Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Scânteia de ciordeală şi de impostură

Scânteia de ciordeală şi de impostură

Exista-n piata media doi baieti, unul destul de spalatel si cu buna ziua la el, Razvan Ionescu, unul ingalat si onomatopeic, Grigore Cartianu, tarati de experienta lor nefericita (pentru altii) de la Jurnalul National. Trecerea lor pe la etajul 8 al batranei Case a Scanteii s-a soldat cu prabusirea financiara si de tiraj a ziarului. Si cu inceputul lor de pricopsire financiara, da’ trecem peste micile amanunte care fac marile delicii ale vietii de jurnalist in Romania.

Dupa plecarea lor de aici, sa vezi minune, JN a ajuns – cu al dracului de multa munca – liderul detasat al pietei. Chestie care-i urmareste obsedant de ani de zile si pe care refuza s-o accepte in ciuda evidentei. N-au talent si aplicatie, dar nici viziunea jurnalistica necesara construirii si conducerii unui ziar de succes. N-ar fi o tragedie, doar geme piata de impostori.

Nenorocirea e ca, in impotenta lor profesionala, s-au apucat de lucruri “originale”. Cel mai “original” dintre ele e sa copieze subiectele si campaniile de impact ale JN. Chestie care s-a intamplat, cu o consecventa disperata, atat in timpul haltei lor dezastruoase la Evenimentul Zilei, cat si, mai nou, de cand il jupoaie de bani pe oligarhul (altadata injurat de ei in Oficios) Dinu Patriciu, la Adevarul.

Ultima lor ciordeala e proiectul Scanteia, lansat de Jurnalul National, ca lor nu le-a trecut prin tarctacute ca stau cu curu’ pe arhiva fostului oficios al Partidului Comunist Roman. Iar editorialul justificativ, din care va redau in paranteza cateva randuri (Când intrăm în cel de-al douăzecilea an de la prăbuşirea comunismului, materia primă a trecutului va fi folosită pentru scrierea multor poveşti – şi, cu siguranţă, nu numai de către „Adevărul”), e realmente epocal. Ca sa preintampin intrebarile tampite si remarcile insinuante, va anunt de acum ca nu cred in monopolul asupra unui subiect sau a unei perioade istorice. Evident ca fiecare-i liber sa scrie ce si cand crede de cuviinta, dar ideal ar fi sa nu-ti asumi paternitatea unei idei pe care n-ai fost in stare s-o ai tu.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

22 thoughts on “Scânteia de ciordeală şi de impostură

  1. citacu, ai dreptate la faza asta. insa cartianu e un tip desptept cred eu…desi vb a e ew 43dwwdd wer…adica nu prea intelegi nimic. celalalt, ionescu , ce colectie a mai prezenatat in ultima vreme:).

  2. Cum dracului fac tapinarii astia doi de cad in picioare de fiecare data. Chiar nu-i vede nimeni cat sunt de prosti? cartianu ala era bun la organizarea halei de lucru la gazeta sporturilor, in vreme ce ionescu e bun sa serveasca mici la clubul diplomatilor. Ca acolo cica are el pile.Cu toate astea ei isi vad in continuare de facut bani multi de la diversi oligarhi care-i accepta la pachet, pe ideile altora. Bine le-ai zis Ciutacule, desi ai fost prea bland!

  3. Ma bucur ca v-ati intors, Domnule Ciutacu! Un an minunat va doresc! Sunt de acord cu dumneavoastra in privinta domnior Cartianu si Ionescu si nu am decat o completare de facut in ceea ce ii priveste: In tara asta prost facuta, rahatii scriu in loc sa puta!

  4. Jalnic. Pai d-aia mai au un piuc si ies tin top 10 tiraje ziare, sau chiar au iesit. Cica se aude in piata ca deontoilogii vor lucra numai pe online , ziarul clasic le provoaca alergie.

  5. Si ei ,”poieti de curte”.Baietii astia au nostalgia anilor copilariei.Cred ca le-a facut Tataia un chestionar tuturor,cu intrebari de genul”Cand erati mici,erati pupaciosi?” “Cand erati mici,memorati repede poezii?”,Cand erati mici,va jucati cu avioanele?” “…petreceati vacantele la bunici,la tara?” “Va placea sa va jucati cu gainile,godacii,prin curte?
    Care au raspuns afirmativ la toate intrebarile,au fost premiati:titulatura de poieti de curte,au invatat si invata “poezia”,i-a dus cu avionul,si acum cred ca le pregateste,ca tot vin prezidentialele,marea surpriza:le va face,la Cotroceni,ca la bunica la tara, un ocol,cu cotet de gaini ,de purcei, de rate,ca sa-i fereasca pe acesti pionieri, stalpi ai literaturii si gazetariei post decembriste de rautatile si suferintele unei vietii profane.CE spatiu nostalgic,plin linistea si giumbuslucurile copilariei le va recrea.Vor avea,toti marii scriitori si gazetari de geniu conditiile propice pentru a se desavarsi ca adevarati oameni de cultura.Dupa o harjoneala ludica,prin colbul din ocolul Palatului,seara,Tataia ii va pune la teme:cu pana de gasca inmuiata in cenuse,vor face sezatori(la fuior,Elena Udrea,la dansuri populare,Udrea,si la curatat cenusea,tot Lenuta)si vor compune poezii si cantecele intru preamarirea lu Tataia.Doamna Lenuta,nume predestinat pentru a face si desface(ochiurile)le va urmari indeaproape “joaca”.Ca ea,la activitatea multilateral dezvoltata,e deja Renascentista.Si cea mai frumoasa poezioara,cantecel,si recitate cu intonatie,patos si inflacarare patriotica vor fi premiate cu o excursie la o…manastire,pt.ca nu-i asa,Tanti prpavaduieste turismul ecumenic.

    In alta ordine de idei,ce e cu proiectul Scanteia? Niste “preteni “v-au facut un bine la inceput de an?
    Asteptam stirile despre

  6. Nu meritau indivizii un subiect la tine pe blog. Tu trebuie sa-mi spui si mie unde este “Biruinta”(innebunesc daca nu aflu), unde sunt cele 322 de vapoare, cu cat a marit Sarbu de la Munca pensiile in trecutul sau mandat, ce realizari a avut celalalt Sarbu, popa de la agricultura, in trecutul sau mandat, cine era guvernator la BNR cand falimentau B.Agricola si Bancorex s.a

  7. “Scînteia suntem noi”??

    Au curaj, au mândrie, au intuiţie, ţintesc ceva profit/tiraj/influenţă ??? Cât de tont trebuie să fii să te înhami la aşa ceva după ce “trenul plecase”…

  8. Gregoar se auzise intr-un timp ca e nepotul lui Cristoiu!Ceva tot a fost adevarat,deoarece chiar maestrul a recunoscut ca l-a…introdus in presa.
    Oricum e…varza,ca de altfel multi asa zisi jurnalisti si deontologi care misuna zilnic pe la toate posturile tv.Sa-i vedem si anul acesta!
    Apropo,ca tot veni vorba de Adevarul lui Patriciu!Se aude ca vrea sa cumpere Steaua!
    Cat e de adevarat acest zvon Victore?

  9. Nu sunt genial si nici arogant Apreciez multe din opiniile tale si dezaprob multe altele. Per total, pentru mine esti pe “+”. Si am observat ca uneori duci o lupta cu tine insuti. Nu ai cum sa o castigi. Este singura de altfel pe care nu o vei castiga niciodata.
    Pentru toate celelalte vorbe grele iti doresc multa sanatate, inspiratie si succes.

  10. Domnule Citacu, dupa lansarea proiectului “Scinteia” s-a trezit Corina Dragotescu ca este detinatoarea marcii si ca o sa ceara JN sa inceteze folosirea marcii. Nu vad cum marca “Scinteia” ar putea apartine unei persoane fizice, din moment ce a fost un ziar al statului … Ne puteti lamuri?

  11. Chiar ca e miracol… Cu ce drept? nu a lansat marca respectiva, nu i-a apartinut niciodata? Vreau si eu “urzica” si “cutezatorii”… sa-mi aduc aminte de copilarie…

  12. Asta e pt un jurist : daca se contesta in instanta dreptul de proprietate asupra marcii, cat timp dura procesul era suspendat dreptul de proprietate?

    @ Costin, apreciez prima initiativa, dar nu trebuia sa i se acorde dreptul de proprietate asupra marcii!!!
    cei care au luat domenii de net cu nume ale unor firme importante (pepsi.ro sau altele) le-au pierdut fara nici un fel de despagubire, aici nu se putea face nimic? este vorba de o marca nationala care a intrat in proprietatea unei persoane fizice.

  13. Nu vad la nimeni nici o inversunare fata de programele de revelion ale televiziunilor.Sper sa vad numele schimbat in MANELA1,nu Antena1.Din toate antenele,doar emisiunile “Sinteza zilei”,”Vorbe grele” si “In gura presei” sunt ancorate in realitatea de zi cu zi. Restul e manea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.