Esti aici:
Prima pagină > Blog > Papornita cu intelepciuni > Suspiciuni rezonabile şi deducţii logice

Suspiciuni rezonabile şi deducţii logice

Dincolo de notorietate, singurul lucru cu care s-a ales Berbeceanu sunt cele peste 15.000 de like-uri pe f-b. Si cu niste oameni din Deva sau de aiurea care s-au indignat. Dar nu despre cazul in sine vreau sa scriu, fiindca n-am suficiente date. Habar n-am cat e de erou/bandit omu’ asta, am citit doar ce-au scapat astia pe surse, nici una dintre parti nu m-a convins. Nu-s lamurit, dar luptator cu sistemul nu are cum sa fie. Pentru ca el insusi e parte a sistemului. Care, la un moment dat, din motive imputabile lui au ba, l-a scuipat. In context, azi, la Deva, are loc – prea tarziu, dupa parerea mea – un protest anti-abuz.

mascatii

La modul general, majoritatea constientizeaza abuzul doar cand il simte pe propria piele. In tara asta, stapanita la propriu de procurori, au fost sute de arestari bazate doar pe suspiciuni rezonabile sau pe deductii logice. Poporului suveran i s-a rupt la cel mai grandios mod cu putinta. Pentru ca nu-l afecta direct. Aia luati cu japca erau, de regula, bogati. Deci sigur au facut ei ceva. Am urlat cativa nebuni, la Antena 3. Acelasi popor a dedus ca ne-a pus Voiculescu. Acum, el, suveranul, incepe sa guste deliciile statului politienesc. Deocamdata, chibitand la televizor, dar mai incolo, sigur si cat se poate de meritat, le va simti si pe propria piele. Fiindca mizeria asta de sistem e ca Hydra din Lerna. Tai un cap, cresc instantaneu altele. S-a consolidat, va deveni de nestapanit si de necontrolat; indiferent cine va fi la putere…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

22 thoughts on “Suspiciuni rezonabile şi deducţii logice

  1. Chiar in aceasta dimineata am verificat, din pacate partea suspiciunile rezonabile este prevazuta in Codul de Procedura Penala, art 68^1- Indicii temeinice “Sunt indicii temeinice atunci cand din datele existente in cauza rezulta presupunerea rezonabila ca persoana fata de care se efectueaza acte premergatoare sau acte de urmarire penala a savarsit fapta”

  2. Subscriu integral. Daca vrei sa aperi libertatea si democratia trebuie sa o faci in fiecare zi si mai ales atunci cand nu te priveste in mod direct.
    p.s. am vazut emisiunea dvs. din aceasta seara si vreu sa va rog sa veniti duminica la proteste si sa vedeti in modul cel mai direct despre ce si cine este vorba. Nu spun ca internetul este plin cu filmari aproape integrale ale acestor proteste, iar cine vrea sa stie se poate uita la filmari. Inclusiv momentul in care s-a spart geamul masinii lui Barbu este filmat si pus pe net. Trebuie doar sa vrei sa te uiti. Initial am crezut si eu ca e vorba despre o piatra, dupa care, vazand mai multe filmari din unghiuri diferite, m-am lamurit. Invit pe cei curiosi sa se uite si sa se convinga singuri. Este o lipsa crasa de profesionalism sa mai spui dupa atata timp ca a dat cineva cu piatra cand sunt atatea filmari publice. Asa am inteles de ce si politia spune ca nu e vorba despre pietre sau alte obiecte, ci eventual despre un brat uman.
    Mai clar, din toate filmarile se vede ca luneta s-a spart cand Barbu, dupa ce a iesit din masina sa strige si el la protestatari, foarte nervos, a trantit usa foarte tare. Asta este un fapt dincolo de orice dubiu. Ca luneta a fost atinsa, crapata, anterior nu stiu si nu se vede, chiar daca masina a fost in centrul filmarilor. Poate ca a fost lovita mai tare cand s-au aplicat pe ea niste afise. Este posibil si sa fi fost atinasa anterior acestui incident. Oricum, spargerea lunetei a fost accidentala. Nici eu nu cred ca luneta era intreaga in momentul in care s-a spart efectiv cand Barbu a trantit usa, dar faptul ca ea s-a spart la acel moment este ocultat intr-un mod care nu poate fi decat interesat.

  3. @lore&alexandru: Ceea ce ati scris sunt doar conditii necesare pt. arestare preventiva, dar nu si suficiente. Indiciile temeinice nu sunt probe si sunt admise doar pentru masuri provizorii, de urgenta. Chiar daca pt. arestarea preventiva este permis un anumit grad de subiectivism (mult mai mic fata de cel practicat in mod curent!) in ceea ce priveste aprecierea pericolului social (si doar atat; pentru restul conditiilor se cer probe nu presupuneri sau simple posibilitati cum se practica), extrem de grav este ca se dau condamnari pe suspiciuni rezonabile si deductii logice sau, mai bine zis, simple presupuneri (poate chiar posibile, dar nu certe). Aceste sunt doar interpretari noi, „revolutionare”ale legii (care nu s-a modificat in esenta de zeci de ani!) si sunt rodul asa-zisei reforme a justitiei care este de fapt o reinterpretare facuta prin mijloace oculte, in interiorul sistemului, si este rezultatul unor mentalitati de tip securist, totalitar.

  4. @Vlad Ionescu: Ce sa ne mai convingem singuri, cand voi ne demonstrati totul in termeni atat de categorici, “dincolo de orice dubiu”? Asa ne-a convins si Funeriu (ma rog, nu chiar pe toti) ca filmul cu Basescu e trucat, ca altfel n-avea cum sa loveasca atat de rapid… Uite ca eu am fost, totusi, curios si am vazut toate filmarile de pe Youtube, dar asta nu m-a convins decat ca sunteti niste mincinosi. Singura filmare pe care o folositi in sprijinul teoriei voastre (ca Barbu, nervosu’ dracului, a trantit portiera “foarte tare”) e asta http://www.youtube.com/watch?v=29bKUeIlG7o si nu demonstreaza absolut nimic. In schimb, aceeasi scena, vazuta din alt unghi http://www.youtube.com/watch?v=8iYxmvNiRF4 – filmare continua, fara taieturi – arata clar (intre secundele 38-42), CHIAR DINCOLO DE ORICE DUBIU, ca luneta ERA DEJA SPARTA cand Barbu a iesit din masina, v-a facut neofascisti, l-a ascultat putin p-ala cu geaca rosie si urma abia DUPA ASTA sa “tranteasca” usa. Asa ca mai usor cu “lipsa crasa de profesionalism” si “ocultarea interesata”…

    PS. Victor, scuze pentru intretinerea acestui offtopic, dar nu prea suport sa fiu prostit in fata si, cand am argumente, reactionez…

  5. VLAD IONESCU- iti multumesc mult domnule fiindca mi-ai salvat bugetul.Vroiam sa-mi cumpar o masina nemteasca dar cind ai demonstrat tu cu probe “certe” ca la masinile astea daca trintesti usa nervos se sparge geamul,ce sa mai !
    Poti sa o iei cu tine si pe mitingista de profesie Caragea, care aseara s-a facut de mirul lumii,si sa va faceti o poza.

  6. Ca sa inteleaga toata lumea, indicii temeinice (cum regasim in in cpp) sau banuieli rezonabile (cum regasim in jurisprudenta CEDO) inseamna ca omul era cu o cagula pe fata, cu un speraclu in mana, pe o scara de bloc unde nu locuia si cu o arma asupra lui…asta inseamna, in niciun caz ca a dedus procurorul ca ala avea o mutra dubioasa, era murdar si se plimba hai-hui pe strada deci deducem logic ca vroia sa sparga o locuinta.

  7. DE LUAT AMINTE!!! declaratiile unui cetatean care a trait niste vremuri politienesti:

    First they came for the Jews and I did not speak out because I was not a Jew.

    Then they came for the Communists and I did not speak out because I was not a Communist.

    Then they came for the trade unionists and I did not speak out because I was not a trade unionist.

    Then they came for me and there was no one left to speak out for me.

  8. “Majoritatea constientizeaza abuzul doar cand il simte pe propria piele.”
    Mare dreptate ai,tuturor le place legea,dar numai atunci cind ii pun pe altii sa o respecte.Imi aduc aminte de saracul Jiji,cum trimbita,la tv,ca el e de acord sa se asculte telefoanele,ca el nu are nimic de ascuns.Pe ascultari a cazut.
    Astia,care cinta osanale sistemului,au incredere ca lor nu li se poate intimpla asa ceva,incredere care n-are nici un fundament.
    Moara trebuie sa macine!Vinatorul devine vinat cind se schimba tatucul.

  9. Mă apuc să citesc comentariile. După cel al lui Vlad Ionescu, încep să gândesc rapid la o replică. Dau mai jos şi – fără să mă mir absolut deloc însă – văd că a rezolvat cazul BUBULEA. 🙂

    Totuşi,

    DOMNULE VLAD IONESCU, credeţi cumva că pe acest blog citesc doar retardaţi sau oameni inteligenţi care însă n-au văzut/avut/condus în viaţa lor un autoturism?????????!!!!!!!!!!!
    Cât de crăpată putea să fie anterior incidentului luneta maşinii unui ministru încât, presupunând prin absurd, să se spargă la trântirea portierei?

    😡

  10. Locuiesc in Deva,de suficienti ani,am lucrat in domeniul farmaceutic privat,deservind si Minesterul de Interne(pol.jud.)Acest Berbeceanu,parte din sistemul care.i s-a intors impotriva.i era amic la catarama cu asa zisii interlopi locali.Deci,pe scurt,luptator cu sisteml n.are cum fi!

  11. @Vlad Ionescu: prietene, ti se pare ca ne curge scuipat din gura de prosti ce suntem ? Vezi-ti bai Sherlock Holmes de ale tale ca nu e loc aici de prosteli. Probabil si cartile le citesti pe diagonala asa cum si la filmulete te uiti pe sarite, asadar mai usor cu protestele legate de cultura ca nu prea te privesc…

  12. Deductie logica: Berbeceanu e asemenea lui Snowden! E bine ca mai exista asemenea oameni care, la un moment dat, sa ne spuna ce mizerabil e sistemul. Jos palaria in fata lor! Si in fata D-voastra si a colegilor de la Antena3. Realitatea bate dupa vant ca si Guse sau Gusa, marele strateg!

  13. Sistemul este inventat si acceptat de societate. Existenta lui (si prin extensie existenta statului) este nu doar necesara ci si per total extrem de utila.

    Eu consider ca problemele apar acolo unde sistemul incepe sa se fragmenteze, unde diferite componente (fie institutii fie parti ale unor institutii in anumite zone geografice) incep sa functioneze independent de mandatul dat de societate, urmarind atingerea unor interese private.

    Vorbeai de eclavizarea statului pe criterii infractionale ori asta nu e de ieri de azi si este cred eu cauza principala pentru care societatea romaneasca tinde catre alegerea unor lideri autoritari la centru (vezi cazul Basescu in 2004).

    Fenomenul nu este nou iar cazul Berbeceanu este doar un ultim exemplu a modului in care centrul a pierdut pur si simplu controlul asupra teritoriului statului. Eu unul nu cred intr-un plan grandios sau o operatiunea bine orchestrata – chiar deloc. Cred insa cu tarie ca este vorba de o reglare de conturi la nivel local acceptata (din complicitate si/sau santaj reciproc) de aparatul central al statului (fie ca vorbim de parchete fie ca vorbim de guvern).

    Ce este cu adevarat grav in toata povestea este modul in care onor ministrul de interne a actionat si si-a dat practic acordul pentru inlaturarea acestui personaj (se pare incomod) sau se poate spune au contribuit la aceasta. (in)Actiunea domnilor Stroe si Ponta reprezinta un mesaj clar dat structurilor din subordinea guvernului si poate fi descifrat asa: nu incercati sa periclitati linistea cu scopul de a restabilii ordinea de drept – nu merita – avem interese mai mari.

    Ori cand de la cel mai inalt nivel al conducerii politice al unui stat este dat un astfel de mesaj din punctul meu de vedere acel stat se indreapta (cu acordul sau inconstienta liderilor sai) catre disolutie. Faptul ca pe fondul acestei stari a statului roman a avut loc un impresionant miting pro-autonomie in Transilvania nu este o intamplare – ungurii nu sunt lipsiti de simt politic si nici de informatii – daca dupa mai bine de 20 de ani au ales acest moment inseamna ca liderii lor si-au dat seama ceva mai bine decat opinia publica din Romania ca situatia este deosebit de grava si ca este un excelent prilej de a forta.

    Nu vreau sa se interpreteze gresit – cele doua evenimente nu au legatura – deloc – insa unul (cazul Berbeceanu) este expresia fragilitatii statale a Romaniei (am proprietatea termenilor …) cauzate de grave deficiente politico-administrative iar celalalt (mitingul) este expresia faptului ca cineva percepe mai bine decat noi situatia si incearca (justificat din punctul lor de vedere) sa profite.

  14. “Nu-s lamurit, dar luptator cu sistemul nu are cum sa fie. Pentru ca el insusi e parte a sistemului.”

    Afirmaţia este eronată. Premisa “persoana X lucrează în sistemul Y” nu este, prin ea însăşi, un argument necesar şi suficient ca să vă determine să concluzionaţi că acea persoană nu are cum să lupte cu sistemul Y.

    Există destui care au încercat să lupte cu sistemul din interiorul acestuia, dar pe care sistemul i-a liniştit. Că nu sunt cunoscuţi publicului şi nici nu vor fi vreodată, este o altă discuţie.

    Cu stimă.

  15. Pur si simplu “the system has failed” in cazul lui Berbeceanu. Poate in aceste momente vede si el ce inseamna acest sistem pe care l-a slujit. Cand nu mai are nevoie de tine te scuipa ca pe o masea stricata.

  16. Din nefericire, cu regret spun si eu, faptul ca caracatita aceasta a procurorilor se va extinde si mai tare si va fi un stat politienesc poate mai infiorator decat inainte, daca ar fi posibil asa ceva. E drept ce spuneti..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.