Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-i place geniului > Omul care s-a uitat de sus la ştachetă

Omul care s-a uitat de sus la ştachetă

O viaţă întreagă, mă rog, atâta câtă am petrecut până acum, Adrian Păunescu mi s-a părut un munte de forţă, o revărsare de putere, un tăvălug din calea căruia cel mai indicat e să te fereşti. Dincolo de uriaşul talent, de erudiţie şi de istoria pe care a scris-o (atât în poezie, cât şi în jurnalism), personalitatea lui striveşte. Dacă strănută spre tine, zici că te-a lovit crivăţul.

M-a şocat când, după o lungă perioadă de absenţă (cauzată exclusiv de angajamentul său cu alt post de televiziune), pigmentată uneori cu telefoane ori sms-uri pline de savoare şi de revoltă, a revenit în studioul meu. Palid, slăbit, ezitant în călcătură, sfârşit fizic, dezamăgit de nimicnicia celor din jur şi a mărimilor zilei care odinioară-i mâncau din palme, dar – har Domnului! – nu resemnat. A fost, poate, cea mai grea dintre ediţiile unui show de televiziune care a călcat apăsat în cel de-al patrulea sezon de existenţă. Pentru că n-am mai fost în stare să fiu eu însumi şi, pentru prima oară, cu toată lipsa de modestie, mi-a fost teamă să nu strivesc eu, în direct, din neghiobie sau luat de val, preţiosul trofeu.
Îmi spusese Jenica, acest Jiminy Cricket al emisiunii Vorbe grele, iar iniţial am tratat informaţia ca pe un alint al poetului, că Adrian Păunescu e bolnav şi că a acceptat invitaţia la emisiune doar fiindcă n-a avut puterea să mă refuze. La câteva zile după, am citit în Jurnalul Naţional, uluit, cu maxilarul încleştat, editorialul în care-şi anunţa oficial boala, însă nu şi abdicarea de la viaţă. Un luptător de clasă şi vocaţie nu se predă niciodată. Iar editorialul disperării, culmea, mustea forţă. Nu cred că mi-a mai fost dat vreodată să citesc un text atât de contradictoriu. Omul aparent căzut sărea cu boltă peste ştacheta înălţată la nivelul recordului mondial.
Nu ştiu ce ne leagă. Cred că e, pur şi simplu, vorba de o slăbiciune reciprocă şi trainică, n-am de ce să insist să-mi explic. Mai bine-i urez La mulţi ani!

(Text apărut în Flacăra lui Adrian Păunescu)

Comentarii

comentarii

Similar Posts

79 thoughts on “Omul care s-a uitat de sus la ştachetă

  1. “Si ca sa vezi ca sunt cinstit, pe cat il uram pe Paunescu atunci, pe atat il admir acum.” – Curios , dar si eu am aceleasi sentimente … , deci nu pot decat sa-i doresc “Multa sanatate maestre !!!”

  2. Sanatate multa omului! Textul din Jurnalul e insa sub orice critica. In loc sa traga un semnal de alarma cu ce se intampla in spitale, incearca sa-i gadile pe cei cu bani voalat. Si nu reuseste. Probabil si pentru ca, daca ai un nume, nu-ti taie nenorocitii medicamentele care-ti mai dau macar niste speranta. Deci, cu ceva s-a ales. Dracul e mai negru pentru omul de rand, daca avea un pic de altruism, isi folosea drama pentru cei multi si anonimi. Inca o data sanatate lui Paunescu, dar ii doresc infinit mai multa tatalui meu, care se roaga sa nu se duca intr-o zi la spital si sa-i spuna doctorul ca “nu mai sunt fonduri”.

  3. Eu am fost la Cenaclul Flacara si daca nu stiti despre ce e vorba, mai bine taceti din gura! Acolo se canta muzica adevarata si se recita poezie adevarata. Cititi Copertile Negre, volumele de poezie ale lui Paunescu si veti fi uluiti de ce poezii puteau sa scape de cenzura in 1988, inainte de revolutie, exemplul care imi vine acum in cap e “Analfabetilor”, cu trimitere directa la cuplul prezidential!
    Nu-l cunosc ca om, dar ca poet e GIGANTIC!

  4. Cata ura incape in oameni??? Cat de mojic trebuie sa fii ca sa nu vezi valoarea unui om, mai ales a unuia de talia lui Adrian Paunescu??
    Oare cat de prost trebuie sa fii sa injuri, sa judeci si sa condamni un om care a daruit Romaniei o opera care cu greu cred ca mai poate fi egalata de cineva, in aceste vremuri in care, unii nici nu stiu cum se deschid copertile unei carti??
    “Societatea, în jurul nostru, s-a dezechilibrat şi se autodistruge.”
    Nimic mai adevarat. Si cel mai trist este ca nimeni, absolut nimeni, nu va mai avea puterea sa repuna pe roti aceasta societate.
    Degeaba existi tu, Mircea Badea sau Marius Tuca, a carui Miscare de Rezistenta este demna de toata lauda,daca romanii nostrii si-au pierdut auzul din cauza manelelor urlate la orice ora din zi din noapte si au orbit din cauza petardelor portocalii.
    Respect !

  5. Domnule Ciutacu,

    va multumesc pentru ca ii pomeniti numele. Merita!

    Sa vedeti cati vor fi cei care se o sa se ingramadeasca sa pupe oriunde o fi un loc liber atunci cand o sa moara….

  6. De când mass media a împânzit arealul românesc, hranind setea de informaţie a românilor din timpul Iepocii (sic), nu am citit, auzit şi văzut decât genii. În orice domeniu. Social, politic, economic. Păi dacă ţara asta e plină de genii, cum dreak de o ducem aşa rău ?! Iar ultima găselniţă în materie de mass media e cea mai tare. Fosta’i Lele când ai fost, a patra putere în stat. Acum mass media este o paraşută ordinară, a întrecut-o şi pe mama Justiţia, care face doar bani. Şi socotesc cea mai mare bulangerie,(nu vreau să fiu doct să scriu ipocrizie) ca să văd indivizi pe ecranele tv, plângând de mila mea, dar făcându-mi pagubă în bugetul personal şi aşa sărăcit. Pentru că toată publicitatea dintr-o emisiune se duce în preţul produselor şi serviciilor cumpărate de mine. Aştept televiziunea cu pay per view. Doar pe aceia am săo iau în serios. Restul e gargară, abureală, apă de ploaie. Ce nu am înţeles eu niciodată, este cum de un plătitor de publicitate, este atât de cretin să nu ştie că oamenii cu bani, au televizoare cu telecomandă, şi când începe publicitatea schimbă canalul. Cât de idiot poţi fi?! Normal că fiind şi eu genial, ştiu că banii pe publicitate pot fi traşi din cifra de afaceri, adică ai dreptul să aloci 6% spre publicitate, că şi aşa ţi ia statul. Dar mai bine plăteşti o bursă la un elev genial, sau student. Şi ca luptător rănit în decembrie 1989, îmi permit să remarc cea mai mare greşeală a guvernanţilor români. L-au împuşcat pe Ceauşescu, iar acesta nu a lăsat înlocuitor care să dea “indicăţii preţioase” cum se conduce o ţară. Aşa că unii aşteaptă şi acum indicaţii de la partid, iar alţii s-au golănit în a face aprecieri sau ca nostalgici ai comunismului, au mutat Gazeta de perete comunistă, cea cu critica constructivă în mass media. Dacă opreşti 100 de români pe stradă şi îi întrebi de soluţii pentru ţară, răspund 101. Fiecare are câte o idee. Mai ales când se uită la tv., şi văd nişte ipochimeni care bat apa în piuă în talk-show-uri, ei neştiind de ce există acea emisiune, adică pentru Zeul Ban, pentru publicitate. Dar nu mai este mult până în 2012. Vin alegerile. Şi cele mai mari vânzări la bilete de avion, în decembrie 2012 vor fi. Noroc că de la anul nu mai există graniţă între România şi Ungaria, aşa că nu se vor face ambuteiaje auto. Stau şi urmăresc cu fervoare cum îşi vor alege băieţii taberele.

  7. Felicitari, Victor Ciutacu , esti un om cinstit .Iar articolul lui Adrian Paunescu din ” Jurnalul national” este un articol politic de mare valoare, caci numai Eminescu a mai scris asa.Adevarat, Romania a ajuns o carpa !

  8. Pastrez si azi invitatia de la Revista Flacara pt.a participa la prima sedinta a Cenaclului Flacara.octombrie 1973, in micuta sala din str.Slatineanu. Era momentul zero al unui glorios act culturalcare a marcat sensibilitatea unei generatii.

  9. Păunescu nu l-a adulat niciodată pe Ceaușescu! Erau doar perdelele necesare pentru a-și desfășura forța creatoare și a ne scoate din mizeria dezumanizatoare a acelor vremuri! Eu l-am auzit pe Păunescu cum îi dădea afară pe cei cu ”ochi albaștri” fără nicio teamă, din Sala sporturilor din Constanța! N-ar fi putut să facă așa ceva dacă n-ar fi știut să jongleze cu naivitatea comuniștilor. Evident, acest joc n-a putut exista la infinit, și-ntre nomenclaturiști s-au subtilizat niscaiva inteligențe…
    Pot să spun – ca martor ocular – că spectacolele ”Cenaclului flacăra” erau oaza noastră de fericire și de descătușare. Erau cultură și viață. Aveau înălțime! Iar în întunericul de atunci însemnau lumină!
    Și câtă sensibilitate!
    E foarte adevărat că – în timp – au degenerat din cauze destul de umane. Puterea pe care Păunescu reușea s-o exercite asupra maselor de oameni nu putea să fie pe plac Ceaușeștilor care se distrau doar la una mică, cu lăutari și țărăncuțe.
    La mulți ani, Domnule Păunescu! Dumnezeu să vă dea puterea de a trece peste această boală fiindcă avem nevoie de dv. chiar și azi!
    ”Au plătit cu viaţa lor
    Ale fiilor erori,
    Doamne fă-i nemuritori
    Pe părinţii care mor.”

  10. La multi ani maestre si multa,multa sanatate!!
    Nu imi gasesc cuvinte pentru a exprima cit de multa admiratie am pentru acest mare poet si OM.
    Ma bucur din suflet domnule Ciutacu ca imi regasesc cuvintele si gindurile in cele deja declarate de dvs.
    Va multumesc amindurora.

  11. Din aparitiile tv …la Realitatea ..individul asta mi-e penibil.
    vazut insa din perspectiva creatiei …genial

  12. cu tot respectul care il am pentru un om ca dumnealui..dar parca a promis ca se retrage din viata publica dupa ce sotia a produs acel accident groaznic…

  13. De ceva timp nu am mai intrat in Imperiul Ciutacesc si-mi pare rau ca nici emisiunea n-am vazut-o !Prin cele scrise de MOSSER as da o replica ,,unui catatean desgustat,,, lui,,Catalin,,sau unuia (pe dinafara) ca,,Doru Dascalu,,.A spus ;* sunt un porc * pentru a scapa de idiotul(ii) care dadeau in el.N-au inteles nici acum CA PENTRU A SUPRAVIETUI TREBUIA SA PUPI PALMA CARE TE PUTEA DOBORI LA PAMANT oricand ! ! !O Ruga pentru parinti nu se scrie oricand(sic!) sau de oricine.Dar, nu oricine a citit-o !Si cate alte poezii nemuritoare, cantate la Cenaclu !Un adept al manelelor nu va cunoaste niciodata drumul de la Barca la Viena si n-a citit(din varii motive) vechea Flacara.Si ar fi cazul sa nu mai dea cu presupusul, la activitatea lui, legandu-se de nefastul accident(de fapt) al sotiei !…. TUTEA a facut Romania*cacacioasa* si a ramas pt posteritate, TUTEA!.La fel, pentru posteritate, autorul IUBITI-VA PE TUNURI, va ramane ADRIAN PAUNESCU, Poetul, Romancierul, Eseistul,Ziaristul, Realizatorul Cenaclului, samd.Sa dea Domnul sa traiasca cat mai mult !

  14. Cel care daca nu ar fi fost roman ar fi fugit in Romania,n-a mai putut sa ramana…Am evitat sa las gandurile sa se instapaneasca inca de la emisiunea ta de-atunci,cand nevazandu-l pe maestru atata timp mi-am dat seama ca e bolnav.Cand am citit editorialul am stiut ca isi prezenta in fata tarii buletinul medical.Am tot tras nadejde ca nu va fi asa… Zadarnic.Astazi ,cel care ne-a ajutat atata amar de ani(pana in1989) sa ramanem intregi la minte a plecat…Ne-a iubit atat de mult…

  15. Romania a avut 3 giganti ai poeziei:
    Mihail Eminescu
    Nikita Stanescu
    Adrian Paunescu
    Din pacate niciunul dintre ei nu s-a bucurat cat a fost in viata de onorurile si stima cuvenita. In aceasta tara poetii au ajuns sa fie judecati si etichetati de niste semianalfabeti, niste agramati, numiti mai nou “politicieni”
    Prin acest scurt comentariu felicit Republica Moldova pentru palma pe care i-a dat-o Romaniaei prin acordarea titlului de MEMBRU AL ACADEMIEI MOLDOVEI poetului nemuritor Adrian Paunescu.
    Bravo tie tara si…….ramai acolo unde esti, refuza in continuare alipirea de aceasta tara atata timp cat la conducerea ei nu sunt decat niste “ciumpalati”, vorba unui clasic in viata

  16. Victore,
    Cat a trait, Adrian Paunescu a fost un om controversat, dar nimeni nu i-a negat talentul. Din fericire, “despre morti numai de bine”, iar istoria sper ca va retine ce-a avut mai bun: opera artistica si patriotismul.

  17. Tin minte ca pe clasa a noua i-am citit toate poeziile de pana atunci deoarece aflasem noi ca au in ele mesaje contra regimului comunist. Nu stiu daca era chiar asa insa unele poezii mi-au pus semne de intrebare . Stiu ca o poezie se numea “Cuie in viori”. Am avut si norocul sa merg la doua concerte ale Cenaclului Flacara. La vremea aceea era ceva iesit din comun. Ca om nu l-am cunoscut si o sa-l judece Dumnezeu dar trebuie sa-i dam titanului ce-i al lui. La multi ani Adrian Paunescu.

  18. @cristi: nu-mi amintesc sa-si fi negat vreodata trecutul. asta-i scade din valoare sau il anuleaza ca om?

  19. Chiar azi discutam cu niste prieteni… sa ajungi sa spui “natia slefuieste 200 de ani pentru a naste un poet ca Adrian Paunescu” (Victor Socaciu) e putin deplasat. Paunescu sau Vadim e cam acelasi tip de om.
    Decat cu oameni ca ei, mai bine fara. Sa-r fi pierdut n-spe poezii dar poate revolutia ar fi venit mai devreme.
    Oameni ca Paunescu au transmis doar ILUZII… o fi bine, n-o fi bine? Eu cred ca nu…
    2. Paunescu nu “era de-al nostru”, avea salariul ZECI DE MII DE LEI pe luna… e o iluzie sa crezi ca Paunescu a fost un om normal. Nu folosesc cuvinte dure ca poate nu aprobi comentariul, dar toate cuvintele urate care s-au auzit despre el, in opinia mea sunt adevarate.
    3. Acum, ca nu mai e nimeni senator, familiei distruse de un oarecare SUV i se va face dreptate?

    Antena 3 exagereaza, pentru oamenii <35 de ani a murit UN NIMENI. Sau, mai rau, a murit un personaj negtiv din istoria tarii.

  20. Ce face azi Patapievici sau Liiceanu pentru Basescu asa a facut Paunescu pentru Ceausescu, asa privesc eu.
    Parerea pe care o aveti despre Patapievici ar trebui sa o aveti si despre Paunescu…

  21. Citez de mai sus: “Romania a avut 3 giganti ai poeziei: Mihail Eminescu,
    Nikita Stanescu, Adrian Paunescu.”…. chiar nu vi se pare deplasata opinia asta?

  22. @cristi: din fericire pentru mine, n-am nevoie sa-mi ipui tu parerile, mi le formez singur. iar parerea mea, la provocarea ta, e ca Patapievici pe langa Paunescu arata ca Bumbescu pe langa Pele. nu ma pricep la poezie, da’ asa arata clasamentul poetilor si-n perceptia mea. altfel, am inteles ca te deranjeaza ca era bine platit din activitati private si ca, in general, ai o parere proasta despre el. e dreptul tau democratic, da’ incearca sa scrii toate ideile din prima, nu pe bucati, ca nu facem chat

  23. Ultimul comentariu pe aceast subiect: imi place ca Paunescu avea – pe vremea lui Ceausescu – salariul zeci de mii de lei pe luna “din activitati private”. Asta imi place. Spune exact de ce nu-mi pare rau…
    Linkul meu de pe youtube e un episod in 3 parti (in link e doar episodul 1). Este un episod despre JURNALISMUL dizident din Romania acelor ani. Merita vazut in totalitate…

    P.S.: Marti vin in piata cu voi…

  24. Don ciutacu, la cat de tare ma doare inima azi, numele lui patapievici imi lipsea ca sa urlu sau ca sa vars!
    De dimineata nodul din gat nu dispare, cu fiece ora simt cum stapanirea ma paraseste. A murit un gigant. A murit tineretea mea si lumina care-n fiece joi seara ma inunda, ma purifica, ma facea om, si roman, si poet. Sa-l plangem, sa ni se franga inima in piept caci, odata cu inima lui, parca putin s-a oprit si inima noastra, si inima tarii, si inima neamului, si inima adevarului!
    Basescu? Udrea, Boc? O, Doamne, cu ce ne trecem noi zilele?!? Ce mizerie umana analizam seara de seara?!? Ce libarci baloase se tarasc prin destinele si constiintele noastre, irosindu-ne viata, in timp ce giganticul Poet gandea, ardea, scria si se stingea langa noi!!
    A murit Poetul, ultimul dintre titanii acestui neam, probabil ultimul, dar si singurul, pe care l-am vazut in realitate, s-a alaturat si el umbrelor, amintirilor, inchipuirilor!
    A murit Poetul, a plecat si ne-a lasat si mai singuri, si mai nemangaiati, si mai neintelesi, si mai expusi!
    A murit Poetul si inima mi-e inecata in lacrimi.
    Da-i Doamne liniste si rime!

  25. Din pacate si atunci cand ne pierdem geniile, se gasesc jegosi care in afara de rautate viscerala nu pot exprima nimic. Jenant este ca se dau destepti. Cu o cultura pana la genunchiul broastei, cum dumnezeu iti permiti sa exprimi pareri despre Adrian Paunescu?
    La tampitii care sustin ca a fost poet de casa al dictatorului, vreau sa le spun ca pentru Basescu nu a scris nici o poezie. A scris in schimb in regimul in care nimeni nu indraznea sa sufle, poezii pe care unora le era frica si sa le citeasca.
    Dintre toti detractorii lui este unul care a numarat macar cate poezii “ode dedicate regimului” a scris in comparatie cu celelalte poezii? Sau asa au auzit ei, ca a scris ode regimului?
    In momentele astea cred ca ar trebui sa avem cu totii un gand bun pentru Adrian Paunescu, indreptat spre Dumnezeu, si sa-l lasam sa se odihneasca in pace.
    La Adio Maestre!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.