Esti aici:
Prima pagină > Blog > Antena 2 > Hai sa ne tragem de bretele pana se rup

Hai sa ne tragem de bretele pana se rup

De-a lungul scurtei (ce misto suna!) mele cariere in televiziune, mai multi oameni, inclusiv unul de existenta si cheful caruia imi depinde nivelul de trai, si-au manifestat (hai sa-i spun) indignarea/nedumerirea ca-s extrem de familiar cu unii dintre invitatii emisiunii “Vorbe grele”. Ca, vezi Doamne, aerul oarecum colocvial al dialogurilor noastre dauneaza substantei si imaginii de seriozitate pe care ar trebui s-o transmita mica mea intreprindere media.

Hai s-o lamurim si p’asta, ca parca-s unchiasu’ Victor la gura sobei. Mai, fratii mei albi, sunt familiar cu cine-mi permit si cu cine-si permite asta cu mine. Se cheama reciprocitate si n-o sa fiu in viata vietilor mele (amin!) ipocrit ca (spre exemplu) Turcescu, sa ma trag de sireturi (si de interese, da’ zau ca nu mai conteaza) cu Ludovic si, la tv, sa ridic spranceana a deontologie si sa-l cert deontologic: “da’ cum se poate, domnu’ Orban?”. Uite-asa, se poate, bai, demagogule de doi bani. Si se poate prin ceea ce, in dreptul civil, se cheama vointa partilor, daca nu-s eu prea complicat la ora asta. Adica amandoi maimutoii din studio au convenit, declarativ sau doar implicit, ca lasa deoparte scortosenia si trec la next level; in termeni populari, se cheama tutuiala.

Ca sa mai sting din focurile sufletelor tinere si nelinistite, anunt public faptul ca niciodata, dar absolut niciodata, limbajul familiar (colocvial, tutuiala, tragere de sireturi/bracinari, batere pe burta) nu a fost initiat de mine. Ca sa fiu explicativ, daca Jean vine sau ma suna si zice duios “salut, Victore”, Ciutacul din mine-i raspunde instantaneu si candid “hai noroc, Jeane”. Daca ma domneste, nu-l scot din domneala pana-si da duhul. Si in nici unul dintre cazuri (domneala sau tutuiala) mesajul nu-mi va fi alterat. Adica – trageti desenul la xerox, ca altu’ zau ca nu mai fac – vorbesc la fel si cu domnu’ Oprescu, si cu Sorin (sau, dupa caz, Doctoru’), si cu domnu’ Antonescu, si cu Crin, si cu dom’ ministru Diaconescu, si cu Cristi, si cu doamna Nicolai, si cu Norica, si cu domnu’ Voicu, si cu Madalin, si cu dom’ primar Falca, si cu Ghita, si cu Nosferatu’, si cu Dracu’ cu carti.

Gata, s-a mai luminat pentru pulime un ungher ascuns al intimitatii Tonomatului?

Comentarii

comentarii

Similar Posts

56 thoughts on “Hai sa ne tragem de bretele pana se rup

  1. Draga Victore, Am 2 probleme existentiale dupa discutia ta cu prima dna intre deputati:
    1) daca tot te supara ca unu te’njura pe banii nostri, cat de tare te supara ca unu se bucura de placeri pe banii nostri, dupa care-si plateste fetitele cu bugetu nostru?
    2) in ce baza LEGALA robertutza iti raspunde la demersul tau mai multa sau mai putin ofticos?

  2. Era unu’ Karl Zero (cred ca mai e) care facea niste interviuri serioase cu politicieni intr-o emisiune de bascau pe CANAL+ (adeca interviurile erau chiar foarte serioase).
    Cind intervieva un politician/personalitate prima oara la sfirsit ii punea traditional intrebarea “putem sa ne luam la <> ?”. Ala zicea da/nu dupa cum i se nazarea iar daca mai ajungea vreodata la interviu cu acelasi discutia era direct la “per tu”.
    Asa ca familiarismele colocvial-nedeontologice s-au practicat si case mai mari (cred ca Antena2 nu i-a ajuns din urma pe Canal+) si nu a facut icter nici un politician french din aia luati cu “tu” de Karl 0.
    Mioritismul sprijinit de bita ce mai e socat ca un realizator se are la 2 singular cu personalitatile lu’ peste.

    P.S. Da’ o galeata de apa de trezit Badea si pus la scris pe blog se gaseste ?

  3. bof, vad niste “glume de html” in ce am scris …
    In loc de
    putem sa ne luam la ?
    a se citi
    putem sa ne luam la “per tu” ?
    Nu’s de ce s-a modificat textul (cenzura ciutaciana 🙂 ? )

    Profit sa mai adaug : se poate respecta tutuind si insulta domnind. Cum suna “Domnule, sinteti un dobitoc !” E respect sau insulta ? Insulta respectuoasa ori respect insultator ?
    Hai ca o iau pe miriste …

  4. Domneala ma lasa rece, nu in asta consta respectul pentru persoana respectiva. Degeaba ii zic “majestatea domniei voastre alteta X” daca e bla-bla. Prin urmare, seriozitatea emisiunii (care totusi n-am inteles de ce, in opinia unora, trebuie sa respecte niste standarde de nas pe culmi, stereotipii si norme sau ceva) n-are de ce sa fie alterata. Asadar mi se pare foarte corect ce faci, iar Vb Grele e una din emisiunile care au aratat ca pot sa fie si din altceva decat dintr-un regretabil lemn 🙂

  5. Lumea zice ca esti bun. Eu nu vreau decat sa te rog sa ne pui si tu o “pila” la Oprescu, sa mai traga cu ochiul si prin sect 5 (care este) sa vada si el cum il matura doar vantul si il spala doar ploaia. Aminteste-i de cei de alta “culoare” decat Vanghelie care locuiesc acolo. Multumesc.

  6. Vorbesti prea urat. Nu ne place de tine. Esti exclusivist si ai impresia ca emiti inteligenta. Tinem sa te contrazicem.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.