Esti aici:
Prima pagină > Blog > Guestpost > Roșia Montană. Amintiri despre viitor

Roșia Montană. Amintiri despre viitor

Azi m-am hotărât să-mi dau arama pe față. Să vă arăt cât de subjugat sunt intereselor corporatiste. Fac, împreună cu Laura Chiriac, o ediție specială, cu Dan Șova invitat, pe Roșia Montană, subiect – din câte am înțeles în timpul în care nu fac emisiuni despre Roșia Montană la România TV- tabu la România TV. Completați voi acuzațiile pe linia punctată. Fiindcă fac parte din presa vândută, plină de cianură.

Până să dezvăluiți voi grava ticăloșie la care sunt părtaș, public aici editorialul împotriva exploatării de la Roșia Montană al Mirunei Munteanu. Pe care înțeleg că nu i l-a publicat Jurnalul Național (ziar al cărui redactor-șef am fost înainte să mă vând pe aur SRI-ului și corporațiilor și unde am contribuit la aducerea ei ca editorialist) din motive care nu mă interesează și pe care nu am de gând să le cercetez. Fiindcă nu mă (mai) privesc. N-a urlat vreodată deontologia strigată-n mine, dar, așa nemernic cum sunt, mi se pare firesc să ascultăm/citim argumentele ambelor părți.

Rosia Montana, cacealmaua finala

Guestpost by Miruna MUNTEANU

Cica Gabriel Resources o sa ceara Romaniei despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari, daca Parlamentul nu aproba urgent inceperea exploatarii aurului de la Rosia Montana.

Anuntul, facut de la Londra de Jonathan Henry, directorul executiv al companiei canadiene, are ca prim scop linistirea propriilor investitori. Fiindca bursa le da deja mari semne de panica. Al doilea scop este lansarea unei noi linii de atac pentru propagandistii proiectului minier. Daca nu ne-au convins promisiunile, poate reactionam la amenintari. Amandoua sunt, insa, la fel de jignitoare pentru inteligenta opiniei publice romanesti.

Opinia publica a ramas ultimul obstacol in calea controversatului proiect. Clasa politica ajunsese la un uimitor consens, in contradictie flagranta cu virulenta dezbaterilor pe aceasta tema din timpul campaniei electorale. Doar protestele de strada i-au determinat pe liderii USL sa faca pasul inapoi si sa revina la o pozitie mai sceptica fata de binefacerile mineritului cu cianuri in Muntii Apuseni.

Altfel, entuziasmul lor brusc pentru “locurile de munca” promise la Rosia Montana ar fi continuat la fel de naucitor ca si tacerea presei, care – orbita de reclamele Gold Corporation – n-a vazut zile intregi ca sunt demonstratii in toata tara. Nu ma indoiesc ca toate aceastea au costat la gteu. La greu de decontat.

Potrivit directorului de la Gabriel Resources, compania canadiana a investit deja in Romania circa 550 milioane dolari. Sper ca a pastrat cu grija toate chitantele. Cred ca ne-ar face un mare serviciu daca le-ar prezenta in fata unei instante. Dar s-ar putea sa nu fie nevoit sa o faca, daca Guvernul de la Bucuresti se ofera singur sa plateasca…

Nu amenintarile lui Jonathan Henry ma ingrijoreaza, ci faptul ca Victor Ponta s-a grabit sa le preia nemestecate. Avansand si o suma care reprezinta de aproape patru ori investitia estimata de canadieni (dar numai jumatate din cat zic ei ca vor cere). In general, nu caut conspiratii acolo unde prostia poate fi o explicatie plauzibila. E totusi straniu ca, in aceeasi zi, un alt membru al Guvernului, ministrul Rovana Plumb, da generos munitie adversarului intr-un eventual proces cu statul roman. Declarand candida ca, desi nu a primit niciodata aviz de mediu, compania canadiana indeplineste toate conditiile necesare. Imi amintesc iar de contractul cu Bechtel. Ne pregatim din nou sa dam doua miliarde pentru nimic?

 

Comentarii

comentarii

Similar Posts

30 thoughts on “Roșia Montană. Amintiri despre viitor

  1. Nici nu e nimic de cercetat domnule Ciutacu.
    Duminica 8 sept. la postul tv care face parte din acelasi trust,la stirile de la orele 16:00 se difuza o stire care suna cam asa:”deputatul cezar cioata a fost dat afara din casa unui localnic,pentru ca erau prea multi”…
    Mai trebuiesc cercetate motivele cand evidenta este strigatoare la cer?

    Acum inteleg putin mai bine mutarea facuta de dvs la alt post tv,chiar daca acel post tv nu se ridica(inca) la valoarea emisiunilor pe care le-ati facut si le veti face.

  2. te-ai mira?! (sa le dam bani pe gratis)
    tara asta a ajuns un fiasco (nu ca trecutul ar fi fost glorios)in care orice mare proiect se dovedeste a fi, intr-un fel sau altul, o gaura pentru sifonari de fonduri pentru indivizi mai mult sau mai putin nationali. Suntem o colonie in toata regula, cu niste gretosi pusi sa guverneze, si trambitasi sleiosi manevrand fara pic de iscusinta tolcerele indobitocirilor in masa… noroc cu poporu’ suveran. prost.
    Pe mine unu deja toata cacealmaua asta ma lasa rece, vorba poetului asa-zis national -noi l-am numit national; ca si el era cam scarbit de minunatul bobor-
    Meanwhile, succesuri!

  3. Nu am inteles niciodata de ce documente care privesc interesul public, in Romania, sunt secrete. Contractul cu Bechtel, scrisoarea de intentie cu FMI, licenta de exploatare de la Rosia Montana, toate vizand bani si interese publice, sunt trecute la secret, sa nu cumva sa afle publicul ticalosiile pe care le contin si sa actioneze in consecinta. Astfel de documente sunt desecretizate cand e suficient de tarziu sa nu se mai poata nimeni opune.

    Din punctul meu de vedere au inceput deja intoxicarile. Pe toate posturile TV au aparut tot felul de “strigaci” care arata poporului pisica neagra – despagubirile pe care le vom avea de platit. E o intoxicare guvernamentala comuna, din ciclul: “cum sa nu ne fie mai rau”, menita sa anestezieze constiinta publica. Acelasi rol il are si “infiintare unei comisii” – gasca Ponta – Antonescu doreste sa traga cat mai mult de timp, poate se plictiseste lumea si abandoneaza protestele.

    Dupa ce si-au dat cu stangul in dreptul la modul cel mai penibil cu putiinta, cei doi “ultrasi” ai politicii romanesti anunta ca “se va dezbate intr-o comisie”, desi cu cateva secunde in urma se pronuntasera impotriva proiectului.

    Si in acest caz, dominanta e “politica de tejghea”. Nu conteaza argumentele tehnice, vointa politica sa fie – adica “poti inghiti orice rahat, daca iti dai silinta”, mai ales daca l-ai trecut, in prealabil, printr-o comisie.

    Poate ne spune dl. Sova, in emisiune, cum e posibil ca un contract de tip Bechtel, sa se piarda pur si simplu. Ne ia de prosti sau ce?

    Reamintiti-i dlui. Sova ca, daca traia Ceausescu, i-ar fi trimis pe toti “la Canal” in secunda doi. Mai stau si se intreaba de ce iese lumea in strada…. Niste ticalosi ordinari.

  4. Sunt cateva probleme cu argumentul de la inceputul articolului
    1. Posturile TV vorbesc despre Rosia Montana dar nu vorbesc despre proteste. Cand au fost cateva mii in strada posturile vorbeau de cateva sute; cand au fost 10.000 vorbeau de 2.000
    2. Posturile TV nu vorbesc despre proteste proportional cu amploarea evenimentului. Cel mai mare prostest din ultimii 23 de ani ar fi trebuit sa fie mai mediatizat decat ultima achizitie amoroasa a lui Xulescu sau alte cancanisme de care sunt convins ca sunteti constient
    Omul de paie pe care l-ati construit e prea anemic.

    Totusi trebuie ca oamenii sa inteleaga 2 lucruri:
    1. Televiziunile si ziarele private sunt… private. Fiecare patron decide ce si cum se prezinta evenimentele acolo
    2. Presa nu mai are dreptul sa se numeasca “cainele de paza al democratiei” si trebuie sa se multumeasca cu titulatura de “a 5-a putere in stat”… care nici ea nu e de partea poporului.

  5. Sa nu uitam ca si guvernari PSD au “pastorit” cu succes si spaga aferenta (evident pt. lobby intr-un scop nobil) proiectul exploatarilor de la Rosia.
    …iar viata pe malurile Dambovitei este sinuoasa,cine ieri a fost ministru,maine poa’ sa fie socru.

  6. Ma uit la emisiune.
    Nu am fost in piata dar voi fi acolo in fiecare seara cat o sa fie necesar.
    Investitii si proiecte… blabla.
    Cand au luat rablele de F16 dc nu au lucrat cu SAAB care aduceau locuri de munca?
    Tupeu maxim. Si ceausescu a avut tupeu maxim.
    Investitiile inteligente nu sunt bune da o una extrem de poluanta cu costuri si riscuri f mair pe termen lung sunt minunate pt Romania.
    Promit ca o sa fiu in piata in fiecare zi si mai aduc cu mine pe cine pot.

  7. Adica astia fac comisie, taragane 120 de zile apoi fac ce doresc ei sa faca. In 120 protestul se stinge de la sine.
    Sau poate cine trebuia sa marcheze un profit la bursa in marcheaza.
    Si apoi nici un stat nu s-a ridicat social, economic si cum mai doriti dvs vanzand resuse.

  8. Sova ne crede ce?!!!
    DA dupa ce se termina si trebuie sa mentinem bazinul toxic nu spun nimic?

  9. Total de acord cu parerea Mirunei,dar din pacate dorinta celor care-s pro exploatare o sa devina realitate, se aude ca in sedinta de astazi (12.09.2013) cei din usl au vazut un sondaj din care reiese ca doar 20% dintre romani se propunta impotriva.sa se schimbe subiectele de dezbatere iar proiectul de lege va trece de parlament cum s-a intamplat de atatea ori. o sa se afle doar cand a ajuns legea la promulgare,asta daca-i convine presedintelui sa faca putin scandal si sa fie iar salvatoru’ natiunii,daca nu,o promulga si gata.

  10. Infiintarea comisiei speciale are ca scop tragerea de timp, poate se plictiseste lumea si nu mai iese in strada. USL are experienta protestelor anti-Basescu, care nu au condus la absolut nimic – lumea a renuntat in final sa piarda timpul in strada, impotriva escrocilor.

    Sova e un exemplu clar de politician vandut unor interese straine, corupt pana in maduva oaselor. La fel si Victor Ponta si ceilalti…De acesti oameni trebuie sa scapam cat mai rapid.

  11. Buna Victor, unde pot gasi inregistrarea emisiunii? Sunt curioasa care sunt argumentele pro ale dnlui Sova si daca au fost puse intrebari pornind de la proiectul lui de lege. Multumesc, Andreea

  12. Poate ii aduci aminte lui Sova motivele pentru care te rasteai la el intr-un studio TV acum un an dupa investirea lui MRU, dar si ca mandatul lui MRU a fost atat de scurt tot pentru ca si el a vrut sa rezolve pe repede inainte comenzile papusarilor, crezand ca e pe cai mari dupa ce i-au dat garantii ca n-a iesit decat putin la incalzire inainte sa fie presedinte.

  13. Si pentru ca in aceasta emisiune invitatii dvs au vorbit despre investitia in acest proiect, ar fi trebuit sa vorbeasca si despre costul de oportunitate (valoarea celei mai bune dintre șansele sacrificate). Aceasta analiza ar trebui facuta pe toata perioada in care acest proiect genereaza venituri si/sau costuri, adica pe perioada de la inceputul proiectului pana la neutralizarea totala a bazinului poluant. Sunt sigur ca daomnul Sova si domnul Blanculesc, ca niste buni profesionisti ce sunt au o astfel de analiza in baza careia ne prezinte beneficiile proiectului. Poate o pun la dispozita dvs sa o publicati pe aici ca sa ne lamurim si noi.
    Multumesc,

  14. rosia montana a ajuns un ghem de minciuni si dezinformari si e clar un joc al marilor speculatori mondiali care au ajuns sa se lupte si la noi in tara! ecologistii arata pe zi ce trece cam cine ii plateste iar interventia de aseara din subsolul pietii universitatii arata nesimtirea unuia care a afcut din proteste indiferent despre ce e vorba un mod de viata. si intr-un fel bine v-a facut ca si-a batut joc de voi ca prea le cutati in coarne tuturor nesimtitilor iar asa zisii ecologisti demonstreza din plin acest lucru. te uiti pe forum i ramai traznit de ce idei kretini au unii. s-a ajuns a se da vina pe psd in acest proiect. toata lumea se face ca uita cine a semnat acest proiect care este contributia pd istilor in frunte cu basescu sau a liberalilor care au votat cu 10 maini acest proiect. dar de de vina e ponta si psd -ul ca a trimis proiectul sa fie discutat in parlament iar antonescu, cel care s-a tot ratoit la guvern ca da numai ordonante de urgenta si nu prea baga in seama parlamentul acum ii cere lui ponta sa dea naibii o hotarare de guvern? ( asta e prost sau nu stie ce e aia hotarare de guvern sau ce e aia lege?)ca sa scape de raspundere??!!! oricum indiferent de proteste pro sau contra parlamentul trebuie sa arate ca e parlament, sa analizeze cu raspundere si sa voteze in cunostinta de cauza si sa-i dea dracului pe liderii care s-au antrepronuntat indiferent daca asa le-a zis nevasta sau daca celalat crede ca asa o sa castige niste voturi!

  15. “Imi amintesc iar de contractul cu Bechtel. Ne pregatim din nou sa dam doua miliarde pentru nimic?”

    Deja suna mult prea mult a prefigurare. Cum era cuvantul: “foreshadowing”? Suna mai bine decat in r[r]omana.

  16. Toata lumea isi aminteste de “afacerea Bechtel”…. De asta oamenii nici nu doresc sa se realizeze ceva la Rosia Montana, indiferent de cate argumente ar fi in favoarea proiectului.

    Sa te apuci sa argumentezi cu poporul, dupa tzeapa Bechtel e pur si simplu pierdere de vreme.

  17. O altă parte proastă a unui proiect de acest gen este și generarea de venituri mari pe timp limitat, fără dezvoltare economică pe orizontală. Statul nostru inept va sparge banii pe salarii și alte pomeni electorale, riscând apoi să aibă iar un moment al tăierilor 25%

  18. Eh,si tu ne iei cu Miruna!Sectia fostilor prezentatori de meteo;Nelu Barbu,Jurca si mai e unul ex-Acasa, ce parere au?Sau maistrul Giac nu a primit tainul,inca?

  19. “Parsivel” s-a facut definitiv de ras… A ajuns Basescu sa-i dea lectii de constitutionalitate in problema Rosia Montana…

  20. Buna seara d-le Ciutacu,

    Nu am citit nici-un comentariu,din respect pentru mine,sa va scriu ceea ce cred(eu sunt verticala,de fapt).

    Am vazut asta –seara emisiunea de la Romania Tv si va spun urmatorul lucru,in ciuda DIVERSELOR opinii: EU SUNT PENTRU exploatarea Rosiei Montane,in conditiile in care castigurile statului roman si al minerilor,evident,vor fi avantajoase,respectand conditiile drastic de mediu,in acest caz.

    Eu cand am terminat facultatea,interesata foarte mult de extragerea aurului(si avand posibilitatea datorita mediei de absolvire),am vrut sa ma duc la Rosia Montana-ma fascina tehnologia,in ciuda faptului ca era vorba de extractie cu cianura din minereu (singura posibilitate fiabila pentru acet procedeu de extractive a aurului),dar mi se parea o industrie extraordinara.Nu m-am dus ca ma gandeam ca plec prea departe de Oltenia doi ani,pentru ca dupa aceasta perioada de stagiu trebuia sa ma duc la un institut de cercetare din Bucuresti(IAMN);nu m-am dus de fapt,ca am ales fabricatia de autoturisme,unde mi-a placut foarte mult si ,in plus,m-am si casatorit aici si tot langa Dacia sunt…

    Trebuie avut in vedere ca interesul e foarte mare ,pentru ca exista si o bogatie de metale grele acolo,foarte profitabila.Guvernul,si mai ales dl Ponta sa aiba o grija deosebita,pozitie clara si echilibrata.

    basescu e de doi lei…asta e parerea mea.

    Cu tot respectul pentru Dvs.,
    IoanaP
    P.S.Rugati-va maine pentru mine…

  21. D-le Ciutacu de ce spune Crin Antonescu ca sunteti unul din baietii lui Ghita ? Nu erati prieteni ? Ce inseamna asta ?

    Am vazut aici la paragraful asta:

    Crin Antonescu a avertizat insa ca “PNL nu e tolerat la guvernare”: “Liberalii nu sunt, cum cred baietii lui Ghita, Ciutacu si astia, angajatii lui Ponta si maine ii da afara”.

  22. Resursele naturale trebuie exploatate dar statul trebuie sa iasa cel mai castigat din acest gen de afaceri. Daca statul pierde, persoanele care au semnat acele contracte reprezentand statul roman ar trebui sa plateasca. Nu cred ca exista ceva mai grav decat sa semnezi un contract in numele unei tari iar acel contract sa fie in defavoarea ei. Nu sunt pro Gabriel Resources. Consider ca exploatarea ar trebui facuta de statul roman si sunt sigur ca bani pentru investitii se pot gasi si s-ar fi putut gasi in ultimii 20 de ani. Se pare ca nu a lipsit si nu lipseste decat interesul de a face cu adevarat ceva.

  23. Nu încetez să mă minunez când aud de marile investiţii de milioane-miliarde-triliarde-catraliarde făcute de generoasa companie în zona cu pricina … Este acolo un fel de mică Elveţie, mic Saint Tropez, mic sat coborât din poveştile fraţilor Grimm şi nu ştim noi?

  24. culmea ca tara noastra a inchis toate minele de vr o 10 ani de zile deoarece erau neproductive…si culmea ca in rosia montana de vre o 10 ani se lupta nebunii aia sa faca o mina “neproductiva”..o fi coincidenta…coincidenta va fi si in urmatorii 10 ani cand vom vedea mai multe cazuri pe teritoriul romaniei asemeni rosiei montane.E mai simplu sa vinzi pantil sa l cultive si sa recolteze altii decat ..sa o faci tu..dar rezultatul la final care i?…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.