Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Libertatea înjurăturii în spațiul public

Libertatea înjurăturii în spațiul public

digi24

Facebook este un spațiu public. Există o hotărâre judecătorească definitivă care consfințește acest lucru. Așadar, orice postare, a oricui, poate fi folosită în orice instanță de judecată. Ca om extrem de liber în discurs și cu multe răbufniri, mi se par exagerate concedierile DOAR pentru postări pe facebook, dar fiecare post de televiziune (inclusiv “marile case” internaționale care ni se dau mereu exemplu) are propriile lui reguli. Cât timp lucrezi pentru o societate comercială, te supui rigorilor interne. Dacă nu-ți convine, nu semnezi sau, dacă ai apucat s-o faci și ai aflat după, te retragi în limitele legii și ale contractului. Contractele de drepturi de autor, v-o spune unul care s-a judecat cu ANAF ani de zile pe tema asta, pot înceta, legal, imediat, la dorința oricărei părți semnatare. Cel care-și cesionează drepturile de autor nu mai produce material, iar cel care le cumpără nu mai are ce plăti. Dacă e-n sens invers, plătitorul anunță că nu mai are nevoie de material de la cesionar, iar acesta nu mai are pentru cine să producă. Ceea ce se întâmplă zilele astea în legătură cu iureșul de la Digi (post a cărui politică editorial nu mă încântă) e martirizare politică proastă și/sau tăvăleală auovictimizantă de marketing propriu, cu scopul găsirii unor noi locuri sub soare pentru proaspeții eroi populari de facebook.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

17 thoughts on “Libertatea înjurăturii în spațiul public

  1. Offtopic

    Premierul Copy-Paste a lovit din nou ieri: a copiat cu gratie din ZF. Ca sa vezi cum Primul Carlan al tarii isi da, din nou, cu stangu-n dreptu’ fara sa-l impinga nimeni.

    Prezentarea facuta ieri nu valoareaza nici macar cat hartia pe care este scrisa. Ipotezele prin care se acopera deficitul de la CAS sunt atat putin credibile incat daca n-ar fi rezultatul minciunii ar putea fi ilare.

    Asta face parte din politica de comunicare de rahat a lui Ponta in care stie ca multi vad putin pricep. Iar daca sunt unii care pricep si pun intrebari, Carlanul o sterge miseleste de la conferinta de presa.

  2. @bigradu: n-am inteles nici de cand matematica e pe drepturi de autor, nici de ce Ponta nu-l da afara pe neghiobul care n-a fost in stare sa faca un grafic si l-a luat gata facut. oricum, sunteti penibili insistand pe copy/paste. aici chiar e ridicola asocierea

  3. Si totusi,daca datele au fost corecte,emanau tot din zona executivului si corelatiile au fost facute bine de catre Z.F.,folosirea unor asemenea grafice nu au afectat continutul expunerii facute de catre premier!Ceea ce nu inseamna ca nu trebuia sa-l nefericeasca pe BI(gradu).

  4. @victor ciutacu: E relativ simplu de inteles. Datele erau disponibile pe site-ul ministerului de finante in forma sa zicem bruta. Ziarul in cauza a stiut sa le interpreteze, le-a prelucrat si le-a dat o forma cu sens. Ponta (discutia cu neghiobul subordonat are sens doar pentru cei care nu doresc sa isi asume responsabilitatile functiei) le-a prezentat gata prelucrate, fara sa vorbeasca de provenienta lor, lasand de inteles, prin absenta, ca sunt ale guvernului. Ce e mai grav cred eu este ca datele brute or fi corecte (daca or fi), insa prelucrarea lor nu produce in mod automat tot informatii corecte. Omul nu stiu sa isi fi pus problema corectitudinii datelor prelucrate, ci le-a prezentat ca atare, ca si cand ar fi ale lui si garantand in consecinta pentru ele.

    Suntem (unii din noi) oameni inteligenti, cred ca o simpla paralela cu alta situatie se poate face usor astfel incat sa se vada clar iresponsabilitatea gestului sau.

  5. @daniel: n-a prelucrat nimeni nimic. sunt niste cifre publice, date de Ministerul Finantelor, din care ZF a facut niste grafice. pentru aia care au facut mai mult de opt clase si n-au chiulit de la toate orele de matematica, printre care ma numar, toate graficele se fac la fel: bagi datele de pe abcisa, le coroborezi (printr-o formulă de calcul) cu alea de pe ordonata si unesti punctele intre ele. n-am auzit ca inventatorul graficului sa fie vreun redactor al Mediafax Grup, entitate care, cel putin pe vremea cand dadeam eu teze si examene la matematica, nu exista fizic. daca tu ai impresia ca vreun premier de pe planeta, oricare, are timp sa bage date-n calculator si sa faca grafice, atunci esti, hai sa fiu amabil, naiv. toti au in subordine ministere, directii de prognoza, statistica, sinteza etc. da, dupa cum arata fizic, graficul e preluat (de oricine a centralizat PPT-ul) din ZF si sunt schimbate doar culorile. ca sa nu se vada ca nu l-a muncit el, nu a pus nici sursa. motiv pentru care ar trebui ca Ponta (sau Petreasca, de la Finante, de unde banuiesc ca provine) sa-i dea viteza. futeti-l, frate, pe Ponta pe lucruri imputabile lui. daca tot n-aveti idei si asteptati de la altii, chiar si-n cazul asta, va puteti lega de ceea ce s-a luat si Basescu: nici acum nu a precizat sursa concreta a acoperirii deficitului generat. si nici n-a stat sa dezbata public proiectul 🙂

  6. Victore,

    1. Desi zici ca ai fost pe la orele de matematica, se pare ca ai cam lipsit la orele de statistica descriptiva. Sunt mai multe feluri de a prezenta aceleasi date si in functie de interesele celui care le prezinta se pot obtine (intr-o prima instanta) efecte diferite de la audienta.
    E la fel ca-n viata: vedem aceleasi lucruri si le interpretam diferit.

    2. Este evident ca nu a facut Tonta graficele. Dar nu este ironic si ilar faptul ca unul care a fost acuzat de plagiat are in subordine oameni care plagiaza (chiar sub nasul lui)? Multi din acesti functionari au fost fie numiti de Ponta fie de cei pe care i-a numit Ponta, asa ca vechea vorba romaneasca “cine se aseamana se aduna” este confirmata inca o data.

    @ Mircea
    E adevarat ca nu a afectat continutul prezentarii, dar daca erai tu cel care a muncit sa culeaga datele si sa le prelucreze si apoi venea Tonta si lua de-a gata munca ta si o prezenta ca si cum ar fi fost munca lui fara sa spuna ca plansa este rodul muncii tale, cum te simteai?
    In general ironiile (vezi cea de la sfarsitul comentariului tau) au valoare cand se refera la un (sambure de) adevar. In cazul de fata, este doar o tampenie de copil de scoala primara.

  7. @bigradu: n-am facut statistica descriptiva. pe vremea mea, programa era mai simpla. dar suficient de eficienta ca sa fiu convins ca nimeni de la ZF n-a inventat facutul de grafice. din putinele mele cunostinte, printre numele pregnante ale matematicii nu se numara si redactorii de la ZF. si, da, am scris-o si eu ca ala care i-a bagat asta-n prezentare fara sa specifice de unde a luat-o trebuie dat afara. fie si pentru ca pe Ponta-l avantaja, ca imagine, sa-i bata pe aia de la Mediafax Grup cu armele lor. da’ nu pe mine ma plateste pentru consultanta 🙂

  8. @bi(GRADU):cred ca tampenia de copil de scoala primara trebuie sa ti-o asumi,daca tu ti-ai ales pseudonimul,sau sa reprosezi celui care ti-a repartizat-o lipsa de fantezie!!!!

  9. @victor ciutacu, @mircea: O sa dau un exemplu – e bine sa stim cu totii ca stim cu totii ca ne intelegem. Stii cine este Ioan Oprea? Este unul din autorii Dictionarului universal al limbii romane. Ca si ministerul de finante, care a “creat” datele respective, nu si cifrele care compun datele, Oprea face o munca respectabila din a ordona si explica altora cuvinte. In procesul asta se foloseste de litere, pe care nu le-a inventat el. Un ziarist scrie articole folosind asa cum trebuie aceste cuvinte, beneficiind direct sau indirect de munca lui Oprea. Sa presupunem ca Ioan Oprea ia un articol al ziaristului si il prezinta public fara a mentiona provenienta sa. Intrebat de sanatate, ar putea argumenta astfel: nu stiam ca vocabularul si gramatica limbii romane sa fie pe drepturi de autor, iar daca ar fi, sursa primordiala a articolului eu sustin ca este a mea si tot ce se trage de la ea imi apartine.

    In fapt, Ponta nu a argumentat in nici-un fel, a plecat pur si simplu. Argumentele se gasesc in comentariile de mai sus.

    La trimiterea catre Basescu, raspund si eu asemeni lui Victor Ciutacu: despre ce era subiectul discutiei?

    (In alta ordine de idei, observ ca, mai de voie, mai de nevoie, subiectul discutiei, altul decat al articolului, este foarte potrivit cu cotidianul.)

  10. @mircea
    Este un mare pacat ca parintii tai au dat un nume atat de nobil, al unui mare strabun al romanilor, unui bolovan ca tine.
    In privinta numelui tu nu ai nici o vina; dar in privinta faptului ca esti un neam prost nu mai sunt atat de sigur.

  11. Sa vezi pe blogul lu’ Ciutacu cum ii dau comentatorii la operatie lu’ Ponta – priceless

  12. Domnule Ciutacu, sunt uimit de proasta pregatire scolara pe care o au unii dintre jurnalistii romani, care se cred voci sau portavoci ale opiniei publice. Daca in graficele prezentate de premier s-a fi inlocuit, reciproc, cele doua axe de coordonate, Rares Bogdan et comp ar fi considerat ca e corect. Sa cauti cu lumanarea greseli pentru ca asa ti-a ordonat “cel mai mare strateg” (autodeclarat) Cosmin Gusa (sau Guse) este o dovada de nimicnicie si de lipsa de caracter! Greseli de elevi de clasa VII-a daca nu stii ca aceleasi n perechi (x,y) conduc la acelasi grafic, chiar daca schimbi scarile pe cele doua axe, Ox si Oy, chiar si atunci cand Ox devine Oy si, invers, Oy devine Ox. Doar forma curbei poate insela pe semidocti!

  13. Cel care-si zice bigradu e mai mult decat prost, e semidoct. Biata statistica descriptiva-poate voia sa spuna geometrie descriptiva!

  14. @Doru,
    Cerde-ma ca stiu ce este geometria descriptiva si care este diferenta intre aceasta si statistica descriptiva.
    Eu iti sugerez sa mai citesti (eventual cauta pe google) sa vezi daca exista statistica descriptiva si ce face ea. Dupa aceea sa-mi spui cine este “mai mult decat prost” si “semidoct” intre noi.
    Si ca sa inchei cu o gluma in stilul lui Mircea: Dorel a lovit din nou. Kudos!

  15. Dl Bigradu , nu v-aţi intrebat de unde are datele ZF? De la Guvern. Asa ca nu este copy/paste,.Tare ne place sa fim Ghită Contra, cand nu trebuie. De asta,în ţara asta nimic nu mai merge.
    DOMNULE CIUTACU;
    Nimic nu se respecta, mai ales drepturile omului. Am aflat ca IRINA JIANU A INTRAT DIN NOU IN GREVA FOAMEI DATORITA TRATAMENTULUI DISCRIMINATORIU CARE I SE ACORDA IN PENITENCIAR. EU NU INTELEG, DE CE UN OM CARE ISI ISPASESTE O PEDEAPSA NEDREAPTA, MAI ESTE SUPUS SI DISCRIMINARII SI PERSECUTIILOR DE TOT FELUL.
    Earnest

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.