Esti aici:
Prima pagină > Blog > Imperiul Ciutacesc > Interviu colectiv-retrospectiv cu mine…

Interviu colectiv-retrospectiv cu mine…

Dacă nu mă-nşel, blogul ăsta (primit cadou, în principiu, de ziua mea) tocmai a depăşit doi ani de existenţă. Dacă mă-nşel, urmează să-i facă în curând. Mi-e lene să caut data primului text postat. La fel cum mi-e lene în general. Mi-e lene şi să gândesc. Aşa că voi răspunde în loc să gândesc. Cui? Vouă, dacă aveţi chef să mă întrebaţi. Care-s temele? Dat fiind că din 93 încoace n-am avut tangenţe decât cu media şi cu zona politcă, astea-s temele. Fără măşti, fără tabu-uri, daţi-i drumul. Să pornească interviul colectiv cu mine, noua mea baie (virtuală) de mulţime!

Comentarii

comentarii

Similar Posts

315 thoughts on “Interviu colectiv-retrospectiv cu mine…

  1. 1. (V-ati gandit | Ati vrea) sa va retrageti din presa scrisa si sa treceti exclusiv pe online (proiecte noi, nu doar blogul)?
    2. De ce? 🙂

  2. Dacă ar fi semănat cu Udrea, poate că n-ar fi fost rău… aşa, nu cred ca Geoană să fie genul dv. preferat.
    În orice caz, comparaţia lui Marean cu Nuţica a fost bună, amândoi încep de jos şi ajung sus. E vorba de politică bineînţeles.

  3. Cred ca ati fi bun de presedinte. Nu va tenteaza?
    Daca nu, care ar fi motivul?

  4. Victor, s-a intamplat vreodata sa faci o afirmatie critica, dura, inflexibila, fara nuante la adresa cuiva (politician, alta persoana publica, n-are importanta)si sa realizezi la scurt timp dupa aceea ca nu a fost intemeiata? Daca da, ce ai simtit sau ce ai facut ulterior? Te-ai simtit prost? Ti-ai cerut scuze, in public sau in particular?

    Numai bine si un blog bogat iti urez.

  5. domnule Ciutacu, eu impreuna cu cativa prieteni, am incercat sa formam un ONG prin care sa incercam sa skimbam mentalitatea romanilor, tinerilor romani, pt aceasta idee am fost internat la spitalul de boli psihici din palazu Constanta, am acte ce pot dovedi lucrul acesta, nu stiu cui sa ma mai adresez nu ma baga nimeni in seama, nu vreau sa ii dau in judecata pt bani, vreau DOAR sa FAC PUBLIC CAZUL SA SE VADA UNDE S-A AJUNS IN TARA ASTA va multumesc

  6. TOTUSI NU AM PRIMIT RASPUNS LA CEA DE-A DOUA INTREBARE: CARE ESTE CEL MAI AROGANT SI GENIAL ZIARIST AFLAT PE LOCUL DOI ???

  7. La multi ani !
    Continuati tot asa.
    Cu bine un vecin dintr-un cartie ca al dv.

  8. Va doresc multa sanatate, fericire si la cat mai multe impliniri. LA MULTI ANI!!!

  9. Chiar va mira toate aceste nesimtiri????
    Traim cu totii in tara proprietate personala (pe persoana fizica ) a “baietilor destepti” ( a se citi TEPARI ) care ne tolereaza pe noi pulimea platitori de taxe si alte biruri.
    TRAIASCA REPUBLICA PREZIDENTIALA (DIN VANZARI ANTERIOARE)RRRROMANIA!!!
    Cu multa stima al dumneavoastra concetatean

  10. Pe cand o emisiune despre influenta cultelor religioase in procesul alegerilor? Anul trecut, cand au avut loc alegerile parlamentare, cultul penticostal roman din america facea lobby pentru Stefan Movila, un apropiat al lui Nicolaiciuc, prin interventiile unui anume John Buia, un pastor roman despre care unii vorbesc ca este implicat in afaceri ascunse cu politicieni si oameni influenti din zona gri. Foarte multi memebrii din biserici erau indemnati sa il voteze pe acest urmarit general, aflat in Atlanta.
    Nu numai atat, dar multe locasuri bisericesti sau ale cultelor romanesti, au fost transformate in centre de votare si cred sa fie si acum acelasi lucru, unde au votat si cei fara documente, si cei fara pasapoarte, eventual si unii care nu s-au prezentat la vot. Interesant de stiut este ca pe listele de vot ale unor partide au participat si pastorii care au gazduit atunci sectiile de vot, ceea ce aduce un mare semn de indoiala asupra transparentei actului votarii in sine. Concluzia este ca multi din acesti lideri religiosi sunt formatori de opinie, care au propriile interese si mijloace de convingere pentru a cataliza grupuri imense de oameni naivi si putin informati, in directia lor proprie de interes.
    Anul acesta la conventia penticostala de la Sacramento, acesti “cumetrii” pamantesti ai sfintilor, vor pune din nou pirostriile propagandei pentru “hirotonisirea” noului presedinte, si sigur o vor face asa cum stiu ei mai bine: amenintand membrii bisericilor, folosind Biblia sau chir persecutandu-i cand este vorba de vreun act de cult sau altceva.
    Oricum si pentru liderii religiosi din tara, la fel ca si pentru cei din afara, asa zisa criza mondiala nu exista, posibilitatile lor materiale si influenta persuasiva, fac ca multe din conturile lor sa prospere, iar in ani electorali, ca cel prezent, “prietenii” sa cotizeze in conditiile unei economii de piata: in functie de cerere si oferta.

  11. d-le Ciutacu,am rugamintea ca la emisiunile dumitale,sa FIE PREZENTATE CAT MAI MULTE secvente cu basescu,in care iel minte poporu ca va trai bine,din 2004 si pana astazi,sa vada poporu,cat de mincinos poate fi acest individ,care pentru scaunu de presedinte este in stare de orice,sa vada pupincuristii lui si sasi dea cu pumnii in cap,cat de prosti si naivi au fost,cand l-au votat.

  12. ştiu că sunt off topic dar merită menţionat într-o emisiune dc se poate, ceea ce vătransmit acum.
    “Cand moare un om, neamurile se aduna si-l jelesc. Cand moare o intreaga etnie, evenimentul e trecut sub tacere sau tratat ca un fapt divers. Sub ochii nostri moare o etnie nord-ariana, etnia secuiasca, in cel mai nedemn mod cu putinta-prin deznationalizare de catre cei care le-au ucis eroii strabuni, le-au furat istoria si cultura etnica, le-au falsificat obiceiurile si credintele (maghiarii). In spasmele mortii lente, unii secui dezinformati lovesc orbeste in fratii lor de sange, romanii.

    Zeci de argumente stiintifice demonstreaza ca secuii din Romania n-au fost si nici macar n-au devenit maghiari, ci maghiarofoni. Din punct de vedere rasial, ungurii au fort mongoloizi, in timp ce secuii, nord-europizi. Cronica pictata de la Viena ne prezinta ungurii asa cum erau pe timpul stabilirii in Campia Panonica, in secolul IX e.n.: de statura mica, cu fete rotunde, pometi proeminenti, ochi migdalati, mustati rare si lungi, par negru. Secuii insa au toate semnele distinctive ale rasei ariene: statura inalta, figura ovala, par blond sau castaniu, ochi albastri, verzi sau caprui, pilozitate normala.

    Pana in secolul XIX e.n., maghiarii i-au tratat pe secui ca pe o etnie distincta, cu obligatii si drepturi specifice, stipulate prin legi. In imperiul austro-ungar, secuii prestau serviciu graniceresc, fapt pentru care erau exonerati de taxe si impozite pe care populatia maghiara le platea. Ei aveau drept de a-si construi propriile cetati si de a-si judeca principiile in propriile instante, in fata juzilor scaunali. Nobilimea secuiasca nu era judecata dupa aceleasi legi cu cea maghiara. De exemplu, nobilul secui Gheorghe Doja, conducatorul razboiului taranesc din 1514, a fost ucis in chinuri cumplite, in timp ce, pentru fapte similare, nobilii maghiari erau decapitati, fara suplicii.

    Intelegerea Unio Trium Nationum, parafata in septembrie 1437, la Capalna, preciza clar etniile privilegiate din Transilvania: secuii, maghiarii si sasii. Daca secuii ar fi fost maghiari, nu ar fi fost scosi in evidenta ca nationalitate distincta. In glorioasa perioada a marilor voievozi romani, secuii au dovedit prin fapte ca erau constienti de legatura de sange romano-secuiesca. Unitati de secui au luptat in oastea lui Stefan cel Mare, iar artileria de la marea batalie de la Calugareni (13/23 august 1595) a fost integral secuiasca. Comandantul ei, viteazul secui Albert Király, a raspuns sugestiei voievodului Mihai Viteazul de a se retrage din campul de lupta, deoarece era ranit, astfel: Secuiul pleaca de pe campul de batalie numai victorios sau mort. Recunoasteti celebra deviza romana cu scut sau pe scut? De altfel, numele acestui nobil secui era de origine europida, nu maghiara (kir-domn, in limba greaca).

    Catre finele secolului XVI e.n., fratii Sigismund si Andrei Bathory, nobili maghiari, au declansat represiunea impotriva secuilor: le-au distrus o parte din cetati, au incercat sa le impuna si alte dari, alaturi de traditionala “dare a boilor,” pe care fiecare familie de secui o facea cu ocazia inscaunarii unui nou rege in Ungaria, si le-au afectat privilegiile graniceresti.

    Secuii au ripostat cu mult curaj: l-au decapitat pe Andrei Bathory si s-au unit cu Mihai Viteazul, in care vedeau un sprijin al idealurilor lor de independenta. Urmatoarele doua secole au fost pline de revolte secuiesti impotriva dominatiei austro-ungare. In marele razboi al Curutzilor (1703-1711), secuii s-au unit cu romanii, au eliberat Transilvania, au impus administratie romano-secuiasca si au batut moneda proprie, cu deviza Pro Libertate.

    Secuii n-au putut fi infranti cu forta armelor. Din aceasta cauza, incepand din secolul XVIII e.n., impotriva lor s-a declansat un perfid proces de maghiarizare cu ajutorul religiei. Procesul de maghiarizare s-a intensificat dupa Tratatul de la Trianon (4 iunie 1920), deoarece populatia maghiara de pe teritoriul Transilvaniei era prea redusa si avea nevoie de infuzia de sange proaspat. Autoritatile Romane n-au intervenit in acest proces, lasand secuilor libertate de alegere. Nici guvernarea comunista n-a oprit maghiarizarea secuilor, ci a permis propaganda in aceasta directie, chiar din partea unor inalti activisti maghiari ai PCR (in special Janos Fazekas). Unii activisti PCR de origine maghiara, cu ascunse conceptii revizioniste, au afectat economic populatia din Secuime, refuzand importante investitii centrale in stat, sub pretextul ca se descurcau cu fonduri locale. In fapt, ei urmareau revenirea dezvoltarii economice a acestei regiuni, activitate care ar fi atras si populatie romaneasca din alte judete, precum si legarea de glie a secuilor, cu scopul de a-i manipula catre maghiarizare, in mod special prin preoti.

    Adevaratii secui n-au uitat niciodata cine sunt. Alfabetul lor strabun, similar rabojului romanesc si runelor nord-ariene, probeaza ca sunt mult mai vechi pe acest pamant decat ungurii migratori. Proverbul lor _ “Secuiul l-a fatat pe ungur” _ spune clar cine este bastinasul stravechi. Dialectul secuiesc nu s-a identificat niciodata perfect cu limba maghiara, astfel ca in el gasim cuvinte de oricine ariana (slava, greaca, germanica si latino-romana). Comportarea si obiceiurile secuilor difera sensibil de cele unguresti. In ciuda acestor adevaruri evidente, unii intelectuali secui si-au tradat etnia si au facut jocurile revizionistilor maghiari. Vizita presedintelui ungur Laszlo Solyom, din 14 martie 2009, in “autoguvernarea Harghita” (self-government), a fost un act provocator, ca raspuns la precizarea clara a presedintelui Traian Basescu ca Romania nu va permite niciodata autoguvernari. Solyom a incercat provocari similare in Voivodina (Serbia) si Slovacia, insa a fost respins cu fermitate.”
    Vă mulţumesc anticipat!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.