Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > De ce merită respect Traian Berbeceanu

De ce merită respect Traian Berbeceanu

UPDATE: Singurul lucru concret cu care s-a ales Berbeceanu, like-urile de pe facebook

Dacă-i stai și-i asculți pe cei care-l apără și-l idolatizează pe facebook, pleci convins că Traian Berbeceanu e un martir. Că atitudinea lui de șerif al unui târgșor, care trăiește din salariu și face de unul singur dreptate, e pusă exclusiv în slujba comunității pe care o slujește. Dacă vorbești cu acuzatorii, comisarul-șef, eroul local devenit celebru pe plan național ca urmare a arestării sale, e maleficul care folosește lumea interlopă întru satisfacerea setei de mărire și coabitează profitabil cu infractorii. E greu să fii echilibrat într-un astfel de caz. De la distanță, poți să stai, să citești, să privești și să judeci cu propria minte. Cazul ăsta are, indubitabil, anumite particularități. Care, măcar ele, îl fac demn de respectul pe care-l clamează grupul de susținere din rețelele sociale.

– E pentru prima oară într-o Românie stăpânită la propriu de procurori când lumea iese-n stradă să protesteze împotriva unei arestări pe care o consideră abuzivă

– E pentru prima oară într-o Românie care are încredere în popi și pompieri, dar care detestă uniforma, când oamenii simpli se solidarizează fățiș cu un reprezentant (chiar șef) al unei instituții eminamente opresive

– E pentru prima oară într-o Românie hrănită cu scenarii anticorupție când lupta surdă dintre procurori și polițiști se transparentizează

Singura mea certitudine e că România s-a enclavizat infracțional. Feudele județene sunt călărite de mafii locale în care privații coabitează de minune cu înalți funcționari ai statului întru evaziune, cămătărie, șantaj și cam tot ce cuprinde Codul Penal. Când situația se inflamează, se dau în gât unii pe alții. Așa a picat, după părerea mea, comisarul-șef Berbeceanu, într-o luptă care pe care pe bani, putere, influență. Unii susțin că s-a plătit un preț pe capul lui. Alții, dimpotrivă, că siguranța de sine l-a pierit. Eu văd, poate greșesc, nu știu, o acțiune experimentală inteligentă și interesantă prin care, într-o țară unde clasa politică și-a ratat grandios menirea și e demonizată în bloc de populație, se construiește un personaj altfel cu anvergură națională.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

16 thoughts on “De ce merită respect Traian Berbeceanu

  1. Daca omul chiar e ce se recomanda e cel putin fantastic si mai exista speranta… Daca nu, e alta reglare de conturi, nimic neobisnuit pe la noi(din pacate)…

  2. victore, din pacate ti-a ramas doar blogul…la rtv te eclipseaza laura chiriac…vorbeste atat de mult si tu de-abia mai ai timp sa spui ceva…unde ti-e emisiunea pentru care ai plecat de la antena 3?

  3. @haiku: adevaru-i ca sunt devastat de eclipsa. sper ca mi se citeste pe chip tristetea. daca nu, mai exersez…

  4. Am trait sa vad si teatrul dramatic in regie proprie,la scena deschisa si cu personaje reale nu fictive.

  5. ba, pana una alta ala e la racoare si romania colcaie de politisti mai buni ca asta si cu mai multe arestari la activ gata sa ii ia locul pentru a duce justitia, anticoruptia si integritatea pe culmile dreptatii. Am zis!

  6. La un alt nivel se intampla ceva asemanator in debutul anului trecut,cand “ghici ciuperca mea” firea de securist tortionar a lui Baselu, iesea ca uleiul la suprafata in cazul Raed Arafat.Nu pot sa am decat cuvinte de lauda cand aud de cazuri cu lume iesita in strada dar nu 1000-2000 de oameni.Deci chiar trebuie iesit in strada si trebuie iesit la modul cel mai serios: minim 100000 de cetateni in minim 30 de orase.In acest mod ne stabilim noi conducerea,organizarea.In acest mod marile puteri vor vedea ca este din ce in ce mai costisitor sa organizezi campanii pentru alegerea oamenilor de paie cu chip de roman si vor pierde interesul.Cand se va iesi la aceasta scara larga in strada,scutierii si tunurile cu apa vor fi ineficiente.Si nici cu plumb nu poate sa arunce in noi.Binele o duce foarte rau in Romania sub orice chip si forma.

  7. Victore,
    Off topic
    Coruptia la nivel local depaseste multe estimari si asteptari (daca se poate spune asa).
    Sunt orase/judete cum ar fi Focsani/VN, Piatra Neamt/NT, Constanta/CT unde nu se misca nimic fara primar/presedinte de consiliu judetean; astea sunt doar exemple, pentru ca nu cred ca exista exceptii.
    O mai multa descentralizare le va da si mai multe puteri si vor deveni caracatite mai mari decat sunt in prezent.
    Din pacate, presa centrala este preocupata de administratia centrala si foarte putin de ce se intampla la nivel local; in felul asta baronii locali prospera si nu-i intereseaza de nimeni si nimic.
    Un exemplu: parintii mei stau intr-un bloc, in provincie, care dupa ce a fost anvelopat la exterior (la niste preturi ridicol de mari) a fost anvelopat la interior!!! Adica, au anvolopat casa scarii. Unei lucrari care nu trebuia facuta, i-a fost crescut devizul de 10 (zece) ori. Si au facut si plata in avans.
    Cred ca daca s-ar face o ancheta privind costurile de anvelopare a blocurilor ar trebui sa bage toti primarii in puscarie, dar nimeni nu o face (nici autoritatile si nici media) pentru ca este unul din mijloacele favorite de a castiga bani (alaturi de amenajari de parcuri si constructia de telegondole).

  8. hai bai sa fim seriosi. in politie nu exista alb si negru ci nuante de gri. cand vrei sa prinzi un peste mare faci un mic favor unui pestisor si data viitoare folosesti un pic pestisorul si in folos personal. aia invart zeci si sute de mii de euro si tu stai pe 500?! si asa apare mai un carton de tigari vandut si un mic ciubuc,mai acoperi un tembel ca batut alt tembel in fond nici unul nu e om serios, mai o masina la second pe care ti-o vand cu maxim 1000 euro…fiecare politist trage linia de netrecut unde vrea si unde poate dormi linistit.

  9. Si cu toate acestea …in fiecare dimineata ne trezim tot in Romania… Tara ce pe zi ce trece imi este rusine sa ma mai mandresc cu ea.

  10. Ce frapeaza la un personaj acuzat de coruptie si conlucrare cu interlopii este conditia sa materiala normala/modesta. Intr-un stat in care orice judecator sau procuror isi odihneste sufletu’ intr-o vila cu minim un etaj omul asta statea la bloc. Mai departe chiar nu stiu ce se intampla insa mie mi se pare ca s-a calcat grav in strachini pt. ca e clar ca trecand peste campania pro sau contra omul chiar beneficiaza de un autentic sprijin din partea comunitatii locale. Si mai e ceva – imi aduc aminte ca anumiti indivizi din SRI au fost mai mult decat deranjati de acest personaj – ori asta nu ramane fara consecinte cred eu. PS: tara nu e condusa de procurori – ei sunt doar o simpla interfata pentru alte structuri care pe zi ce trece au caracteristici din ce in ce mai anti-nationale.

  11. Mai exista o certitudine, declaratiile de avere. A lui Berbeceanu goala, iar a procurorului- sef DIICOT Muresan, plina pe toate paginile, cum eu nu am mai vazut alta pana acum!

  12. mie mi se pare cel putin ciudat ca desi acuzatia principala era ca a favorizat o grupare de crima organizata in afaceri cu petrol, au fost adusi martori 21 de iterlopi care n-au legatura cu gruparea respectiva, au legatura cu comisarul. Adica asta i-a arestat 🙂

  13. Greseala lui maxima a fost ca s-a bazat pe propriile puteri.Mai avea nevoie de:costumul lui Batman,masina lui Batman si obligatoriu pestera lui.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.