb de ce mai platim taxe si impozite.

  28. @balbeck: si eu sunt nemultumit de multe, da’ nu scriu pe unde-mi trece mie prin cap

  29. In interviu acordat de dL MIHAI RAZVAN UNGUREANUdomnului ROBERT TURCESCU in seara din 28 mai a.c,mentionand efectele negative ale masurilor Guvernului PONTA,dl MRU a facut o gresala care arata lipsa de cunostinte economice ale dansului.Astfel a mentionat ca devalorizarea leului va duce la scaderea exporturilor si va afecta exportatorii.Este inadmisibil ca un fost ministru de externe,fost prim ministru,profesor universitar de istorie sa nu fi auzit de disputa dintre marile puteri industrializate si CHINA pivind care a permis invadarea pietelor cu produse chinezesti sau de efectele pozitive ale politicii SUA de devalorizarea dolarului
    Acum cand DL.MRU este prezentat ca un ma mir ca presa a nu a subliniat aceste lacune a dansului.Eu cred ca de fapt lipsa DL.MRU de cunostinte economice-teoretice si practice-este adevarata cauza pentru care a cazut Guvernul Ungureanu.Mi s-a parut curios ca Dl.Turcescu nu a reactionat desi gafa era mai mare decat cea facuta de d-na UDREA privind NORVEGIA
    Eu l-as asemuii pe Dl. UNGUREANU cu ocladire
    frumoasa care luceste la soare dar este construita pe nisip si se clatina si cade atunci cand bate vantul

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.