Esti aici:
Prima pagină > Blog > Barfoteca de Net > (In)cultura dialogului şi a dezbaterii

(In)cultura dialogului şi a dezbaterii

În ţara asta, cultura dialogului şi respectul pentru tema unei dezbateri lipsesc cu desăvârşire. Am pornit, în postul precedent, de la o (după părerea mea, care nu-i obligatoriu să fie infailibilă) inconsecvenţă a A3 şi s-a ajuns, pe cursul abrupt al discuţiei, la analiza prestaţiei de moderator a lu’ Gâdea la Sinteza zilei, la caracterizarea deciziilor lui ca manager al postului şi, într-un final, la imaginarea abracadabrantă a unui conflict între noi doi. În trei ani de blogăreală, m-am lămurit cu vârf şi îndesat că e o cruntă pierdere de vreme să propun orice temă de discuţie. Participanţii vor posta, în majoritatea lor, pe ideea că Internetu-i un spaţiu liber în care fiecare varsă ce-i prisoseşte, tot ce-i doare pe ei.

Dacă există ceva pentru care-l admir sincer pe Băsescu, ei bine, asta-i taman calitatea de a cerceta, identifica şi, ulterior, fructifica slăbiciunile poporului suveran. Una dintre ele e taman cea despre care vă scrisei ceva mai sus. Amintiţi-vă cu câtă uşurinţă a deturnat şi deturnează absolut toate dezbaterile defavorabile lui şi cauzei (invocând rapid adaptarea clasicei expresii de banc “voi vorbiţi, care omorâţi negri?”) şi mai gândiţi-vă înainte să-l faceţi prost.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

111 thoughts on “(In)cultura dialogului şi a dezbaterii

  1. @alex.dumitrascu: esti departe de nivelul ala de celebritate, crede-ma…

  2. Victore,
    Cred că te-ai enervat cam tare. (vezi ca urmatoarele 5-6 zile sunt foarte proaste pentru tauri! … sunt mâncați pe la spate de cine se asteptau mai puțin).

    Cred ca ai vrut sa scrii ”Dacă exista o abilitate pe care i-o recunosc uimit …” și nu:
    ”Dacă există ceva pentru care-l admir sincer”

    Te cred si eu ca i-ai iritat pe mulți cu nuanta asta prea-cinica!

  3. @FuXi: nu, nu am vrut sa zic ce n-am zis. il admir sincer pentru aceasta aptitudine comunicational-politica. daca, spre exemplu, Nastase ar fi avut asta-n portofoliu, era si eram departe. ma lasa rece iritarile celor pe care orbirea-i impiedica sa vada ca albul e alb si negrul e negru.
    cat despre apropiatii mancatori, 🙂 🙂 🙂

  4. Victoe,
    Acum înțeleg. Operăm cu definiții diferite ale politicii. Tu operezi cu aia care spune că scopul (de rahat, dar de admis) este câștigarea puterii. Eu operez cu aia a lu’ Aristotel: Politica este atra arhiteconicii, arta și știința orientării și administrării activităților din cetate.

    Ambele sunt adevărate. Una fără alta nu se poate. Problema noastră, a românilor, este însă că am uitat-o aproape complet pe a doua. Totul se reduce la cucerirea puterii pentru a activa jaful … politică ginginhanească … de genă 10% … aia care se orgasma că ei e urmașii lu’ Traian!

  5. Basescu nu e inteligent, pentru simplul motiv ca o persoana inculta nu poate fii inteligenta. Are o cultura de birt care prinde la “mase”.Adica la cei care merg religios la vot chiar daca nu stiu de ce o fac. Cand in joc mai apare si o galeata sau o pilota, atunci sunt la coada deja cand se deschid sectiile de votare.
    Ce are basescu este o viclenie diabolica care i-a permis sa isi cultive un simt al discordiei rar intalnit. Are o gandire simpla, nu e de loc sofisticat. “Merge” INTOTDEAUNA pe tricurile care i-au iesit bine in trecut:
    1.”Cand doi se cearta, (Zeus)al treilea castiga”
    2.”Santajul e cea mai buna cale de CONVINGERE”
    E un om persistent -Persistence pays off.

  6. Cred că sunt foarte mulţi cei care au observat la Băsescu abilitatea de a valorifica slăbiciunile poporului, chiar şi acei care ştiu mai puţine despre politică (mă refer la mine şi la tineri). Indignarea comentatorilor pentru mesajul din post mi se pare nepotrivită.
    De fiecare dată discursul lui T.B îi atinge pe cel slabi (şi prin slab nu mă refer la prost). Referitor la inteligenţa şi incultura lui, menţionată de SimP, am o întrebare: “Care e definiţia inteligenţei? ” Are legătură cu adaptabilitatea unui om la situaţii noi, cu întelegerea unor lucruri, nu cu acumularea de cunoştinţe generale. Punerea termenilor într-o relaţie de opoziţie e greşită.

  7. Faptul de a prostii alti oamneni (mai slabi de inger) tot inselatorie se cheama, iar eu nu pot admira asta!

  8. @Victor
    poate de aici:”Dacă există ceva pentru care-l admir sincer pe Băsescu, ei bine, asta-i taman calitatea de a cerceta, identifica şi, ulterior, fructifica slăbiciunile poporului suveran. “

  9. Este greu pentru foarte multa lume sa inteleaga ca nu sunteti un “puppet on a string” pe care fiecare il trage in directia propriului sfera de interes. Sa vorba Dvs. omul are in fata o patratica in care crede ca isi poate deversa of-ul, indiferent ca are legatura cu subiectul propus sau nu.
    Oare cine este de vina ca la noi “cultura dialogului este superba doar ca lipseste cu desavarsire”? Cred ca nu se intelege ca e vorba de dialos, mai de graba este monologul Dvs. si al persoanei care se autointituleaza comentator.
    Ar trebui ca noi toti sa luam exemplu de modul in care Dvs. creati la dezbaterile temelor propuse pentru Vorbe Grele, un dialog veritabil, degajat, natural. Da…drumul e cam greoi pentru noi. Mai tolerati-ne, indrumati-ne,ca sa reusim sa ne inscriem pe traiectoria unui dialog din care sa profitam cu totii.

  10. Consider ca aveti dreptate in legatura cu nerespectarea regulilor oricarei discutii civilizate de catre 95% din utilizatorii care isi scriu opinia pe net si nu numai odata am vazut tendinta asta si la unii reprezentanti portocalii care incercau cu tupeul caracteristic sa acapareze discutiile din emisiunile la care erau invitati pe Antena 3. Partidul asta reprezinta o categorie intreaga de cetateni care au ales sa voteze pe baza formei foarte agresive si nu a fondului discursului.

    P.S. Nu prea am inteles legatura dintre clipul de la sfarsitul articolului si tema lui.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.