Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-mi provoaca scarba > Despre TVA; pentru puţintei la minte

Despre TVA; pentru puţintei la minte

Una dintre imensele mistificări de presă, o combinaţie de prostie cu rea-voinţă cum rar mi-a fost dat să întâlnesc, e afirmaţia potrivit căreia modificarea Codului Fiscal, în sensul ridicării pragului de la care un contribuabil se declară (sau e declarat din oficiu) plătitor de TVA la 65.000 euro anual (cotaţia din 2007 a monedei unice, în lei) ar fi un cadou al Guvernului Ponta către jurnalişti.

– Dacă mai ştiu să citesc, prevederea cu pricina din actul normativ se adresează microîntreprinderilor şi PFA-urilor. Eu nu am nici microîntreprindere (realitate lesne verificabilă la Registrul Comerţului) şi nici nu sunt înregistrat ca PFA (stare de fapt probabilă la ANAF Sectorul 5), că încă n-am ajuns taximetrist sau instalator.

– Statutul meu fiscal este, prin graţia lui Blejnar, de persoană fizică plătitoare de TVA. De când a început prigoana declanşată de mai sus numitul (şi, evident, procesul pe care am ajuns să-l câştigăm), m-am înregistrat ca atare şi, lunar, încasez drepturile de autor aferente creaţiilor mele jurnalistice facturând către Antena 3. Mai pe româneşte, la brutul de până mai an, adaug 24% TVA. Plusul îl virez, legal, trimestrial, către Fisc. Deci poate să ridice Florin Georgescu pragul până la un milion de euro pe an, că eu tot nu câştig o para chioară în plus. Nu în ultimul rând, nici nu sar de noul prag (stabilit în conformitate cu prevederile din statele UE), deci iar nu mă interesează.

– Singurii suspectaţi că ar putea beneficia în vreun fel de modificarea legislativă sunt proprietarii de media. Fiindcă directorii lor n-ar mai fi nevoiţi să plătească prestaţii jurnalistice cu TVA. Dar nici lor, cu excepţia simplificării contabilităţii, nu le foloseşte povestea asta. Fiindcă îşi deduc TVA-ul plătit.

– Pe mine mă interesează trecutul (cinci ani din urmă, pe care a vrut să ne jepcărească Blejnar), nu prezentul şi viitorul. La zi sunt ok, am dat TVA la stat într-un an de nu ştiu să-l scrie tembelii care mă înjură, iar viitorul mă lasă rece, întrucât nu mă doare mâna să facturez. Tot banii ăia-i iau. Pe trecut mă judec cu statul şi, momentan, am 2-0. Probabil că va urma încă o cale de atac fiindcă, deocamdată, Victor Ponta nu s-a ţinut de cuvânt în sensul anulării promise a ororii de act normativ pe care Blejnar l-a aplicat retroactiv, care pe unii i-a târât prin tribunale şi pe alţii i-a băgat în executări silite.

Rezumând, la sufleţel, ar trebui să fiu supărat pe noul premier, nu să-i mulţumesc. Dar nici măcar nu sunt. Dacă Guvernul României asta-şi doreşte, continuăm procesul.

UPDATE: Citesc acum că statul ar vrea să se retragă din procesul cu noi. Aştept s-o văd şi pe asta.

Dat fiind că afară plouă (chiar dacă-i aproape iunie, trăiţi dom’ preşedinte!), că aseară am revăzut-o pe Paula, că Nicu e parte-n procesul nostru cu statul, că mi-e prieten şi că-i ziua lui, să fie cu La mulţi ani!

Comentarii

comentarii

Similar Posts

21 thoughts on “Despre TVA; pentru puţintei la minte

  1. Nu cred ca sunt singurul care nu mai are incredere in politicienii romani, din pacate.Tot din pacate spun ca, oricat i-ati infiera pe fostii sau actualii guvernanti, Romania are nevoie de o noua clasa politica, alta decat cea de acum, problema e ca nu vad cum poate fi inlocuita, nici macar o noua revolutie n-ar mai putea schimba ceva. Am 42 de ani, am plecat afara de 4, urmaresc tot ce se intampla-n tara si trebuie sa spun ca nu cred ca ma voi mai intoarce…si nu sunt singurul care gandeste astfel.

  2. Poti sa crezi ca sunt putin la minte, dar sunt platitor de taxe si impozite, cetatean al SCUMPei noastre tari pe care nimeni nu-l intreaba cand se maresc sau se inventeaza taxe! Daca poate sa-mi raspunda un “specialist in economie” din astia care oricum au lucrat sau au furat de la STAT, in fine: Cine e asta TVAul si de ce e atat de mare??? Nu mai intreb de sutele de taxe si impozite directe si indirecte pentru care muncim mai mult de jumatate din viata! TVAul sunt banii de buzunar ai smecherilor , iar noi nu stim nimic despre cati bani aduna Statul si pe cei cheltuie. Cat ai fi de stanga , nu poti sa fi atat de idiot sa nu realizezi ca omori initiativa, libertatea de a gandi si chiar tai cheful cuiva de a mai intreprinde ceva! Asta este de fapt CRIZA!

  3. domnule ciutacu,
    1.dumneata vorbesti de “creatie jurnalistica ” si ai pretentia ca ea sa nu fie impozitata .nu credeti ca exista si alte tipuri de creatie umana care nu ar trebui impozitata ? ca de ex. creatia chirurgicala a unui doctor care salveaza un om accidentat sau grav bolnav? sau de creatia tehnica a unui inginer proiectant ? sau de creatia unui zidar care cladeste viloaiele patronilor de orice fel?
    2.toti avem pretentia sa nu fim impozitati dar sa primim cit mai mult de la stat .puteti sa-mi sugerati atunci alte surse de venit pentru stat , excluzind marota cu stirpirea furturilor?

  4. Nu ma mai mira nimic VICTORE, la cat au furat astia li se parea ca trebuie sa va bage si voua japca la tva pe drepturi de autor, si nu oricum ci retroactiv, ma bucur ca esti in avantaj cu statul, si ca v-or sa se retraga din proces, daca a fost abuziva aceasta lege.Dar eu sper ca toate aceste lepre sa plateasca, sa ii bage la puscarie dar nu ca si murtesan dupa atatia ani , ci cat mai curand.Cand am vazut ieri la voi cum tatal hoatei de voturi are salariu nesimtit de 35000 ron, fiind deja pensionar cum familia udrea-cocos au cumparat la un pret de nimic ditamai hotelul grivita cu 500000 e, fata de 2,8 mil, nu mai vreau sa astept ca Oana care spunea ca totul se plateste odata si odata, vreau acum sa plateasca, si vb prietenilor de pe blog vreau sange pe pereti, si de altfel le statea foarte bine in zeghe in poza pe care o purtam asta iarna in pta universitatii.stima

  5. Victore, stii care-i anomalia si mai mare decat idea de aplicare retroactiva a unei taxe / impozit? Ca trasnaia asta e legala. Adica, altfel spus, ceea ce este scandalos şi destul de probabil neconstitutional este, pentru statul roman, legal.

    Spun asta, ca-s patit. Din oaresce motive (perfect legale) am fost scutit un numar de ani de plata impozitului pe casa. Cetatean serios fiind, in tot acest timp treceam anual pe la finante si plateam impozitele. Care, casa fiind scutita, erau doar cele pe masina.

    Acum un an ori doi primesc o scrisoare de instiintare ca am restante de plata in valoare de XXXXX lei, la care se adauga penalitati de YYYYY lei, aferente impozitului pe casa din ultimii vreo trei ani.

    Fac contestatie la Finante si la ANAF, cer detalii si mi se spune ca am de plata impozitul pe ultimii trei ani, deoarece perioada de scutire luase sfarsit in urma cu trei ani. Numai ca treaba respectiva fusese observata de un functionar abia cu trei ani mai tarziu. OK, inteleg, imi asum idea ca plata impozitului era perfect legala. Intreb atunci: de ce sunt tratat ca un contribuabil neserios, care nu si-a platit impozitele la timp si, in consecinta, trebuie penalizat?!… Pentru ca eu aveam hartiile oficiale şi chitantele din ultimii trei ani in care scria cat datoram in fiecare an, cat am platit (de fiecare data tot ce eram instiintat ca datorez). In plus, la fiecare plata pe chitanta aparea şi debitul ramas, care de fiecare data era, evident, “0”

    Cu toate astea, mi s-au calculat retroactiv debitele (treaba corecta, sa zicem) şi, in plus, penalitati (treaba, dupa mine, flagrant incorecta!), ca şi cand mi s-ar fi spsu ca am de plata ceva şi eu as fi refuzat. Contestand aceasta şi avand şi documente doveditoare ca am platit toti banii pretinsi de fisc, pur şi simplu mi s-a dat cu codul fiscal peste degete. Pentru ca acolo scrie negru pe alb ca indivizii de la fisc pot calcula retroactiv debitele datorate de un contribuabil, la care se aplica penalitati, ca şi cand el ar fi fost informat corect şi la timp ca mai are datorii la stat. Corectu-i, oare?!…

  6. Perfect adevarat.Insa daca citim multe comentarii, se observa ca fiecare om doreste o remediere a situatiei in ceace il priveste sau in domeniul sau de activitate.Trebue sa avem rabdare,intrucat exista un singur Ponta(deabia instalat) nu mai multi.PDL a distrus aproape toate domeniile(incat aproape nu stii de unde sa incepi) si a last USL fara resurse financiare si INCORSETAT IN BUGETUL 2012 al PDL.Asa incat USL va putea face remedieri radicale numai cu VIITORUL BUGET 2013.Adevarat ca oamenii asteapta multe lucruri de la USL care nu tin de resurse FINANCIARE ci de adevar si DREPTATE.Multi doresc operarea URGENTA a BUBA-ei pentru a se da un semn, ca asa ceva nu se mai face in viitor.

  7. @aphas: mie-mi spui? bati la usi deschise. tragedia-i ca lumea (majoritatea ei) comenteaza fara sa aiba habar de legislatie si de resorturile care au generat actiunile Fiscului.
    @NCsar: creatia jurnalistica este impozitata. in rest, multumesc pentru confirmare. q.e.d.
    ar vrea cineva, totusi, sa comenteze SI la subiect?

  8. .. de anulat actu.. da .. dar nu are valabilitate juridica retroactiva._in civil… doar in penal se aplica varianta cea mai favorabila vinovatului.. de retras.. e naspa.. trebuie ca viitorul sef la anaf, impreuna vu sfa de la juridic, sa nu faca recurs.. iar naspa… ca vn. curtea de conturi si zice ca n_au urmat TOATE caile legale de recuperare a prejudiciului_daca e sau nu.. dc. se retrag, trebuie sa semneze.. ca ponta nu semneaza el.. dc. semneaza cei doi.. iar vn. curtea de conturi sintreaba de ce s_au retras.. concluzie.. face anaful recurs, e ultima instanta, si pierde.. asa, iese pontacul basma curata..

  9. „Prin derogare de la articolul 287 punctul 18 din Directiva 2006/112/CE, România este autorizată să acorde o scutire de la plata TVA persoanelor impozabile a căror cifră de afaceri anuală nu depășește echivalentul în moneda națională al sumei de 65 000 EUR la cursul de schimb din data aderării sale la Uniunea Europeană” Guvernul Ponta my ass…

  10. Io zic ca sa-i mai acordam timp, guvernului adica! Nici baietii astia nu pot rezolva toate nedreptatile mintenas! Daca facem o lista cu toti cei nedreptatiti, ma tem ca ne mai trebuie un pib, o tara, o viata si inca vreo zece guverne! Ma ia cu frig cand ma gandesc ce de-a banii au inhatat smecherii aia care zic acum sa le multumim pt cum au gestionat tara!

  11. Si, scuze, dar as vrea sa-mi exprim aici admiratia pt felul in care arata marta! Doamne, cum o fi ca un om cu o asemenea mutra sa fie omul meu de incredere?! Juri ca-i frate cu mondialu’, nu ziceti?

  12. In primul rand eu nu cred ca faptul amintit in prezentul text e vreo dedicatie speciala pt. oamenii din media. Sunt multe alte categorii socio-profesionale aici. Din punctul meu de vedere, PFA-urile, “persoana fizica platitoare de TVA” ar trebui desfiintate. Salariati si gata. Daca se considera vreun domeniu mai cu mot ce trebuie incurajat (cum a facut Nica cu programatorii), sa il scuteasca de impozit si gata. In 2005 eram printre putinii angajati cu contract si cu salariul cel mai mic (net). Restul aveau ba PFA, ba drepturi de autor – doar doar sa intre un ban in +. Si toti faceam chestii f. creative (software). Vorbim de Softwin – ca nu ma ascund sa dau nume.

    Comentariu strict on-topic: Nu cred ca actiunea retroactiva a Blejnarului e fix un glont tras dintr-o arma cu luneta de ANAF inspre oamenii din media si aplicat selectiv celor incomozi.

    Vespasian.

  13. Foarte bine fac astia, chiar ma bucura astfel de momente ca in felul acesta se mai pot recupera banii furati pana acum de politicienii romani in care nimeni nu mai are incredere.

  14. Este prima data cand te citesc , Victor. Eram obisnuita doar sa te vad si sa te ascult.

  15. Sustin cu tarie ca Blejnar sa ajunga dupa zabrele pentru escrocheriile majore pe care le-a patronat la ANAF. Toate tzepele in materie de TVA, accize, rambursari, etc. … Blejnar a fost tatucul sub inaltul patronaj al lui Basescu.

    PS: Nu-mi place pe ce drum a apucat-o Ponta. O sa-si rupa si astia gatul cat de curand in ochii populatiei. De majorat impozite toata lumea e capabila… de produs ceva sa ai din ce incasa e mai greu.

  16. daca vand la piata morcovi din gradina mea si-mi fura unul de pe taraba 2 morcovi e bagat la puscarie..dar ca Statul imi FURA un sfert din ce produc,e legal..deci,sa imbuibam parazitii…si aia sa se bucure si de salarii,sporuri si pensii enorme

  17. Treaba asta cu TVA-ul e totusi o “jmecherie” tehnica – unu’ ca “omu'”, de exemplu, o vede la modu’ manelist; jurnalistic, abordarea subiectului e OK (ideea de la care se pornise in articol era ca “trambitele basiste” o vedeau drept cadou catre jurnalisti – iar de treaba asta beneficiaza mai ales “chioscaru’ din colt” (platitor de TVA la vanzari de 300 RON pe zi).
    Pentru jurnalistii carora li s-a facut “cadoul”, problema e doar aritmetica (inmultesc ce luau pana acum cu 24 %, iar “mogulu'” deduce TVA-ul si din facturile lor, efect de colectare TVA la buget : ZERO), pentru chioscari, totusi, presiunea TVA era alta (preturile de vanzare impuse de piata duceau la suportare de TVA in limita respectivelor preturi, deci, cam naspa !)
    Stiu, toti tre’ sa dam impozite, da’ lasati, totusi, comentatori de blog, analizele despre ce si cat celor care inteleg cum e cu TVA-ul… Sau, mai si cititi (nu doar “scrieti”, inclusiv articole gen cel de fata, poate (desi nu cred) veti intelege ceva !

  18. La Multi Ani Copii,mici si mari ! ….
    Ah, ce-mi place subiectul asta cu taxele…
    Eu cred ca de fapt toti traim,indiferent pe ce continent si in ce moneda ne platim darile,intr-un “sclavagism (ultra)modern” asa mai cu fata umana…ce bine ca mai exista pe ici pe colo cate un “Spartacus” ca sa ne mai dea o raza de speranta …Terra,adica noi cei peste 7 miliarde de suflete santam datori aproape 200 de mii de milliarde de $$$(!!!) …rotund revin cam 28 de mii de $$$ de caciula…cum-necum banii astia trebuie platiti si nu cred ca vom gasi pe cineva care sa vrea sa ne imprumute oricat de performante ar fi telescoapele NASA ….Guvernele,oriunde ar fi ele traiesc din TAXE si nu din imprumuturi la banci..sigur,exista situatii exceptionale:razboaie,catastrofe naturale…dar sa nu ne dorim asta!…
    Ce e de facut? Greu de spus…taxele trebuie sa ti le platesti doar daca nu vrei sa “locuiesti” pe “gratis” si pazit de “bodyguards” non stop,dar unde desigur vei putea sa-ti scrii “memoriile” in liniste ….si totusi ceva se poate face:hai sa avem rabdare pana diseara ….

  19. Domnilior si doamnelor,

    Am mai trimis acest mesaj la dvs. si pe blogul dl.Ciutacu si nu am vazut nici un raspuns.Am fost nevoit sa cer unei firme de telefonie mobila sa imi stopeze apelurile pe nu le cunosc.Am fost si am votat,dar totusi santem asediati de telefoane care ne recomanda sa il votam pe dl.Poteras.Inchipuitiva ca avem in familie 6 nr.de telefon in diferite retele si ce inseamna sa sune aproape incontinuu de azi de dimineata pt.al vota pe acest domn.Asa cum am trimis catre dvs.un nr.de telefon din cele care suna pot sa va trimit si altele daca doriti.Cred ca nu este normal ca nr.de telefon pe care le avem sa fie accesate de oricine si sa primim mesaje electorale de la oricine.
    Va rog sa tratati si aceasta problema astazi pt. ca nu sunt singurele alegeri,mai urmeaza si inchipuiti-va ce se va intampla.

    Cu stima,
    Va rog sa ne ajutati si sa transmiteti acest mesaj tuturor poate se potolesc.Pur si simplu santem stresati.Daca doriti sa ma contactacti pt.a va da si celelalte nr,de telefon va rog sa imi dati un e-mail

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.