Esti aici:
Prima pagină > Blog > Chestii, socoteli > Recurs la memorie: Ali Imran. Guestpost

Recurs la memorie: Ali Imran. Guestpost

Am primit pe facebook un mesaj privat. Îl reproduc ca guestpost cu acordul autoarei

August 2006 – cetățeanul britanic Ali Imran lovește un taxi Logan și face trei victime: Cristian Nemescu, Andrei Toncu și taximetristul Dumitru Arustei. Ucigașul regizorului este arestat imediat fără ca cineva să-l compătimească, să se întrebe ce este în sufletul lui,să se gândească la familia lui, la cariera lui. Nu contează, este un criminal. O țară întreagă cere răzbunare și dreptate și este satisfăcută atunci când este arătat încătușat. Nimeni nu s-a întrebat câte persoane mai erau în mașina lui Imran și în ce stare erau, nu contau, nu erau vedete. În cazul lui Huidu nimeni nu cere dreptate, nimeni nu cere să fie arestat, chiar se spune că nu este necesar, că morții oricum nu se întorc. Țara se întreabă cum se simte bona, câte zgârieturi are, că doar este și ea o mică vedetă. Huidu, în viziunea aceluiași popor care în urmă cu 5 ani cerea capul lui Imran, nu este un criminal, un ucigaș, ci doar un mare ghinionist și poporul se preocupă din ce viață vine cu acest blestem. Blestemat sau nu, ghinionist sau nu, Imran a fost condamnat la 7 ani de pușcărie cu EXECUTARE. Justiția a fost dreaptă. Au murit 3 oameni. În cazul lui Huidu se spune că morții cu morții, și vii cu vii, că are familie, că are o carieră, oameni care depind de el,copii, colegi etc. Soția lui Adrian Păunescu a scăpat nevinovată după ce a omorât pe cineva din aceleași motive-că este o personă publică și nu este o criminală, ci DOAR ghinionistă. Oare suntem noi românii un popor de oameni corecți? Suntem supărați că moartea lui Teo Peter a rămas nepedepsită, dar noi ce vom face în cazul americanului omorât la Giurgiu? Ce pedeapsă va primi Huidu? Probabil suspendarea permisului 1 an sau 2, că doar nu este un PERICOL PUBLIC, este o PERSOANĂ PUBLICĂ.

Cristina

NOTA MEA: Carmen Păunescu n-a ieşit nevinovată, a fost condamnată cu suspendare.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

49 thoughts on “Recurs la memorie: Ali Imran. Guestpost

  1. Da…îmi amintesc ceva, pentru că era vorba despre Nemescu. Deznodământul îl aflu acum.
    Am înţeles…

    Ca o speculaţie, că veni vorba: oare dacă-l chema pe cetăţeanul britanic John Smith şi nu Ali Imran, ar fi fost acelaşi deznodământ? Probabil că da.

  2. Imran a fost condamnat de justitia romana? Avea “circumstante agravante”? Era baut?

  3. Probabil că va lua şi Huidu cu suspendare. Până in 3 ani se poate da şi e normal. Englezu care a luat 7 ani, dacă nu erau grămezi de agravante, ar fi trebuit să ia cu suspendare.

    Condamnarea cu suspendare nu-i o treabă uşoară precum crede lumea. Când esti sub această sancţiune, orice chestie măruntă te bagă la arest. De exemplu, dacă un vecin de bloc face plângere (că aşa vrea el) că “suspendatul” l-ai lovit, suspendatul merge la arest pe durata cercetărilor. Cazierul rămâne mult timp până se poate reabilita.

    Pentru ucidere din culpă (nu OMOR din culpă precum zic toţi jurnaliştii care din câte ştiu au facute câteva cursuri de drept în facultă) si fără cazier se dă cu suspendare.

  4. din ce am urmărit la TV mi s-a părut că poliţia analiza şi varinata de caz fortuit. Sper să nu se ajungă acolo. Poate mă înşel că n-am urmarit tot dar din frânturile pe care le-am prins aşa mi s-a parut.

  5. Victore, acum da-o-ncolo de treaba. A omorat 3 oameni pentru ca a facut pe smecherul dar asta nu inseamna ca e criminal. Criminal esti atunci cand omori pe cineva intentionat. Oricum e pedepsit pentru ca are 3 oameni morti pe constiinta si sunt sigur ca o sa plateasca pentru asta. Eu zic sa nu mai aruncam cu pietre in el ci sa-l plange de mila si sa incercam sa ne aducem aminte ca are si ceva la cap. Corect, nu trebuia sa conduca: si-a asumat un risc si acum trebuie sa suporte consecintele dar asta nu inseamna sa-l “omoram”.

  6. “Țara se întreabă cum se simte bona”

    Nu chiar, Iperatoare!
    Pentru prima dată stau la graniţa ţării şi mă ruşinez (de furie ce să mai zic!) să păşesc dincolo. De două zile România parcă s-a oprit într-o nenorocită de buclă a timpului din care nu reuşim să scăpăm. Şi uite aşa, guvernanţii au profitat de blocajul nostru (observaţi că n-amn spus debilitate, da? 🙂 ) şi ne-au tras-o iar.

  7. Sunt neplacut surprins de intensitatea cu care televiziunile de stiri importante – A3 si RTV – exploateaza accidentul auto in care e implicat Huidu. Sunt sigur ca mestecarea excesiva a subiectului e de natura sa contribuie la aparitia unor concluzii atipice, gen victimizarea vinovatului.

    Ma dezamageste cel mai mult Gadea care, incercand sa aiba aceeasi prestanta ca in dezbaterile politice ( in care exceleaza ), nu face decat sa se apropie de limita ridicolului. Aceeasi atitudine, mai pronuntata chiar, am vazut-o la Radu Tudor zilele trecute. Acest gen de subiecte presupun cel mult o maniera otevista de abordare.

    Si ne mai miram ca parerile si aitudinile noastre o iau razna, comparativ cu ecourile si reactiile realiste de acum 5 ani, referitor la accidentul britanicului Ali. Cum sa mai poti judeca drept cand se taie firul in n-spe, pisand aceleasi si aceleasi concluzii, pareri, supozitii ?! Normal ca si judecata o ia razna, oricand de inteleapta si-ar dori sa fie. De acord, Victor ?

  8. Draga Cristina, ma tem ca tu confunzi cruciada mediatica si niscaiva mesaje de pe facebook cu atitudinea oamenilor de rand.
    Intr-adevar, presa (print/online/tv/radio) n-a intarziat sa vina cu o mie si una de scuze in apararea lui Huidu, insa citind comentariile din cadrul mediei online, vei vedea ca foarte multi oameni cer condamnarea lui Huidu si il eticheteaza aidoma, daca nu mai rau, lui Ali Imran.
    Absenta corectitudinii nu provine din partea poporului, ci a sistemului.

  9. Imran ala conducea un autovehicul neimatriculat si asta e infractiune. Mie mi se pare ciudat ca ala care a omorat pe trecerea de pietoni un copil de 3 luni avand permisul suspendat nu a facut puscarie. Daca nu avea permisul suspendat mai ziceai, ceasul rau, pisica neagra, dar el deja a comis o infractiune de cand a plecat cu masina de pe loc ca si Imran.

  10. presupun ca legea este permisiva…daca nu fugi de la locul accidentului, daca nu esti baut ..poti omora linistit …cu suspendare , cel putin asa cita cineva din lege

  11. Consider ca Huidu va trebui sa-si asume manevra pe care a facut-o..si eu cred ca va primi doar cu suspendare, nu ma mai mira demult justitia din tara asta

  12. Nea Victore te astepti ca un stat condus de cocalari sa condamne un cocalar, un neica nimeni care si-a construit cariera pe spatele nesansei, circumstantelor, neatentiei altora. Cine e huidu asta un om ca toti oamenii s-a urcat la volan—este responsabil, nu ma intereseaza, si nu ar trebui sa intereseze pe nimeni, cat de mult este afectat, trebuie supus legilor. Vai de mine nu mai poate, ii crapa capu de remuscari…puscarie asta ar trebui sa fie deznodamantul.
    Dar sigur nu se va intampla asa…un cocalar judecat de un popor in care majoritatea este constituita din cocalari.
    Foarte bun articolul
    Succes

  13. trebuie mentionat cred eu faptul ca poporul a cerut dreptate in toate cazurile, chiar si in cazul lui Huidu, pe forumuri, oamenii cer dreptate, de scuzat il scuza cate unii la tv…

  14. pamantul catre victor…trezeste-te! nu a fost nimeni de vina, iti spun eu, a fost de vina ceausescu sau cine a inventat marca dacia, ca daca era baiat destept fabrica numai aro si devenea masina nationala, a fost de vina tot ceausescu ca a facut, prin inginerii sai o curba acolo, e de vina mercedes ca a fabricat jeepuri, e de vina soferul din dacie ca s-a nascut. esti de vina pt ca nu intelegi nimic, desi esti inginer (si tata e inginer si are o vina ca sta bine cu logica, dar nu conteaza) e de vina ala care are casa acolo in curba, ca daca nu avea aveam sosea mai lata cu benzi speciale pt aia care conduc regulamentar, e de vina dacia ca era rosie si e de vina mama ca m-a nascut aici

  15. Din cate imi aduc aminte respectivul cetatean strain era baut si in mod evident prezenta un risc sa fuga din tara. Ambele argumente conteaza in cazul arestarii preventive.

  16. Pentru toti cei care incearca sa gaseasca scuze, explicatii, pentru toti cei care sunt alaturi de “cei urmariti de ghinion, blesteme, etc” sunt curioasa care ar fi fost reactiile si consecintele daca in logan s-ar fi aflat hiudu si familia?

  17. @Alex: asa cum exista lovituri cauzatoare de moarte, prin analogie cred ca putem spune ca asa exista in sofat si atitudini cauzatoare de moarte. stii cum e asta eu vin iti dau una in cap, dar nu am vrut sa te omor…asa poate sa zica sii gipsy gipsanu domne io am vrut sa il bat mar nu sa il omor…pe bune hai sa nu traim in absurdistan

  18. Imran a fost arestat si a executat pedeapsa privativa de libertate pentru ca: a condus cu peste 120 km/h in oras, l-a durut in cot de culoarea rosie a semaforului si a condus un autovehicul neinmatriculat. In toate tarile civilizate, o asemenea viteza se interpreteaza ca fiind intentie criminala. In cazurile de ucidere din culpa in care nu se retin circumstante agravante in sarcina faptuitorului (alcool, fuga de la locul accidentului, s.a), pedeapsa e cu suspendare.

  19. Victore, pentru cei care s-au nascut ieri in RO (sau ieri au ajuns pentru prima data in aceasta “tara mioritica”) poti avea pretentia ca justitia functioneaza, ca legile sunt aceleasi pentru toti oamenii, indiferent de profesia sau de averea lor. Cred ca si tu, si Mircea Badea, faceti eforturi inutile in aceste zile (referitor la Huidu) pentru majoritatea bizonilor. Bizoni, care nu-s capabili cu subiect si predicat sa iasa in strada si sa ceara tragerea la raspundere a guvernantilor, dar bizoni capabili sa stea zeci de ore in frig sa pupe niste “oase sfinte”. Bizoni care nu-s capabili de interogatii, intrebari, comunicare, indoieli, dar care sunt capabili, cu multa convingere sa emita judecati de valoare si sa puna etichete. Huidu a omorit 3 oameni. Huidu nu cred ca trebuia sa mai fie sofer, cu drept de a conduce masina pe drumurile publice. Inclusiv pe sotia lui o consider inconstienta atita vreme cit s-a urcat in masina cu proprii copii, alaturi de un om nerecuperat fizic si psihic suta la suta.
    Nu vreau sa ma gindesc ce ar fi scris presa sau bizonii de pe net daca tu si/sau Badea ati fi fost implicati intr-un astfel de accident (fara sa fi fost unul dintre voi la volan). Legea nu se aplica la fel pentru toti oamenii din RO, asta e clar. Nu descoperim acum apa calda, prin cazurile prezentate de tine, pe blog, in aceste zile.
    Mi se pare incredibil ca oamenii sa-l compatimeasca acum pe Huidu, in conditiile in care cei 3 morti nici nu s-au racit bine, vorba lui Badea. Huidu nu o fi din piatra, sigur o fi socat acum, dar sunt sigura ca-i va trece rapid. (Un om cu scaun la cap, responsabil pentru sine si pentru cei dragi lui si-ar fi schimbat mentalitatea dupa experienta de anul trecut, din Austria, basca seria de accidente rutiere de pe aici.)
    Sunt socata ca unii de pe net se intreaba daca el isi va relua (si cind) emisiunile de la radio si tv. Sau o-i fi eu timpita???!!!!!!!! Un om care ucide (sigur, fara voia lui, alti 3 oameni) poate sa apara la tv sau radio intr-o emisiune de divertisment, care se bazeaza pe vinarea greselilor gramaticale, de exprimare ale celor din jur sau din media???!!!
    Adica, Huidu, care a luat 3 vieti sa mai fie protagonistul unei emisiuni care pune etichete la cei care nu cunosc limba romana???????
    De cind viata unui om (in cazul nostru, vietile celor 3 oameni) conteaza mai putin decit niste greseli de limba romana???? Oare bizonii de la noi cind se vor trezi?
    Sunt sigura ca afacerile lui Huidu vor functiona in continuare, sunt sigura ca traseistul politic Matei Vintila le va asigura “copiilor” viata linistita.
    Conduc si eu de ceva ani de zile, am condus doar prin RO, Bulgaria si Ungaria. Si in mare parte sunt de acord cu Mircea Badea: principalele probleme la noi, in trafic sunt cauzate de prostie si de lipsa autostrazilor. Puteti face zeci de emisiuni tv despre viteza, starea meteo, dar in continuare, zilnic, pe “soselele mioritice” vor avea loc accidente frontale, cu morti, cu familii, destine, vieti distruse definitiv. E halucinanta explicatia unora cum ca familia Huidu e cu ghinion sau blestemata. Nimeni nu se intreaba altceva: poate ca in familia Huidu exista prea multi membri psihopati, autosuficienti, idioti, agresivi, lipsiti de suflet si de creier…. In fine, noi suntem doar o natie cu superstitii…
    Ma mai amuza ceva: deontologii de la Adevarul il critica si-l judeca pe Badea pentru niste comentarii transante la adresa lui Huidu. Si-mi pun iar intrebarea: de cind niste cuvinte sunt mai “criminale” decit FAPTA LUI HUIDU?

  20. @dinita: David Guetta a ramas fara permis de conducere pe viata Repetatele incalcari ale codului rutier i-au atras celebrului DJ David Guetta suspendarea pe viata a permisului de conducere…i-a zii domnu dinita, ca tot ne dam europeni. deci nu mai pot….cand vad atata idiotenie in capul unora

  21. OMORÎ́, omór, vb. IV. 1. Tranz. A pricinui moartea cuiva, a lua viața cuiva; a ucide, a asasina, a achita.
    UCÍDE, ucíd, vb. III. 1. Tranz. A pricinui moartea unei ființe; a omorî, a asasina.
    eu nu sunt un umanist, dar stiu ca sinonimele sunt una si acelasi lucru

  22. La 13-07 pe rtv titlu mare…Smecher cu bolid face victime.Aha,asta e smecher.RUSINE!

  23. Si pt iubitorii de vieti omemesti:

    CRIMINÁL2, -Ă, criminali, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care conține o intenție nelegiuită, care constituie o crimă, referitor la crimă; rău, dăunător. 2. S. m. și f. Persoană care a săvârșit o crimă; criminalist2. ♦ Criminal de război = persoană care, în timpul unui război, se face vinovată de crime împotriva legilor și uzanțelor războiului, precum și împotriva păcii internaționale și a umanității. – Din fr. criminel, lat. criminalis.
    Sursa: DEX ’98 | Adăugată de RACAI | Greșeală de tipar | Permalink

  24. @doamna Cristina.va demontez afirmatia cu bona.
    cred ca numai eu sunt sg care tot intreb de soarta bonei(daca mai e stresata de accident) pe saitul a3 de unde banuiesc ca v-ati inspirat dizertatia, nu tot poporul,sunt mai sensibilos,
    pt. afirmatia ca acelasi bobor ,parte din el ma rog,il caineaza pe bietul huidu va dau dreptate si uite de ce:
    (ma transpun in seful ijp ,sau ce era ala,Shoarec,ca-i din specia aia)
    iz a mizandastendig du iu rid mi?
    ce daca a omorat 3 oameni, de bou cocalar infatuat ce e ,asta inseamna ca e criminal?buhubuhubuhu

  25. PUŞCAŞUL AMERICAN, SCĂPAT BASMA CURATĂ
    Teo Peter a murit în 4 decembrie 2004, într-un accident de circulaţie, când o maşină a Ambasadei SUA la Bucureşti a intrat într-o intersecţie pe culoarea roşie a semaforului şi a lovit în plin taxiul în care se afla basistul trupei Compact. Şoferul – puşcaşul marin Christopher R. Vangoethem – a scăpat de acuzaţia de omor, în urma unui proces derulat în Statele Unite. Vangoethem nu a oprit la o intersecţie din centrul Bucureştiului şi a lovit taxiul, potrivit Poliţiei. Testul de alcoolemie realizat asupra aerului expirat a indicat că el băuse. Soldatul american, bărbat căsătorit se afla în maşină cu iubita sa, motiv pentru care a părăsit locul accidentului, iar reprezentanţii ambasadei de la Bucureşti l-au urcat într-un avion şi l-au trimis în SUA. La 1 februarie 2006, Curtea Marţială din statul Virginia l-a găsit vinovat pe american de adulter, achitându-l însă pentru acuzaţia de omor prin neglijenţă în legătură cu moartea muzicianului român Teo Peter, în decembrie 2004. Vangoethem a mai fost găsit vinovat de declaraţii oficiale false în faţa anchetatorilor şi de obstrucţionarea justiţiei, pentru toate acestea primind o scrisoare de mustrare. sursa – jurnalul.ro

    Deci o sa aflam ca bona avea sau nu avea un contract de munca cu familia Huidu. :)) nu de alta da asa se face justitie la noi in Romania

  26. Un accident asemanator s-a petrecut chiar astazi la Targu Mures, fara sa mai stea reporterii la patul ranitilor incercand sa le bage microfoanele pe gat ca sa povesteasca daca a fost nasol si daca ii doare tare.

    Huidu o sa ia si el o suspendare, ca doar are “plasa de siguranta”.

  27. Victor,nu incetez sa ma mir cum de ai rabdare sa citesti toate postarile!
    Asta nu ma impiedica sa imi mai dau o data cu parerea despre cazul asta!Romanul,vede ca unul ca Dinita are nu stiu ce functie in politie,senatorii se pupa pe gura cu Butoane,fata politistului danseaza la masa cu fiul lui Butoane,Cartianu e redactor sef,atitia parlamentari au ucis pe trecerea de pietoni si nu au patit nimic,Mitica Dragomir a fost sef toata viata,Boc preda drept constitutional,Basescu da lectii de demnitate si curaj,Vacaroiu e un Hagi al finanatelor,Iliescu scrie carte dupa carte,purtatoarele de cuvint ale institutiilor de stat se exprima si apar la tv imbracate,machiate si coafate ca sexy Braileanca !E un turn Babel,nu e respectata nici o scara a valorilor.
    Eu,care respect legea,imi platesc darile catre stat si sunt bataia zilnica de joc a tuturor celor pe care i-am enumerat mai sus,ma intreb cum sa imi educ copilul?Sa fie ca mine,corect si sa fie bataia de joc a statului roman,sau sa il indrum spre echipa baietilor destepti,sa nu-si puna prea multe intrebari,sa fie prieten cu cei puternici,sa aiba stomac sa spuna prostii pe care nici el nu le crede fara sa clipeasca,sa nu isi spuna parerea si sa se tina deoparte de probleme?Cum procedam?

  28. @bond-escu

    Excelent! Am exact aceeasi dilema.
    Despre Huidu n-am ce sa mai zic, decat ca e un “mort” in viata… S-ar putea ca poporul roman sa ma contrazica, nu m-ar mira!

  29. Trebuie sa fie un rating extraordinar daca se tot insista pe cazul Huidu.Nu exista practica unitara,cine are de-a face cu instanta zilnic stie ca te poti trezi la acelasi complet cu solutii opuse in situatii similare.Deci,parerea mea e ca nu ajuta pe nimeni daca cineva ajunge in inchisoare,cand ar putea fi ajutate familiile celor morti, material.Cam spre asta se tinde,il obligi pe inculpat sa plateasca scump despagubiri.In felul asta se alege si familia partii vatamate cu ceva.Cat e in inchisoare,inculpatul nu prea poate ajuta familia partii vatamate cu nimic.In plus ,cand arde la buzunar ,te gandesti de mai multe ori inainte sa comiti o fapta.Daca ajungi in inchisoare,iesi dupa ceva timp pentru buna purtare,cam asta e tot cu ce se alege partea vatamata.Si probabil cu razbunarea.

  30. Salut Victor.
    Aseara la Sinteza Zilei, am asistat cum o curva penala virgina, recte seful politiei rutiere din Romania se ratoia la unul din cunoscutii celor trei morti.Practic el reprosa acestui domn reprosurile cu privire la profesionalitatea si moralitatea Politiei Rutiere.
    Tinand cont de acest lucru, draga Victor, in calitate de papagal platitor de taxe si impozite am oarecare intrebari pentru domnul politist sef:
    1.Cat la suta din permisele de conducere din Romania s-au luat prin programul “permise contra spaga pentru politia rutiera” ?
    2.Cat la suta din pseudosoferii posesori ai astfel de pseudopermise de conducere o sa produca accidente mortale ?
    3.Cat la suta dintre politistii rutieri iau spaga de la smecheri cu bolizi, atunci cand acestia din urma incalca legea ?
    4.Cat la suta dintre smecherii cu bolizi care dau spaga provoaca accidente mortale pe soselele Romaniei ?
    5.Oare masinile care escortau tirurile din Tigareta 1,2…xyz, erau autoturismele papagalilor platitori de taxe? sau erau de la Politia Rutiera ?

    Lista poate continua insa imi este prea scarba.

  31. Atatea vorbe goale, fara rost…
    televiziunile fac audienta,cine crezi ca se gandeste la moarte,la suferinta?
    Banii sunt primordiali,viata isi urmeaza cursul,iar maine …va fi trecut.
    Dreptatea se face cand e implicat un amarat,un sarac,nicidecum o persoana publica.cine e huidu?cine se cred cei care il compatimesc?
    si ce ar ma fi de spus?:(
    …..IPOCRIZIE…..

  32. As vrea sa ma refer in comentariul meu nu la Huidu omul de TV, ci la soferii cu atitudinea lui Huidu pe sosea. Sa presupunem ca masina sa a derapat, personal nu cred asta, in conditile de carosabil ud, nu plin de zapada inghetata combinata cu namol, faimoasa combinatie M+S. Acest lucru cu siguranta nu s-a intimplat o singura data, adica la momentul accidentului, sa nu uitam ca inainte de zona cu pricina a trecut prin serpentinele de la Predeal, ceea ce avea ca efect pentru un sofer responsabil cu 2 copiii in masina, sa mergi mai catinel, nu sa continui sa mergi in forta, mai ales daca ai simtit ca pamintul de sub rotii nu-i tocmai solid. In plus cine chiar gindeste cu mintea, nu cu piciorul de pe acceleratie, se gindeste ca poate-i mai sigur sa mergi ceva mai lent si sa ajungi la destinatie, decit sa demonstrezi cit de “bun” esti tu ca sofer, dar asta tine de bun simt si educatie.
    Iar daca ne referim la lege, sa fim seriosi, legea romanesca are multiple masuri, iar legiuitorul roman este totdeauna influentat de factorul material si mediatic, pentru ca o judecata corecta i-ar aduce numai neajunsuri, iar integritatea nu tine de oportunism si coruptie.

  33. Sa facem un exercitiu de imaginatie macabru si oribil.Sa ne imaginam ca in logan ar fi fost,sa spunem…Florin Piersic cu familia sau alt roman foarte iubit.Ar mai fi mancat gibonii acuma banane???…sau ar fi schimbat pe portocale???In aceeasi zi cu accidentul lu’ huidu(daca nu ma insel),o fetita de 3 ani cu sora ei de 12 au fost spulberate pe trotuar de un sofer…foarte putin s-a vb la tv…doar o stire micuta…GIBONII RULES in RO.

  34. @Cristina:
    De acord cu tine, cu un micut amendament.
    “Nu contează, este un criminal.””Huidu, în viziunea aceluiași popor care în urmă cu 5 ani cerea capul lui Imran, nu este un criminal, un ucigaș, ci doar un mare ghinionist și poporul se preocupă din ce viață vine cu acest blestem.”
    Omorul din culpa nu este crima cu premeditare. Nici Imran si nici Huidu n-au fost asasini platiti sau criminali in serie.
    Arestarea preventiva a unui cetatean care este suspectat de omor din culpa (pana la o sentinta a unei instante nimeni nu este vinovat), se face numai in anumite circumstante. In general, omorul din culpa nu implica pericol social, tocmai pentru ca termenul de “culpa” nu implica atlceva decat “accident” si nu “premeditare”.
    In cazul de fata, a fost anunat 112 (nu se stie daca tocmai de catre sofer), nu s-a parasit locul accidentului, faptuitorul regreta fapta. Nu este intocmit nici unul din elementele constitutive necesare si obligatorii pentru a fi arestat preventiv. Poate doar acel element care nu este trecut in lege dar care este din pacate cel mai mult invocat atunci cand se fac arestari preventive in Romania, si anume “nevoia de a multumi publicul”. Da, in cazul asta asa e. Ca sa fie lumea multumita ar trebui arestat. Din punct de vedere legal insa, nu are nici o treaba cu arestarea preventiva.
    In ce priveste eventuala sentinta, cazurile de omor din culpa pot avea circumstante agravante (2 sau mai multi morti, accident auto in care se dovedeste ca soferul vinovat era intr-o situatie care putea usor fi evitata dar a facut-o pe Hakkinen la volan etc.) si circumstante atenuante (regretul faptuitorului, ajutarea familiei victimei/lor, situatia familiei faptuitorului – in cazul in care este singurul parinte al unor copii care ar ramane in asistenta sociala daca ar fi incarcerat, eventuale boli incompatibile cu incarcerarea etc.). Tocmai acestea sunt motivele pentru care doar aproximativ 40% din cazurile de omor din culpa (nu crime la comanda), sunt pedepsite cu “puscarie x ani, cu executare”.
    Eu inteleg dorinta publicului de a “se face dreptate” atunci cand intru-un accident auto soldat cu 3 morti, soferul vinovat este chiar o persoana publica (detestat de unii, adulat de altii), numai ca vinovatia poate fi sa nu, in totalitate, a sa. De-asta au inventat Romanii conceptul de “DREPT”, pentru ca justitia sa nu fie facuta de oamenii oripilati de fapta si antagonizati de faptuitor, ci de catre judecatori, dupa ce avocatii si procurorii pledeaza cauza.
    Nu sunt sociolog si nu ma ocup cu cercetarea unor astfel de accidente, dar sunt convins ca daca cineva ar “sapa” putin, s-ar descoperi cateva zeci, poate chiar sute de asemenea accidente pe teritoriul Romaniei, intr-un singur an de zile. Despre victimele celorlate accidente vorbeste cineva? Despre faptuitori? Despre gravitatea accidentului? Poate unii soferi erau beti la vola. Poate altii erau drogati. Sau poate ca unii chiar nu aveau carnet si erau intr-o masina furata. Toate, cazuri pline de circumstante agravante, dar pe care nimeni nu le-a tratat cu nici un interes. De ce? Pentru ca faptuitorii nu erau persoane publice. Statutul de ‘vedeta’ al victimei fiind nesimnificativ in cazul de fata.
    Eu nu spun ca Huidu Serban trebuie absovit de orice vina, lasat liber si masat pe spate de 2-3 domnisoare virgine. Spun doar ca inflacararea patimasa care a cuprins Romania in cazul de fata, ar trebui sa faca loc totusi cercetarii la fata locului, expertizelor tehnice si judecarii pe fond a cauzei. Abia apoi putem sa vorbim ‘carcotas’ pe marginea cazului in sine.
    Dar cum suntem o natie de judecatori, exista inevitabil 22 milioane de sentinte.
    Pe o scara de la -10 la +10, unde -10 este gradul cel mai mare de ura pe care-l poate avea cineva vis-a-vis de Huidu, iar +10 este adulatia maxima in ce-l priveste, eu ma situez undeva pe la -3. Asta nu inseamna ca trebuie sa-l decapitez pe Huidu, filmat cu un webcam de 3.2 megapixeli si sa postez filmuletul pe un site Al Qaeda, cum observ ca multa lume doreste. Poate ca sunt oameni care pe aceeasi scara sunt pe undeva pe la +5, +8, sau de ce nu +10. Ce legatura poate avea insa o asemenea ‘masuratoare’ a popularitatii unui personaj, cu judecarea pe fond a unui accident auto?
    Spre exemplu, pe aceeasi scara enuntata de mine mai sus, eu il am pe Ciutacu undeva pe la +7 si pe Badea pe la +5. Daca Doamne fereste, vreunul din ei ar comite un asemenea accident (intre noi fie vorba, orice sofer din Romania se expune zilnic unui asemenea risc, oricat de Schumacher ar fi), eu ce ar trebui sa fac? Sa ma transform peste noapte intr-un fel de Cristina Topescu, cea de aseara de la Sinteza? Sau daca ma numesc Cartianu si ii am pe la -8, respectiv -9, sa cer executarea lor transmisa Live on CNN?
    De-aia zic, sa-i lasam pe cei indrituiti sa rezolve acest caz in justitie. Stiu, suna aiurea, pentru ca mai mereu, “organele”, incearca musamalizarea, numai ca la un caz atat de mediatizat, procentul de musamalizare scade vertiginos, pentru ca orice ‘neregula’ in administrarea probelor care este (si slava Domnului, este), descoperita de jurnalisti, se lasa cu demiterea coruptului (in majoritatea cazurilor). Justitia, in cazurile astea mediatizate pana la refuz, incearca macar de ochii lumii sa pastreze o anumita prestanta si nu cred ca vom asista la o ‘manareala’ tipic Romaneasca in cazul Huidu. Asa ca incerc sa fiu cat de cat echidistant, pentru ca (repet), se poate intampla unei ‘vedete’ pe care eu o admir si nu vreau sa incerc intr-o asemenea eventuala ipostaza, sa racnesc din toti rarunchii “Lasati-l in pace, ca el e de fapt victima!”.

  35. Intrebarile sint:
    – se creaza precedentul sau nu ?
    – se merge pe aceeasi “linie” cu
    perceperea ca justa/nejusta de catre
    bobor a unei hotariri, in functie
    de cum e perceputa persoana in cauza ?

    D-l Mircea Diaconu a exprimat cel mai
    bine cred ceea ce trebuia spus:
    “Cum ii chemau pe decedati ? Acei oameni
    aveau si ei visele lor, viata lor”.

    Ca roman si persoana careia i-a placut
    Compact si implicit Teo Peter ca artist,
    nu pot sa nu ma revolt mereu cind imi
    aduc aminte ca un descreierat, altminteri
    “purtator de imunitate cu pedigree”,
    a scapat si gratie sistemului judiciar
    romanesc dupa ce l-a calcat pe unul de-al
    meu, unul care putea facea parte din familia
    mea ori chiar eu.

    Pe de alta parte, daca sotia insarcinata
    a cuiva era in locul lui Teo Peter ori
    daca era o persoana urita de societate,
    ma intreb oare cum ar fi reactionat
    romanasii… In ambele cazuri (ipotetice),
    ocaua de masura a dreptatii trebuia sa
    fie identica.

    La faza cu baschetbalistul: sa plateasca
    si ala/aia de l-a(u) lovit. Orice comentarii
    gen “lasa ma, sa vada si americanii cum e”
    sint absolut imbecile, iar cei ce le
    slobozesc au cel putin un neuron lipsa.

  36. Nu mai este nimic de adaugat la mesajul postat , este obiectiv si clar.
    Eu sant sigur ca Huidu nu va face puscarie dintr-un motiv cat se poate de clar: are probleme de sanatate mintala, creierul sau a fost afectat in accidentul de schi si recuperarea nu va fi niciodata completa.Nici-o instanta nu-l va trimite vreodata in puscarie. Asta e realitatea dincolo de vinovatie.

  37. Citind cate unele de mai sus, a nu stiu cata oara ma intreb daca oamenii si-au pierdut complet facultatea gandirii. Domne, astazi s-a dat o stire, sec,despre un accident absolut similar, care s-a petrecut la Cluj: un sofer de taxi, pe fondul neadaptarii vitezei la conditiile de drum, a taiat o curba si s-a ciocnit frontal, etc. In cadrul stirii s-au precizat, fara alte interpretari psiho-somatice, si intamplarile si vinovatia. In cazul acestalalt, al vedetei, lucrurile au stat diferit: au venit specialistii, astrologii, urisitoarele, jurnalistii, sa analizeze, sa stinga farurile la logan, sa forteze centurile de siguranta, stabileasca daca linia era suficient de continua, etc. Deci, de data aceasta, nu a fost un linsaj mediatic, ba din contra. Prin urmare, inca odata felicitari, Ciutacu, pentru ca ai ramas drept si nu ti-ai abandonat simtul ridicolului si, la urma urmelor, bunul simt.A, apropos, cu aceasta ocazie si-a facut loc si o veste buna…Teo revine in televiziune. Pe principiul ca o nenorocire nu vine nciodata singura.

  38. Zic unii cå poporul este prost, cå pupå oase in loc så iaså in stradå. La ce så iaså in strada? Ca så se opunå inclusiv celor cu carte, nepupåtori de oase, dar pupåtori de cururi? Nu simt destui jurnalisti care latrå pinå li se aruncå un ciolan, iar apoi fac ode aruncåtorului? Cit despre Huidu.. Inconstient baiat. Prost chiar. Nu de el imi este mie milå, ci de cei care nu mai sint si cei ce-i urmeazå, copiii.
    De judecat or så-l judece, dar parcå era mai bine pentru toti dacå nu ar fi avut pentru ce.

  39. Nu ma regasesc in varianta”popor de oameni corecti”. In primul moment, cand am auzit ca a facut Serban Huidu accident, m-am gandit”nu are ratiune”. Apoi, m-am gandit la sotia lui.El a avut acel accident teribil la schi, dar ea pare a fi sanatoasa la cap, cum s-a urcat cu el in masina? Nu i-a pasat niciun moment de soarta copiilor, a ei, a lor? Oameni inconstienti, fara pic de interes pt propriile vieti. Asa gandesc si acum. Am ales aceasta forma de a ma face auzita, pentru ca atunci cand un inconstient omoara oameni, se face referire la acest popor. Eu sunt romanca si nu am omorat pe nimeni, nu m-am dus la furat, la cersit peste granita. Este timpul ca cei care fac rau, de orice fel, sa-si plateasca faptele.
    Lucrez la o firma unde avem peste 200 angajati, niciunul nu-l plangea pe Huidu, toti se refereau al oamneii omorati. Dumnezeu sa-i odihneasca.

  40. Buna seara,

    Am citit multe comentarii nu doar pe acest blog insa opiniile oamenilor, anumitor oameni, converg. Pot spune ca ma regasesc in aceste opinii si le-as structura in felul urmator:
    1. Este mai mult decat rusinos faptul ca prezentatori tv, anlisti economici si politici, jurnalisti (cu tote ca pe cei adevarati prefer sa ii numesc scriitori sau literati)si alte persoane din mass media incearca sa castige audienta pe seama acestui accident. Mihai Gadea, Radu Tudor sunt oameni deosebiti din punct de vedere intelectual insa incercarea de a prezenta cazul Huidu poleit, parfurmat si rujat le pune la indoiala decenta morala, fapt pentru care nu o sa mai urmaresc postul de televiziune Antena 3.
    2. Antena 3 a incercat sa cosmetizeze, sa imbrobodeasca,sa il apere exagerat de mult pe dl. Serban Huidu, mult prea evident si strident ca si cum au pornit de la premisa ca publicul tinta al A3 e cel putin retardat, si cum nu pot sesiza diferenta dintre “a depasii pe linia continua” si “a vira catre dreapta”. Corect soferul a virat catre dreapta suna mult mai bine decat prima varianta.
    3. Pornind de la pct ul 2 nu doar mass media dar si autoritatile au apelat la asemenea modalitati de fina sugestionare lingvistica pentru a forma o opinie publica mai blanda insa confrm legii nemeritata.
    4. Mama a avut dreptate in multe privinte atunci ca imi spunea la varste fragede diverse lucruri pe care nu le puteam patrunde cu mintea de atunci: “Legea nu este uniforma si nu se aplica pentru toti la fel, sa nu te bazezi pe ea ci doar pe corectitudinea ta si pe grija ta fata de tine.”
    5. Imi pare rau si pentru faptul ca animite persoane din trustul intact care pareau verticale s-u inclinat si au facut-o prea usor. Daca ei nu se respecta ceilalti oameni mai putin prosti si care ii urmaresc nu o sa ii respecte. Daca ei nu isi vor respecta publicul vor sfarsi precum niste ilustri modesti necunoscuti si probabil blamati asa cu acel nefericit pateste acum poate meritat sau nu.

    Suntem oameni simpli fara implicatii si preferinte politice si am asistat la un manifest grotesc din partea dvs, evident in apararea unui om. Decenta voastra l ar fi ajutat mai mult, si merita ajutor insa nu in acest fel.

    Mihai

  41. @Mihai Mitan: ai vazut vreo emisiune, la Antena 3, cu mine sau cu Badea? dupa cum scrii si acuzi in bloc, am convingerea ca nu

  42. @Mihai Mitan: ai vazut vreo emisiune, la Antena 3, cu mine sau cu Badea? dupa cum scrii si acuzi in bloc, am convingerea ca nu

    Victor mii de scuze trebuia sa apara si postul pctul nr 6 din comentariul meu in care mentionam ca tu si Mircea Badea ati fost cinstiti si ati tratat acea problema rational.
    De asemenea cred ca inversunarea mea are o cauza in faptul ca oamenii din A3 erau preferatii mei si oarecum m am simit tradat, sau in orice caz ca si cum cineva apropiat ti ar face o farsa…poate indignat nu stiu.
    Important este ca eu va apreciez, eram in generala cand urmaream la tele7 badea si teo, apoi badea si oreste, apoi badea la masuta si pe Victor prin Jurnalul, pe blog sau Vorbe Grele. Sper ca mi am spalat putin pacatele 🙂 sorry.
    Mihai

  43. Ciutacu’le. stii cum e cu lupul moralist? eu nu stiu, dar asa esti tu. Ce a patit Huidu poate ar trebui sa-ti dea de gandit si tie si tuturor colegilor tai jurnalisti nervosi. Pentru ca sunteti toti din carne si sunteti supusi greselilor. Poate ii cereti o parere lui Nistorescu cand era sa omoare motociclistii aceia. A intors tot cu o masina buna printr-un loc interzis. Dupa o vreme dadea iar lectii de moralitate poporului roman. Lasa-l tu pe Huidu in pace, ca nu stii daca maine o sa ai chiar tu pe constiinta pe cineva. Poate maine aflii ca cineva drag e in spital si ai sa te grabesti sa ajungi la persoana draga si ai s-o calci… la propriu pe una pe trecerea de pietoni. Apoi or sa dea ei ce ai scris tu aici. Ia-o mai usor! Ti-o zice unul dintre amaratii din poporul asta…

  44. @Serban: Nistorescu sa raspunda pentru ce a facut, da’ vad ca, mai nou, victimele, care au scapat cu viata, au ales banutu’.
    cat despre urarile tale, a se scuti

  45. O intrebare …asa ca a unui om de rand .
    Unde se afla Serban Huidu la ora asta ? e inchis in casa ? de frica sau de rusine?
    O sa treaca cativa ani si iasa basma curata ….Tepes l-ar fii tras in teapa de mult

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.