Esti aici:
Prima pagină > Blog > Polemici Politice > Europeanul cu papion: ce-ai vrea să auzi

Europeanul cu papion: ce-ai vrea să auzi

Niciodată nu m-am topit după el ca om politic. Și ne-am cam prins în pâine. Ca premier, până la un punct, cu sau fără context economic internațional favorabil, i-a ieșit. Relativ recent, mi s-a părut cel puțin bizară și greu de acceptat atitudinea lui de cvasisubordonare față de Ponta și tăvălugul PSD. M-am și exprimat frust pe tema asta. Dar, deși sunt convins că nu i-au picat bine spusele mele, iar relația dintre noi nu depășește stadiul amabilităților protocolare aferente întâlnirilor întâmplătoare, Tăriceanu dialoghează. Și o face într-un fel aparte. Fiindcă, departe de a fi imun la ele, trădează greu enervarea și încrâncenarea. Dacă a fost capabil să accepte zâmbind, dintr-o sală plină cu membri ai partidului pe care-l conducea când era premier, să audă, din gura mea, că singurul lucru bun pe care-l face e că-i rezistă lui Băsescu, eu cred că merită ascultat în seara asta. Liber la întrebat…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

29 thoughts on “Europeanul cu papion: ce-ai vrea să auzi

  1. Nu este prea batran ? Mai are 2 sau 3 ani pana la pensie . Nu este mai corect sa lase locul unor persoane mai tinere ?

  2. PSD-ul condus de Adrian NĂSTASE, cu toate păcatele lui, a reuşit unificarea Stângii.
    După formarea Alianţei DA, mulţi simpatizanţi ai partidelor de dreapta au sperat că se va realiza unificarea Dreptei. Nu s-a reuşit, iar ca vinovat a fost identificat Traian BĂSESCU. Astăzi am îndoieli. De ce nu a insistat pentru realizarea unificării Dreptei în alianţă cu Vasile Blaga, ignorându-i pe T. Băsescu şi E. Boc? A condiţionat intrarea la guvernare în 2008 de acordarea funcţiei de premier PNL-ului, trimiţând astfel PDL-ul în alianţă cu PSD -ul. Era aşa de important ca domnia sa să fie iarăşi premier? Nu era o altă oportunitate pentru realizarea unificării Dreptei? De ce apoi l-a acuzat pe Crin Antonescu de faptul că s-a aliat cu PSD-ul pentru a ajunge preşedinte? Situaţiile nu sunt comparabile? Dânsul nu a urmărit ca şi Crin Antonescu o funcţie? Alianţa PNL-PSD a fost de proastă inspiraţie câtă vreme a fost ideea lui Crin, acum alianţa este valabilă? De ce?

    Să ne scutească de explicaţii gen PDL-ul a tăiat pensii şi salarii… G. Oprea a tăiat pensii şi salarii şi este în Guvern… K. Hunor a tăiat pensii şi salarii şi este în Guvern… UDMR-ul a votat şi împotriva suspendării lui T. Băsescu în 2012.

    Dacă rămânea în PNL, astăzi era preşedintele partidului cu şanse mari de a ajunge preşedintele României. A ales să plece. Adios!

  3. Mai degraba sluga cu papion…altceva nu cred ca mai poate fi zis despre el. Un oportunist care a sacrificat intotdeauna partidul si interesele dreptei pentru propriul scaun: a refuzat alegeri anticipate imediat dupa castigarea alegerilor cand erau pe val, a distrus orice pod cu PDL-ul pentru a ramane premier pe ultima parte de mandat, si-a dat demisia din partid ca sa se faca pres in fata PSD-ului, dupa care s-a inscris din nou in partid! , dupa care a plecat din nou rupand o parte din partid pentru a ocupa un scaun caldut la Senat – nu este nici o diferenta, dar absolut nici o diferenta intre ce a facut Stolojan inaintea lui, sau Udrea cu PDL-ul.
    Oamenii astia lipsiti de orice fel de coloana vertebrala se pare ca trebuie sa iasa cu picioarele in fata din politica, ca altfel nu cred ca scapam de ei.

  4. Frumoasă emisiune! Chiar mi-era dor de o discuție calmă, relaxată, între oameni de spirit… – și asta am urmărit în seara asta, după ce am renunțat -și nu regret – la un film care începuse binișor. Felicitări, dvs. și celor trei invitați !

    Dom’ Ciutacu, poate greșesc, da’ parcă purtați o cravată de culoare violet? – e OK, s-ar putea să fie singura soluție pentru a vă apăra de elucubrațiile lui băsescu !:)

    P.S. Dl. Werner n-a găsit el drumul spre vila Dante decât prin curtea lui băsescu, cum credeți că-i e ușor s-ajungă la dvs.?! Cine știe prin câte curți ar trebui să treacă! Și-apoi el nu-și găsește lesne nici cuvintele, treaba-i complicată… Da’ am o idee: spuneți-i că-l chemați pentru o meditație… vine sigur! 🙂

    P.P.S. Nici pentru mine dl. Tăriceanu nu e vreun Făt-Frumos politic… dar e un tip cizelat, cu un discurs acceptabil… iar acum își caută și el un locșor cât mai bun în arenă…

  5. 1)Cum isi propune sa apere ‘liberalismul’ subordonat fiind psd-ului?

    2)De ce nu a ramas in pnl? In calitate de presedinte ar fi putut avansa politicile sale vizionare/reformatoare.

    3)De ce inconsistentele lui sunt mai bune decat ale lui antonescu? ‘Aristocratul liberal’ a fost impotriva usl, apoi a fost pentru, de exemplu.

    4)Crede ca una din mizele psd o constituie consolidarea ‘liberalismului’ in romania? Sau poate promovarea ‘liberalismului’ ca o ideologie viabila/atractiva in detrimentul socialismului ‘cult’/ ‘de avangarda’ al baronilor psd?

  6. Constantin- bravo domnule, bine ca existi fiindca altfel eram ignorant total.Pina acum am crezut si am vazut ca PDL-ul ne-a taiat tot.Ce greseala faceam cind de fapt dupa cum ai spus mata el ne-a dat.
    Vreti,nu vreti Tariceanu arata si se comporta ca un adevarat politician.Pe linga el Base,Buldogul,Boc etc.sint caricaturi.

  7. pai sa ne gandim,aroganta,tafna,frustrare,lipsa de compasiune fata de “gloata”,manute lipicioase care se infunda in buzunarele noastre…ce ar mai fi?desigur fraierii care chiar cred in povestile cu “stanga”si “dreapta”politice!sa nu fiu gresit inteles,ceea ce am scris mai sus se potriveste ORICARUI politician de la noi sau de aiurea.la fel si fraierilor care se paruiesc pe forumuri sau pe strazi tinand partea lui x sau y…

  8. Oarecum offtopic, vreau sa-l intreb ceva pe nea’ Victor Ciutacu. Citind ultimele editoriale ale lui Tapalaga am observat ca a inceput sa-l spurce pe stapinul lui si nimic din ce face acesta nu-i mai convine. Intrebare: ce vrea sa insemne razvratirea asta?

  9. @Martha Logu: e simplu. Baietii care o sustin din spate pe Macovei s-au separat de cei care inca merg pe mana tiranului

  10. Victore,

    Constat ca fie te contrazici fie l-ai reevaluat pe CPT: “Ca premier, […], i-a ieșit” si “singurul lucru bun pe care-l face e că-i rezistă lui Băsescu”.

    Tariceanu a fost unul din cei mai slabi premieri ai Romaniei, alaturi de Ciorbea si Ponta, acum, (ne)surprinzator, toti in aceeasi barca.

    In primii doi ani CPT a beneficiat de efectele givernarii Nastase. Dupa aceea, liberalismul s-a dus la baie si a intrat in scena un populism iresponsabil de care nici macar guvernele comuniste nu s-au aproiat. Tariceanu a introdus cele mai devastatoare dezechilibre structurale in economie (marirea numarului de bugetari, cresterea salariilor aestora peste media din privat, cresterea nesustenabila a pensiilor, etc.). In plus, in patru ani de guvernare nu a facut nici macar un km de autostrada. Mai mult, in 2008 a triplet deficitul bugetar (din care 70% a fost realizat in ultimul trimestru).

    Eu am doua intrebari pentru Tariceanu:
    1. Daca guvernul poate mari salariile si pensiile de ce nu le poate si micsora?
    2. Cum de a renuntat la distributia Citroen (pe care a avut-o timp de 18 ani) si a trecut la distributia Ford (unde era deja competitive si Tiriac era leader de piata), imediat dupa realizarea investitiei de la Craiova?

  11. Ciuty, ştiu că eşti unul din puţinii independenţi reali din ”sistem”, nu ne poţi da tu o listă cu ”acoperiţii” din presă şi ţâţa la care sug, nu de alta dar m-am săturat de ipocrizia politicienilor şi lingăilor din spatele lor.

  12. @no mame; Poate independent in sensul ca nu-s al serviciilor 🙂
    Cam stiu cine-s binganitorii lor, da’ nu ma aventurez sa-i scriu, fiindca astia nu prea lasa urme scrise
    @bigradu: nu ma contrazic deloc. Cand am zis eu public asta, CTP inca era extaziat de cresterea economica. Asa ca poate el pe mine 🙂

  13. OK, uite îţi dau eu unul, Rareş Bogdan (după un confrate de-al vostru ”Dobitocul naţional” cu valenţe de ”Bou mondial”), care are în spate un aşa zis om de afaceri, Călin Mitică, ancorat grupului de interese a lui Vasile Blaga (asta ce ştiu eu). Mi-e scârbă de câtă ipocrizie zace în omul ăsta şi cum brusc a devenit vectorul de opinie a unui patriotism deşănţat care i-ar face invidioşi pe Vadim Tudor şi Funar

  14. Victore,
    CTP = Cristian Tudor Popescu
    CPT = Calin Popescu Tariceanu
    Reevaluarea/contrazicerea era in cazul celui din urma.

  15. octavian@
    nu tot ce este batran este de proasta calitate…(mai)sunt oameni care au in bagajul ADN-lui formula de innobilare odata cu trecerea timpului.

    No name@
    iar cu liste ma tata ma? si daca, ar fi declarata pe bune o astfel de lista, cine s-ar ocupa cu o “igienizare” constructiva? spune-mi tu unul, in afara de tine…No name, care sa nu fie afectat de “continutul listei”.
    Ce tare! cineva, “No name”, cere o lista cu nume=))))). speri sa vezi comicul “cerintei”

    Victor@
    Tariceanu totusi ramane unul din personajele politice mai cizelate din toata oferta asta politica vazuta ca o shaorma cu de toate mizeriile expirate.
    Si mai tare imi conturez parerea, ca pe Tariceanu as pune votul ca sa reprezinte imaginea prezidentiala.

  16. “Ca premier, […], i-a ieșit”
    si
    “singurul lucru bun pe care-l face e că-i rezistă lui Băsescu”.

  17. @bigradu: pai i-a iesit, c-au jucat cifrele cu el. Din ce motive, asta doar Moise Guran poate sa ne raspunda, insa-i prea ocupat sa se ascunda de aia care nu-l cauta 🙂

  18. Vreau ca domnul Tariceanu sa spuna 2-3 lucruri critice la adresa domnului Ponta. Sa imi demonstreze ca este contra-candidat si nu candideaza “impreuna”.

  19. Revin, cu mare drag, la Herr Werner: Ioan Oltean ne-a lămurit că prezidențiabilu’ are lipici, mare, mare lipici – la ce vă gândiți? Lipici la case? La elevi studioși? Nein, dom’le, nein!… Răspuns corect: la femei.
    Vă imaginați că toate vor să-l atingă pe Iohannis??? Mă rog, dl. Oltean nu ne-a lămurit cu ce: cu vreo coadă de mătură, cu un vătrai, cu cine știe ce altceva…
    Oricum, de-acu’ înainte Mărgineanu e caduc cântând „femeile mă iubește și e moarte dupe mine” – a sosit momentul să-l ascultăm pe el, pe Herr Werner, să ne farmece și muzical, poate în duet cu Orban…
    …Deja lăcrimez, offf, off…

  20. Ma dau si eu destept,DUPA!
    Periodic,vedem cum micile (marile) interese inving marile (micile)principii.De la DR Popescu,citire.
    Bre,dar ce i-a gasit-o Base;inima zburdalnica,auzi!Al dreaq,ce-i a lui,stie sa-i porecleasca,la fix!Batu-l-ar dna-ul de simpatic!

  21. pot sa postez intrebari pt alti politicieni romani in avans? poate nu sint pe faza asa cum s-a intimplat acum. 🙂

    vad ca romanii se pling de premieri slabi.
    care ar fi criteriile dupa care ar fi “cintariti” ca nu se vad?
    dar pot da plingaretii exemple de premieri buni la nivel european si sa-si motiveze afirmatia?
    mai nou citeam ca romania ar fi in recesiune iar vinovat ar fi ponta…pt ca el este de serviciu. 🙂
    cum ar fi posibil sa fie in romania o alta situatie cind minunatul e.u. este scufundat in mari probleme economice si nu numai? chiar poate romania sa evadeze dintr-un asemenea sistem monolit?
    acum la nivel de e.u. se exerseaza un joc pe sirma intre hiperinfaltie si deflatie pt care nu este nimeni pregatit si care a facut deja o victima. italia a picat deja in cea de-a doua categorie. la noi nu se scrie nimic si toti sint preocuparti doar de ulita din linia de privire care bate de obicei in jos. frica de gropi e de vina! 🙂
    in 2008 mai nimeni nu vroia sa auda ca vestul era in criza iar asta a avut desigur consecinte. raspunsul romanilor era ca sint zvonuri “comuniste” pt ca la materia asta sint asi. 🙂
    a invatat cineva ceva?

  22. @erg
    Ați aflat că la grădiniță se recită poezia aceea cu „Să-nvățăm de la furnici/ De când suntem foarte mici/ Cea mai sfântă să ne fie,/ Lecția de hărnicie”? Ei și, care-i rezultatul? Doi-trei copilași mai impresionabili se țin de îndemnul din versuri, dar ceilalți zic că e mai cool să se ia după animăluțul numit leneș… Și n-au dreptate, bieții copii?! :)))
    Așa și cu întrebarea de final: răspunsul, prieteni, e vânare de vânt!
    Fiind și eu leneș – însă un leneș zâmbăreț! – , mă bucur că ați pus întrebări, dar ați și răspuns în același timp… sau ați dat răspunsul fără să întrebați… 🙂
    Zi bună!

  23. Tariceanu a fost intodeauna (si este si va fi) doar o marioneta, conteaza cine e in spatele lui, altfel el nu rezista nici la o adiere de vant.

    S-a impotrivit lui Basescu avand sustinerea lui Patriciu si mai apoi a PSD.
    In 2006-2007 Basescu tot forta pe ideea alegerilor anticipate situatie insa care ii punea in pericol revenirea in functia de prim-ministru, iar altii in schimb i-au garantat ramanerea in functie in schimbul subordonarii.

    Peste cativa ani, prin 2011, s-a impotrivit USL-ului si a fost in discutii avansate cu Basescu pentru formarea unui guvern PDL-PNL cu el prim-ministru.

    Iar in 2014 s-a impotrivit ruperii USL si sprijinit de PSD a incercat si a si reusit racolarea unor liberali, obtinand in schimb functia de presedinte al senatului.

    Nu prea vad ce rost are sa i se puna intrebari unui astfel de personaj. Adica ar trebui discutat direct cu cel care se afla in spate.

  24. Victore,
    Nu mai trebuie să-i spui tu, se dau singuri în gât. Apropo, pe Turcescu l-ai mirosit?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.