Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > De ce nu e liberă nici presa românească

De ce nu e liberă nici presa românească

…de ameninţări, de superficialitate, de orgolii, de constrângeri patronale, de neprofesionalism, de presiuni politice exercitate economic, de impostură, de jigniri, de autocenzură, de isterie, de absenţa ridicolului, de vanitate, de autodevorare, de prostie, de lipsa solidarităţii de breaslă şi a ruşinii, de false modele, de imagine proastă, de facilităţi pe timp de criză, de scheleţi în dulapuri.

Şi, probabil, de multe altele, dar n-am eu acum nici timp, nici chef, nici inspiraţie să le caut. Pentru că n-am nimic de celebrat. Dacă o să am cumva chef de-un şpriţ deseară, sigur voi găsi un motiv mai plauzibil decât sărbătorirea unui deziderat. Presa românească nu-i cu nimic mai bună sau mai rea decât cei care o consumă.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

77 thoughts on “De ce nu e liberă nici presa românească

  1. Presa e o afacere ca oricare alta. Presa trebuie sa satisfaca o cerere, la fel ca un butic, un dealer auto sau o agentie de turism. Presa se face pentru bani, ca orice altceva. Nu traieste nimeni din laude, din aprecieri sau din injuraturi. Lumea pune prea mult botul la ce face presa, de parca ar fi salvatoarea natiunii. Presa e ca mersul la cumparaturi in piata. Cauti sa cumperi niste rosii sanatoase, de la tara, crescute natural, cu gust bun. Vezi eticheta scrisa de taran cu pixul: “rosii romanesti”. Le cumperi cu incredere, pentru ca omul a scris doar ca-s de la noi. Dar daca-l intrebi afli ca de fapt sunt aduse din Turcia dar le-a “romanizat” pentru ca altfel nu le putea vinde.

  2. Nu exista padure fara uscaturi dar trebuie sa multumim presei pentru bruma de democratie din romania,fara presa am fi fost mai rau decat in comunismul lui Ceausescu la ora actuala. Noroc cu presa care prin actiunile ei a mai stopat din abuzuri hotie si incercari de incalcare a legii incepand cu cei ce ne conduc si terminand cu omul de rand. Eu as numi presa prima putere in stat e cel mai important pilon al unei democratii.

  3. Nu presa reprezinta Agora ci ‘blogora’.
    -inca un brand tocma inventat de subsemnatul- e foarte tare, auzi, Blogora.

  4. Presa romaneasca nu mai are absolut nici o credibilitate din toate motivele enumerate de dvoastra, dle Ciutacu, plus inca un motiv.
    Toti jurnalistii va purtati de parca ati fi politicieni.
    Adica nu mai reprezentati deja de multa vreme pozitia si interesele cetateanului, decent, de bun simt si normal la cap.
    Adica, de exemplu, sunt anumite adevaruri elementare fata de care nu indrazniti sa adoptati o pozitie clara si raspicata, de teama de a nu va indeparta “publicul” majoritar, chiar daca acesta e de o calitate f proasta.
    De exemplu, pe tema ciinilor vagabonzi.
    Cica n-aveti o opinie bine conturata. (!?!)
    Cum ar veni, adica in anul de gratie 2010, intr-o tara membra UE, nu va este inca clar daca e normal sau nu sa umble pe strazi zeci de mii de ciini vagabonzi, care in ultimii ani au omorit deja doi copii si un adult (ultimul copil fiind omorit acum 3 saptamani, evenimetul fiind practic ignorat de majoritatea mass-media).
    Va temeti sa nu-i suparati pe idioti, pe oengisti, pe vipurile sisi la cap, asa ca o scaldati penibil.
    Asa ca domnu’ Ciutacu, ramineti cu astia, cu idiotii, cu oengistii si cu vipurile sisi la cap si nu va mai lamentati cu privire la libertatea presei.

  5. @Nume necesar: incercati sa puneti absenta ridicolui dupa titlu si vedeti ce iese. si, in general, sa si incercati sa ganditi inainte sa va repeziti cu capu-n zid.

  6. @Zero credibilitate: n-ati priceput nimic din ce ati citit; daca ati citit.

  7. @everybody: iar s-a dat ceasu’ peste cap si apar raspunsurile mele inaintea comentariilor voastre 🙂

  8. Victooooreeee, Lazaroiu anunta faptul ca Presedintele (iarta-mi majuscula… era pt institutie… sau pt alta tara) ar putea remania guvernul. E cam pe langa Constitutie, nu-i asa? Sau remaniaza guvernul prin metoda Atanasiu feature DNA?
    Asta e stire de pe site-ul A3… si nu era nimeni deranjat de asta… poate-s eu nebun…

  9. ma arunc si eu cu capu(p) inainte ; cumva *CEI care o consuma* sunt si prosti, dar si destepti, mai blegi sau mai teribilisti,mai inchistati dar si si mai expandati,, fara educatie dar si cu o cultura avansata, samd.PRESA MODERNA( zice Laurentiu)…….NE PERMITE SA NE SOLIDARIZAM….cand, unde, cum,in ce fel, cu cine am dat cu oistea-n gard,INTREGI LA MINTE.varza.

  10. Imi vine sa-i mananc oe cei care scriu despre presa din Romania ca este “partial libera”, “partial independenta”. Nu sunt un extremist, dar in capul meu “liber”inseamna ceva care nu este supus unei constrangeri; cum la fel “independent” pentru mine inseamna ceva care nu depinde de ceva sau de cineva. Ori e alba ori e neagra.Pentru o a treia cerinta vis-a-vis
    de presa apare cuvantul “pluralist”, adept al pluralismului. Iata un cuvant care nu e insotit de epitetul ‘partial’, ca presa ori este ori nu este pluralist.Am rasuflat usurat ca e ceva care nu este doar ‘partial’ in viata noastra.

  11. destinul condeiului mioritic vine de la falsul conflict de idei în jurnalism sau între presari şi “clasa politică”.

    de aia scrisul este filtrat la unii tocmai de un condei mereu afectat de teama că îs destui stăpâni sau aezi ai actualităţii de putere care vor să îl asasineze sau manipuleze şi de aici condeiu prea mioritic adică iremediabil resemnat, laş şi plin de lamentare

    destinul condeiului manolian vine de la bovarism şi lene neprofesională pe filiera ticăloşit politică prin prisma moguloidă care se implică în redactare nainte vreme de publicare.

    De aia scrisul iniţial sau investigaţia iniţială este la unii distrusă într o clipă sau peste noapte pentru că jertfa intereselor este incorectă şi aşa jurnalistul se săvârşeşte ca presar la stăpân deşi pozează în liber scriitural, el nu atinge niciodată o deontologie reală a libertăţii de a scrie sfârşind în ridicol

    agora nu este intermitentă în jurnalismul românesc ca să nu sugerez rarisimă, altfel nu am scrie pe blogul DVS dacă nu aţi fi unul dintre acei rari

  12. Am o rugăminte: trebuie făcută o corectare, să nu înţeleagă greşit poporu` cititor.
    Ai scris “de absenţa ridicolului“. Aiurea, presa e plină de ridicol. Poate voiai să spui “de absenţa simţului ridicolului“ ceea ce e cu totul altă mîncare de peşte.

  13. Până când nu vei scrie un articol critic la adresa lui Dan Voiculescu pe acest blog, cu ce drept vorbeşti despre libertatea presei? E ca şi cum Băsescu ar vorbi că ţara nu mai are flotă!

    Dacă nu ştii ce să scrii, uite idei:
    – “ameninţări”: Dan Voiculescu ameninţându-şi angajaţii cu concedierea
    – “constrângeri patronale”: D.V. apare mai des la Antene decât la alte televiziuni
    – “neprofesionalism”: D.V. concediind jurnalişti de calitate, promovându-i pe cei slabi sau vânduţi
    – “jigniri”: D.V. jignind întregul popor desfiinţând CNSAS
    – “autocenzură”: Angajaţii lui D.V. nu spun niciodată nimic rău despre el
    – D.V. suspect că a furat banii lui Ceauşescu
    – colaboarea lui D.V. cu Securitatea
    – inconsecvenţa lui D.V. fiind când de partea, când împotriva PSD

    > Presa românească nu-i cu nimic mai bună sau mai rea decât cei care o consumă.
    >
    Asta îţi place ţie să crezi… Aşa îţi împaci conştiinţa seara înainte de a adormi: “eu fac un lucru rău, dar şi cei care mă ascultă sunt răi”?

    Te provoc: ai curaj să scrii ceva critic la adresa lui D.V. pe acest blog? Sau îţi place statutul de rotiţă ( oricând înlocuibilă ) în sistemul presei îngenuncheate?

  14. @Tibi: oamenii plini de certitudini, ca tine, asa, sunt imbatabili

  15. Presa modernă reprezintă ceea ce, în antichitate, era AGORA. Şi, ca şi antecesoarea ei antică, este vitală pentru viaţa cetăţii.
    La noi, este cu atît mai esenţială pentru că ne permite să comunicăm, să ne solidarizăm. Şi, astfel, să rezistăm – întregi la minte. Pînă cînd parfumul de crin va lua locul damfului de băşină !

  16. @Victor: Răspunsul tău nu are nici o legătură cu ce am scris eu. Iar pe de altă parte, nici nu este aşa cum zici: nu sunt nici plin de certitudini, şi nici imbatabil.

    Până una-alta, acest post, Victor Ciutacu vorbind despre libertatea presei, poate intra în categoria următoarelor situaţii ridicole: Traian Băsescu vorbind despre dispariţia flotei, Ion Iliescu vorbind despre victimele mineriadelor, Dan Voiculescu vorbind despre conturile lui Ceauşescu, Adrian Năstase vorbind despre corupţie, Elena Băsescu şi Marian Vanghelie dezbătând problema politicienilor agramaţi, Elena Udrea vorbind despre femei care au promovat în politică folosindu-şi farmecul.

    Tocmai mi-am dat seama cum ai putut să scrii despre libertatea presei: stăpâneşti la perfecţie “macavorbirea” şi “dublugânditul” ( vezi http://ro.wikipedia.org/wiki/1984_%28carte%29 pentru cei ce nu ştiu la ce mă refer )

  17. Da, asa e! Presa din Romania nu e cu nimic mai bun sau mai decat cei care o cunsuma. Presa e cea care hraneste populatia insetata de senzationalism, de scandal, de omoruri si violuri. Pana la urma e vorba de audienta, prin urmare de bani, iar oamenii asta cer: divertisment si materiale de senzatie si nu politica, le-a ajuns in gat tot ce misuna in jurul lui Basescu…

  18. Am primit de la un prieten un mesaj cu “banc de ultima ora” ! Era un banc cu timbru cu figura lui Basescu emis la initiativa lui Boc si ca studiu privind cumpararea duce la situatia trista ca timbrele de acest fel nu-s cumparate fiindca oamenii scuipa unde nu trebuie…pe fata si nu pe spate.Si nu se lipesc. Groaznic de trist este ca bancul nu-i deloc nou…L-am auzit si acum mai mult de 2 decenii ! Au murit oameni in revolutie , am avut n alegeri ..democratice si unde am ajuns ?! Un presedinte adevarat daca ar reauzi un asemenea banc ..ce ar face ?

  19. presa nu e libera,sau e libera in masura in care ziaristii se comporta ca niste oameni liberi!!!!!!!!!atit de LIBERA e presa pe cit de liberi sunteti voi!simplu!deci!?

  20. Intr-adevar, mediul presei e infect. Oamenii care lucreaza in presa, asa-zis “experimentati” ar scarbi orice student sau absolvent care ar vrea sa lucreze cot la cot cu “profesionistii”.
    Nu tabloidizarea e raul cel mai mare, ci analfabetismul si ingustimea mintii celor care sunt numiti jurnalisti. Se vede imediat, dupa “produsul muncii lor”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.