Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > La (cât se poate de) rece despre masacru

La (cât se poate de) rece despre masacru

charlie

E așa grețoasă revărsarea exhibiționistă de oportunism în spațiul public pe tema tragediei de la Paris, încât mai înțelept ar fi să tac. Dar nu mă pot abține. Deci…
– Sunt evreu după mamă, ortodox după botez, faptic nepracticant. Dar niciodată, în nici un context, nu mi-am permis să iau la mișto religia cuiva sau orice alt lucru definit drept sacru de o comunitate. Unii o fac și invocă în sprijinul atitudinii lor libertatea de expesie.
– Fără a contesta dreptul sacru al oricui de a publica orice se încadrează în conceptul libertății de exprimare și în interiorul cadrului legal definit (ar fi culmea s-o fac taman eu, cel slobod la gură ca un căruțaș), n-aș fi publicat asemenea caricaturi. Și mă refer atât la cele la adresa Islamului, cât și la altele, care vizează religii, comunități sau minorități; din motivul de mai sus și nu numai…
– Detest violența, reglările armate de conturi. Eu însumi scriu/vorbesc lucruri care deranjează, numai de stat cu dorobanții la ușă și cu frica-n sân că vine un dement și-mi zboară creierii nu mi-ar plăcea. Existența instanțelor de judecată, subiective cum sunt, mi se pare de ajuns în actualul stadiu de organizare a societății.
– Ceea ce s-a petrecut la Charlie Hebdo și în proximitatea redacției e oribil și de neacceptat. Franța, statul însuși, prin instituțiile sale de forță, trebuie să-i găsească pe criminali, să-i judece și, în măsura în care are dovezi ferme, să-i condamne. Nu să-i gîtuie în piața publică și nici să tremure în fața lor.
– Deși măcelul de la Paris poate fi încadrat în conceptul global de terorism, eu n-aș face-o. Mi se pare, pur și simplu, o execuție în masă. Și, de azi-noapte, nu încetez a mă întreba ca prostu’ ce terorist metodic și aplicat, care ciuruie o duzină de oameni fără să fie împiedicat de cineva, pleacă la atentat cu buletinul de identitate după el și-l mai și uită-n mașina folosită.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

74 thoughts on “La (cât se poate de) rece despre masacru

  1. Un “terorist” care nici macar nu a citit definitia cuvantului in DEX. Baietii aia, daca ei au comis-o cu adevarat, sunt doar niste spalati pe creier, exaltati care au revenit din Siria cuprinsi de sentimentul mistic al martirajului in numele profetului M. Si nu au gasit o cale mai buna de a o face decat impuscand niste oameni fara aparare. Astia nu au planificat treaba ca sa scape dupa, ci ca sa produca frica, cat mai mult sange si si sa inspire o sfanta teama altor jurnalisti cu abordari asemanatoare celor de la Charlie Hebdo. In sfarsit, marile servicii franceze, de le filau cu brio pe alde Udrea si Bica la Paris, s-au facut de kakao in cazul de fata nereusind sa anticipeze si sa dejoace monstruozitatea.

  2. Am tata musulman si mama crestina.Eu sunt botezat crestin ortodox.Ca si dvs domnule Ciutacu nu am imbratisat prea tare vreun fel de religie.Consider violenta cea mai mare prostie..Am participat la nenumarate discutii cu musulmani care au incercat sa mi explice de ce este Islamul o cale mai buna de urmat.Nici macar unul dintre ei ,de la doctor in istorie pana la analfabet nu l am auzit vreodata sa aduca vreo jignire crestinismului.Am discutat in contradictoriu si ce sa vezi..nu a scos nimeni sabia sa mi taie capu si n a propus nimeni sa fiu batut cu pietre in piata publica.Pe de alta parte,nimeni nu mi a prezentat caricaturi cu Iisus tragand cu raze laser din fund.Ce am observat a fost ca desi ei tin cu indarjire la religia si cultura lor, nu a inceput nimeni sa ia peste picior religia mea.Ce deranjeaza un musulman sanatos la cap in acele caricaturi e mesajul de superioritate si zeflemea pe care l transmit.de aici si pana la a pune mana pe automat e cale lunga…Nimeni dintre musulmanii cu care iau contact in fiecare an nu ar face asa ceva ..asa cum niciunul din ei nu ar afisa caricaturi cu Fecioara Maria.E o chestiune de educatie greu de inteles pentru europeni.Foarte usor e insa pentru bolnavul psihic sau fanaticul religios sa reactioneze.Cel mai bine ar fi totusi sa eviti sa l provoci.Pentru ca stii cum va reactiona.Eu zic ca idee mai buna decat sa il enervezi mai tare pe unu care deja nu are toata tabla pe casa e cea mai buna strategie…de unde si rezultatul din pacate…

  3. Pardon pentru ultima fraza.sper ca intelegeti ideea.am scris in graba si am gresit

  4. “și nici să tremure în fața lor.”

    Chiar dacă îi vor prinde pe toţi, şi-au îndeplinit OZUl (ordin de zi pe unitate).

    “numai de stat cu dorobanții la ușă și cu frica-n sân că vine un dement și-mi zboară creierii nu mi-ar plăcea. Existența instanțelor de judecată, subiective cum sunt, mi se pare de ajuns în actualul stadiu de organizare a societății.”

    Stai şi te gândeşti cum au reuşit americanii.

  5. Pai, cam da….
    Si omul care filmeaza din balcon scena politistului
    ucis…taman atunci, aia urla Allah akbar!
    ( poate faci o emisiune de culturalizare si explici
    ca Allah e totuna cu Dumnezeul crestinilor si cu Yahve
    al evreilor, ca e multa prostie )
    Pare mai degraba Steag Fals.
    A fost mai demult un film cu Bruce Willis, general
    SUA, care vroia sa introduca dictatura militara, folosin
    niste atentate islamiste la New York.
    Teoria conspiratiei, deh….

  6. daca s-a inventat mistoul, si e social acceptabil, atunci orice forma de caterinca e acceptabila social. moral , e alta poveste, dar ce draku e morala in societate, dincolo de a cui ghioaga e mai mare si mai tare ? in rest, absurditate cat cuprinde. sa le bage mcv si dna si musulmanilor, oriunde s-ar gasi, pe principiul – ca sa nu ne terorizati voi pe noi, va terorizam noi pe voi. si inca ceva – la atatia oameni nervosi pe planeta , numarul armelor disponibile azi , e ori prea mare, ori prea mic, dar sigur nu e ala potrivit.

  7. Am luat si eu in calcul ultima tema expusa de tine. O clasica inscenare pentru a declansa mai departe reactii violente, punitive. De parca cineva vrea sa starneasca un conflict si nu stie cum.
    Scenariul este unul clasic, dupa cum spuneam. Cel mai celebru e cel din 9/11 in America, cusut cu ata alba, pentru a justifica invazii. A mai incercat propaganda occidentala sa-i atraga si pe rusi ( avionul lovit din Ucraina ) insa acestia nu au fost atat de prosti. Cred ca mai tineti minte imaginile unui vehicul cu rachete in mars difuzate chiar in acele zile sau “opini” unui “expert” american aparuta doua zile mai tarziu, care clama sus si tare ca vocile interceptate nu stiu cum sunt 100% ale unor lideri rusi din zona. Deja imi imaginez cum le-au pus rusii adevaratele dovezi pe masa iar occidentalii au parut ca ultimii prosti. Ati mai auzit ceva de episodul respectiv ? Nici eu. Dar cred ca scenariul poate functiona in Franta fara probleme, avand in vedere superficialitatea lor specifica.

  8. Si daca cineva vrea sa-i incaiere pe crestini cu musulmanii si “äutorii” nu vor fi prinsi niciodata…?

  9. Domnule Ciutacu, intotdeauna postarile dvs. sunt o gura de aer proaspat printre randurile interminabile de clisee, superficialitate si idei preconcepute.

  10. Este ok sa intri intr-o redactie cu pistolul automat in mana si sa faci totul strecuratoare ? Cu siguranta NU.

    Dar sa publici ani la rand caricaturi indecente despre o anume religie ? Aici este intrebarea delicata.

    Cat de mult este prea mult ? Cat de mult poate cineva din presa sa intinda elasticul fara sa-l rupa ?

  11. De ce bat clopotele la Notre Dame, Mitique?

    De 40 de ani , Franța dă cetățenie franceză refugiaților din fostele colonii majoritar musulmane. Le-a construit moschee, le-a dat voie sa spele Wc-urile și să adune gunoaiele, of course pe bani mai de nimic, i-a considerat inferiori, și i-a folosit.

    Liberte-Egalite-Fraternite, din păcate nu se referă nici la ei si nici la noi românașii propășiți în hexagon ci numai la francezii originali.

    Si acum ce vor ? Controversata revista Charlie Hebdo reflectă democrația franceză?

  12. Trec peste ipoteza ca ar fi steag fals. Chestia cu buletinul e un indiciu, dar pana cand nu apar si altele nu are sens sa iau in considerare ipoteza.
    Problema e discutia din spatiul public despre libertatea de exprimare vs respectul pentru religie. Citesc o gramada de articole si pareri care merg de la “asa le trebuie daca isi bat joc de religia alora” pana la “glumele erau de prost gust dar nici sa ii impuste nu e normal”.
    Pentru ca imi place sa pun ordine in realitatea proprie, o sa ii pun pe cei care fac afirmatii de genul celei dintai in categoria talibanilor fara oportunitate. Adica o sa plec de la presupunerea ca ala, daca nu ii convine ceva, ar pune mana pe un topor si mi-ar da in cap daca ar avea ocazia. Stiu ca e simplist dar nu am chef sa imi bat capul cu complicatii.
    In general adevarul e undeva la mijloc, in cazul asta nu. Unii au facut o gluma. Sau o serie de glume. Bune, proaste, insultatoare, de mama, de tara, de dumnezeu, nu stiu. Irelevant. Nu iti place, te uiti in alta parte.
    Cat despre ipoteza ca statul trebuie sa ii aduca in fata justitiei, asta e varianta de lucru deocamdata. Desi statul a fost total incompetent in cazul asta.

  13. De acord cu dvs. ! Lăsând la o parte faptul că e normal să nu lezezi sensibilitatea religioasă a oricărei colectivități, replica lezaților e cu totul și cu totul inacceptabilă.
    Sunt însă câteva ciudățenii în această întâmplare cumplită, tragică, iar în ultimul paragraf ați și menționat o nepotrivire.
    Pe de altă parte, unul dintre prezumtivii atacatori a mai fost condamnat în trecut, fiind membru al unei organizații teroriste. Cum l-au supravegheat de-atunci serviciile franceze de informații ?
    De asemenea, tipic pentru atentatele teroriste este ca făptuitorii să fie pregătiți să moară, nu să se salveze (fugind, ascunzându-se) ca acum ! Plus că am impresia (dă, Doamne, să fie greșită !) că poliția, jandarmeria, serviciile franceze parcă-și dau cu stângu-n dreptu’…

  14. Pe pariu ca o replica a Patriot Act va fi votata in urmatoarele 6 luni in toate tarile UE?

    Pai ,la naiba-n puii mei,ce atata libertate pa plaiuri?Mai domol,ca ciocarlani care mai pun botu’ la vrajeala cu terorismu’gasim sotto!

  15. eu zic ca, din moment ce, spre “rezolvarea” cazului, “oamenii” aia au apelat la arme de foc, e pa. Este atac la libertatea de exprimare. Daca, recurgeau la variantele cu datul in judecata etc., da, atunci altfel statea treaba. Dar din momentul asta, cand oamenii aia sunt morti….nu mai conteaza ca l-au desenat pe Mahomed in diverse ipostaze pornografice etc. Nu mai conteaza asta. Acest fapt nu mai face subiectul discutiei, nici macar in paranteze. Din momentul asta, alte momente – de obicei si mai nasoale – se genereaza. Violenta naste violenta pe cai diverse.
    Eu, momentan, pentru inchiderea acestei bucle de violenta si frica, gasesc foarte intemeiat, ca in spirit de solidaritate, cat mai multe publicatii de pe glob sa inceapa sa “deseneze” si sa publice caricaturi cu Mohamed in ipostaze pornografice sau, sa publice caricaturile din Charlie, sa inceapa sa fie expuse in muzee, caricaturile “declansatoare” si fenomenul sa prinda amploare exponentiala astefl incat “jihadistii”, sa priceapa, ca nu pe calea armelor se rezolva “treaba”.

  16. Caricaturizarea Profetului Mahomed a fost o eroare, în condiţiile în care islamiştii nu pricep ironia. Crima, o altă eroare.

    Cotidianul Al-Shanq, din Qatar, insistă că este necesar un dialog serios între Orient şi Occident pentru eliminarea extremismului. Poate că asta este soluţia.

    Nu înţeleg de ce tac liderii religioşi ai Islamului. Ăia de bine…

  17. Ce-ar trebui să facă un fundamentalist creștin-ortodox român cu un preot care refuză să ingroape un crestin-ortodox sărac lipit pt. câ nu are decît 5 milioane vechi în loc de 10 cît i-a cerut popa?Tinerii de pe FB,din diaspora vor mai fi la fel de toleranți cu popii,pt. că îi văd f. violenți în intenții?

  18. Doua forme de extremism au avut o coliziune la Paris.
    Extremistii caricaturisti, cu glume perfect stupide au fost killeriti de extremistii religiosi, printr-un act perfect stupid.
    Nu sunt adeptul ideii “Si-au cautat-o singuri”, dar cred ca extremismul lor umoristic a fost impins absolut gratuit la limite inutile.

  19. si mie imi e scarba de propaganda asta cu terorismul acum cu cartelele prepay etc …
    sa fim seriosi daca era ceva planificat de teroristi nu planuiau 12 morti sau cati au fost. nush ce jurnalist zice “11 septembrie la francezi ” . sa fim seriosi ala a fost ceva planificat unde rezultatul a fost de mii de morti …..
    si eu cred ca a ziarul a gresit cand a publicat caricatura respectiva cum a gresit si la caricatura cu papa cum au gresit si la caricaturile cu noi cand ne faceau cersetori si tot asa.
    cat despre propaganda asta cu cartelele prepay sa se dea pe buletin o prostie , in franta se dau cu act de identitate … ce au rezolvat ?????
    cine vrea sa faca nasoale nu se duce sa cumpere cartela cu buletinul lui

  20. dupa evenimentul 9/11 eu nu o mai cred p-asta cu terorismul asa din prima….nu m-as mira ca dupa cateva luni sa aflam ce servicii au pus la cale chestia asta, ca justifice cine stie ce nemernicarie anti human rights….

  21. Nu cred ca ai dreptate. Charlie Hebdo nu discrimineaza in satira, si satira exista se cind primul ziar aparut in lume. Religia este satirizata mereu si va fi mereu. Religia nu este ceva sacru, este o alegere a unei persone, poti traii si fara ea. Eu as propune ca TOATE religiile care promoveaza URA si CRIME sa fie interzise. Este interzis ca conduci un automobil beat, ca sa nu omori un om inocent. Mi se pare logic. Dar este permis religia RADICALA si FANATICA care ucide in masa de mii de ani. Ceva nu este in regula.

  22. La câteva ore după oribilul atentat din Paris, am trimis un mesaj unei cunoștințe din Franța. Răspunsul primit de la persoana pe care o știam echilibrată, rațională, a fost acesta : regret că s-a abolit pedeapsa capitală, ar fi trebuit menținută pentru cazuri extreme.
    Sigur că și alți francezi se gândesc la judecarea și pedepsirea într-un fel sau altul a vinovaților, doar că forțele de ordine orbecăie, de multe ore, în căutarea lor…

    (Fapt divers : în 1955, aflat la Paris în calitate de corespondent al unui ziar columbian, García Márquez mărturisea că avea grijă să ocolească patrulele poliției, care l-ar fi putut înhăța confundându-l cu un algerian. Era perioada conflictului franco-algerian iar el era încă un anonim, slab și sărac, cu o figură de maghrebian).

  23. Desi sunt filati de FBI de ani de zile, reusesc sa fie filmati in timp ce isi fac de cap…basca, mai lasa si un buletin, probabil nu le aveau pe amandoua cu ei. Penibil! Se pare ca economia Frantei duduie si fara ajutorul arabilor, deci ii putem trimite acasa, unde americanii le mai trantesc niste bombe, pt a reconstrui strazi si cartiere intregi. Ah, pardon…sa nu uitam de petrol! Sa fie simple pretexte, sau acest terorism poate lua amploare cu politia franceza cu tot? Atunci, imi e trama sa ma gandesc cum ar fi la noi un astfel de atenta, in conditiile in care la noi Doreii sunt sefi….

  24. Ai dreptate Victore astia-s teroristii lui peste prajit(la pregatire ma refer) ! Sint doi dobitoci indoctrinati dar marea problema este ca Franta cu serviciile ei si sistemul de politie este VARZA.Adica sa-i ai in evidenta pe cei doi,sa-i cunosti si astia sa aibe acasa Kalasnikoave cu care sa se plimbe teleleu prin Paris asta nu-i de acceptat.Si uite ca la ei nu-si da nimeni demisia.
    Fara falsa modestie dar as tine si un pariu.Daca se intimpla asta in Romania nu numai ca cei doi erau gasiti instant dar pina acum erau si lichidati !

  25. Faptul ca exista atatea atacuri sub steag fals dovedite in istorie (deci care nu tin de teoria conspiratiei) ar trebui sa dea de gandit si macar ca cineva sa puna problema acesti posibilitati. Faptul ca nimeni nu pune problema asta, si deja au sarit la discutii cu cartelele pre-pay samd… mi se pare un semnal de alarma. Mai ales in situatia in care sunt atatea indicii in acest sens…

  26. In ultimii 5 ani cam jumatate de an locuiesc in Franta si sint foarte dezamagita de politica acestei tari. Au permis persoanelor din fostelor colonii sa se stabileasca in Franta ,au dat si o lege de reintregire a familiei ceea ce a facut ca un numar extrem de mare de refugiati sa se stabileasca aici ,sa capete cetatenie . 99% dintre aceste persoane sint fara educatie , nu muncesc traiesc pe ajutor social care aici mai mare decit o pensie medie din Romania .La aceasta se adauga si alocatiile pentru copii ,si sa stiti ca au destui . Daca muncesti cinstit in Franta platesti taxe si impozite sufocante tocmai pentru a putea sustine aceste persoane . Franta a devenit ” gunoiul ” Europei . Politia este fara putere datorita legilor de aici , multi afirma ca le este frica sa actioneze . In Franta legea o fac magrobienii si tiganii sub “adapostul ” discriminalitatii. Franta m-a dejamagit foarte mult . Si apoi sa-i cunosti activitate unei persoane cu probleme si si n-o monitorizezi , sa stii ca a fost in Siria si s-o lasi sa se plimbe pe unde vrea cu speranta ca nu va face nimic rau mi se pare o mare prostie din partea serviciilor secrete din Franta. Vina principala a masacrului o are in principal statul francez cu serviciile sale de securitate. In proportie de 0,5% vina apartine si caricaturistilor care cred ca sub lozinca de libertate a presei poti jigni si arunca cu noroi in cine vrei tu . Am cumparat citeva numere din revista si nu mi s-a parut a fi o revista de umor ( mai cu haz mi s-e pare Catavencu de la noi ) si sa stiti ca nu este o revista atit de vinduta si apreciata de francezi. Pacat de cei morti dar intotdeauna trebuie mai intii sa analizam cauza care a dus la efect .

  27. Este greu de definit unde incepe si unde se termina libertatea presei dupa cum este la fel de greu cine ar trebui sa stabileasca aceste granite, daca ar trebui sa o faca cineva.

    Este o chestiune legata de judecata personala si profesionala, in functie de audienta careia te adresezi. Din pacate, aceste judecati sunt de cele mai multe ori alterate de bani si orgolii care duc la rezulate nefericite. In cazul Charlie Hebdo lucrurile au avut un deznodamant tragic.

    Daca ne uitam mai aproape de noi, in Romania, vedem in fiecare zi derapaje (cel putin) verbale (cel mai ades) la adresa persoanelor publice: politicieni (cu argumentul “esti platiti din banii mei te spurc cum vreau eu”), sportivi, persoane din show biz (multe din ele caractere si talente indoielnice), etc.
    Mai mult, vedem intoleranta si agresiuni verbale generalizatoare, gratuite si de prea multe ori dea dreptul tampe, la adresa unora care nu se inregimenteaza in culoarul de gandire al nefericitului autor (vezi “Iohannis umple garnizoana de nefericire”).

    Din pacate, presa nu se elibereaza cu astfel de articole ci doar isi sapa groapa pentru ca mai apoi sa se planga ca nu mai au cititori, tiraje, audiente.

  28. @Adam
    Nu sunt un expert in religie, dar cred ca scopul oricarei religii este sa ajute credinciosii sa aiba un comportament personal si social mai bun.
    Prblema este cu cei care manipuleaza credinciosii mai saraci cu duhul. Iar (unii) musulmani nu sunt cu nimic mai buni decat unii crestini (chiar din zilele noastre). Vezi asasinatul in masa din Norvegia (nenorocitul ala nici macar nu pare sa fi fost manipulat).

  29. Discutia despre cat de ireverentiosi au fost cei de la Charlie Hebdo e o pista falsa. In Franta exista o lunga traditie a fortarii limitelor in materie de libera exprimare. La noi nu exista asa ceva, de aceea exista parerea generala ca si-au cautat-o cu lumanarea.

    Daca nu era Charlie Hebdo, islamistii ar fi atacat alte tinte ( scriitori controversati — Zemmour, Houellebeq –, lacase de cult, simboluri ale statului francez, metroul, trenuri, asa cum au mai facut-o deja la atentatele precedente).

    Problema adevarata e ca Franta a ajuns la 2 centimetri de razboiul civil , (iar Parisul seamana deja cu Beirutul), datorita celor 6-8 milioane de musulmani , ajunsi in Franta in ultimii 50 de ani. Au cel mai mare numar de musulmani pe teritoriul national dintre toate tarile occidentale, un adevarat cosmar, imposibil de gestionat. Serviciile de informatii franceze nu isi puneau problema daca va fi un atentat, ci cand va fi acesta.

    Si daca tot vorbim de teoria conspiratiei, iata ipoteza mea: asa zisa incompetenta a politiei se justifica prin faptul, ca majoritatea membrilor institutiilor de forta simpatizeza cu Marine Le Pen, si vor sa-i lase rau de tot in offside pe socialisti – care sunt foarte vinovati de starea actuala a lucrurilor.

  30. Domnule Ciutacu ,eu sunt evreu si dupa mama si dupa tata si asemeni dumneavoastra nu practic nici o religie si sunt ateu convins.
    Fara sa aprofundez prea mult randurile d-voastra cu care partial doar sunt de accord ,vreau sa va atrag atentia de ce ceva care ar trebui sa va ingrijoreze.
    Sunteti citat in cu o nuanta admirativa de unul din cele mai abjecte bloguri anti-semite din spatiul mioritic si anume “saccsiv” de care sunt sunt sigur ca numele va este cunoscut .Desigur vor sari si altii bucurosi nevoie mare de asemenea chilipir jurnalistic.
    Fiind mai in varsta , va sfatuiesc sa scrieti in asa mod ca sa nu deveniti “evreul de treaba ” al acestor excremente anti-semite.

  31. Apropo…
    ca tot nu se mai face istorie in “scoalele” Romaniei. Mai stiti “pretextul” primului razboi mondial? Cu asasinarea unor fete princiare prin Sarajevo? Cu seful conspiratiei care era cu totul “intamplator” si sef de servicii secrete?
    Si acum suna cam asa. Sau cum spun rusii(transcriu fonetic):”vot pravacatia!”
    Nu pentru un nou razboi clasic. Acum sunt un melanj de cibernetic cu economic. Europa se lasa greu cu intrarea marfii americane pe piata, nici cu interceptarile nu suntem la nivelul SUA.
    Sanctiunile contra Rusiei lasa la greu marfa in UE. Alte piete nu se gasesc chiar asa usor si repede. Scaderea rublei face exporturile atractive pentru zona BRICS.
    Efect de bumerang.
    Toate “primaverile” arabe au generat conflicte zonale care slabesc presiunea asupra Izraelului.
    Ben Laden a fost “inventat” pentru ruperea Iugoslaviei. ISIS pentru Siria si ce o mai fi pe acolo. Si ca orice monstri bine antrenati s-au intors impotriva stapanului/stapanilor.
    Astea sunt vremurile. Peste o suta de ani, din perspectiva istorica se va vedea cu totul altfel. Din pacate noi traim acum, contemporani cu decaderea unor mari imperii

  32. Exact!!! Asta ma tot întreb si eu :de ce te-ai duce sa ucizi, cu buletinul in mâna???? Aiurea!

  33. coincidenta? atacul s-a dat la o redactie, atacatorii s-au refugiat si s-au baricadat la o tipografie?….redactie….tipografie…

    stirile deja sunt in cursul de curgere al devierii de la adevar, spre a multumi masele.

  34. Aia ba ma injura cu profunda simtire ortodoxa, ba (aflu acum) ma lauda. Ma lasa rece ambele atitudini

  35. De la televizorul meu văd ceva ce mă îngrozește : Franța e în degringoladă, forțele de ordine au scăpat hățurile, zeci de mii de polițiști și jandarmi nu fac față câtorva teroriști, ba, mai mult !, se chinuiesc (în imagini antologice) să urce un dâmb… Aceasta e securitatea Franței ? Dar a altor țări, e cumva asemănătoare ? Dacă da, Dumnezeu să ne apere, fiindcă numai în El mai putem nădăjdui !

  36. -12 persoane ucise intr-o redactie
    -1 politista omorata a doua zi
    -6 oameni luati ostatici intr-un magazin evreiesc
    🙁
    Sa fie ceva planuit, organizat din timp ?

  37. Ma bucura domnule Ciutac ca rezonam de multe ori si in acelasi timp ca cineva din media de la noi are curajul sa spuna lucrurilor pe nume. Este oribil ce s’a intamplat si de neacceptat intr’o lume civilizata, insa asa cum am scris si pe la mine deja, parerea mea este ca francezii si’au cam facut’o cu mana lor, iar cum culeg ce au semanat in toti ultimi ani in care au promovat rasismul si oameni in fruntea tarii care si’au facut campanie pe aceste baze. Nu poti sa te astepti la altceva cand iti bati joc chiar de toata lumea (silvouple mosiur) si sa nu te astepti ca la un momendat sa starnezi niste radicali care s’ar putea sa te opreasca daca nu ai stiut unde este limita dintre umorul de calitate si cel vulgar si lipsit de cel mai elementar bun simt.

    Cum spuneam inca te ieri, teama imi este ca in Franta este doar inceputul unor serii tragice de evenimente … lucru confirmat deja si de luarea de astazi de alti ostateci.

    Mentionez in final ca dezaprob total orice tine de terorism si cenzura libertatii … in aceiasi masura in care nu voi sustine niciodata nesimtirea, lipsa de respect si anarhia confundata de multe ori cu libertatea.

  38. @ Victor Ciutacu:
    Va multumesc pentru ultimul paragraf, este prima data cand vad ideea mea exprimata de un formator de opinie (in acest caz).
    Nici eu nu as incadra atentatul la atac terorist pentru ca sunt diferente foarte mari.
    Atacul terorist tinteste victime la intamplare tocmai pentru a provoca panica in toata populatia. Pun bombe la centrele comerciale sa nu mai mearga lumea la cumparaturi, pun bombe in statiuni turistice sa nu mai mearga lumea in vacanta. Aici a fost un atac cu tinta bine determinata, din dorinta de razbunare.
    Un nebun concediat care a intrat in fosta firma si a impuscat managerul si cativa colegi nu este un terorist. Un adolescent care trage cu arma in profesori si colegi nu este un terorist.
    Astia au vrut sa se razbune, daca atentau la libertatea de exprimare se duceau la Le Monde sau Le Figaro. Jurnalistii celor doua publicatii nu stau cu frica in san ca maine ar putea veni alti musulmani peste ei, pentru ca sunt constienti ca atentatorii nu aveau ceva cu jurnalistii in general ci cu acei caricaturisti.

  39. Am si eu o intrebare legata de libertatea de expresie:
    Marine le Pen si Nigel Farage sunt catalogati ca extremisti ca zic nasoale de unii si de altii. Caricaturistii nu erau deloc extremisti?
    Nu e la toti cu “libertatea de exprimare”?
    P.S. am si o intrebare legata de #jesuischarlie: adica si cei care folosesc hashtag-ul asta batjocoresc alte popoare? sau ce?

  40. Trebuie acceptata faptul că islamul este o religie a violenței. În toate statele islamice statutul femeii s-a redus la cel de sclavă sexuală. Pedepsele pentru infracțiuni sunt deosebit de crude – de pildă pentru furt tăierea mâinii. Întrebați orice preot musulman care este pedeapsa pentru renunțarea la religia musulmană – vă va spune că e pedeapsa cu moartea. În acest moment în Tunisia și alte state islamice există persoane care așteaptă execuția doar pentru că au renunțat la Islam sau au fost executate pentru asta.
    La crime și violențe generate de filme sau caricaturi satirice au participat sute de mii de islamici. Capi ai bisericii musulmane l-au condamnat pe Salman Rushdie la moarte și nu am auzit ca alți preoți musulmani din occident să protesteze. De ce? Pentru că aprobau pedeapsa.
    Ipocrizia și dorința de anu jigni ii face pe majoritatea politicienilor să închidă ochii la aceste fapte. De ce nu protestează nimeni pentru că femeile din statele islamice sunt închise în casele soților și nu au drepturi? Dacă un roman ar obliga soția să se îmbrace ca o islamică și i-ar interzice să iasă singură din casă s-ar considera că îi încalcă drepturile fundamentale.
    Dacă nu acceptăm satirizarea pe bună dreptatea unor aspecte negative ale unei religii sau ideologii ajungem să tolerăm aceste aspecte. Încălcările drepturilor omului din statele islamice fundamentaliste trebuie făcute publice iar musulmanii care susțin că islamul e o religie a păcii trebuie să fie obligați să răspundă tranșant la întrebarea dacă sunt de acord cu toate manifestările primitive din statele islamice sau nu, Numai izolarea extremiștilor și nu o complicitate tacită poate duce la o schimbare democratică în zona musulmană.
    Repet – în toate statele în care după primăvara arabă s-a instaurat islamul drepturile omului au dispărut și cruzimea de tip medieval a devenit o normă.

  41. Domnule Ciutacu ati spus exact ce trebuia spus.

    Daca un crestin (practicant sau nu) intra cu mitraliera prin scoli sau omoara oameni nevinovati pe insule, este declarat nebun. Si lumea nu se isterizeaza chiar asa.
    Daca un arab face acelasi lucru, este declarat terorist. Si am auzit deja expresii de genul “ar trebui omorati cu totii”.

    Asta e!

  42. 1. cei care iau foc de cate ori se vorbeste rau despre Israel de ce nu iau masuri impotriva acelei tute de la Realitate( am auzit ca au inceput sa isi plateasca din datorii, e adevarat?)
    2. de ce liderii musulmani nu dau o FATWA prin care teroristii si toti cei care ii ajuta sa fie “excomunicati” (am cautat termenul care sa se potriveasca la Islamism). le e frica, sau pur si simplu vor sa reconstituie islamul.
    3. faptul ca o caricatura de factura crestina indreptata impotriva musulmanilor si a evreilor ajunge headline mai repede decat o caricatura impotriva crestinilor , ma face sa cred ca ceva nu e in regula. se pare ca in lumea asta( inclusiv Romania) cei care au gura mare si urla primii sunt luati in considerare. cei care tac si nu se aud…..va las pe voi sa continuati.
    p.s. cred in Dumnezeu, dar nu cred in nici o forma de organizare religioasa deoarece in acest moment toate, dar absolut toate sunt doar niste masini de indoctrinat si facut bani!

  43. @Doru
    bani.operatiunile teatrelor de razboi, sunt cele mai profitabile.
    daca ai “intrare” la asa ceva, comisioanele sunt ceva de ordinul de peste giga-tera…extraordinar de mari.

    o declaratie de prin 2011, a fost prim-ministrului australian Kevin Rudd

    “imigrantii si nu australienii trebuie sa se adapteze. Asta e, va convine sau nu. Sunt satul de ingrijorarea acestei natiuni in privinta ofensarii unor indivizi sau a culturii acestora. De la atacul terorist din Bali incoace suntem martorii unui val de patriotism venit din partea majoritatii australienilor.

    Aceasta cultura s-a creat in peste doua secole de zbateri, incercari si victorii a milioane de barbati si femei in cautarea libertatii.

    Vorbim mai cu seama engleza, nu spaniola, libaneza, araba, chineza, japoneza, sau orice alta limba. In consecinta, daca doriti sa fiti parte a acestei societati, invatati limba!

    Majoritatea australienilor cred in Dumnezeu. Asta nu e vreo aripa crestina de dreapta sau o presiune politica, ci un fapt, intrucat barbati si femei de credinta crestina, pe principii crestine, au fondat aceasta natiune, ceea ce este clar documentat. E cu siguranta adecvat a se afisa asta pe peretii scolilor noastre. Daca dumnezeu este o ofensa pentru voi, va sugerez sa considerati o alta parte a lumii ca fiind casa voastra, intrucat dumnezeu este parte a culturii noastre.

    Vom accepta credintele voastre fara a va intreba de ce. Tot ce va cerem este sa o acceptati pe a noastra si sa traiti cu noi in armonie si bucurie pasnica.

    Aceasta este patria noastra, pamantul nostru si stilul nostru de viata si va vom permite orice oportunitate pentru a va bucura de toate acestea. Dar imediat ce incetati a va mai plange, vaita si ingrozi de Steagul nostru, de onoarea noastra, de crezul nostru crestin, de stilul nostru de viata, va recomand cu caldura sa profitati de o alta mare liberatate australiana, libertatea de a pleca.

    Daca nu sunteti fericiti aici, atunci plecati. Nu v-am obligat noi sa veniti aici. Voi ati solicitat sa fiti aici. Asadar, acceptati tara pe care voi ati dorit-o.”

  44. Un terorist care nu vrea sa fie verificat amanuntit/dus la sectie pentru identificare si nici nu vrea sa-i fie perchezitionat portbagajul inainte de a ajunge la tinta

  45. „Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi. Ele sunt înzestrate cu rațiune și conștiința și trebuie să se comporte unele față de altele în spiritul fraternității.”
    Articolul 1 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului adoptata de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite, Paris, 1948
    No comment.

  46. Exclud din start ideea unor inscenari… nu-s prosti occidentali aia… daca ar vrea sa faca inscenari nu ar face pe proprii oameni… Ar zbura la noi in aer redactii, blocuri in aer ca de asa numiti “teroristi” si cum suntem tara membra Nato ar avea motiv sa intre peste ei si s voteze legi pe spatele vietilor noastre (ale romanilor)… aceleasi experimente care se fac si din punct de vedere economic pe poporul asta …

  47. Pun si eu niste intrebari..Doua zile au umblat nebunii prin Paris au facut ce au vrut..ziceai ca e zona de razboi.Azi s au strans un milion de oameni la miting tot cod rosu de atentate era.Azi liniste si pace.O fi ramas Parisu fara scelerati?In 24 de ore s au mobilizat asa bine agentiile statului?Sau cand vin politicieni teroristii din respect stau cuminti acasa?Intreb si eu…P.S:ma bucur enorm daca n as mai vedea scene de groaza cum au fost zilele trecute..doar pun niste intrebari..

  48. De la eroare (publicarea așa-ziselor caricaturi) la oroare a fost un singur pas. e bun și miștoul, dar în animite limite și cu cei ce-l gustă…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.