Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Japonezu’ întreabă, derbedeu’ răspunde

Japonezu’ întreabă, derbedeu’ răspunde

Motto: “Pe mine nu mă interesează cum au fost cheltuiţi banii, ci mă interesează obectivul final” (Ridzi)

Japonezul a declanşat un research online privind percepţia presei asupra presei. Aveţi mai jos răspunsurile mele. Şi, la pachet, în ciuda insistenţei de aseară a lui Dan Andronic, tot nu plec la Realitatea. Sau o să plec, că prea se bârfeşte cu foc şi a disperare în orezăria eolianului, dar încă n-am aflat eu…

1. Cum ati descrie, in 10 cuvinte, relatia dintre presa si putere din ultimii 4 ani?
Curve si consumatori, dar nu stiu exact care-i care.
2. Care sunt primele trei adjective care va vin in minte atunci cand va ganditi la consumatorul de presa din Romania?
Naiv, romantic, perseverent.
3. Vi s-au oferit, de cand ati inceput sa practicati aceasta meserie, bani pentru a ingropa un subiect sau pentru a promova unul?
Evident. Oric(in)e are un pret. Se pare ca al meu e mult prea mare pentru piata din .ro. Deci raman sa plivesc orezu’ pe plantatia mogulului; asta sau altu’.


4. Cum comentati faptul ca TOTI jurnalistii afirma, la fel ca in politica, ca CEILALTI sunt cumparati? In sensul ca, urmand cea mai simpla logica, daca eu spun ca tu furi, iar tu spui ca eu fur si nu exista nicio instanta care sa decida cine fura, atunci CINE NAIBA FURA?
Eu nu generalizez. Unii afirma despre altii, asta da. Nimeni nu fura in Romania. Ai vazut vreun condamnat de marca dupa Revolutie?
5. Sunteti de acord cu afirmatia ca, in Romania, s-au platit si inca se platesc jurnalisti (cu functii de conducere sau fara) pentru a ingropa un subiect sau pentru a promova unul?
Absolut de acord. Unii se platesc pe contracte-cadru, prestari servicii pe termnen lung. N-as generaliza, insa. Cunosc eu o sumedenie de oameni care nu se vand. Daca vrei, ti-i spun in privat, ca sa nu-i fac de ras in fata deontologilor.
6. Din informatiile pe care le detineti, trustul in care activati, a decis – prin cei care detin conducerea si banii – sa “puna batista pe tambal” in vreun caz care implica interesul public? Sau, a decis sa sustina un om/partid politic, om de afaceri/ companie/ club sportiv sau sindicat?
Nu se negociaza cu mine asa ceva. Toate trusturile, la diverse momente, fac cate o sobolanie, doua sau mai multe. Normal ca mai aud, ca nu-s surd.
7. Sunteti multumit de modul in care se practica jurnalismul in Romania? In cazul in care nu sunteti multumit, cine credeti ca este vinovat? Patronul, care are painea si cutitul si care “s-a inteles” cu puterea, sau jurnalistul care accepta presiunile?
Nu sunt multumit, dar nici disperat. Presa nu-i nici mai buna, nici mai rea decat societatea in ansamblul ei. Parca am baut apa dupa Corleone de la Liga. Viata-i vinovata, ca-i curva.
8. Sunteti de acord cu urmatorul argument: “Presa este o activitate economica ca oricare alta. Ea satisface cererea publicului. Daca el vrea manele, noi dam manele” ? Daca nu agreeati acest punct de vedere, cum explicati faptul ca de apoape 20 de ani se intampla exact acest lucru?
Agreez acest punct de vedere. Educatie si cultura civica sa faca TVR si SRR, ca d-aia platim impozite. Plus „Vorbe grele”, cat o mai rezista pe post, ca eu sunt un tampit inadaptabil si nu dezbrac oamenii pe hol inainte de emisiune.
9. Sunteti multumit de modul in care evolueaza cariera dumneavoastra in presa?
As fi ipocrit sa spun ca nu. Sigur ca mi-as dori mai mult, dar multumesc lui Dumnezeu (si) pentru cat mi-a dat pana acum.
10. Enumerati 3 decizii majore pe care le-ati lua in cazul in care, maine, ati ajunge sa detineti un trust de presa puternic?
Era sa zic „power to the people” si/sau „samba si, trabajo no!”, da’ mi-am dat seama ca nu pot face asta pe banii mei. Ca sa fiu sincer, habar n-am.
11. Din cate stiti, care mai este procentul publicitatii platite de stat in presa din Romania?
Nu stiu, da’ se mananca in continuare de la stat. Uita-te la Ridzi & Udrea cum isi cumpara stiri si talk-show-uri. Multumesc lu’ Allah ca nu am responsabilitati in aceasta zona.
12. Aveti vreo simpatie politica? In sensul ca simpatizati cu un partid anume?
Am simpatii in (toate) partidele politice, nu si la nivel de curente. Nu-mi fac iluzii, sa n-am deziluzii. Asta am invatat-o de la nea Imi Jenei
13. Pe scara de la 1 la 10, cat de multumit sunteti cu privire la banii castigati din presa, pana in acest moment?
Undeva pe la 7, dar asta numai de cand prestez si la tv pe bani.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

32 thoughts on “Japonezu’ întreabă, derbedeu’ răspunde

  1. Ciutacule,

    Daca tot e pe intrebari, ma bag si eu in seama:Daca mogulul (asta actual) sau viitorul (Eolianul) s-ar baga peste tine (gazeta / emisiune) , ce-ai face ? Te-ai da dupa cires? Ai cere banii in plus ? Ai pleca cu prima ocazia ?

    Forta Autobuzul !

    Fiara.

    PS: Daca nu te superi, tot zici ca esti inginer nepracticant. De care inginer esti ?

  2. Pai “preciza-ti” si pretul daca e, sa stie lumea cum sa sara cand e cazu`:))

  3. @CatEHalatu?: va ramane unul dintre marile mistere ale omenirii 🙂

  4. sunt o gramada de guzgani in presa, unul e ioan t morar.mai demult mi-am creat o lista imaginara care cuprindea nume mari din presa in gura carora ma uitam si am inceput incet incet sa elimin din aceasta lista marile dezamagiri cum spune matelotul.am inceput cu ctp-ul atunci cand a aparut baiatul lui tinu si mi s-a reconfirmat dezamagirea cu afacerile lui bogdan chireac cu statul de care saracul ctp nu stia. recent din pacate si cu regret l-am eliminat si pe ion cristoiu din cauza ebei,am incercat sa-i gasesc scuze m-am gandit ca poate nu sunt eu prea profund si nu inteleg subtilitatea dar oricat de indulgent as fi m-a dezamagit.in concluzie lista mea, in prezent, s-a subtiat tare, pt tine
    respect.
    deocamdata

  5. Chestionarul putea fi trimis si la un specialist inainte. Ca mai suporta corecturi pe ici, pe colo, in puncte esentiale.

  6. Credeti ca v-ati intelege bine cu Emil Hurezeanu in ipoteza in care acesta ar fi seful dvs?
    La acel 7 acordat remuneratiei cam ce suma trebuie adaugata pentru a ajunge la nota 10?

  7. @roxana: in ambele cazuri, habar n-am. nu mi-am pus niciodata problemele.
    @jay: e viziunea omului care intreaba, eu am raspuns.

  8. Prima intrebare si raspunsurile sunt foarte relevante pentru consumatorul roman: telenovele, manele, politicieni de manele, …

  9. vei pleca la realitatea(sau la alta televiziune),fie ca vrei,fie ca nu daca continui sa te iei de geoana(care o merita cu prisosinta,desigur),si tu,si badea,spre deosebire de restul echipei,care a cam dat-o de-a-ntorsu’.trist.

  10. Hai, nu mă mai ţineţi de vorbă că se măreşte coada la “prima casă”!

    P.S. Cred că răspunsul corect e 3/7 da’ nu’s sigur că la mine, la şcoala de tinichigerie, nu se organiza olimpiadă la mate’.

  11. A fi jurnalist e una, a fi formator de opinii e alta, iar tu inclini foarte mult sprea a doua. Succes in continuare si sa ramai la fel ca acum, cel putin. Cat depre puterea presei, am scris si eu candva un blog, cu stangacia cuvenita unui amator anonim

  12. foarte pertinent raspunsul de la intrebarea nr.6. din pacate, stiu ca mai mult nu se poate spune…

  13. …Deci alţii îl au mai mic (preţul) şi se pretează. Cu excepţia Maestrului, care urmează să ni-l comunice direct, în episodul IV sau V al editorialului fluviu “cum am ajuns eu s-o votez pe EBA şi să-mi şi placă”, ştii măcar 10 grei de-ăştia care-şi iau plicul si răspund, firesc, “Vai,da’ nu trebuia să vă deranjaţi!”?
    Evident că nu vreau nume, ci un da sau nu.

  14. @renata: evident ca-i stiu. chiar si pe aia care platesc si TVA pe consultanta

  15. un roman si un japonez se intalnesc…
    Romanul: cat lucrati voi pe zi?
    Japonezul: 2 ore pentru mine,
    2 ore pentru imparat
    2 ore pentru progresul Japoniei.
    voi?
    Romanul: 2 ore pentru mine
    n-am imparat iar……
    de progresul Japoniei ma doare in c……..

  16. Cred ca Realitatea plateste mai bine dar mai cred ca SOV imparte oamenii in slugi, prosti si fraieri.D-aia nu-i fac audienta , pacat de unii jurnalisti de soi. Sa zicem ca e un palid semn de protest pentru ceea a ce au facut unii moguli, din bani publici si privati.

  17. Victore, jos pălăria pentru francheţe!
    Şi dacă nu-ţi mai zic “domnule Ciutacu” înseamnă că eşti pe lista mea de vertebrate pe care le citesc cu afecţiune, furie, nerăbdare şi atenţie.
    Dacă aş fi o măgăriţă de rând, te-aş întreba: “Si cetepeul? cetepeul cât costă?”…
    Da’ mă mulţumesc cu ce-am aflat.
    Şi mă întristez că în toate lumile, în toate domeniile, e la fel. Oricât de plăcută ar fi atmosfera, oricât de spumoasă conversaţia şi vinul de bun, în final cineva întreabă “Cât?” şi celălalt mai zice ceva despre farmecul vânătorii de urşi mistreţi, apoi zice cifra şi trece la Breugel cel Bătrân.
    Îţi mulţumesc pentru ostenire, Victore!

  18. In calitate de cititor naiv, romantic, dar al naibii de perseverent, imi exprim regretul ca v-ati incadrat fotografia pe niste bancnote cu valoare mica. Un om incoruptibil, al carui pret este prea mare pentru ‘piata’ romaneasca, nu trebuia sa fie incadrata intr-o bancnota de o valoare mai mica de 1.000.000 $ !!!!!!Sigur, asa ceva nu este in circulatie, dar ce nu se poate face in “tara tuturor posibilitatilor” (nu vorbesc de SUA!).
    Poate veti vrea sa va ajut! Bucuros!!!

  19. Poate sunt eu naiv dar (încă!) mai cred că, Vântu, nu-i poate cumpăra chiar pe toţi. Indiferent de suma pusă în joc, sunt sigur că mai există în ţara asta şi oameni incoruptibili.

  20. nu mai pot cu guvernul asta, imi vine sa le pun o bomba acolo, prima care sa simta incandescenta bombei sa fie doamna piti Ridzi, cat tupeu treb sa ai sa spui pe banii nostri ca nu ne te intereseaza cat a costat, pai ce fa, a venit ma-ta si a muncit pentru banii aia sau ai impresia ca e vreo mostenire lasata de vreun mesean la clubu de streaptease din hunedoara, pe care ii frecventai ca dansatoare, deci nu mai pot, este strigator la cer, iti dai seama ca daca nu se mai feresc cu sume de genu asta, realizezi cat, cattttttt FURAAAAA de fapt??? simt ca fac o criza de nervi cand ma gandesc ca imi fac planuri unde dracu sa plec din tara asta sa am si eu parte de un trai decent, si vaca asta fura ca in codru avand o nesimtire nemarginita, sper sa crape toti, in frunte cu basescu, chioru dracu!!!

  21. Multumesc Ciutacu-le, a fost o placere sa citesc raspunsurile ..
    De cand ai fost enervat de boc, vi tare din urma..

    Tot respectu’ ..

  22. se aude ca in apele romane, directorii si adjunctii sunt platiti direct de la administratia bucuresti cu super salarii, POT DONA SI LA PARTIDE DIN EI.
    inainte se negocia la nivel de bazin hidrografic, stia tot muritorul salarul directorului.
    ne mai miram ????

  23. nu stiu ce sa mai fac!!!!! pornesc din timisoara o noua revolutie? cu lacrimi in ochi iti spun ca nu stiu unde sa scriu si ce sa mai fac!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.