Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-mi provoaca scarba > Dezastrul are măreția și demnitatea lui. Ahile nu-i frate cu ciobanul din Miorița

Dezastrul are măreția și demnitatea lui. Ahile nu-i frate cu ciobanul din Miorița

– Tolomacii ăștia cu gulere albe care-și smulg azi părul din cap că trage Grecia tot sistemul lor european de carton în rahat încă nu realizează ca ei l-au născut pe Tsipras ca politician care să conteze. Si nici ca modelul a-nceput sa puiască mai peste tot. Sigur, cu excepția noastră, că aici ține Securitatea capacul pe oală și orice voce e ori sugrumată, ori deja recrutată.

varoufakis-sotia

– Datoriile imense nu le-a facut Tsipras, ci ipocriții ăia iresponsabili și șmenari (Samaras & co) care îndemnau populația sărăcită și batjocorită de ei să voteze DA. El ar trebui să se ocupe de achitarea lor. Iar înjuratul Varoufakis e primul ministru grec de finanțe, după multă vreme, care are exercițiu bugetar pozitiv în mandat; pe cifre auditate de ăia care i-au cerut/obținut demisia

bon.fiscal

– Fiindcă nu vreau să mă enervez aiurea, toți cei care au de gând s-o bage p-aia cu grecii leneși/neplătitori de taxe sunt invitați politicos să scrie când au fost ultima oarăn-n Grecia și i-au văzut pe ăia stând/netăind bon fiscal. Eu tocmai am revenit de-o săptămână, da’ poate-s orb.

P.S. Dincolo de vitejie, inclusiv războiul troian s-a câștigat pe bază de creier

Comentarii

comentarii

Similar Posts

56 thoughts on “Dezastrul are măreția și demnitatea lui. Ahile nu-i frate cu ciobanul din Miorița

  1. Am fost in mai in Tasos. La “pensiunea” unde am stat se taia chitanta pentru orice si proprietarul muncea de dimineata pana seara ca sa ofere cele mai bune conditii pentru clienti. La restaurantele de pe plaja primeam bon fiscal din cand in cand. Ziua mai des, seara mai rar.

  2. Victore,
    Eu m-am intors din Rodos acum doua saptamani. Ca si tine, am remarcat ca poti plati cu cardul si ca primesti bonuri fiscale la fiecare tranzactie. Dar:
    1. Este primul an cand se intampla asa ceva. Anii trecuti, cand voiai sa platesti cu cardul iti umpleau gura de respect. La fel si la bonul fiscal.
    2. Pentru cele de mai sus, sigur nu este meritul lui Varoufakis (care este doar un cartofor ascuns dupa teoria jocurilor). El a fost ministru de finanate din Decembrie/Ianuarie. Este meritul celor din guvernul Samaras.
    3. Imprumuturile nu au fost luate pe vremea lui Samaras. Pe vremea lui Samaras s-a facut refinantarea (Troika a cumparat/refinantat datoria Greciei catre privati). Datoriile sunt acumulate in cateva decenii, in principal dupa intrarea Greciei in UE, pe care grecii au avut grija sa le fure cu gratie.
    4. Eu sunt de principiul ca daca imprumuti un leu trebuie sa-l dai inapoi, fara exceptie, plus costul banilor. Romania a facut-o, pe vremea lui nea Nicu, in 1982. Spania, Portugalia, Italia, Islanda au strans cureaua si s-au restructurat; doar Grecii sunt mai cu mot.
    5. Cei care se scuza ca au folosit banii sa cumpere arme de la nemti mananca rahat cu polonicul. Nu acolo s-a dus majoritatea banilor. Ar fi bine sa caute prin Elvetia. Christine Lagarde le-a dat o lista cu greci care au conturi in Elvetia si nu au facut nimic. Dupa cum n-au facut nimic sa opreasca transferul a EUR 100 bn (cash) din bancile grecesti in ultimul an.
    6. Nu numai ca am facut cateva vacante in Grecia, dar am lucrat, de doua ori, pentru firme grecesti. Multe din cele de mai sus mi-au fost spuse de greci (apropos de costurile proiectelor de infrastructura, olimpiada de la Atena, achizitii publice, etc.).
    Din povestile lor am ajuns la concluzia ca grecii sunt, in ansamblul lor, niste hoti. Acum dupa votul asta nu numai ca trebuie exclusi din zona EURO, dar ar trebui exclusi din UE. Sa vedem atunci cat excedent bugetar vor mai face.

  3. @bigradu: Grecia ultimelor zeci de ani a fost condusa doar de alde Samaras & Papandreu; pe rand, sa prinda si unii, si altii loc la furat. d-aia a rasarit, ca o floare, Tsipras. ca s-au saturat de manglitori care jucat pe mana cu marii finantatoi si intorceau banul. le-a promis ca opreste scurgerile de bani si-i beleste pe ciorditori. daca esueaza, o face pe mana lui. iar Varoufakis e unicul meserias in domeniu pe care l-au avut la butoane in lunga perioada. d-aia i-au si cerut capul.
    altfel, da, pe langa ce au bagat ei vastu-n caraiman, nici n-au luat, desi nu le-a folosit la nimic, armament (aproape numai) de la nemti. a acuza la gramada un popor mi se pare o blasfemie. pe mine nu m-a furat nici unul.

  4. PS.1
    Romania, din pacate, este pe aceeasi drum ca si Grecia. Am vazut unde duce. Ar fi bine ca politicienii din Romania sa inteleaga ce se poate intampla.
    PS.2
    Unul din grecii cu care am stat de vorba mi-a spus un scenario sensational: Tsipras a convocat referendumul crezand ca grecii vor vota da, el isi va da demisia si dupa el potopul. Nu i-a iesit si acum trebuie sa descurce itile pe care tot el le-a incurcat.

  5. Citat de la un prieten grec (chiar prieten bun): un grec smecher (apropos de smecherii de Romania) iti fura ciorapii fara sa te descalte. O fi stiind el ceva.

  6. “Din povestile lor am ajuns la concluzia ca grecii sunt, in ansamblul lor, niste hoti.” : mai tovarase comunist big Gradu’matale operezi cu aceleasi masuri ca si comunistii desi te dai mare (de frecat penisul) cu dreapta.
    Nu uita, generalizarea este mama dictaturii.

  7. “Nu mai pot” cu… propaganda securistă/brigadiru.

    Bail out-ul luat pe semnătura lui Samaras în 2012 s-a dus la paraziții financiari.

    (1) €58,2 billion (28,13%) were used to recapitalise Greek banks (private/ale capitalului străin) – instead of restructuring the too big and moribund sector in a sustainable way and letting the banks’ owners pay for their losses.
    (2) €101,331 billion (48,98%) went to creditors of the Greek state. €55,44 billion of these were used to repay maturing government bonds – instead of letting the creditors bear the risk for which they had received interest payments before. Another €34,6 billion served as incentive to make creditors agree to the so-called “haircut” in March 2012. €11,3 billion were used in a debt buyback in December 2012, when the Greek state bought back almost worthless bonds from its creditors.
    (3) €0,9 billion (0,43%) were used as Greek contribution to the new bail-out fund ESM.
    (4) €43,7 billion (22,46%) went into the national budget or couldn’t be definitively attributed.
    A maximum of €43,7 billion (22,46%) of the so-called “rescue packages” went into the Greek national budget. However, this amount has to be seen alongside other state expenses during the same period which didn’t benefit the general population. More than €34,6 billion were yet again paid to creditors as interest payments for outstanding government bonds (2nd quarter 2010 to 4th quarter 2012 (4)). Moreover, the Greek state put another €10,2 billion into military spending (2010 and 2011 (5)). According to insiders, the governments in Berlin and Paris pressure Greece not to cut military spending because that would affect German and French arms companies.

    Greek Bail-Out: 77% went into the Financial Sector

    E o problemă cu achizițiile de armament din a doua jumătate a secolului trecut, dar un stat practic falit, insolvent, în depresiune economică, a primit în 2012 împrumuturi de 10,2 mld euro doar pentru cheltuieli militare. 😀

    Deci, brigadiru, hai pa, tu și toată propaganda securistă de prostit proștii.

  8. Hotii se recunosc intre ei, se simt unii pe altii. De aici si oftica. 😀

    Strict legat de finantele grecesti si trebile lor cu Troici, FMI si alte banci nu am nici o parere si nici o dragoste speciala. Banuiesc ca adevarul este undeva pe la mijloc.

    Ce ma bucura insa este faptul ca odata cu referendumul asta se pune in discutie UE, care-i modelu’ ei.
    E modelu’ nemtesc ? E ala grecesc ? E altul ? Habar n-am, dar deocamdata pare ca modelul ales avantajeaza productia si exporturile Germaniei pe carca altora, e un mecanism foarte complex si nu chiar la vedere care “internationalizeaza” jurisdictia financiara nationala catre UE si altii, in general organisme nevotate de nimeni si nedemocratice.

    Oricum, dreptacii, astia care sunt cu Westu’ si restu’ prostiilor despre diaspora si luat tara inapoi, trebuie sa retina o chestie foarte importanta:

    Nu ajungi neamt daca te declari neamt, iti alegi presedinte neamt si faci calcule contabile nemtesti ! Ajungi neamt daca muncesti ca el, ceea ce romanu’ n-o sa faca niciodata, daca ai capacitatea si calitatea lui de productie, ceea ce Romania n-o sa aiba niciodata, si daca ai inca multe altele, pe care romanii n-o sa le aiba niciodata.

    Asa ca mai subtire cu pianu’ pe scari. 😀

  9. @Cristian. Mi-a placut comentariul tau pana la a da cu mana in balta ca nu stii care-i modelu UE. Cred ca te-ar ajuta sa incepi cu faptul ca cel mai tare din cei sase fondatori al Comunitatii Europene a Carbunelui era Jean Monnet.

  10. Felicitari Victor! In
    sfarsit un ziarist care
    gandeste cu capul de sus!

  11. Grecia a fost o mare pusculita pentru Occident, s-a furat a la grande de catre toti, la intern si la extern, cam ca la noi sau cam cum incepuse si la noi da “ne-a salvat criza” (btw, ceva nou despre dosarul EADS?) Marea diferenta e ca guvernele lor corupte au dat cu banu si in populatie, s-o duca si aia mai amaritii cit de cit bine…
    Si, interesant, Goldman Sachs i-a consiliat pe greci cum sa minta cu cifrele la UE, pe la inceput de ani 2000. Si mai interesant, nici o banca americana nu e pe lista creditorilor care acuma cam au de pierdut bani.

  12. Felicitari Victore
    Esti o gura de aer proaspat si un cap apropape limpede si neintoxicat de ranchiuna si propaganada dementa intr-o lume dementa de ranchiunosi si de mestecatori in gura lor a unor vorbe coapte in capul altora

    Intr-un cuvant esti un om intr-o lumea de ringtonuri.

    A si de ce aproape limpede, deoarece fata teorie la baza, inteligentza ta practica a bunului simtz are si ea limitele ei .

    Si da exista niste teorii care au afirmat inca de prin 1993 ca datorita specializarilor geografice tzari care satisfac criteriile de convergentza la moneda unica ex-ante nu le mai satisafac DIN CAUZA APARTENENTZEI LA MONEDA UNICA ex-post .

    Si da autorul teoriei e Kruggman in 1993

    A si pentru cei care imi dau exemple peste exemple am sa le spun si eu una sistemele (amplificatoarele) cu reactzie pozitiva nu se comporta la fel cu sistemele (amplificatoarele) cu reactzie negativa .

  13. “a acuza la gramada un popor mi se pare o blasfemie. pe mine nu m-a furat nici unul.”

    S-au inventat & practicat doua lucruri, si inca se practica acum cu Grecia: asta (https://en.wikipedia.org/wiki/Collective_responsibility) si asta (https://en.wikipedia.org/wiki/Collective_punishment)

    Asa cum de +25 de ani noi, romanii, nu ne mai revenim (sau nu vrem sa ne revenim) si continuam sa toleram corupti, nepotisti si meta-sistemul serviciilor, pana la urma, avem si noi o responsabilitate pe care ne-o asumam ca, na, asa e situatia.

    Grecii, pe de alta parte, au fost responsabili pentru Samaras, Papandreu & co, si nu vor sa-si recunoasca responsabilitatea: “accountability”. Nu e vorba de cine-i mai cu mot sau cine-i mai smecher, e vorba de o intelegere unanima, la varf de lance, luata de fiecare tara de pe planeta.

    Treaba cu sa nu dai vina pe un intreg popor ar fi fost adevarata daca Prusia, de exemplu, inca mai exista dupa razboi.

  14. Nu mă pricep la economie și cu atât mai puțin la macroeconomie dar în ignoranța mea supremă am dat pe net peste niște informații care m-au contrariat. Nu vă așteptați la ceva de genul Evanghelia după Arsenie Boca ci la un lucru pe care doar eu și câțiva melteni încă nu-l știam și anume că statul Francez este acționar în marile companii franceze, cu o participație evaluată de peste 110 miliarde de dolari, dintre care în unele este majoritar iar în câteva este unicul. Dilema mea este de ce se tot afirmă că statul este cel mai prost administrator în timp ce un stat perceput capitalist acționează tocmai pe dos? De ce ni se cere nouă, românilor, să privatizăm tot în timp ce occidentalii capitaliști nu doresc privatizarea în propriile țări?
    Cu ocazia asta am devenit din ignorant, circumspect la declarațiile făcute de capitaliștii tradiționali. Nu sunt chiar offtopic, și grecilor li se cere să privatizeze porturi, aeroporturi și acum încep să le înțeleg deciziile.

  15. @adi, eu stiu ca a existat unu’ John Adams pe numele lui, care a cugetat la un moment dat ceva de genul:
    “Sunt doua moduri de a cuceri si subjuga o natiune: prin sabie sau prin indatorare”
    Tocmai ce l-au sarbatorit toti papitoii si dreptacii romani acu’ cateva zile la ambasada americana. 😀

    Asta nu inseamna ca fiind unul dintre Parintii Fondatori si bla-bla SUA actioneaza astazi dupa spusele lui Adams.

    Nu de alta dar te cam contrazice realitatea din teren. Si aia contabila.

    Cam asa-i si cu modelu’ UE si Jean Monnet.

  16. sunt tari in Europa care au datorii mai mari decit Grecia, norocul lor e ca-s conduse de cine trebuie.
    daca grecii nu muncesc, cine dzeu are grija de toti turistii ?
    cei care i-au imprumutat pe greci nu stiau ca grecii nu-s in stare sa plateasca? sau au incurajat o criza de genul subprime la nivel mult mai mare? nivel la care calculele ma cam incurca, nu le fac fata.
    la noi, Nasolu de ce nu a facut un referendum sa vada daca suntem de acord sau nu,cu taierea salariilor? Bause bine seara si a inteles el ceva-ceva, asa ca a sarit in curul gol din baie cu sapunul pe el, hotarit nevoie mare sa ne salveze. sa nu ajungem ca grecii, sa luam pensie minima de 500 de euro si sa nu stim ce sa facem dreaq cu atitia bani.
    ne mai explica si madam Turcan, cu toale de peste zece mii pe ea, cum e cu austeritatea si cum nu e bine cu grecii, ea care suge de la stat de mica. cu tot cu barba-su. Nu i-apuca dragul de dreapta sa-si faca o afacere cinstita, tot tita statului o cauta!
    in concluzie, de ce o banca ar da un imprumut mare, unui om sarac pentru cumpararea unor lucruri de care omul sarac nu are neaparat nevoie, imprumut pe care banca stie ca saracul nu-l poate fi achita?

  17. Am fost acum doi ani în Grecia. Nu aveau obiceiul ăsta urât cu emisul bonului fiscal. Am avut sentimentul că sunt tare înapoiați și nu numai din acest motiv! Da’ poate s-a schimbat ceva între timp.

  18. Nişte inşi pasionaţi de istorie au adus în discuţie iertarea de datorii a Germaniei în anul 1953, sugerând că şi Grecia ar merita… Ei, au venit deontologii filogermani care au argumentat de ce nu trebuie iertată Grecia: la eleni este vorba despre nemuncă. Aţi înţeles, dacă provoci un război mondial, iertarea este justificată.

    Grecii le-au demonstrat germanilor (principalii beneficiari ai UE)că se poate face opoziţie, că nu toţi europenii s-au născut în genunchi. Bravo lor!

    @Marius

    N-ai priceput? Franţa este un bun administrator, Germania este un bun administrator, Cehia este un bun administrator, ROMÂNIA ESTE UN PROST ADMINISTRATOR. De aceea trebuie să privatizăm tot. Că spun străinii asta despre România, pe mine nu mă miră. Dar să spună reprezentanţii Statului Român despre ei însăşi că sunt nişte proşti administratori… Vezi Tăriceanu: a privatizat Electrica Oltenia pentru că statul condus de … el era un prost administrator. Electrica Oltenia a fost cumpărată de CEZ (acţionar majoritar Republica Cehă…). Aşa ceva?! PETROMUL, alt exemplu. Aşa am ajuns să avem un cartel ceho-germano-italian care ne face preţul în distribuţia de energie. Să ne jupoaie de vii că merităm.

  19. Revin cu detalii despre modelul UE cu un citat dintr-unul din putinele articole decente aparute zilele astea.

    “În cazul în care conflictul definitoriu pentru UE ar fi câştigat de „market Europeans”, s-ar compromite întregul proiect de a restabili rolul pe care îl deţine reglementarea politică în raport cu „pieţele şfinanciareţ dezlănţuite” (termenul îi aparţine filosofului german J. Habermas). Ceea ce ar conduce la un reviriment, inclusiv în plan intelectual, al fundamentalismului de piaţă, după cum se exprima J. Stiglitz, al credinţei oarbe că pieţele se auto-reglementează. Paradoxal este faptul că, deşi criza şi fundamentalismul de piaţă au mers mână în mână, cel de-al doilea element al binomului nu pare deloc compromis; în UE, criza a reactivat egoismele naţionale, dar nu a zdruncinat convingerile neoliberale ale actorilor-cheie, după cum remarca tot Habermas.”
    http://m.zf.ro/opinii/alina-bargaoanu-acum-se-asteapta-raspunsul-europei-va-fi-el-orientat-spre-banci-sau-spre-cetateni-14553338

  20. Eu nu inteleg o chestie, daca, creditarea se face pornind de la cat castigi (venituri, adica ce capacitate de rambursare ai) si ce garantii ai (corporale/necorporale), de ce s-a ajuns in situatia ca grecii au fost creditati cu sume atat de mari de bani fara a se fi determinat dinainte ca fluxul de lichiditati al statului permite respectarea graficului de rambursare?
    Apropos, stie cineva cat este “rata” Greciei pe luna, fata de creditori si cat este capacitatea ei de rambursare? Intreb asta pentru ca numai asa ne putem da seama cat de adanc sunt in buda?

    Si daca ei de fapt nu mai sunt nici in buda, sunt pe canalizare, de ce sa le mai dea banii inapoi celor care i-au bagat acolo si au tras si apa peste ei?

    Pe bune, cel care a dat banii nu are nicio responsabilitate in ecuatia asta? Aia sunt indivizi cu pregatirea financiara a lui Eba, Boc sau Ponta? Nu prea cred.

  21. @aristotelcostel
    Din EUR 200 bn, 5% au fost cheltuiti pe armament si tu concluzionezi ca nemtii sunt de vina. Ce s-a intamplat cu restul?
    @Victor
    1. In ultimii 200 de ani Grecia a fost de 4 ori in faliment, timp de 90 de ani. Au beneficiat de reduceri de datorii. Acum e a 5-a oara si deja au beneficiat de o reducere (vezi @aristotelcostel, mai sus). De asta nu merita sa li se mai reduca datoria. Dar, li se va reduce pentru ca nu se va putea altfel.
    2. Cum numesti o natiune care in ultimul an isi ascunde EUR 100 bn in banci elventiene si cere creditorilor internationali sa-si asume o pierdere prin reducerea datoriilor Greciei, in timp ce cetatenii ei nu-si asuma nici o respundabilitate si nu sunt dispusi sa se ajute singuri? Nu e blasfemie; este un adevar crud.
    3. Grecia a dat dovada de democratie cand a spus nu Troikai. Daca daca nemtii, intr-un referendum, ar cere rambursarea in totalitate a imprumuturilor acordate Greciei cum s-ar numi? Si daca si olandezii, francezii, italienii, spaniolii, etc. ar face la fel, cum s-ar numi? Si daca UE este tot o democratie, daca s-ar aduna rezultatele voturilor din Grecia cu cele din Germania, Franta, Italia, etc si ar iesi in favoarea rambursarii de catre greci a datoriilor, in totalitate, ce decizie ar trebui luata, dupa aceleasi reguli ale democratiei?
    4. De ce guvernul Tsipras (cu haiducul Varoufakis in frunte) nu s-a dus sa-i caute pe grecii, de pe lista lui Lagarde, in Elvetia? Sa-i convinga sa-si ajute tara pe care au furat-o. Lista asta este veche de 4-5 ani si n-au facut nimic diversele guverne grecesti, inclusive Tseparis.
    In sfarsit, pentru cei care cred ca e cool sa iei imprumuturi si la rambursare sa ceri un hair cut: asta este hotie. Indiferent daca o face un stat sau o persoana privata (vezi debitorii in CHF). Banii nu sunt furati de la banci ci sunt furati de la deponenti.

  22. “Dezastrul are măreția și demnitatea lui.”

    Asta e misto pentru altii, nu pentru tine. E ca un film la mall, cand vezi dinozauri rupand bucati dintr-un flacau. Ce moarte mareata a avut flacaul, iti spui in timp ce mai bagi niste floricele si o cola. Daca ai fi tu in situatia aia s-ar putea sa privesti altfel lucrurile. Mai ales daca iti place traiul bun.

    Mai discutam nu peste 6 luni, ci peste 6 saptamani cum arata demnitatea si maretia aia cu toate bancile inchise si fara un chior in buzunar.

  23. @bigradu & restul dreptacilor de Dambovitza

    Germania n-are decat sa ceara rambursarea imprumuturilor acordate Greciei. 🙂 LoL, abia astept asta, vreau sa faca asta, ii rog sa faca asta ! Unde o sa mai vanda dupa aia ? Cad exporturile Germaniei, cade in cap si madam Merkel.

    A cam inceput sa se prinda lumea in Europa ca austeritatea = taieri de salarii, pensii si ajutoare sociale pentru a pastra ritmul investitiilor (terenuri in panta si retrocedari) facute in majoritatea lor cu manufactura nemteassca. Cam asta e. 😉

    In Grecia, dincolo de propriile probleme reale, este o problema de moneda euro si de comert. De balanta de plati dereglata fiindca nu mai ai o banca nationala. Pe scurt Germania o duce o duce bine fiindca are supraproductie si beneficiaza de piata unica si de moneda unica, pe cand restul alora din UE o cam freaca la rece.

    Luati de cititi si intelegeti daca puteti

    P.S. Bag de seama ca americanii sunt cu Grecia, deci “nemtii” de genul lui Bogdan Chireac, astia care ne explica de cateva zile cat de buni sunt nemtii si cat de naspa suntem noi astia din Imperiul Roman de Rasarit, cu spagi, nemunca si sirtaki, ar cam trebui sa primeasca la loc comanda. 😀

  24. de 10 ani merg in Grecia in concediu si niciodata nu mi s-a intimplat sa nu primesc bon.

  25. N-am fost la greci, mai ales din lipsa de timp (desi, “lenesi” fiind, mi-ar prinde bine niste lene d-aia… ca lenea e molipsitoare, se stie:)))intentionez s-o fac vara asta, cu cash-u’ dupa mine…
    N-am chef de citate luate dupa net din Adams, Ridcardo, Keynes si Roubini… E ca in proverbele la romani, sa gaseste unu’ ca argument, pentru fiecare situatie…
    La aia cu bonu’ fiscal, insa, sunt, asa, in dubii : am fost la italieni, si-am constatat ca nici aia nu se inghesuie sa dea bonuri fiscale…in restaurant, ca si la noi : o nota de plata chioara, nefiscalizata cu siguranta, cu “copertto” inclus… in gelatterie, nici vorba de ceva “la mana” pentru consumatie…doar prin supermarketuri, pe autoband-uri, mai primeam vreun “scontrino”..
    Acu’, daca, cu toata tombola anafului, personal, mi se rupe de bonu’ micutului buticar, nu vad de ce as fi suparat ca nu-mi da grecu’ bon ?!
    M-a impresionat, insa, treaba cu iesitu’ in strada… si pro, si contra… Si mandria aia de popor creator de filozofie antica…nu de Miorite inutile… cam acolo e diferenta.
    Cat despre ce gangureste ex-u’, ca eram “varza” fara el, incet-incet inteleg ca e “geaba chichirez galceava”…d-aia, evit si controverse p-aici cu – sa zicem – “bigradu”:))) e inutil, n-am nici nervii, nici chefu’… poate dupa concediul d-o sa vina, ala din Grecia:)))

  26. Si Grecia, ca si noi, reprezinta piata de desfacere…Grecii, mai ales, prin turistii constanti de-i gazduiesc…
    Cum ar veni, dam padurea la austriecii aia nepronuntabili, ca sa luam plastic comestibil, da’ cancerigen… cam asa cred c-au furat-o si grecii…Le-au dat banii, intr-o tacita complicitate, si-acu’ grecii vor sa le dea …doar “complicitatea”:)))
    D-aia, zic, si de la aia, si de la noi, ai fi corect sa-si ia nemtii plasticu-napoi (apropo, ca demn posesor de auto, special facut pentru zona estica – o Skoda, ca nu face italianu’ de la Ferrari d-alea ieftine, cu plastic:)))) – mi-e cam scarba, asa, vazand farasurile de ni le trimite Vestu’ pentru (auto)strazile pe care nu le-am facut… ocupati fiind cu facutu’ altor “halea”, udrisme…
    Ma simt, deci, cam cum spunea Tanase : “si cu asta ce-am facut ?!”…
    Cum la cinema, tin cu aia mai slabi, ma bucur sa si-o fure occidentu’ de la greci… ca occidentu’ ala n-au fost nici japonezi, nici coreeni, sa creasca din nimic : oricand, o Franta a avut colonii in Africa de Nord, oricand o Olanda a tras resurse, tot din colonii…ca acum devenim noi coloniile alea, chiar ca nu-mi prea convine…
    Sirtaki, deci…

  27. @Cristian
    apreciez ardoarea cu care incerci sa le tot explici oamenilor evidenta. Partea proasta e ca cei carora li te adresezi riposteaza conform “programului” dupa care li s-a spalat, clatit, apretat si apoi netezit creierasul mai ales in ultimii 10-12 ani. Ori dupa aceasta perioada greu mai scoti apretul “popular european” din ei. Stii tu vorba aia … “in mintea stramba si gandul bun se stramba”. Globalizarea ii face pe toti desteptii astia sa creada in Rockefeller, Goldman-Sachs, soros, Merkel si Obama, Junker si Baroso mai ceva ca in Dumnezeu… asa ca daca sursele lor de informare sunt doar plicurile cu informatie gen “fast-food” servite dimineata, la pranz si seara pe CNN, Euronews, facebook si receptiile de la ambasada americana … nu-i mai scoti din asta niciodata. Sunt ca si copii care consuma debil si cu o frecventa constanta meniul McChicken incantati de jucaria aia de plastic pe care o primesc, nebagand in seama ca in timp ce ei se bucura de o jucarie tampa si o mancare de carton … mogulul burgarilor plasticati se bucura de caviar, sampanie si fructe exotice naturale pe un iaht in Caraibe…. asa ca … Doamne apara si pazeste !

  28. dai imprumuturi mari si le refinantezi unuia care nu le poate plati daca vrei sa-l deposedezi de ceea ce are in proprietate strins pina atunci sau daca vrei sa pui monopol pe ceea ce va consuma pina la sfirsitul vietii.
    nu mi-a spus nimeni cum suna planul de redresare. din ce stiu e un plan care s-a aplicat la noi, fara ca noi sa fi fost in situatia greciei. adica privatizare furnizorilor de energie, gaz, apa,a rafinariilor, a postei, etc.daca vor fi rezultatele de la noi ale managementului privat atunci grecia e sortita pieirii.
    misto sau ce? aud ?

  29. @ bondescu pe 9 July 2015 la 14:13

    Ai impresia că există vreo asemănare între români și greci din acest punct de vedere? Când a fost în discuție înființarea de universități private studenții greci au ieșit în stradă. Ai noștrii, în schimb, au dat buluc la private să-și ia și ei un carton fără să depună efort, doar așa … să fie.

  30. @ Radu pe 9 July 2015 la 15:12

    Sunt convins că o să-mi iau multe beepuri.
    Poate ar trebui ruptă pisica în două, să iasă la iveală putreziciunea sistemului capitalist speculativ care generează bunăstare doar într-o singură direcție. Cred că mai devreme sau mai târziu oricum se va pune problema și nu cred că în termeni diplomatici.

  31. de mentionat ca Anthony Quinn, avea onorabila varsta de 80 de ani in clipul atasat.
    ce splendoare de om a fost omul asta…jos palaria

  32. @Marius,
    fara malitiozitate si fara ironie, dar cred ca nici macar parintii socialismului n-au fost in stare sa scoata niste sloganuri asa de tari ca al tau.

  33. @Cristian,
    Puteai sa citezi din Marx, era mai sigur. Tipul pe care-l citezi este un fel exceptie de la regula, i se spune “heterodox economix”. Puteai sa citezi mai bine din Marx, nu de alta dar sa se pricepa mai bine unde bati.

  34. @Marius e 9 July 2015 la 15:51: Sigur sigur, pana una-alta singurul sistem nefalimentar si care asigura prosperitate durabila cetatenilor este ala capitalistul, mult-hulitul. In care muncesti, esti platit exact cat muncesti si ce stii, nu prin redistribuiri de bunastare si furat de la altii. In care statul cheltuie cat are, nu se imprumuta pentru ca politicienii sa dea beneficii si ajutoare sociale nemeritate si astfel sa isi faca publicitate si sa castige campanii electorale.
    Cand o sa imi arati o singura tara altfel decat capitalista care o duce bine, mai negociem. Aia cu capitalismul putred/in putrefactie e veche de niste zeci de ani, mai schimbati placa acolo la partid.

  35. @Radu

    Eu cred că trăieşti într-un glob de cristal.

    În capitalismul adevărat, statul cheltuie cât are, nu se împrumută pentru ca politicienii…etc. Ne spune Măria Ta. Aşa să fie? În lumea asta există UN SINGUR stat care procedează aşa: Israelul. Este singurul stat din lume care nu are datorii. Prin comparaţie, SUA are o datorie către China de 1,317 trilioane de dolari. DOAR CĂTRE CHINA… Dacă se supără Partidul Comunist Chinez? Aud?

    În sistemul capitalist eşti plătit EXACT cât munceşti, ne spui cu multă convingere… Frumos dar fals. Te contrazice fiul unuia dintre cei mai mari capitalişti din România, mă refer la fiul lui Viorel Micula.Victor Micula… Într-un moment de maximum succes al afacerilor de familie, acesta i-a anunţat pe salariaţi că nu cresc salariile. Citez: Nu, nu cresc salariile angajaţilor, îmi iau eu un Bugatti.Şi tac-su nu l-a contrazis.
    În condiţiile astea, mai poţi vorbi despre normarea muncii, despre plată în funcţie de randament? Hai, bre…Aici este după cum îţi este norocul, alba-neagra: asta are, asta n-are… Pentru tine n-are. La tine maşina nu merge nici cu benzină de 100, la Victoraş merge cu frutti-fresh. Tu doar futti-fresh, din când în când…

    Capitalismul cu faţă umană a murit odată cu comunismul. Rămas fără concurenţă, acesta a luat-o pe arătură. Nu neg faptul că în România sunt nişte firme care îşi respectă salariaţii, dar sunt excepţii.

  36. @ bigradu pe 9 July 2015 la 16:54
    @ Radu pe 9 July 2015 la 17:13

    Sunteți niște drăguți. Mă așteptam la invective greu de digerat. Aveți respectul meu și beri cât puteți duce dacă avem vreodată ocazia să ne întâlnim. Socialismul face cinste.
    Ca amuzament aflați că sunt asociat unic într-un SRL cu 4 salariați. E drept, profit minim dar cu satisfacția că supraviețuiesc din piața reală și mai sunt și cu impozitele plătite la zi.

  37. @Marius

    Referitor la studenţii greci care au ieşit în stradă pentru a se opune înfiinţării de universităţi particulare:

    În statele din vestul Europei sau in SUA cele mai bune universitati, aflate in topurile mondiale, sunt cele particulare.

  38. @bigradu
    De ce sa citez din Marx cand il am pe Varoufakis ? 😀

    “Quite remarkably, while the insolvent states are visited upon by stern IMF and EU officials, are constantly reviled by the ‘serious’ press for their ‘profligacy’ and ‘wayward’ fiscal stance, the banks go on receiving ECB liquidity and state funding (plus guarantees) with no strings attached. No memoranda, no conditionalities, nothing.”
    +
    “… so they could humiliate the Greeks. Why did they force us to close the banks? To instil fear in people. And spreading fear is called TERRORISM.” 😉

    Ia si restu’ de aici

  39. @ constantin pe 9 July 2015 la 20:58

    Corectă observația. Exemplul meu este nefericit. Or fi fost și ei un picuț ipocriți când au justificat că nu-și găsesc în totalitate loc de muncă absolvenții statului, să mai îngroașe și cei care termină la privat rândurile șomerilor!

  40. @marius
    E un amuzament laudabil. In timp am aflat (nu stiu daca am si inteles) ca opiniile politice fac casa buna cu antreprenoriatul/capitalismul.
    “I won’t hold it against you”:)

    @Cristian
    Fa un efort sa citesti cate ceva si din ce scriu oameni din cealalta tabara. Sunt foarte multi, cel putin la fel de inteligenti si poate (sau mai degraba sigur) cu argumente mai bune decat ale mele. Ai sa vezi lucrurile diferit.

  41. @bigradu, nu stiu daca ai avut curiozitatea sa calculezi cam cate nume “grele” au fost si sunt alaturi de greci. Ca Obama ar fi un socialist in mintea distrusilor alora cu ceaiu’ din America (si a slabilor imitatori romani de pe hotnius) e una, dar dincolo de Obama ar mai fi un Krugman, un Stiglitz si ti-as mai da cativa “Nobeli” dar parca n-are rost…adica niste baieti care nu se compara cu un Moise Guran totusi. Cand o sa apara vreunul care o sa zica ca a castigat un euro macar tinand cont de sfaturile “analistului” Guran, si a altora ca el, atunci poate o sa aiba vreun sens si restul bla-bla-urilor pe care le propaga pe bani publici.

    Si acum hai sa ajungem si la ale noastre, pe plaiurile mioritice, la politica si la fostii basisti vopsiti acum in liberali:

    Germany’s mistake, in this sense, since 2010, has been its failure to demand a modernised and productive capitalism. It imposed European debt rules via PARTIES who were never prepared to impose the European norms of business and social equity.
    http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jul/04/greeces-mass-psychology-of-revolt-will-survive-the-financial-carpet-bombing?CMP=share_btn_tw

    Deci asa….in Romania Germania s-a folosit de Basescu si de liberalii (Tinel, Sulfina, Turcanca, Predoiu, etc) care ziceau o singura si mare prostie in toate emisiunile la care erau invitati: ca ei fac reforma, ca ei fac ce nu s-a facut de 20 de ani. 😀

    Plus ca daca si astia din Guardian vorbesc despre echitate sociala inseamna ca s-a sucit lumea cu curu’n sus. 😀 Ce Moscova, ce Putin, ce KGB…vremuri grele pentru dreptacii de Dambovitza, sunt atacati din vest si sud si nu de la est asa cum erau ei invatati. 🙂

  42. Cu siguranta ca Ahile nu este fratele ciobanului mioritic asa cum se vede si in aceste comentarii unde doar unul scrie ce trebuie: aristotelcostel.
    Trecerea Greciei la Euro s-a facut sub atenta indrumare a celor de la Goldman Sachs (nenumarate documentare informative exista la postul tv Arte) care au stiut sa profite la maximum de situatia ivita (decalajul clar dintre drahma si euro) reusind sa-si indeplineasca planul in ceea ce priveste nivelul conturilor. Peste asta au fost si profiturile concernelor germane care au stat exact pina in ultima clipa iesind apoi cind le-a dictat nivelul cistigurilor.
    Criza Euro apartine in totalitate “zonei economice germane” si nu Germaniei deoarece acest stat nu exista nedispunind de un tratat de pace fapt confirmat si de catre Curtea Suprema Europeana atunci cind a motivat imposibilitatea recuperarii unor sume de bani de catre Grecia ca urmare a pagubelor de razboi pe care le-a reclamat in justitie. Asa numita Germanie este o firma financiara inregistrata ca atare la bursa din Frankfurt cu numarul 41511.
    Sistemul economic monetarist actual functioneaza exclusiv prin datorii adica banii apar pe piata din platile pe care le fac datornicii. Nu se imprumuta nimeni nu exista economie nu crestere economica!!!! De aici si plinsetele ca nu sint bani ca sa se inteleaga despre ce este vorba si sa se stie ca sistemul capitalist este de un pirmitivism infiorator si in nici un caz o chestie stiintifica asa cum cred in special mioriticii. O politica de austeritate impusa este un drum sigur intr-o deflatie cu consecinte grave cunoscute deja din istoria economica a omenirii care are in spate 800 de ani de esecuri economice continue.
    Germania prin programele de austeritate si-a distrus practic piata interna devenind astfel dependenta de exporturi insa ca acestea sa aiba loc alte state trebuie sa se imprumute practic ca sa faca nemtii profit deoarece nici un alt stat nu mai poate produce rentabil din cauza nivelului scazut al pietei germane. Este o chestie simpla ca nimeni nu se poate imprumuta la nesfirsit ca sa piarda continuu in timp ce partenerul de afaceri isi va mari constant cistigul. Criza europeana are o singura solutie: zona economica germana trebuie sa faca deficit ca ceilalti sa-si poata plati datoriile. Dupa cum se vede scaderea salariilor nu duce la reducerea numarul somerilor ci la marirea acestuia in ciuda teoriei care afirma exact invers.
    Prin contract la nivel european s-a stabilit administrativ ca nivelul inflatiei sa fie la 2%. Probleme au toti: cei care au respectat nivelul, Franta si Italia, cei care nu l-au putut tine, asa cum sint Grecia, Portugalia si Spania dar si cei care s-au situat sub acest nivel ca Germania si Austria si care sint adevarata problema a acestui sistem. Desigur ca s-a promovat si raspunsul: o banca europeana care sa hotarasca tot si deci aparitia Statelor Unite ale Europei. Cum a aparut Euro? La inceputul anilor 90 Germania de Vest sub Kohl a cumparat cu credit luat de pe piata de capital Germania de Est ceea ce-a dus la dezichilibrarea sistemului valutar european stabilit deasemenea administrativ. Decalajele astfel aparute intre diversele valute au fost promt sanctionate de speculantii financiari printre care si George Soros care a cistigat 10 miliarde $. Ca si astazi si atunci a fost servita solutia: daca ati fi avut o singura moneda ar fi fost tare bine…..pt voi. 🙂
    Deci dupa cum se obeserva problemele sint facute in mod constant de nemti care din pacate nu sint in stare sa invete sau sa oberve anumite situatii si sa ia masurile care se impun. Tara care detine recordul falimentelor este Germania care fara reducerea datoriilor cu 60% in 1953 n-ar fi fost niciodata ceea ce este astazi. Acest stat are datorii mai mari decit cel grec cifrate la aproximativ 8000 de miliarde Euro dintre care numai aprox 2500 recunoscute oficial.
    Se mai discuta si despre universitati renumite. Acestea sint Stefan Ghe ale vestului. Nivelul reclamei este ridicat si nu cel al stiintei. In vremea celui de-al doilea razboi cu Irakul doar 28% au stiut cine este Rumsfeld care era toata ziua la Tv si numai 21% au putut numi vecinii acestui stat dintre renumitii absolventi de “universitati celebre”.
    Si Bush jun a facut Yale…. 🙂
    Si imprumuturile s-au dat conditionat Greciei. Printre altele a trebuit sa cumpere si submarine nemtesti sau sa construiasca o moscheie pt musulmani.
    Apoi cu cine sa discute grecii?! Cu Schauble care provine dintr-o familie de politicieni si care desi are ceva studii economice n-a practicat niciodata?! Acesta este implicat in afacerea conturilor negre de pe vremea lui Kohl si a luat ciubucuri de la un armator Schreiber fapte cunoscute si relatate in presa si intr-un numar de carti. Cine vrea sa afle are tot internetul la dispozitie insa romanii se pare ca-l au degeaba preferind sa ramina la ce stiu ei ceea ce poate fi descris ca putin si prost. Consecinte nu exista deoarece Germania nu a semnat trataul de combatere a coruptiei si nu este ilegel pt un politician sa primeasca ciubucuri.
    Apoi mai este si Junker seful Europei care din Luxemburg Leaks se stie c-a ajutat peste 340 de concerne sa faca economie la plata impozitelor. Cine-i ajuta pe cei puternici nu poate fi decit promovat!
    Deci traiasca vestul luminos al mioriticilor, farul luminos al civilizatiei care ne duce spre noi si nenumarate “succesuri”!
    Si Ahile a fost trac nu grec dar n-a avut oi. 🙂

  43. @Cristian
    Am inteles ca Tsipras a trimis o propunere de reforme catre Troika. Se pare ca aceste propuneri ar fi mult mai dure decat cele cerute de Troika. Mai mult ca sigur, Troika va face un haircut, in compensare.
    Dupa lupte seculare, care au durat vreo doua luni, Tsipras s-a cacat in capul grecilor si a vointei poporului suveran. Si, (extrema) stanga, isi dovedeste, inca o data, atasamentul fata de valorile marxist leniniste (propovaduite si de unii postaci de pe la noi), face in ciuda, cu succes, tuturor imbuibatilor capitalisti de dreapta si se aseaza ferm, cu curul, pe capul poporului.

  44. @Cristian,
    Forbes si The Guardian nu pot sa spuna nimic, doar niste jurnalisti care scriu acolo pot spune ceva. Iar tu ai talentul de alege dor pe cei de extrema stanga: primul pe care l-ai citat era Marxist, al doile a fost membru al unui partid Trotskist (Workers Power grup). Ti-am spus mai sus, incearca sa citesti si de cealalta parte a gardului.
    Daca mai caut mai gasesc, dar nu asta e ideea.

  45. Pe Bloomberg a aparut un articol a carui prima fraza este: “Greece’s reform proposals are strikingly similar to the ones Greek voters overwhelmingly rejected at a referendum only earlier this week.”

    Da’ eu nu cred ca e adevarat! Articolul asta este inca un exemplu de “rautacism” si manipulare practicate de extrema dreapta, a carui varf de lance este Bloomberg.

  46. @marius
    sa inteleg ca esti suparat pe seful unui partid de stinga, UNPR, Gabita Oprea doctor si indrumator de doctorat la universitati particulare.
    regleaza-ti supararile doctrinare cu exponentii politicii de stinga din RO, apoi vin si eu la rind.
    unde ai inteles tu ca ii cert pe greci? certam bancile care au avut interese ascunse cind au imprumutat grecia.apropo, sunt de stinga, numai ca nu aia a lui iliescu, nastase sau Gabita Oprea(pardon).

  47. Sunt de acord cu un comentator care spunea ca o tara o supui cu armele sau o indatorezi Este f. adevarat si cum sa nu te imprumuti cand ti se ofera din toate partile .Grecia este f. importanta pentru americani ,n-o lasa sa cada din zona euro ,o iau rusii dintr-o miscare si asa au legaturi f. puternice economice intre ele .Acum Grecia este certata,ii mai fac ordine in finante ,merge mai departe cu tarile din zona euro.Ce Europa unita poate fi fara Grecia pe a carei ruine s-a construit ? Hai…. spun si eu ca basescu “ciocul mic” triburilor migratoare venite din cele 4 puncte cardinale ,devenite peste noapte europeni Totusi datoria trebuie platita ,sunt un popor bogat ,harnic ,binecuvantat de D-zeu ,se vor descurca.

  48. @bigradu

    Daca dumneata crezi 100% in ceea ce afirmi pe aici e jale. Din pacate foarte, foarte multi fac exact la fel dar asta nu e de mirare. Societatea arata ca o suita de animalute de tractiune amagite sa traga caruta inainte de balansul unui morcov atarnat de o undita in fata lor de catre smecherul “vizitiu” ce sta cu cracii in sus in atelaj amuzandu-se cu un trabuc intre dinti de efortul patrupedelor de a atinge sau macar a adulmeca mai de aproape radacinoasa. Mai mult nenorocitul de vizitiu e atat de zgarcit incat nici nu face risipa de morcovi. E acelasi din totdeauna (si in sclavagism si in feudalism si in comunism si in capitalism). E drept ca din balans unele patrupede isi mai lipesc botul de morcovel si cred ca intr-un tarziu o sa ajunga sa il obtina. Asta e doar o iluzie. Probabil traiesti aceeasi iluzie vazand cu cat patos “combati”. Si spun din nou, nu e de mirare. Vad ca si dumneata si altii faceti apel la tot felul de publicatii si surse de informare. Vedeti cine e in spatele lor si mai puneti in balanta ca in lumea de ieri si de azi, adevarul adevarat nu se gaseste la botul calului, altfel vizitiul ar risipi prea multe resurse pe morcovi; si la ce bun atata risipa cand ii e de ajuns doar unul; pentr ca el, nu-i asa gandeste eficient, corporatist :-)) Se vede asta peste tot in lume si daca dumneata sau altii credeti ca in societatea de ieri si de azi a nu avea destul inseamna ca nu ai muncit destul e doar o porcarie care va sugereaza ca nu ati alergat destul dupa morcovul din undita :-). Si ca sa nu mai lungesc vorbele, care oricum sunt convins ca te-au suparat si pentru care esti gata sa pregatesti un raspuns iti spun doar sa nu te obosesti sa-l elaborezi pentru ca ii anticipez deja continutul iti mai spun : citeste macar comentariul de mai sus al lui “erg”, este foarte foarte bun. Si inca ceva. Sa stii ca pe langa cei inhamati la caruta mai exista cateva tipuri de bidivii; unii care stau in grup chiar fara iluzia de a ajunge morcovul si sunt dusi de pluton fara un efort suplimentar, exact ca in marile tururi cicliste. Din fericire,pe langa acestia, deocamdata mai sunt si unii care refuza hamul si pentru asta ii crapa inima vizitiului ce viseaza la un control total. Din pacate acestia sunt din ce in ce mai putini … din fericire acestia sunt ultima sansa a manjilor vostri. Din pacate resurele acestor razvratiti sunt limitate fie si pentru ca nu au un “federal reserve” la ei in pivnita la tara cu care sa jongleze pe degete lumea … din fericire ei nu vor apela niciodata la hotii din astea …. pentru ca din fericire au constiinta si suflet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.