Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Postuniversitara de jurnalism Modrogan

Postuniversitara de jurnalism Modrogan

Aproape nu e zi de la Dumnezeu să nu citesc, pe site-uri de media ori pe agenţii de presă, sub formă de informaţii oficiale sau pe surse, informaţii despre media care se închid sau, după caz, mai des, se restructurează (cu precădere) prin concedieri. Mai ales de când s-a publicat noul cod fiscal, parcă-i concurs de ştiri proaste. Nimeni nu va scăpa, asta-i sigur, fiindcă, dacă ai răbdare să citeşti şi nu haleşti pe nemestecate propaganda portocalie de tipul “s-a făcut dreptate” şi “o să fie bine”, actul normativ băsescian pe care şi l-au asumat Boc, Şeitan şi Vlădescu este realmente criminal pentru orice om care-şi foloseşte creierul ca să trăiască şi pentru fiecare societate comercială care nu tinichigereşte şi nici nu ospătăreşte.

Îmi aduc aminte cantitatea excedentară de entuziasm care domnea, imediat după (re)alegerea lui Băsescu, în unele dintre redacţiile care zilele astea se închid sau, după caz (ăla mai fericit), doar se depopulează. Nu m-am bucurat (şi nici n-o voi face vreodată) pentru o închidere de ziar/radio/televiziune. Cu cât sunt mai multe voci/pixuri libere de contract, cu atât mai puţină este libertatea de expresie de care beneficiem. Presiunile (politice, economice, patronale) sunt mult mai de succes când la poartă-i coadă cu oameni dispuşi să facă orice pentru un salariu.

Că le-a plăcut ziariştilor un personaj politic în aparenţă fistichiu şi pitoresc pot să înţeleg, fiindcă gusturile nu se discută. Că i-au detestat pe ceilalţi, iar e de necomentat în democraţie. Dar zău dacă pot pricepe, chiar refuz s-o fac, cum nişte oameni cu nivel intelectual (şi instrucţie) peste medie au fost în stare să facă asumat propagandă politică în detrimentul evident al propriilor interese. Din acest moment încolo, aştept cu interes “consolidarea” media la nivel naţional până vor rămâne o televiziune, un radio, două cotidiane (toate naţionale) şi o salbă de ziare ale judeţenelor de partid, precum şi angajările pe baza diplomelor postuniversitare eliberate la sediul şcolii din jurnalism din strada Modrogan, Sector 1, Bucureşti.

UPDATE: Cumătru’ Mordechai scrie dureros şi trist

Comentarii

comentarii

Similar Posts

29 thoughts on “Postuniversitara de jurnalism Modrogan

  1. Eu nu-s asa sceptica. Cred ca lucrurile se vor indrepta in presa.

    Sper insa ca cei care au facut pana acum propaganda politica si-au invatat lectia – aici mi-e teama ca sper degeaba…

  2. Hai lasa ca si la Jurnalul se scad cu 10% si vb aia la voi e a doua.. va merge cam prost.

  3. @Andreea: ma bucur ca stii procentul final, ca noua inca nu ne-au iesit calculele si ne scutesti de-o munca suplimentara. credea ca am scris suficient de clar nimeni nu scapa.
    @Anca: ‘geaba vii, ‘geaba te duci, ‘geaba rupi bietii papuci. e moarta industria

  4. Socoteala-i simpla : “inchid gura presei, pe intelectuali ii trimit peste hotare si raman cu prostii. Hai, ca-mi mai iese un mandat, macar unul de premier!”
    Da’ nu cunosc nivelul de inteligenta a lui Boc: De ce nu poate impozita manelistii?
    Pai, daca eu gica manelistu’, declar venit anual de 10.000 de lei si am masina de 500000 de euro si o casuta de 2 milioane,conform evaluarii fiscale, de ce nu ma intreaba fiscu’ de sanatate? Macar cu 5 ani in urma.

  5. Sinistra perspectiva !:(
    Am mai avut noi parte numai de cateva ziare pline de laudatori..si un post de televiziune in care “juca ” un singur personaj de dimineata pana seara…
    Pe vremea aceea, iti era frica sa bagi si fierul de calcat in priza,..ca aveai sansa sa-ti apara ,..iar personajul,..si acolo..:(((
    Dumnezeu sa ne ajute pe toti,..ca noi n-am fost in stare sa ne ajutam singuri…:(

  6. E bun cantatul pe o mie de voci, dar costa. Merge si un “solo” daca e sincer. Pana la urma
    piata hotaraste. Exemplu bun: Mircea Badea.
    Exemplu mai putin bun: Ziarul Labartatea.
    Culmea e ca cele doua “entitati” se baga destul de mult in seama una pe alta. Tot piata
    e de “vina”; comercial le foloseste amandorura.

  7. “Dar zău dacă pot pricepe, chiar refuz s-o fac, cum nişte oameni cu nivel intelectual (şi instrucţie) peste medie au fost în stare să facă asumat propagandă politică în detrimentul evident al propriilor interese.”

    Este un mister la fel de mare ca strigatele de “Traiasca tovarasul Stalin!”, slobozite de activistii de partid si de ofiterii executati din ordinul “maresalului popoarelor”.

  8. Asta e doar inceputul,se intampla in primul an al celui de-al doilea mandat. Are toate actiunile programate atent, iar daca nu sunt pe lista, nici o problema, le rezolva pana dimineata.
    Urmeaza revizuirea Constitutiei,Parlamentul Unicameral,exodul multora din opozitie la PDL pentru o bucata de paine si a-si intretine familiile,instaurarea fricii si a terorii,generalizarea spagii si a inscrierii in artid pentru a nu fi dat afara din serviciu, treptat,salrii si pensii tot mai mici,preturi tot mai mari, si fraudarea alegerilor din 2012. Simplu de tot.Daca asta nu e apocalipsa….

  9. Asa cum au facut si cu noi mici inteprinzatori as fac si cu voi presa, as cum sau bucurat uni ca scapa de concurenta as se bucura lun caq dispar publicatii pe principiu sa moara capra vecinului sa ba peamati.
    Nu vedem ca Romina seamana tot mai mult cu un stat politienesc ca aceste reziduri sociale se acopera de legi iar noi mergem in vacanta, noi avem vacanta parlamentara si piticil porno da ordonante peste ordonante fie ele si neconstitutionale.
    Astazi fiind sarbatoare am mers in piata (la noi vinerea e piata) lume putina dar si mai putini cumparau,se uitau si plecau. in ani trecuti in zi de sarbatoare era ful toti cumparau sau vindeau cite ceva.
    Frati Romani e grav lumea e tot mai saraca si credetima ca nu se intrevad sperante de mai bine. Ce facem stam si asteptam sfirsitul sau iesim si le dam in cap la toi? Pina cind cu o viata amara si-un trai nefericit?

  10. PS Mai oameni buni declarati greva jurnalistica o zi pe saptanina nu mai vorbiti despre politicieni si atunci sa vad programele de mincatori de cacat

  11. Modrogan nr 1 , va fi in curand un muzeu de trista amintire , in plus , nu pot sa plang pe umarul ziaristilor pupinbasisti .
    Sper ca suporta cu stoicism si sunt solidari cu politica economica a piticului .

  12. Acum, sa nu mi-o ia in nume de rau presarii, dar c-am si-au facut-o cu mana lor. Aduceti-va aminte cum inca din 2009 presa a facut jocul guvernantilor cu pensiile si salariile nesimtite, cu numarul prea mare de bugetari, cu fel de fel de exemple negative de doctori, profesori, politisti, magistrati etc. Cand s-au trezit era prea tarziu:puterea imorala si acum nelegitima(pentru ca n-o mai vrea poporul) a acaparat tot, a facut tot ce-a vrut.A venit randul lor. Daca o sa va uitati prin manualele de istorie asa au procedat si comunistii:s-au folosit de gazetari si intelectuali dupa care a umplut puscariile cu ei.

  13. Am si eu o rugaminte, sa-i zic observatie mi-e ca e prea mult. Spune-le colegilor tai de la Antena 3 sa nu mai tipe. Eu inteleg ca v-ati pus la nivelul astora de la putere dar sincer, am inceput sa dau pe Realitatea unde se vorbeste si calm si acid.
    Va apreciez enorm dar… a ne cobori la nivelul chiombului nu e o solutie.
    In ultima vreme si Crin si Ponta urla… ce naiba, ajungem o tara de isterici?

    Si nu prea mai vad nici o diferenta intre putere care ne crede o natiune de fraieri si opozitie care ne crede o natiune de prosti.
    Noi om fi si prosti si fraieri dar elitele nu ar trebui sa se dovedeasca mai rasarite? Ca de aia le zice elite.

  14. In acest moment eu vad doua scenarii:

    1. Situatia este atat de disperata de nu mai au bani sa le plateasca astora ‘abonamentul la sala de sport, ramura olimpica curling’ de scad salariile

    2. Scaderile sunt doar de ochii lumii (varianta pe care o consider cea mai plauzibila) iar ‘balastul’ de care au scapat aceste redactii fiind compus din oameni care nu reprezinta niciun pericol pt. PDL, basescu, etc

  15. bun, dar sentimentul sa fie reciproc? oare madam Pora ar nutri la fel daca s-ar inchide sau restructura JN? Asta numai asa ca sa ne dam seama cat de “umanoizi” sunt fapturile… Ma intreb daca nu merita sa plangi pt ca se inchide o publicatie si sa razi ca se curata jurnalismul de jeg => tratare cu indiferenta, la urma urmei, daca ai talent si te pasioneaza sa dai cu penita/gura si mai dai si cu folos, atunci o sa reusesti sa continui munca, fie si daca te-a lovit hopul asta… De asta e buna criza la romani, ca atata timp cat toleram incompetenta nu o sa iesim din rapa, o rapa al carei fund nu l-am atins inca!

  16. Important e că madam Culcer e zglobie la TVR. Închidă-se toate gazetele. Reinventăm “Cântarea României” şi gata.

  17. Treaba asta cu presa e putin mai complexa. Patronul de presa nu face munca patriotica. Vrea profit cu orice pret. Il doare fix in pix de rolul presei intr-o societate. Iese banu, merge ziaru’, nu iese banu’, se opreste tiparnita. Crezi ca daca maine JN ar merge in pierdere (sau hai, ar merge o perioada mai lunga) l-ar tine Voiculestii artificial in viata? De ce nu vedem emisiuni culturale la TV? De ce curg mizeriile, manelele, tiganeala, manipularea de pe TV? Pentru ca fac profit. Antenele si JN au publicul lor. Populatia anti-basescu. Astia vor aprecia intotdeauna si vor urmari orice caramida aruncata in cap din directia Intact. Ori voi (ma refer la cei din trust, dar si din alte trusturi) speculati lucrul asta si le dati satisfactie. Astfel va asigurati o masa din ce in ce mai mare de privitori. De cealalta parte, B1, EVZ si care or mai fi, se adreseaza alorlalti, pro-basescu. Fiecare e cu publicul lui si il foloseste ca atare. Atata timp cat exista scindarea asta intre cetateni, fiecare parte isi asigura o cota de telespectatori/cititori. Asa ca nici voi, nici ailalti nu faceti altceva decat sa ii tineti pe romani in tensiune si cu ochii beliti in televizoare de dimineata pana noaptea.

    Povestea asta cu rolul de informare a presei e o vrajeala. Nu e decat un instrument de manipulare si de facut bani. Cand pentru unii, cand pentru altii.

  18. off-topic:
    colegii la al caror rating contribuiti prin prezenta Dv. la talk-show-urile lor, “cotizeaza” proportional cu rating-ul pe care li-l faceti ?
    Zic si eu… 🙂 .
    p.s.din nou m-am bucurat sa Va vad.

  19. Reverențe si iar reverențe pt. continutul UPDATE-ului de la “Cumătru’ Mordechai” (ca sa te citez 😉 ) … !!! Acest comentariu EXCELENT ar trebui pus pe “frontispiciul” tuturor publicatiilor si blogurilor care mai au puterea sa lupte ceea ce a mai ramas din aceasta tara si acest popor … ❗

  20. D-le Victor,
    Ce se intampla cu emisiunea “Vorbe grele”,de ce nu o mai realizati?Dupa parerea mea era sarea si piperul postului Antena 2,ca despre caterincile lui Brancu nu pot spune nici un cuvant(bun).
    Sper sa continuati, atat la Antena 2,cat si la Antena 3.La Antena 3 sunteti o echipa redutabila,care faceti emisiuni deosebite.Daca se poate nu mai invitati politicieni(portocalii si nu numai).Suntem suprasaturati de minciunile,nesimtirea,cinismul,aroganta lor.Nu ne mai intoxicati cu ei,comentati numai voi,eventual specialisti,neindobitociti politic.

  21. cine limba lunga are…….va fi gol la buzunaare !Tare as vrea sa stiu ce impozit pe ,,VENIT,, are David Letherman,Angelina Joli si sotul,Bill Clinton…….si,si,si multi ca ei ? Pe pamintul acesta(civilizat) orice venit,prima (bonus pt.benzina,mincare,locuinta de serviciu,dobinzi),orice banut cistigat peste salariu se impoziteaza. La noi…….????? Stiu…….!?….HARABABURA !!!

  22. Eu ma declar tampita pentru ca am citit noul cod fiscal si inca nu il inteleg.Motivul e simplu:sunt multe lucruri care se bat cap in cap,se contrazic,dependenti cu independenti,etc…Voi lua legatura cu cineva apropiat de la anaf sa-mi traduca noul cod.Sunt sincera.Am nevoie pentru ca in viitor voi lucra serios pe noul cod.Si deja am dureri de cap.O ordonanta a modificat un cod fiscal,peste noapte.Frumos.Care era chestiunea urgenta?Cred ca daca ar sta cineva sa ia la puricat noul cod,ar gasi n motive sa il atace.Si probabil se va intampla in contencios,cum se intampla de obicei.Dupa toate declaratiile din ultima vreme al celor de la pdl,intrevad un viitor sumbru,concretizat printr-un nou imprumut,iar daca opozitia nu se misca,vom vedea salarii si pensii platite din noul imprumut.FMI-ul nu are nimic de pierdut,amanetam o tara pentru o era de acum inainte.In UE nu cred ca mai ramanem,vom deveni probabil ceva ce francezii denumesc o zona de tampon intre UE si rusi,o zona amarata de tranzit.Eu asa interpretez semnalele externe.Si ei au nevoie de bani.De ce sa se duca intr-un sac fara fund ca Romania?Investitii,autostrazi ,altceva ,noi nu am facut cu banii de la fmi.Si nici nu cred ca vom face.

  23. Impozitarea drepturilor de autor, cred ca aici bati, este un act normal. Cu totii trebuie sa platim aceleasi impozite.Sincer tie ti se pare normal ca o anumita categorie profesionala sa fie impozitata mai putin, sau deloc, comparabil cu altele? Din punctul meu de vedere ar trebui eliminate atat plata pe drepturi de autor (exceptand aici operele literare, muzicale, artistice etc…) cat si PFA-urile. Ambele mi se par doar metode de a ocoli plata impozitelor catre stat.

  24. Eu cred ca masurile unui unui om bolnav grav cu capul nu trebuiesc comentate…Trebuie gasite alte solutii..

  25. offff-topic:
    Pentru ca am sperat ca se rezolva de…la sine si de…buna voie, m-am abtinut.
    Dar deja ma pune pe ganduri…iar nu pot accesa, de data aceasta, site-ul Dlui.M.Ciuvica.Mi se-ntampla numai mie…?! Chiar toate mi se-ntampla numai mie?
    Cine nu are altceva mai bun de facut…cum poate fi depistat in lumea noastra romaneasca virtuala? Cred ca ar putea fi un “pont” mai bun decat …”hai sa-i blocam la fraiera accesu’ “.
    Va doresc o saptamana frumoasa!

  26. Victor,ai observat ca unii dintre fidelii comentatori pe blog si-au schimbat discursul?Sa le fie din ce in ce mai bine,daca nu sunt ipocriti,asta poate fi ceva care ne poate BUCURA.

  27. numa o întrebare mai am în condiţiile date

    mai există presă liberă în România, dacă a existat vreodată?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.