Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-mi provoaca scarba > Scurtul traseu al unor parveniri politice

Scurtul traseu al unor parveniri politice

Evolution

De obicei, istoria comună începe când el, politicianul, se află-n opoziție. E amabil, culant, veșnic disponibil. Uneori, când zgârie slugarnic la ușa studioului tv, chiar mai disponibili decât ai avea tu nevoie. Te ține-n telefoane din culcare-n sculare, se preface interesat să afle părerea ta despre marile subiecte ale micii omeniri pe care vrea s-o conducă, te felicită de sărbători și când îți fată pisica, te cultivă și nu ezită să te laude pe unde apucă și să-și strige demonstrativ amiciția cu tine.

Când ajunge pe scaunul dorit, la ciolan, se schimbă-n trepte. Întâi nu te mai sună. Părerile tale nu mai sunt de actualitate. Apoi, deși n-ai vreun interes altfel decât profesional, dai tot mai greu de el. E înconjurat de o liotă consilieri și de ajutoare de băgători de seamă. Care filtrează tot să nu deranjeze serenissimul. Nu-ți amintești să-i fi văzut vreodată în perioadele de opoziție umilă. După, când se întâmplă minunea să comunicați, începe să te condiționeze. Și să strâmbe din nas. Răspunde arogant, n-are loc de tine prin oraș. I se pare că-l vânezi, că-i vrei răul.

Invariabil, la un moment dat, vraja funcției se rupe. Tu, de regulă, ești tot acolo. De unde l-ai luat de pe scări când era mic și unde a întors spatele când i s-a părut că a ajuns mare. Ar avea și el o părere de împărtășit. Dar stai bine cu memoria…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

21 thoughts on “Scurtul traseu al unor parveniri politice

  1. Esti foarte précis Ciutacu. Imi place-a boalea cum scrii .Sustin chiar ca esti un chirurg al cuvintelor; esti scriitorul meu préférât !

  2. Foarte corect, si putem extrapola modelul fara nici o problema la scara societatii. Cand se vara in politica toti sunt in primul rand slabuti, apoi ingrijorati de durerea lui Mos Ion Roata si degraba doritori sa pupe obrazul scuipat de asupritori. Apoi, odata cu trecerea ciclurilor electorale, devin mai aplecati catre “problemele majore si globale” si mai departati de problemele reale, iar pe parcurs, evident, acumuleaza gusulite si burtici dimpreuna cu mertane si viloace. In final, ajung pe varful caraimanului si baga nonsalant pulimea in aia a ma-si, neuitand sa aplice o flegma proaspata pe locul sters odinioara chiar de ei…

    Revenind la Mireille Mathieu Antonescu, marea lui problema este ca se crede deja presedinte. Iar eu, Mos Ion Roata, nu mai sunt asa sigur ca il votez, dupa ce am vazut ca nu ma poate scapa de Basescu.

  3. Cica razbunarea e arma prostului dar mie imi place sa fiu prost de fiecare data cand am ocazia :)) Mai e o maxima “inteligenta”: ala mai destept cedeaza. Pai daca e asa inseamna ca traim intr-o lume condusa de prosti. Daca e sa dau crezare acestei maxime inseamna ca io sunt prost de 2 ori ! O fi bine, o fi rau, chiar nu ma intereseaza, e la fix pentru mine !

  4. Daca stai bine cu memoria – jos palaria. Momentan am senzatia ca se coace o impacare intre Basescu si Antonescu – chestie care pe mine personal ma umple de greata.

  5. Eu nu pot sa te-nteleg… Chiar nu vrei si tu sa fii prieten, in viata asta, cu un presedinte in functie?! Sa fii intrebatorul lui privilegiat, sa te decoreze, sa apari langa el in tribune pe la meciuri, sa primesti informatii in exclusivitate de la servicii si parchete, sa scoti o carte de interviuri cu el

  6. n-o sa-l primiti pe antonescu in emisiune? vai saracu cred ca o sa se arunce de la balcon

  7. Megadeth:Symphony of destruction!Versurile?pe masura…Muzica?…oooh da, are ritm si inca ce ritm.Si nici videoclipul nu-i rau!

  8. Ce lucrare meseriasa ii fac astia doi (Basescu si Ponta) lui Antonescu! Scenariul pe care-l banuiam acum o luna capata contur mai repede decat ma asteptam: electoratul trebuie convins pana la alegeri ca Basescu si Ponta sunt dusmani de moarte, iar Antonescu (p-asta nici macar mintea mea paranoica n-a prevazut-o) e pe mana cu Basescu! Ce tare, exista vreun rau mai mare pentru Antonescu decat sa fie banuit de blat cu Basescu?! Sigur, trebuie sa fii prost rau ca sa crezi ca, daca ar exista asa ceva, Basescu ar vorbi public despre asta, dar nu de prosti ducem noi lipsa in Romanica. Da’ si Antonescu e prost: cum dracu’ sa se declare de acord cu Basescu, IN ORICE PRIVINTA, a doua zi dupa ce asta si-a anuntat intentia de a-l sustine in turul doi al prezidentialelor?! Cat de imatur politic sa fii, sa nu observi capcana care ti se pregateste? Era atat de important pentru el sa-l confirme pe Basescu, doar pentru a sublinia si el ca PSD-ul n-are nicio sansa sa castige singur prezidentialele, ca “asa a aratat istoria”?! Care istorie? Alegerile din 2004? Atunci Nastase a iesit, in primul tur, pe primul loc, la mare distanta de Basescu, si avea toate sansele sa castige in turul doi (de-aia nici n-am fost la vot, ca eram sigur c-o sa castige lejer), daca lumea nu se lasa prostita de acuzatiile de fraudare a alegerilor. Si, chiar si asa, a fost invins la diferenta foarte mica de voturi… Nu stiu ce-o sa se-ntample pana la anul, daca Antonescu o sa mai faca prostii din astea, mai ales in conditiile in care si-a ostilizat si unii jurnalisti, altadata favorabili lui… Nu-mi ramane decat sa sper ca acestia isi vor asculta mai putin orgoliul si mai mult constiinta.

  9. Domnule Ciutacu, aveţi şi dumneavoastră dreptate, are şi Crin Antonescu, aşa cum ar spune rabinul. Gestul lui de a refuza invitaţia dumneavoastră de a veni în emisiunea cu pricina pare de neînţeles. Mai ales că există cel puţin un precedent: EBA a venit la „tonomat” când Antena 3 mânca Băsescu pe pâine şi nu a ieşit de acolo carne de mici. A fost tratată chiar cu eleganţă. Pe de altă parte, văzând că la RTV este prezentat, în general, 20 din 24 de ore, ca inamicul public numărul unu şi când vorbeşte, şi când nu vorbeşte, şi când doarme, şi când este treaz, probabil că a declinat invitaţia instinctual. Din autoapărare… Dar dacă la RTV criticile se bazează pe argumente, din partea mea, respect! Şi Sorina Matei să fie doar un accident regretabil… Să nu se întâmple însă ca în bancul cu Napoleon Bonaparte: Napoleon evadează de pe insula Elba. Ziarele titrează: Tiranul a evadat! Napoleon se îndreaptă către Franţa iar ziarele titrează: Uzurpatorul se îndreaptă către Franţa. Napoleon intră în Franţa… Ziarele titrează: Împăratul a ajuns în Franţa! Trăiască Împăratul! Că dacă se va trece brusc de la „taci crin” la „trăiască Crin”,dacă va ajunge la Cotroceni , o să vă dezamăgiţi telespectatorii. Dar până atunci, prezumţia de nevinovăţie funcţionează şi argumentele primează oricăror bănuieli. Desigur, nu puteţi garanta pentru alţii, important este să nu vă pierdeţi memoria chiar dacă la RTV se va instala un alzheimer general, cum se întâmplă în astfel de cazuri şi cu siguranţă telespectatorii dumneavoastră o să vă judece drept. La bucată, nu la kilogram. În opinia mea, abia atunci o să aibă nevoie Crin Antonescu de o opoziţie inteligentă… Pănă atunci şi el beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

  10. @all: eu nu stiu de unde deduceti ca e vorba (doar) despre Antonescu
    @un bou: zau ca nick-ul tau spune tot, nu mai e nevoie sa si scrii ceva

  11. Victore sincer cred insa ca si reciproca este valabila.Exista si jurnalisti care se tiriie ,se tavalesc pe jos numai pentru firimituri de la masa politicienilor astia.Si asa ramin,pe jos !

  12. @santinela: cine a zis ca nu exista? de ce ar fi categoria asta profesionala formata din ingeri?

  13. nu stiam de unde este reactia “preafericitului”Silviu Sergiu –
    “Am inteles ca Basescu a rupt audientele luni seara. B1 l-a batut chiar si pe domnugadea. De nefericitul ala de ciutacu ce sa mai vorbim. Deh, Basescu e un om politic terminat. Oamenii se uita la el ca sa vada cum se chinuie:) Muahahahahaha”…cred ca ti-a citit articolul

  14. Victore, e si un motiv real in departarea politicienilor de media, dupa ce ajung la putere: cand esti in opozitie, ai muuult timp liber si ai nevoie de expunere. Odata ajuns la putere, trebuie sa mai si faci cate ceva. Iar pentru asta ai nevoie inclusiv de cerberi care sa filtreze accesul la sef. Asta nu inseamna ca trebuie sa dai cu tifla celor carora le cam datorezi accesul la putere.

    Zic astea constient de faptul ca politicienilor nu le prea place sa li se aminteasca faptul ca, in lipsa expunerii, performenata lor electorala ar fi tins, suav, spre “0”. 🙂

  15. Da’ iti mai amintesti cat era de viteaz in 2009, in ultimele luni de mandat ale lui Basescu, cand toata lumea era convinsa ca e “un om politic terminat”, cum ii curgeau mucii prin studiourile Antenei 3, ca sa-i dea si el niste bocanci in gura basinosului aproape cazut la pamant? Reorientare profesionala ca la manual! Bineinteles ca il spurca pe marele om politic de azi pana la orele 17:00, ca mai tarziu, in prime time, n-avea acces la “domnugadea” si “nefericitul ala de ciutacu”…

  16. Vaaaaaaaaaai cati s-au scuturat acum ,dupa citirea acestui articol.Frumoasa deductie,buna memorie.

  17. Doar un prost ca mine,a fost in stare sa-l creada pe Mazare,atunci cand a promis ca dupa cistigarea alegerilor isi va folosi toata influenta politica pentru ca cei raspunzatori de represiunile impotriva manifestantilor de asta iarna sa fie pedepsiti!S-a luat si el cu carnavalul.
    Eu,pot doar sa promit ca o sa ma doara-n tenisi atunci cind vreun politician va mai fi bagat la zdup pe nedrept!
    La brutarie,baieti!Si,pentru asta nu stiu daca nu e bine sa ramana El Comandante liber si cu friiele in mina.Scapa el si ai lui,dar imi ramine si mie satisfactia amara ca mai intra si politicieni la zbarna.

  18. Eu m-as bucura daca ar ajunge macar la nivelul calculatorului dar nici macar acolo nu ajung.Toti patesc la fel cand dau de putere.Si se zvarcolesc atunci cand nu o mai au sau cand li se ia puterea.Inca existi:)))))))))))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.