Esti aici:
Prima pagină > Blog > Antena 2 > CNA: limita electorală a prostiei e cerul

CNA: limita electorală a prostiei e cerul

Campania electorală în audiovizual se va desfăşura pentru prima dată “pe bani”, candidaţii la Parlamentul României trebuind să plătească pentru a participa la emisiunile şi dezbaterile electorale organizate de posturile tv şi radio private, a anunţat, marţi, Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

N-am vazut vreo mare dezbatere generata de enormitatea asta. Pentru ca – nu-i asa? – aseara am fost al dracu’ de ocupati cu previziuni de vrajitoare in privinta discursului de azi al lui Traian basescu din Parlament si cu facutul de pronosticuri pe tema sentintei de azi a instantei referitoare la desfasurarea votului uninominal. Am scris enormitate si o sa dau si argumente, ca sa nu aiba impresia estetii audiovizualului, mult prea ocupati cu ascunsul capului in nisip la acuzatiile concrete ale unui Dan Diaconescu pe care nu sunt in stare sa-l aduca pe calea dreptatii si a adevarului, ca am ceva cu ei…

1. O asemenea masura e anticonstitutionala si discriminatorie. Pentru ca bareaza, pe langa dreptul la informare libera al telespectatorilor, accesul pe post al candidatilor care nu-si permit achitarea costurilor unei campanii tv. Adica doar bogatii vor putea aparea pe sticla.

2. Stabilirea unor preturi unice este anticoncurentiala. Nu-mi poti impune tu, statule, mie, privatul, in capitalism, mercurialul. Fiindca asa merge economia de piata.

3. Decizia este inoperanta, fiindca nu ai posibilitatea de control a existentei contractelor si a efectuarii platilor. CNA nu este nici Garda Financiara si nici ANAF. Iar televiziunile trebuie sa respecte legislatia, atat cea fiscala, cat si aceea audiovizuala, dar nu pot fi obligate sa-si dea chilotii jos in fata unor cetateni rupti de realitate.

Doamnelor si domnilor de la CNA, nu va obositi sa ma invitati formal la intalnirea consultativa in care sa-mi comunicati decizia deja luata. Daca voi mai face emisiune la Antena 2 si in masura in care aceasta va fi electorala in campanie, ma voi stradui sa NU ma incadrez – folosind absolut toate portitele pe care mi le asigura Constitutia Romaniei – in prevederile inepte prin care vreti sa controlati o piata libera.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

28 thoughts on “CNA: limita electorală a prostiei e cerul

  1. Absolut de acord cu toate obiecţiunile tale. Nimic de adăugat. Una e să vorbeşti despre plata spoturilor electorale şi alta să îi condiţionezi participarea unui candidat,la o dezbatere, de plata unei taxe. Iar tariful unic e deja aberaţie. Nişte cârnaţi.

  2. Si ..cat e halatu’? dincolo intotdeauna o sa fie mai ieftin. Se tarifeaza la secunda …cu exceptia primului minut? dar daca vorbeste numai moderatorul iar eu stau ca momaia o juma de ora, se considera roaming?
    Da sunt de acord 🙂 iar CNA sa puna un timbru legal de 80% din incasari. Ce-ar mai colecta de la Guru din Caracal.

  3. Tu ai dat argumente, le asteptam si pe ale lor. Nu cred ca vor putea face modificarile astea.

  4. Totusi, exista televiziuni, emisiuni, realizatori care percep “taxe” invitatilor, mai ales cand este vorba de emisiuni electorale.
    Cred ca CNA vrea sa “controleze” aceasta practica, dar, asa cum ai aratat, decizia este in primul rand inoperanta.
    Cine imi garanteaza mie ca, dupa ce a platit taxa, invitatul nu mai cotizeaza si pe usa din dos, pentru a obtine un regim preferential?
    Si apoi, cum vor inghesui televiziunile 400 de candidati intr-un timp atat de scurt.
    Nu vreau sa arunc o lumina nefavorabila asupra nimanui, dar exista colegi de breasla care chiar fac astfel de jocuri.
    Si, ai dreptate: numai bogatii vor ajunge pe sticla. Si in parlament, desigur.

  5. ”taxarea” invitatilor, mai ales in emisiunile politice se practica mai ales la telviziunile locale. multi ”imbogatiti” peste noapte, din afaceri cu statul, isi fac televiziuni locale, pe care le exploateaza din plin in anii electorali. ”garsoniere” gen OTV sunt in toata tara.

  6. Ciutace, n-ai inteles intentia d-lui Rasvan, aceea ca sa nu participe electoral la tv orice rupt in cur si 2) e posibil ca taxa sa fie una mica, si atunci diatriba ta cade.

  7. nu exista nicio posibilitate de control. taxa exista deja, mai mica sau mai mare.Se da la intrarea in studio. toata lumea sta cu ochii pe televiziunile centrale. in statiile locale, desigur si la ANTENA, directorii si realizatorii de emisiuni politice abia asteapta campaniile electorale. Dupa aceea se numara ”realizarile”…

  8. @mireya: aveti vreun indiciu – nu proba – ca exista un singur politician care sa-mi fi platit mie ceva de cand apar pe sticla?

  9. N-ai cu cine ba, niste tarani! Si asa uninominalu’ asta e dubios rau (modul de calcul, aberatiile impartirii colegiilor si candidatilor… nu intru in detalii ca nu are sens) da’ trebuie sa justifice unii sau altii (bogatani in principiu) niste paralute platite in campanie… Si, cu tot respectul pt PSD, dar in purul stil al guvernarilor de stanga, daca e de furat, de ce sa nu ne apucam sa ne facem lege pt furat?

  10. N-ai cu cine dialoga. CNA e o sinecura calda si a naibii de “productiva” pentru clientii politici.Sa le ceri sa si gandeasca e deja prea mult si nu au asa ceva in atributii. Sluga executa , nu gandeste.

  11. fac referire numai la statiile locale…in ambele comentarii am facut referire numai la statiile locale care sunt infiintate de ”mogulii locali” special pentru a avea unde sa se desfasoare.

  12. Ati uitat “ABUZIVA” dle Ciutacu… O masura abuziva… Si un motiv in plus, daca mai era nevoie, pentru ca aceasta institutie (care fie vorba intre noi seamana, pastrand proportiile, al draku’ de mult cu ICR-ul lui Patapievici) sa fie DESFIINTATA… Este INTERZIS SA INTERZICI…! Pentru ca de asta exista telecomanda si opinie publica…

  13. mie mi se pare corect. si pentru ca logica sa fie bine implementata, propun ca de acum oricine apare la TV sa plateasca, inclusiv moderatorii, prezentatoarea de la meteo, si fotbalistii care sunt filmati la sport. si daca se iau interviuri pe strada, sa se afle ce mai zice gura lumii, sa mearga reporterul cu POS-u la el.
    dupa care, televiziunile private sa fie scutite de orice taxe, dar sa dea 95% din incasari direct la CNA, ca sa nu se mai oboseasca onor ministrul finantelor cu facut de calcule(le).
    oricum, inseamna ca urmeaza jiji peste tot in campanie. pacat ca nu poa’ sa se dubleze, sa-l vad pe 2 posturi odata.
    oricum, ceausescu n-a murit! el traieste inclusiv prin CNA. viitor de (h)aur tara noastra are!

  14. Glumind acum…
    Pe de alta parte, la ce ne vor auzi urechile in campania asta electorala, candidatii ar trebui nu numai sa plateasca ci si sa “ne” plateasca pentru a-i asculta … In plus, emisiunile aproape sigur vor trebui transmise mult dupa miezul noptii si cu bulina rosie de “18” in coltul ecranului.. Eu propun ca ora de difuzare sa fie 3.00 a.m.

  15. “Consiliului Naţional al Audiovizualului este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale.
    Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului”
    “odul de reglementare a conţinutului audiovizual detaliază obligaţiile posturilor de radio şi de televiziune licenţiate în România în ceea ce priveşte conţinutul editorial, precum informarea corectă, protecţia demnităţii umane, dreptul la replică, protecţia minorilor…”
    *** Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002 ***
    ART. 3
    (1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului
    Nu exista stipulat, in mod expres si explicit nimic de genul contra cost !
    ART. 6
    (1) Cenzura de orice fel asupra comunicării audiovizuale este interzisă.

    (2) Independenţa editorială a radiodifuzorilor este recunoscută şi garantată de prezenta lege.

    (3) Sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor de programe, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine
    Cu atat mai putin cele contra cost
    Am lecturat integral legea de mai sus.
    nu cintine si nu include pe nicaieri paragrafe care sa sublinieze in mod explict cum ca onor CNA-ul ar avea atributii pe linie de fiscalitate, control sau reglementare financiara vis-a-vis de campania electorala.
    In concluzie, vorba aia ” ce-ai cu noi , ba; pentru ce sa dam cu var?”

  16. Si nu ca zic dar vreau sa spun.
    In cazul in care pe parcursul unei emisiuni din astea “contra-cost” exista afirmatii care impun un drept la replica din partea unui contra-candidat sau partid, asta va fi la free sau tot platit dar la juma’ de pret ?

  17. “1. O asemenea masura e anticonstitutionala si discriminatorie. Pentru ca bareaza, pe langa dreptul la informare libera al telespectatorilor, accesul pe post al candidatilor care nu-si permit achitarea costurilor unei campanii tv. Adica doar bogatii vor putea aparea pe sticla.“

    Ce chestie, dom`ne, cei ce criticau uninominalele astea tot asa ziceau. Mintea românului de pe urma…

  18. Nasoala chestia asta cu plata…este cumva inainte,ca la fete,sau se merge pe incredere dupa emisiune,ca poate se supara fro’ unul in timpul dezbaterii,pleaca si vorba romanului:si cu banii luati si cu ceva-n dos.
    Dar ce ne facem cu obligatiile de afaceri si de partid ale Eolianului si ale Motanuli? Cred ca o sa iasa in pierdere mogulii dupa campania asta,doar nu poti cere bani prietenilor sau aliatilor,nu?

  19. domnilor fiti seriosi .este doar un alt filtru in aranjament;
    -daca nu pot sa-l desfiintez cu un film porno trec mai departe
    -nu tine tiganeala politica?(adica tradatorul meu e la tine si viceversa) trec mai departe
    -ii discreditez programul,(care vorba lui nenea iancu e sublim da` lipseste cu desavarsire). nici asta?
    -dai in sursa de parale nici asa?
    -ii discreditez staful,nici asa?
    -dau in uninominal sa iasa lista sau ideal ar fi sa se amane alegerile.nu tine?
    -se reitereaza faptul ca se vor frauda voturile (nu de alta dar a mai tinut si altadata)
    -ii limitez timpul de expunere(nu ca ar avea ce spune dar vorba aia daca nu e pe sticla nu sa eczista)a trecut si de asta?
    -de acum totul devine pur tehnic si numai tugulanu mai e o enigma
    -daca nu se duce la vot e ideal ca trebe sa se duca numai ai mei(ca la locale )
    -daca se duce ,nu-i nici un bai ca poate sa voteze orice ca trece unde vreau eu la redistribuire
    asa ca de acum strig la ora de audienta maxima eventual la o tv nationala )ete lume ce tiganeala si vanzoleala oligarhica (c-asta o zic mereu sa se prinda )
    si uite cum vine referendumul pentru schimbarea costitutiei si………………. de aici mai ziceti si voi ca suna totusi a film prost ca atat ma taie pe mine neuronu` (sau urma lui)

  20. cred ca membrii de la CNA au cu totii basini in loc de creier. credeam ca numai rasvan popescu pe care am avut neplacerea sa il cunosc e un cap de pompa … vad ca toti sunt la fel. pai de ce nu taxeaxa si stirile?

  21. Sine-curistii de la CNA se iau in serios si asta este de fapt problema cea mai mare!In loc sa-si vada de sinecura lor si sa-si roada linisti roadele mediocritatii personale si mentalitatii de tucalar,”merite” care i-au propulsat in organizatie,isi mai si dau cu parerea.Cam aiurea si cam pe langa…

  22. So… ma uit si eu pe blogul acesta. Daca nu sunt de acord cu unele lucruri exprimate aici inseamna ca sunt portocaliu? Inseamna ca Basescu m-a vrajit, mi-a dictat ceva? Hmmm.. Nu cred. Plus ca nu am observat sa fie mesaje in discordanta cu opiniile d-lui Voiculescu, pardon Ciutacu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.