Esti aici:
Prima pagină > Blog > Chestii, socoteli > Daţi onoru’ la sacul cu bani, şobolanilor!

Daţi onoru’ la sacul cu bani, şobolanilor!

Motto: Nu-i de mirare că până la urmă a devenit o chestie trendy să arăţi o bâtă, să mai boxezi cu o domnişoară, să mai smulgi un cetăţean din maşină, să mai pui o cagulă să semnezi nişte acte… (Crin Antonescu, la “Vorbe grele”)

Sunt client de taxi si de magazine mici si mijlocii. Si ma enerveaza ingrozitor doua chestii. In primul rand, vorbitul la telefon in timpul cursei. In cele mai multe cazuri, sporovaiala se face si fara hands free, iar principala grija a amploaiatului de la volan e sa-si duca talk-show-urile la bun sfarsit. Si nu-i vorba de vreo urgenta la care – Doamne fereste! – trebuie oamenii sa rectioneze instantaneu, ci de niste bla-bla-uri interminabile. Dusul clientului – cat mai repede, ca d-aia face comanda la dispeceratul de taxi si nu ia tramvaiul – la destinatie nu face, de regula, parte din panoplia prioritatilor driverilor parati din traficul bucurestean. Cica-s blocaje-n trafic si le merge tot mai greu. Pai si ei sunt de vina! Fiindca freaca pisoiu’ la volan si nu s-au facut profesori universitari, sa le indexeze Cati Andronescu lefurile cu 50% cand i-o da Gheorghe Pogea parale; adica intr-o zi de mare sarbatoare.

In al doilea rand, ma scot din minti vanzatorii pe care-i gasesc mancand pe tejghea. O multime nici macar nu fac efortul de a se opri din bucatit ciozvrta din gura, ba chiar, inainte de a se osteni sa te-ntrebe cu gura plina ce-ti doreste sufletelul (dac-o fac si p’asta), mai musca o data vartos din papica. Ma lasa rece scuzele de genul “nici n-am apucat sa mananc azi”. Si eu muncesc 12-14 ore/zi, dar nu cred ca m-a vazut cineva, vreodata, gatuind in direct vreun capat de sirag de carnati sau cu iaurtul deschis pe masa. Deci am pretentia – absurda in Romania de criza, unde ar trebui sa cheltuim banii-n magazine ca sa nu dea ei faliment – sa fiu tratat, cand intru-n pravalie, macar ca un potential sac de bani cu picioare.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

43 thoughts on “Daţi onoru’ la sacul cu bani, şobolanilor!

  1. Legat de soferii de taxi, ai perfecta dreptate. Sa vezi ce atre e cand prinzi unul sprituit:)).
    In ceea ce-i priveste pe cei cu magazinele mici, din coltul blocului, sa spunem ca nu avem asteptari de la ei. Dar cand te duci intr-un supermarket, cu renume international…iar casierita iti tranteste toate alea din cauza frustrarii acumulate de faptul ca munceste 12 ore pe 6 milioane, cand vine cate un taranoi de la securitate sa-ti spuna sa nu mai mananci din produse in timp ce stai la coada , cu toate ca se vede clar ca pui pe banda eambalajul pt al plati iti vine sa-ti dai zu tezla-n c…e. Cand te duci la magnificul Aeroport Baneasa si vine un “carnat” (altfel nu am cum sa-i spun) de bodyguard si-ti spune ” Ba, muta masina sau ti-o iei” si tu ramai blocat, ca na , totusi, ai ani de scoala cati ani are el (faza reala, patita de un prof. ), cand vrei sa intrii in curtea unui camin sa iei pe cineva, si-ti cere nenea ala de la BGS buletinul si tu ii explici frumos, ca numai politia are dreptul sa te legitimeze si el incepe sa urle ca o sa cheme baietii de la interventie sa-ti f..a toti mortii (patita de mine), cum sa nu scoti bata si sa-i intorci scafarlia????
    Imi povestea la un moment dat cineva ca, atunci cand era de varsta mea, se gandea ca-si doreste o familie fericita, un venit k lunar , si sa duca o viata linistita. Aveam impresia ca si eu imi doresc acelasi lucru. dar cred ca in ziua de azi, ar trebui sa ne dorim sa facem parte din clanul X sau Y, pt ca atunci cand intrii u Victore in magazinul de la colt, vanzatoarea sa nu mai manance, dar nu din respect ci de frica, cand te urci in taxi, nu numai ca nu mai vb ala la tel, dar te duce in cel mai scurt timp la destinatie si nici nu-ti ia banii (asa fac taximetristii de la gara cand se duc nush ce membrii ai carui clan pe acolo, mi-a spus unul dintre ei), te duci la supermarket, nu-ti mai zice nimeni nimik. Probabil asta e statul la care trebuie sa ajungi pt a avea parte de “respect” in tara asta.

  2. atat de rau imi pare sa aprob articolul, sa fiu de accord cu tine….
    si nici nu ma pot gandi la o schimbare pentru viitorul apropiat….

    felicitari, la final, pentru omul care esti…

  3. In timp ce dumneavoastra pretindeti bun-simt de la acei oameni, ei se gandesc ca de fapt sunteti oricum la mana lor, si ca de fapt, ei va fac un mare serviciu si asa, acesta este modul in care ei privesc, probabil, lucrurile. Ii intereseaza prea putin calitatea relatiei dintre ei si client, pentru ca nu sunt educati in acest sens, si le pasa prea putin daca veti apela si a doua oara la serviciile lor. Credeti ca se gandesc vreun moment ca nemultumirea dumneavoastra va determina poate, sa alegeti un alt taxi sau un alt magazin, si ca pe termen lung, si mai ales intr’o perioada de criza, acest lucru ii poate afecta direct si pe ei? Nicidecum!

  4. 1.Incearca si tu sa nu mai cumperi intre 13-15.30 In tarile nebananiere la orele astea e inchis tot, inclusiv banca. Si -s deschise carciumile.

  5. Uite, eu chiar mi-am propus sa reactionez in astfel de situatie.Din respect fata de mine. Cand spui multumesc intr-un magazin , vanzatoarea se uita la tine cu niste ochi bovini de parca ai vorbi alta limba. Din pacate, multi dintre noi se mai cred inainte de 89 cand vanzatorii erau suverani. Eu refuz sa mai fiu tratata astfel.
    PS.Cat priveste consumul alimentelor in supermarket, mi se pare un gest lipsit de educatie.In strainatate, clientii nu desfac ambalajele sa manance si nici nu-si cara copiii, de mult trecuti de varta biberonului,cu caruciorul pt.cumparaturi.Mai avem de lucrat la acest capitol.

  6. Emisiunea dumneavoastra de ieri seara a fost mai mult decat interesanta iar domnul Antonescu a demonstrat la fel ca intotdeauna ca este un om cu o inteligenta remarcabila, de un bun simt si o modestie unica in clasa politica.
    Domnul Antonescu a demonstrat si faptul ca poate fi un contracandidat serios pentru Basescu nu doar un simplu prezidentiabil iar asocierea PD-L cu un posibil partid de interlopi a fost geniala. Aceasta remarca ce poate deveni o eticheta cred ca il va putea duce cat mai aproape de presedentie, invingandu-l pe Basescu cu propriile arme, deoarece acesta, de-a lungul timpului, fara nici cea mai mica tresarire, a aruncat etichete denigrante si neprobate asupra tuturor adversarilor.

  7. Pe mine alte doua lucruri ma enerveaza la maxim:
    1. Cand il vad pe Tiran la televizor machit( se poate observa dupa mimica!), cum bate campii, iar oamenii il aplauda!
    2. Cat citesc in mass-media minciuni gogonate, de nici bunica de 88 de ani nu le crede! Nu de alta, dar nu toti romanii sunt IDIOTI.
    Apropo de criza! In weekend fusei o tura pe la malluri, dupa chilipiruri. Pe unde intram, desi erau afisate REDUCERI DE 50-70%, erai tabarat de o ceata de asa zise vanzatoare, iar daca iti alegeai un lucru care iti place, spuneau CA FACE PARTE DIN NOUA COLECTIE, deci nu are REDUCERE! 🙂
    Acum le dau dreptate pitipoancelor, de pleaca la shopping in alte tari!

  8. Asemanarea dintre comertul socialist de alta data si comertul de acum e mitocania unora dintre angajati si/sau comercianti.
    I-mi aduc aminte de anii 1979-82 cand i-mi faceam cumparaturile (unele) in Ungaria ( am avut pasaport de mic trafic) si intram intr-un magazin oarecare , primul lucru care m-a socat a fost amabilitatea ( uneori exagerata ) a vanzatorilor de acolo.
    Asa e si acum. De aceea i-mi face mare placere sa ma duc dincolo la cumparaturi. E mult mai linistitor chiar relaxant si nu trebuie sa fii atent permanent sa nu te traga careva in piept.

  9. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Aveti dreptate-asta e suntem priviti nu ca un potential sac cu bani in picioare(desi nu avem sacul,dar avem demnitate),ci cu dispret,nici macar cu un pic de respect.
    Nu stiu cand se vor mai schimba vremurile,dar e greu sa traiesti asa;m-as bucura sa apuc altele,dar speranta cred ca e degeaba…

    Cu acelasi respect,
    ioanaP

  10. eu am patit una si mai rea azi : un taximetrist care m-a adus de dimineata la servicii musca dintr-o saorma cu foarte mare pofta (ora 07.30 am)si ca sa fie treaba si mai serioasa isi suna sotia sa ii spuna …diverse !! cand i-am spus ca nu imi convine atitudinea lui a spus ca ar trebui sa ma dau jos ! i-am spus sa ma duca inapoi de unde m-a luat si atunci ma dau jos …. fara sa platesc bineinteles !!! dar ca de obicei invoca prin satie ajutorul colegilor ca are ,,pe unu’ recalcitrant in masina” !!
    PS astia au voie sa parcheze unde vor, cand vor, sa intre in fata la semafor etc.

  11. Chestiile astea sunt parfum pe langa altele care ne ruineaza viata pe taramul mioritic. Nici macar nu le mai dau atentie. E mai bine sa fiu atent la taximetristul care urca pe trotuar fara nici o greata si ma ologeste pe viata. Dupa care un judecator betiv ii da dreptate tot lui. Tara vesela monser.

  12. Tratamente pentru vanzatoare:

    Q: “Cu ce va pot ajuta?” (daca-ntreaba)
    A: “Cu 100.000 de euro”

    Q: “…??…” (privire bovina)
    A: “Te deranjez, pitzi?”

    Q: “…??…” (privire bovina)
    A: “Vrei banii mei, sau ii spun patronului ca n-ai chef sa-si plateasca angajatii nici luna asta?”

    Altfel… naravul din fire n-are lecuire.

  13. astia de la privati sunt asa,da’ ce sa mai zici de nefunctionarii publici,pt. care mai platim & taxe legale! aia ne umilesc chiar pe banii nostri,& uneori,chiar nu-i putem evita,oricat ne-am stradui. la privati,mai poti sa alegi sa nu-i mai frecventezi,& astfel,pot fi corectati,ca raman fara clienti. dar rezervorul de fraieri ramane constant pt. statul de drept.

  14. apropo de subiect hai sa ne depanam amintirile eu in taxi nu mai urc decat in caz de fortza majora am patit-o in Bucuresti acu vreo 10 ani m-a dus tembelul ala de la Gara de Nord pana in intersectia de pe Stefan cel Mare acolo unde o iei spre obor parca nu stiu exact da oricum doatua statii de metro
    si-mi ia nici mai mult nici mai putin decat 70000 asta in 1998 fratilor m-a tzepuit nu gluma.asa ca m-am jurat ca nu mai fac asa ceva .iar pe partea cu magazinutzele astea si oricare ar fii felul magazinului sau restaurant sau ce o fi cel mai mult ma enerveaza cand dau un exemplu aleatoriu dm-am dus la bar si tipul statea cu tzigara in gura fumand.mi s-a parut o totala lipsa de bun simt sa fumezi in fatza clientului si sa-l intrebi ce doreste..ar fi multe de povestit despre tot felul de situatii.in ziua de azi marlania e ridicata la nivel de virtute prostul gust la nivel de moda manifestari cum ar fii sarutul in public care pe mine ma scarbeste ca e gata ala s-a “faca”pe tipa in fatza ta si nici macar nu se sinchisesc de cei din jur dar mai las si pt altii sa povesteasca

  15. Domnule Ciutacu,

    Solutia la taximetristi e simpla:
    Inainte sa luati taxiul respectiv explicati “driverului” ca daca vorbeste la telefon – nu la statie –aiurea – “small talk” – in timpul cursei si mai ales fara sa foloseasca hands-free-ul veti cere sa opreasca masina si dupa ce veti plati pentru portiunea de traseu facuta va fi liber sa isi continue conversatia. Sunteti client si cam aveti dreptul de a alege cred.
    Unii au sa va catalogheze infumurat altii va vor atribui sefisme nefiresti dar poate vor fi unii care isi vor spune ca omul asta – in speta dumneavoastra – se asteapta de la mine sa imi fac meseria. Va fi un soc pentru majoritate.

    Solutia la vanzatori e si ea simpla:
    Cand vedeti un vanzator mancand pofticios pe tejgea pur si simplu faceti cale intoarsa din magazin si cautati un alt magazin care nu a fost inca transforamt in cantina. Poate ca unii vanzatori se vor intreba oare de ce a plecat clientul? Daca chiar va intreaba de ce plecati spuneti-ii politicos ca dumneavoastra cautati un magazin nu o cantina!

    Sigur ca multi nu vor invata nimic sau nu veti schimba pe mai nimeni dar daca nu se ia atitudine si se ignora micile romanisme atunci nu numai ca vor continua dar vor si evolua ca oice fenomen social – si nepasarea are repercusiuni. Nepasarea difera de toleranta.

  16. cu mici greseli( ”Findca freaca pisoiu’ la volan ”)- avind in vedere ca te dai inginer, in rest sunt de acord!!!!

  17. Romania este astazi o tara in care preocuparile, valorile si modul de viata este tipic evului mediu. Observam acelasi tip de comportament rudimentar, pe care evolutia intelectuala si spirituala nu reuseste sub nici o forma sa-l atinga, la orice categorie sociala, fie ca vorbim de soferi, vanzatori,politicieni de varf, snobi si parveniti ce se amagesc cu ideea ca luxul poate fi un substitut al bibliotecile necitite si pana la cei din periferia sociala.

  18. PS. In incercarea disperata de a ma distanta de ororile scrierilor SGG imi corectez tardiv postarea, vrand sa scriu de fapt sunt tipice evului mediu. Sorry!

  19. …dar si taximetristii de care cand te apropii,cu intrebarea banala si golita de sensuri “sunteti liber?”, raspund arogant: “unde mergeti?”…ce sa-i mai zici…”pai, unde aveti dumneavoastra treaba, numai sa ma luati!” O lume imbecila, in care cei mai imbecili cred ca suntem noi, care inca ne revoltam, care inca ne miram…
    …a, si am uitat…si taximetristii pe a caror masina scrie aer conditionat si merg cu geamul deschis, desigur, vara.

  20. asta nu e motiv de panica exact la fel se poarta in toata lumea cu si fara criza iar comert pina la coada face fiecare cum crede de cuviinta ce zicem noi ca-i nesimtire pentru altii e virtute.Natiunea oricum e pusa acu pe harta si e confuza de vreo 70 de anisori.Problema e sa ne implicam acolo unde e cazul ca restu se rezolva de la sine .Nu toti vor sa fie snobi ( a nu se citi civilizati)unii sunt oameni simpli da nu nesimtiti n-au stiinta da nici nu-i invata nimeni sa diferentieze caracterele umane sa afle cum te porti cu un bou si cum te porti cu un gentelman ( care de obicei lasa de la el pina la un punct).Asta ar trebui sa faca destepti si geniali ca tine d-le Ciutacu . Cea mai mare prostie e sa critici si sa judeci fara sa dai si o solutie chiar si personala.Ar trebui sa stii ca viata e o competitie foarte flexibila dar ai un avantaj principal acela de a-ti alege singur juriu.Daca fiecare dintre noi astia de zicem ca ne-am nascut cu ochii limpezi am actiona in consecinta vei observa cum s-ar lumina lumea la fata in jurul tau.Asta cautam de fapt.A nu se intelege ca nu trebuie boicotat sistemul rominesc dar daca tot pleci la razboi pune si un glont pe teava ca cine stie poate iese vrasmasul..

  21. aici ai dreptate.
    pe mine ma mai enerveaza foarte tare vanzatorii care vorbesc la telefonul mobil si nu incheie conversatia cand le intri im magazin…

  22. Multi taximetristi nu numai ca nu au auzit de faptul ca nu trebuie sa vorbeasca la telefon in timpul mersului, dar n-au auzit nici ca nu au voie sa te tina pe manele pana la destinatie sau in fum de tigara. Din fericire, unii sunt docili si daca le atragi atentia se executa, dar altii mai au nitel si te dau jos din masina.
    Cat despre vanzatoare, cred ca reprezinta una dintre cele mai nesimtie specii. Cand ai treaba cu ele, ori mananca ceva, vorba ta, si cand vorbesc, mai ca nu te improasca drept in ochi cu niste salam, ori au de barfit cine stie pe cine, incat trebuie sa ridici glasul ca sa isi dea ca au un client de servit, ori, daca, Doamne fereste, ai indraznit sa le intrebi ceva, se rastesc imediat si de fiecare data la persoana a II-a singular: “Da’ ce ma intrebi, nu vezi?”

  23. 1. taximetristii sunt o specie aparte. poti afla cam tot ce se intampla prin lume de la unl vorbaret. daca n-ai chef de conversatie, unii pot sa si taca. problema ta, victore, e ca esti perceput ca persoana publica, ceea ce stimuleaza “vorbirea”.
    2. nu stiu sa fi angajat ca vanzatori doctori docenti, savanti sau scriitori. asa ca “bunele” lor obiceiuri sunt exact reflexia bunei-cresteri de care s-au bucurat. nimic nou sub soare…

  24. OOOOO, asta da subiect MAESTRE! Abia astept sa ma intorc de la locul de munca ca sa-mi exprim parerea. Caci, Maestre Victor, nu peste tot poti sa te ocupi cu altceva in afara de MUNCA pentru care esti platit…

  25. La taxiuri nu te contrazic ca nu circul… Dar sunt tare curios prin ce magazine umbli de intalnesti domnisoare cu zgrume-n coltu’ gurii?

  26. Mie mi s-a intamplat ca in timpul cursei soferul sa raspunda la telefon si, neatent la trafic, sa intre in masina din fata. Acum vreo trei ani. Asa ca ai mare dreptate.

  27. Deci, taximetreii are şi ei carte de muncă, şi câştigă parai din curse extraurbane- fără carte de muncă. Să nu vă zic io ce-i p-aci prin nord-vest, la graniţa cu Ungaria şi Ucraina. Bagă băieţii tunuri de câteva zeci de salarii de prof. universitar pe lună, şi nu le trebuie decât vreo 3-4 curse- din relatările lor, aşa directe către cetăţeanu’ ce se semnează în acest comentariu. Cât despre vânzătoare, dom’le mare ghinion: părinţi fără “posibilitate”, frumoase nu, deştepte nu, curve n-au apucat să fie, că s-au măritat prea devreme, având vreun plod prin pântece, deci şansa lor era să se facă vânzătoare. Da’ io n-am auzit pe niciun taximetrel sau pe vreo vânzătoare să zică: Am încasat bani destui, şi am primit şi bacşiş azi, aşa că lăsaţi ăia 10 bani pe data viitoare!

  28. Deci ai mare experienta! 🙂 Mai nasol e ca multi imi spun ca vor sa se lase de meserie, ca nu le mai convine (au si scazut acum tarifele) si mi-e sa nu ne trezim cu niste chinezi pe post de soferi.:)

  29. imi povestea un prieten ca soferul taxiului era sa atipeasca la volan cu ei in masina si aproape intrase pe contrasens. I-au zis sa opreasca, s-au dat jos si ala tot se dadea de ceasul mortii ca el nu adormea, ca li s-o parut lor si tot asa…

  30. Eu nu prea am patit in taxiuri faza cu vb la telefon. In schimb, sunt studenta si cand plec cu microbuzul din 3h, cate fac pe drum, 2h juma’ soferul vb la telefon! Cealalta juma’ de h nevorbita e din cauza popasului si eventual o bucatica de drum mai anevoioasa! Cat despre vanzatoarele imbecile… no comment! As sta pana maine sa scriu din experienta sau din auzite!

  31. Taximetristii freaca omuletu`, ai dreptate maestre, vanzatorii servesc masa pe tejgea, da ce zici de ospatarii(sunt lautar de meserie)care vin la tine la masa sa iti ia comanda si isi tot sug dintii( ei venind dinspre bucatarie), mai ai chef sa comanzi ceva de mancare?! Te rog sa ma crezi ca am vazut de multe ori lucrul asta. Toata stima.

  32. Traind intr-un oras mai mic, principala problema cu taximetristii (lasand la o parte manelele, telefoanele, viteza) se invarte in jurul intrebarii “Pana unde vreti sa mergeti?”….”Ah dar e aproape doamna …mergeti pe jos……” Pai eu as merge dar e noapte si iese unul din gardul viu si-mi da una in cap, iar apoi politistii vor spune parintilor “Da ce cauta doamna la ora respectiva prin oras, ce nu a luat un taxi?”. Oare de ce?
    Cat despre magazinele frecventate singura solutie e sa nu le mai frecventezi daca sunt lucruri ce te deranjeaza; depinde de avantajele si dezavantajele oferite fiecaruia. Caz real – sora mea a atras atentia unei doamne ca i se fura din geanta; indivizii (hoti) au urmarit-o; ea a intrat intr-un magazin (des frecventat de amandoua) cu gandul ca respectivii vor renunta; ceea ce nu s-a intamplat; au intrat in magazin dupa ea, au injurat-o, scuipat-o si nici o persoana din magazin nu a facut nimic; din acel moment nu am mai frecventat magazinul respectiv desi imi era foarte comod sa-mi fac cumparaturile acolo.
    Depinde de fiecare cum alege sa raspunda nesimtirii si lipsei bunului simt.

  33. Mesaj pt. toti nemultumitii care merg la cumparaturi, la cumparaturi cu taxiul, sau cu taxiul…Nu aveti nevoie de pasaport/buletin pt. a va face cumparaturile (nu tre’ sa treceti granita) e suficient sa iesiti din capitala! Aaa…ca intri-n magazinul plin de anunturi referitoere la reducerile de 50%-70% , si de fapt te inteapa…super-advertising-ul , marketing-ul…este ordonat tot din capitala! Ca asa se intampla la noi!!! …vrei o sponsorizare de la Dorna? Cererea tre’ sa-ti fie aprobata de la bUCURESTI, vrei dela Banca Transilvania, ai ghicit, tot de la bUCURESTI astepti raspuns!! …nu mai zic nimic, ca deja ma prea intind..:(

  34. intrebare retorica
    e normal ca profesorii sa nu primeasca marirea de 50 % , bugetarii si functionarii publici sa piarda sporuri , iar judecatorii si grefierii sa primeasca 50 % de la 1 martie??!!!!!!

  35. Si eu utilizez taxiul destul de des, din pacate! Si ii urasesc din toata inima pe soferii de taxiuri! O mica parte dintre motivele pt care vad negru in fata ochilor cand rostesc cuvantul taximetrist ar fii urmatoarele: sunt de o impolitete iesita din comun, fumeaza desi au semnul cu “fumatul interzis” afisat si nici macar nu intreaba daca te deranjeaza sau nu, baga invariabil manele si se uita urat daca le spui sa schimbe muzica, gonesc ca niste nebuni si nu respecta nicio regula de circulatie, vb la telefon cu toate cunostintele si tare, pe deasupra, intra in vorba cu tine fara sa fie bagat in seama si inca muuuulte altele!
    Sunt odiosi…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.