Esti aici:
Prima pagină > Blog > Papornita cu intelepciuni > Cum se schimbă cu forța clasa politică

Cum se schimbă cu forța clasa politică

Fiindcă dosarul Microsoft bubuie (aparent) în toate direcțiile politice, haideți s-o luăm metodic. Ne uităm puțin – noi, tonomatele – pe ce scriu în referat procurorii și a scăpat DNA pe surse, iar apoi scriem, tot noi, ce vedem cu ochiul liber.

1. România e măcinată de o corupție endemică și transpartinică. Iar cele mai mari tunuri se dau când se combină românii cu străinii care ne învață anticorupție. De picat pică doar ai noștri, mituitorii, niciodată. Sa-i spună lu’ Mutu’ că Florică a împărțit bani în stânga și-n dreapta din profiturile lui viitoare, iar ăia de la Microsoft (și de la EADS, veși vedea curând) habar n-aveau cum și de ce câștigă contracte groase în mirificul spațiu carpato-danubiano-pontic.

ponta+udrea

2. Marele beneficiar politic al dezvăluirilor e Iohannis, unicul candidat cu șanse care nu e din poveste. Ponta, care nu mai era șef al Corpului de Control la momentul indicat, care spune că n-a făcut nici o verificare pe speța dată (dacă ea există, nu are cum să nu fie în arhivă) și care nu avea cum să deruleze controale fără aprobarea scrisă a premierului de atunci, a fost băgat în referat, pe sub mână, la ceas de seară, după trimiterea la Cotroceni a solicitării de ridicare a imunității celor nouă foști miniștri. Și asociat cu Năstase, ca să fie tușa de corupție mai groasă în campanie. Și la Udrea doare rău. Era măritată cu Cocoș pe vremea când s-ar fi împărțit șpăgile în biroul lui, nu are în declarația de avere o sumă de ordinul milioanelor provenită din partajul voluntar (ori i-a ascuns Golgorin ciubucul, ori au palmat împreună cashul)  și, în plus, era membru al Guvernului Boc. Care Boc, el însuși, e menționat discret prin înscrisuri. Răspunsul la întrebarea de ce s-a răzgândit subit la remanierea unui ministru al Comunicațiilor ar putea oferi și explicația susținerii fățișe a candidatei blonde. Și Tăriceanu a fost premier când se adiționau pe bandă rulantă contractele cu fratele Gates de peste Ocean.

3. Instituțiile-inițiale se fălesc cu succesul dosarului Microsoft și se vor făli curând cu EADS. Ce au păzit 15 ani, timp în care s-au cheltuit miliarde (de la bugetul din care-s plătite), s-au tăiat salarii și pensii? Doar ca să ia unii șpăgi și să ne sufle superior fumul trabucurilor în nas? Pescariu și Cocoș, spre exemplu, (a)duceau milioane cu papornița teleportându-se? Nu au fost filați, înregistrați, suspectați? Nu cumva băieții cu ochi albaștri au fost parte? Florică și Boștină au făcut de capul lor manglelile, n-au raportat înainte la unitate? Doar și-au notat conștiincios fiecare ciubuc/transfer/off-shore, că poate le-ar fi fost de folos la bătrânețe?

4. Niște băieți de afară lucrează, prin cozile de topor de aici, la resetarea clasei politice din România. Contextul e extrem de favorabil. Sindromul toți sunt hoți e bine înșurubat în mentalul colectiv. E greu de protestat cu argumente. Iar lumea-i proastă/obosită/acrită/îngrijorată și n-are timp sau chef de nuanțe. Deci s-ar putea să le iasă mișcarea. Cum le-a ieșit și la italieni, cu Mani Pulite. Când au schimbat corupta clasă politică din temelii, cu una și mai coruptă.

UPDATE: Udrea la DNA, băgată-n prime time pe ușa din față, cu televiziunile chemate acolo, spune multe despre cum se va desfășura campania asta electorală

Comentarii

comentarii

Similar Posts

61 thoughts on “Cum se schimbă cu forța clasa politică

  1. de teama ca oricum vin altii mai corupti sa ii lasam pe astia care sunt acum? asta sugerati?…dezamagitor..

  2. @Costel: nu sugerez nimic, vorbesc sau scriu cand am ceva de comunicat, nu astept sa intuiti ce vrea sa zica atorul

  3. Victor,
    Tot sistemul cladit dupa ’89 e corupt….la comanda…
    Asta o stie oricine are 2 neuroni in cap.
    Problema e ca generatia care ar trebui sa vina din
    urma este mult mai slab pregatita si la fel de
    corupta, sau mai mult.
    Solutie?
    Nu cred ca exista…decat ultimul care stinge lumina

  4. Scuze ….nu stiu sa dau edit la comentariul
    anterior.
    Am vazut o idee excelenta. Amnistie fiscala,
    statul primeste 60-75% din conturi, si respectivul
    e amnistiat fiscal, deci isi poate folosi banii albiti
    in economie.
    Daca nu intram in jocul stat de drept, justitie,
    echitate, bla-bla-bla, e poate singura solutie viabila.
    Da’ nu merge, suntem in UE….

  5. @Victor Ciutacu,

    Chiar cunosti cu adevarat istoria operatiunii Mani Pulite si contextul in care aceasta a avut loc? Ma indoiesc ca da, altfel nu ai fi facut ultima afirmatie, care denota daca nu necunoastere,atunci, cu tot respectul denota urechism. Aparitia lui Berlusconi si a partidului sau dupa ce Democrazia Cristiana a pierdut mai mult de 50 la suta din electorat si Partito Socialista Italiano si-a pierdut aproape tot electoratul (in urma operatiunii Mani Pulite-care, apropos, s-a lasat cu tribut de vieti in randul magistratilor italieni pe de o parte si a avut sustinerea masiva a opiniei publice italiene pe de alta) a fost posibila pentru ca Berlusconi controla aproape toata media italiana, mai ales televiziunile. Stii ce face diferenta acum fata de acea situatie? Si stii ce face diferenta intre Romania de acum si Italia de atunci? Un cuvant simplu: Internet.
    restul, scuza-ma, e gargara si manipulare. Pentru saraci cu duhul: “o sa apara ceva si mai rau, si mai corupt, decat saracii corupti de acum, asa ca hai sa ii lasam pe astia”… Je-nant.

  6. Pe mine ma sidereaza cei care cred ca s-a inventat coruptia dupa 1989. Altii, la fel de naivi, cred ca de vina au fost comunistii si ca ei au inventat-o.
    Din pacate coruptia, spaga, parandaratul (sper ca n-am gresit prea mult), etc. sunt chestii pe care le-am “implementat” si am ajuns sa le stapanim cu mare indemanare de foarte mult timp.
    Asa ca, avem vreo sansa sau, asa cum bine zice @florin, ultimul stinge lumina?

  7. PS. Din indelugata lista cu personae care sunt in dosarul Microsoft eu urmaresc cu deosebit interes “evolutia” lui Pinalti. Nu ca i-as “scapa din vedere” pe Ponta si Nuti, dar omul ala a fost in linia intai:)

  8. @amanda: merci ca m-ai scos din bezna nestiintei. acu-n Italia e Raiul Anticoruptiei, musteste Cizma de cinste, onoare si corectitudine. gratie Internetului, desigur; unde, daca esti in stare sa cauti, s-ar putea sa gasesti ca Mani Pulite a fost un grandios esec. da’ tre’ sa vrei si tre’ sa poti

  9. @Victor Ciutacu,

    De unde sunt, eu nu vad asa. Tu, ce argumente ai? Nu replici “la misto”, ci argumente serioase. Fata de generatia lui Craxi, Amato si ceilalti dinozauri politici italieni, actuala generatie e cu o treapta mai sus. Tot asa, ca argument, “gratie internetului”, da macar un exemplu de politician din Italia de la putere care sa poata fi comparat cu Craxi, Amato, Berlusconi ca magnitudine a coruptiei.

  10. Poti exemplifica tu, cu argumente, macar un om(sau femeie, caci au si multe femei promovate acum) politic de la putere cu aceeasi magnitudine a coruptiei egala cu cea a lui Craxi, Amato (varful piramidei,eliminate de Mani Pulite ; greu de conecput asemenea personaje intr-o democratie moderna) sau Berlusconi? Gratie internetului, bineinteles.

  11. @amanda: devii plictisitor-obsesiva. textul asta, daca n-ai remarcat, nu e despre Internet si binefacerile sale.

  12. @Amanda
    Nu vreau sa fiu malitios, dar ca o femeie sa faca deosebirea intre om si femeie mi se pare un pas inainte, pe care eu n-am avut curajul sa-l fac:)

  13. Apelez la o clasică în viață, Izaura, și zic așa: corupții de la DNA, nu chiar singurei ci, poate, în combinație și cu alții, perfecționează o invenție pentru care reprezentanții oricărui alt sistem judiciar ar rămâne bouche bée: întâi tăvălirea în smoală în fața poporului, apoi eventual trimiterea în judecată și, finis coronat opus, condamnarea fără probe. ..
    Ce probe, dom’le, ce probe?! Nu-i mai simplu pe bază de telepatie, pe bază de „să le fie exemplu și altora”, pe bază de suspiciuni de genul „las’ că-i știm noi, n-au cum să fie cinstiți dac-au ajuns acolo sus”, etc., etc.,… Și uite cum ne spun niște profesioniști de-ai lu’ pește că dna Andronescu (cine? Dna Andronescu?! Haida-de!) spală bani, face inginerii financiare, ia vreun morman de dolari (să nu rămână îngerașul de Mirciulică Băsescu singur-singurel cu grămezile lui…), iar Ponta tre’ s-apară moț: altă dată că a băut o cafea, acum că n-o fi vrut să bea o cafea cu preacinstitul Florică, floarea denunțătorilor, și atunci Claudiu, omu’ acesta delicat și de bine (sau alt om, tot de bine), înțelegem situația!, s-a simțit lezat în amorul propriu… și ce altă soluție avea decât să calomnieze? – calomniază, calomniază, că tot rămâne ceva…plus că, de te știi cu musca pe căciulă, după atâtea mărturisiri frumoase, tanti Codruța îți spune cu tandrețe: fiule, ești iertat. Dacă-ți mai amintești ceva, fie și-un vis, spune-mi…

  14. Prin vara,am scris aici ca dna,daca va alege a se implice in campania electorala,va si incerca sa stabileasca cistigatorul.Din pacate,se pare ca dna a ales a se implice.
    Acum,ca serviciile se dau nestiutoare,e de ris.Un mic inventar al lucratorilor ce au beneficiat de returnari de tva,incepind cu anii 97-98 ar fi devastator.Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in tara noastra lucratorilor din ministerele de forta nu li se face balanta intre nivelul cheltuielilor si al nivelului de trai cu veniturile.

  15. Nu sunt de acord cu idea ca vechea clasa politica din Italia era mai buna ca ceea ce a urmat. Deloc. Pt. cei care stiu statul italian ajunsese sa fie controlat de mafie pana la varf si asta si din comandamente legate de anti-comunism. Berlusconi Victore, cel mai puternic lider de la Musolini incoace a ajuns sa dea cu mopul fiind condamnat. Italia nu e deloc mai rea decat era si oricum oamenii de rand de acolo pot avea o viata linistita si confortabila cu tot cu coruptia existenta.

    Nici nu cred ca niste sforari au facut un plan detaliat sa curete situatia la noi. Deloc. E vechiul mit al dusmanului etern care ne face noua rau, noi fiind altfel capabili si competenti. Ei as!

    Exista, dupa toate semnalele, o stare de alarmare pe tot flancul estic privind coruptia ca vulnerabilitate si probabil s-a decis sustinerea unor eforturi in sensul corectarii problemei. Nu cred ca exista un plan detaliat, dar exista cu siguranta o directie de actiune trasata in mediile de securitate.

    Eu zic ca nu e rau ceea ce se intampla. Ideea e asa: pe astia ii stim si ii vrem dusi. Pe cei care vor sa vina nu-i stim. Eu nu ma pot exprima contrar unor eforturi pt curatarea astora doar in baza fricii a ce va sa vina in locul lor.

    Si mai e ceva – clasa politica a avut ocazia sa-si faca singura curat in ograda. Rezultatul l-am vazut. E vax. Asa ca acum primesc toti o pedeapsa colectiva oarecum. E injust? Sigur ca e. Se fac abuzuri. Sigur. Ne pasa? Chiar deloc pt ca noua oamenilor simpli ni s-au facut abuzuri. Lor nu. Acum e randul lor. Ghinion. Permite-mi sa nu le plang de mila si sa le doresc vacanta placuta la Rahova.

    PS: sper in agatarea lui Nastase cot la cot cu Basescu si Blaga in noul val. Opinia mea e ca locul lor e la Rahova. Si langa ei si Udrea si Ponta. Si apropos – nu-l votez pe Johannis (il consider nepregatit pt functia de presedinte) dar daca tot mestecam povestea cu casele: cate case si cati mp are Iubitul Conducator Victor Ponta? Or fi mai multi mp decat are dihania de Johannis?

  16. @Radu Alexandru Vasilescu: in care dintre cele 7 (sapte) resedinte da Berlusconi cu mopul? ca si el avea dilema asta la condamnare 🙂
    altfel, vad ca doar ultimul punct al textului suscita un interes major. restu’ nu se pun. nici macar faptul ca institutiile azi glorificate pentru actiune au fost 15 ani blat cu infractorii, le-au tinut spatele intru imbogatire si le-au deschis calea banilor catre strainataturi; prin inactiune

  17. De căteva luni de zile, după căderea Ucrainei, oficialii americani, în special, atrag atenţia asupra faptului că riscul cel mai mare pentru Europa Centrală şi de Sud-Est este corupţia guvernanţilor. Au spus-o de multe ori, de câte ori au avut ocazia. De ce ne surprinde acţiunea DNA?

    Nu vă înţeleg indignarea. Ce-au făcut instituţiile în ultimii 15 ani? Să-i întrebăm pe MRU, Maior,Meleşcanu, Kovesi sau Morar… Dar lipsa de acţiune a acestora nu înseamnă că cei vinovaţi sunt mai puţin vinovaţi pentru măgăriile făptuite.

    Lumea-i proastă/obosită/acrită/îngrijorată și n-are timp sau chef de nuanțe, spuneţi dumneavoastră. Şi dacă lumea n-ar fi proastă/obosită/acrită/îngrijorată, ce ar trebui să facă? Acţiunea este târzie, de acord, dar este necesară.

    În toţi aceşti ani, pe dumneavoastră nu va umilit opulenţa afişată de Cocoş, Truică sau Pescariu? Cu ce afacere prosperă îl asociaţi pe Truică ?

  18. @constantin: dincolo de o vehementa pe care cred ca doar dvs o intuiti si de uimirile mele perene, imi permit sa va informez ca, totusi, corupatorul e american

  19. Eu nu-i glorific deloc. Ar fi ca si cum n-as realiza ca parte din parandarat se duce catre firme acoperite ale unor structuri si ca astea-si rasplatesc si protejeaza sagetile. Doar ca acum se pare ca astora le-au venit semnale ca ori ii curata ei pe politicieni ori pleaca ei. Cam asa zic eu ca se pune problema.

    Cat despre straini e clar ca lumina zilei ca vor ca tot parandaratul sa fie atribuit mioriticilor ca si cum ei n-au facut jumi-juma dupa reteta veche aplicata, apropo, in mai toate contractele comerciale de pe la noi, unde se ocupa directorii de achizitii.

    Doar ca mie nu-mi pasa daca pica doar ai nostrii – numai sa pice. Si aproape ca nu ma mai intereseaza ca magistratii cot la cot cu structurile de securitate sunt parte a mafiei. Macar sa se macelareasca ei intre ei. Macar mai scapam de unii.

  20. @Victor Ciutacu

    Corupătorul este american, corect. Dar este un american privat. Microsoft nu reprezintă guvernul american, nu reprezintă SUA, nu reprezintă contribuabilul american. Corupţii noştrii, în schimb, sunt guvernanţii unei ţări … Microsoft gestionează bani acţionarilor săi, Guvernul României administrează banii unui popor. Diferenţele sunt enorme.

    Dacă nu mă înşel, şi nu mă înşel, tot acest scandal a plecat de la o reclamaţie a celor de la SIEMENS. Aceştia au plătit nişte amenzi uriaşe în SUA pentru astfel de practici şi i-au pârât pe cei de la Microsoft că au aceleaşi obiceiuri în diverse părţi ale lumii. Aşa au ajuns americanii să investigheze afacerile Microsoft din România, Italia şi, dacă nu greşesc, India.

    Este treaba administratorilor de la MICROSOFT cum gestionează banii acţionarilor săi, cum gestionează banii României guvernul român este treaba noastră a tuturor. Vă este indiferent faptul că Truică îşi ţine nevasta într-un castel în Caraibe cu astfel de bani? Sau că astfel de bani au majorat zestrea Elenei Udrea după divorţul de Cocoş?

  21. @constantin: corupatorul a comis o infractiune; ca si coruptii. care sunt la beci. el e liber. colaboreaza cu FBI. bleah
    p.s. Truica nu se mai poate intretine pe el insusi. E chiriasul bancii care i-a luat tot

  22. Victore, de ce ai luat si iei mereu in derâdere eforturile care se fac acum (tarziu, asa e) pentru a baga niste mafioti la puscarie?

  23. Daca cineva poate spune cam cat au costat laboratoarele AeL din fiecare unitate scolara, cam care e valoarea CD-urilor distribuite in scoli pentru aceste laboratoare…infiintate mult dupa 2004, inseamna ca a rezolvat problema asta! 5 cd-uri – cca 80 milioane de lei/unitate scolara! Citeau informaticienii si nu se dezmeteceau. Ca sa nu mai vorbim de contractele cu tipografiile care tipareu diplome…Stii de ce nici o unitate de inv. preuniversitar nu a eliberat o DIPLOMA DE BACALAUREAT in anul acesta? Nu sunt!!! Nu s-au tiparit din motiv de scandal intre fostii si actualii diriguitori. Pana in 2010, parca, absolventului de clasa a XII-a ii eliberai 2 acte de studiu: Certificatul de absolvire a liceului fara bacalaureat si diploma de bacalaureat. La un moment dat guvernul Boc a hotarat ca absolventul are nevoie de 5 cartoane: Certificat de competente lingvistice in limba romana, moderna, competenta digitala, diploma de bac si certificat de absolvire liceu. In total 5 cartoane! C/valoarea fiecarui carton: 10 lei/per elev. Total 50 lei/elev. Faceti un calcul pe intreaga tara si vedeti ce obtineti. Si inca ceva, tot ce scrie pe certificatele de competenta se regaseste ca informatie, pe diploma de bacalaureat!!! Asa ca trei cartoane n-au nici o vcaloare, desi au supliment descriptiv, nici dracu nu citeste suplimentul pentru ca trebuie sa faci un studiu aprofundat sa intelegeti ce inseamna bunaoara A1 B1 B2..etc..E adevarat ca Cv-ul european contine astfel de informatii dar cati din angajatori simt nevoia sa desluseasca ceea ce scrie pe un certificat de competenta?

  24. @dan gerosu: intre altele, fiindca nu cred in coincidente si nici in justitie unilaterala, fiindca stiu cum si unde s-au facut listele arestarilor, fiindca stiu cine si cum preia afacerile celor arestati pentru coruptie, fiindca am mai citit si eu cate ceva si stiu cum s-a construit capitalismul in tarile care ne cer lichidarea coruptiei ca sa manance ai lor din aceleasi contracte si sa ne coste si mai scump, fiindca am muncit prea mult si prea cinstit ca sa ma compromit financiar sau politic cu oricine si, scuza-ma, fiindca nu-s tampit

  25. Păi spune aşa domnule… Înseamnă că şi averea Băseştilor este corect adunată. În pas cu vremurile şi obiceiurile lumii. Şi noi care credeam că… Ce tâmpiţi am fost?

  26. @Bigradu,

    O explicatie ar putea fi faptul ca dumneavoastra ati intalnit, de-a lungul vietii, muieri (intr-un numar foarte mare sau chiar in totalitate) si nu femei. Daca sunteti mai tanar, aveti inca timp sa intalniti si femei.

  27. @Victor Ciutacu,

    1. Eu te intreb daca stii vreun om politic de la putere din Italia mai corupt decat Craxi, Amato, Berlusconi si tu sustii ca eu vorbesc “despre Internet si binefacerile sale” (citat exact). Cred ca cineva fie citeste in diagonala (si nu intelege sensul exact al textului), fie pur si simplu eludeaza raspunsul.
    Ceea ce am vrut sa spun legat de Internet si o repet este ca daca Berlusconi a avut atat de multa influenta a fost datorita faptului ca a controlat media, in special televiziunile (si presa scrisa, dar intr-o masura mai mica). Acum, aparitia unui individ ca Berlusconi nu ar mai fi posibila (intr-o foarte mare masura) si, daca ar aparea, in mod cert influenta sa nu ar mai dura atat de mult timp. In egala masura, in Italia a avut loc si are inca-o schimbare importanta de generatie politica: fete noi, comportamente noi, chiar si moravuri noi.

    2. Prin institutiile unde se face presa serioasa (in alte tari decat Romania), cand un jurnalist face o afirmatie de genul “X a fost un esec”, aduce, automat si argumente: “pentru ca….”. Te-am rugat sa imi un exemplu de un politician mai corupt decat cei trei evocati mai devreme. Nu ai facut-o.

    3. Ce spune Tancredi, nepotul contelui Salina din superbul roman Ghepardul? “Cambiare tutto per non cambiare nulla”(ca totul sa ramana ca inainte, trebuie sa se schimbe totul). Deocamdata, in Romania, se schimba foarte putin.

  28. Hei rupismul,in toate domeniile,isi gaseste mereu sustinatori fara simbrie,a caror vehementa duce de obicei la abuzuri de tot felul.

  29. Am auzit mai devreme un comentator cu “pretentii” ca lauda DNA-ul fiindca a “facut si s-a bagat” intr-un astfel de dosar.Dupa cite stiu eu informatiile pe tava au venit de dincolo de ocean,FBI.Astfel DNA-ul a fost obligat sa “se faca” ca se baga.Vor pica citeva capete-mici si putine.
    AMANDA- nu poti face comparatii dupa anvergura coruptiei fiindca pe cei noi nu i-a prins inca.Desi daca stau si ma gindesc dupa cum judeca “Stanciu-mama vitrega a judecatorilor” pot face asa ceva.Desi nu sint probe este de notorietate ca Nastase este corupt. Asa si cu italienii tai.Adica in tara in care a fost inventata mafia sa spui ca politicienii tineri de acolo sint “fete mari” este o blasfemie pe care vad ca ti-o asumi !

  30. se zvoneste ca in 2018,bazandu-se pe armata de popi si banii BOR,IPS Daniel va candida la presedintie..precedent exista..arhiepiscopul Makarios al Ciprului..valeu,asta ne mai lipseste

  31. elite n-avem:pasoptisti,junimisti,scoala ardeleana,bratieni,iuliu maniu-isti,cantacuzino-isti…s-a ales praful de ei in 50 de ani de stat satelit sovietic.
    prapastia este mare intre cei putini cu foarte mult si cei multi cu foarte putin => ura,discordie,vulnerabilitate.
    foarte multi straini, reprezentanti ai marilor companii/concerne cu investitii la noi vin cu lectia invatata de acasa: sa ceara resurse si servicii mocca. facturile serioase sa le faca numai pe materialele si serviciile care vin de la el din tara si le marita la noi. restul de materiale si servicii daca sunt romanesti, sa fie cat mai ieftin platite(si alea daca sunt platite…) si daca se poate, fara factura/chitanta ci in forma de ciubuc.
    daca esti antreprenor roman, ca sa ai cat de cat o sansa pe piata, este foarte indicat sa-ti iei si cetatenie din vest(germana,austriaca,suedeza,norvegiana etc) altfel, la orice fel de negocieri,discutii esti marginalizat si tratat in deradere ca o paria/un mascarici/martafoi si viitorul nu-ti rezuma decat imaginea cu mascatii la usa.

    CAND CINEVA STRAIN(ORICINE) ITI VINE CU BULDOZERUL LA USA(ASA DARAPANATA CUM E…), INTRA LA TINE IN CASA SI-TI IMPUNE(NU-TI PROPUNE…) STRATEGIA CA TU SA FACI CURAT SI ORDINE LA TINE IN CASA ASTA NU POATE FI BINE SI ABSOLUT ORICE IESE DIN GURA STRAINULUI ESTE O MARE PACALEALA.

    EL URMEAZA, ORICUM, SA-TI DARAME CASA CU BULDOZERUL. POTI SA FACI TU, CURATENIA CURATENIILOR CU CEL MAI MARE EXCES DE ZEL, PE STRAIN, IL VA DERANJA INTOTDEAUNA PREZENTA/EXISTENTA/AVEREA TA.

  32. @Amanda
    Eu sunt din generatia lui Victor (cativa ani mai mare), asa ca judeca tu cat de tanar sunt.
    Pe de alta parte, in loc sa dai explicatii si ipoteze stupide, mai bine ai spune “scuzati, pardon va rog; mi-a scapat, dar nu asta am vrut sa spun”. Cel putin asta-mi spune experienta mea din tinerete ca ar fi intelept si politicos. Si te-ar si ajuta sa iesi demn dintr-o greseala (sper neintentionata).

  33. Foreign Corrupt Practices Act din 1977 interzice mituirea oficialităților străine de către firme americane cu scopul de a obține business. Pe scurt, după legea americană tocmai șpăguitorul e pedepsit și încă aspru.
    În februarie anul acesta șeful executiv al Microsoft (CEO) și-a dat demisia. S-ar putea ca și acest fapt să fie cumva legat de discuția noastră.
    Nu sunt la curent cu detaliile cazului. Dacă afirmația Dvs. că MS ar colabora cu ancheta e reală, poate că e vorba de un contract de compromis („plea agreement”) cu procurorii. Acuzatul recunoaște o vină mai mică și mai clară iar acuzarea renunță la o încadrare mai gravă – și mai greu de dovedit.
    În cazul nostru însă, mi-e greu să cred că șpăguitorul ar rămâne complet exonerat. Americanii nu prea iartă treburi din astea.

  34. @bogdan

    Prin 2004 am fost la un interviu pentru angajare. Angajatorii erau americani, reprezentați de un român, fost conferențiar la Politehnică, care lucra de câțiva ani pentru ei în SUA. Pentru viitoarea filială din România cerințele sunau cam așa: să știm foarte mult în domeniul respectiv, să ne mulțumim cu o leafă mică din care să ne plătim singuri toate dările către stat: sănătate, pensie, șomaj, impozit…
    Om fi avut noi figuri de ingineri visători, da’ nici chiar așa de fraieri nu eram…

    P.S. Dl. Ilie Șerbănescu, etichetat de mulți cu sintagma „comunist înrăit”, spune cam de multișor c-am ajuns o colonie. Colonie din punct de vedere economic, financiar, politic, juridic… Îi dau, din ce în ce mai des, dreptate…

  35. Bravo, Victore! Exact asta se intampla, dar lumea e oarba, nu intelege, si te injura pe tine. Nu te lasa, spune ce ai de spus!

  36. ref coruptzie .

    problema intotdeuna nu e existentza ei ci marimea spagii.

    ca daca e 10% ii zici management fee si mergi inainte senin facand spread the wealth dar daca e 30 % ori 50% cam pune chestiunea pe butuci si devine un impozit de nesuportat.

    si de aceea aceasta schimbare cu DNa-ul daca o sa fie sa fie a clasei politice e unde binevenita dar irelevanta .

    Sa am explic in desertul Saharei prin zonele sale fara de petrol poate sa fie coruptzia si impozitul zero ca tot n-o sa vina nimeni sa faca acolo statzia spatziala .

    De ce ? Doerece nu se merita.
    Problema Romaniei nu e coruptzia per se ci faptul ca acesta sugrua economia.

    Da stitzi de ce o sugruma ?
    Deoarece nimeni dintre politrucii de pe la noi nu se simte responsabil cu capul si cu postul de atingerea unui > 8% crestere anuala an de an fara scuze si fara conditzionari.

    Vrezti sa zicetzi ca in China nu este corutzie ?
    Nu a fost, nu este si nu va fi ?
    Sa fitzi voi sanatoasi cate este si cat hun bao se tot invarte .

    Si atunci de unde crestrea economica mai mare decat in : Thailanda ori Malaezia la fel de corupte ca si China ?

    Aaaaa da de raspunsul vostru la intrebarea asta depinde mai binele nostru acolo zace si nu in rascolirea dosarelor parandaratului care a devenit egal cu statul roman.

    Si nu e rau ca se mai scutura din cand in cand pomul. E doar irelevant.

    Ca sa intzlegetzi problema pe care o reprezinta coruptzia si in general mecanismul sau spoliator pentru o tzara trebuie sa vedetzi filmul Gamora.
    Noua ne lipseste si intreprinzatorul chinez si maistrul italian si casa de moda de la Milano asa ca lichidarea sau inputzinarea smecherilor care se ocupa cu colectarea gunoaielor nu va produce efecte macroeconomice vizibile .

    Dragilor daca e sa ne fie mai bine, tot ce trebuie sa facem e sa raspundem la intrebarea simpla : de ce si mai ales cum de China ori Coreea de Sud au crescut mai mult decat Thailanda ori Malaezia ori Filipine ?

    PS Cine zice ca Coreea de Sud e lipsita de coruptzie nu stie ce vorbeste.

    Ref Craxi Amato Berlusconi : singura proba care trebuei adusa e PIB-ul corectat cu cresterea datoriei publice (noroc cu grecii care ne-au explicat de ce ) si cam atat.

    Mi se rupe daca ii ii zici bacshis ori 10-15%, service charge ori pur si simplu o incluzi in nota de plata ceea ce in cel din urma eu vad e pretzul total pe care trebuie sa il platesc pentru o 500g medium rare steak.

    Mi se rupe daca restaurantul e detzinut de Sopranos ori ii plateste taxa de protectzie ori shopping mal-ul unde isi are lacasul e detzinut de unul din cei 5 moguli care impreuna detzin 80% din suprafatza comerciala a Hong Kongului stabilind chiriile la niveluri discretzionare care te jupoaie de viu (>50% din pretzul fripturii unreori si pe alocuri pana la 75% itzi vine din chiria locului) .

    una peste alta tot taxa se cheama si de jupuit tot pe tine cumparatorul urmeaza sa te jupoaie

    mafiot ori investitor tot la buzunarul tau o sa atenteze asa ca singura intrebare relevanta nu e cine ci cat .

  37. Am citit ca ar fi 4 insi care ar fi dat declaratii doi dintre ei fiind Eugen Bejenariu si Doru Bostina (asta l-a facut si pe cel de GFR), pe langa Irina Socol si informatiile din SUA.
    Asteptam cu deosebit interes si EADS-ul. Ai ceva “avant la lettre” ce poate fi spus public, acum? Ar fi interesant de facut scenarii, pariuri, etc.

  38. Nu pot decât să le mulţumesc generaţiilor bătrâne că au stat pe tuşe în loc să-i omoare pe nenorociţi când puteau şi aveau metode de a se grupa şi să facă haită uriaşă. Şi acuma dar e frică iraţională, frică de dumnezei tirani şi dracu, frică de bau-bau etc.

    Dar, de, acum toţi o ard cu “Lasă, că vine generaţia tânără şi vor rezolva ei cumva.”
    Mda, sigur, au trecut cam foarte mulţi ani cu generaţia tânără. Dar nu condamn că n-am avut modele în afară de spăgari, bişniţari şi cei care caută metode de a şuti [câte] ceva.

  39. Ce situaţie comică:

    1) Există o mentalitate subtilă de putinism; adică, dacă Ponta iese preşedinte, prim-ministru va fi Maior sau Melşcanu. (sau Meleşcanu s-a retras şi n-am înţeles io bine?)

    2) Acum, aici pe ograda ta virtuală, nişte nevrotici tind să te corecteze în legătură cu Mani Pulite, zicând că Italia e mai bine acuma.
    Tind să le amintesc românaşilor nevrotici, care ţi-au dat replică, următoarea: noi nu suntem italieni. DNA nu va face nimic şi chiar dacă va fi o metodă gen Mani Pulite şi la noi (cu toate că nu cred în poveşti), nu vă aşteptaţi la un PIB de un trilion şi ceva de euro, aşa cât are Italia. Ochei? Fiţi nevrotici, dacă nu vă abţineţi, dar nu fiţi proşti.

    3) Dacă vă ofuscaţi şi acum cu retorici ca pe vremea anilor 90, că ce corupţi sunt politrucii noştri, întrebare: ce v-a oprit, sau ce vă opreşte, să aplicaţi vigilantismul? În caz contrar, aparţineţi grupei, aşa cum zice Victor, “… proastă/obosită/acrită/îngrijorată și n-are timp sau chef de nuanțe.”

    N-aveţi timp, n-aveţi vlagă sau nuanţe, eee, ne merităm soarta. Altfel, daţi argumente facile cu frici iraţionale, că aşa e la modă apologetismul absenteismului colectiv românesc.

  40. Dom’ Ciutacu, zău că nu pricep entuziasmul de-aseară al dlui Răzvan Teodorescu vizavi de performanțele actoricești ale cabotinului băsescu!
    Mă gândesc că, în bună continuitate logică, ar urma ca atunci când un hoț îl va lăsa pe distinsul academician fără banii din buzunar ori cei din cont, acesta să exclame admirativ: ce maestru! Nici nu știu când i-a luat! Bravo lui!…
    Brr!…

    P.S. S-aveți o zi bună, cu admirații pe măsură!:)

  41. Aparent sunt intro mare dilema , nu as pune mana-n foc că-i asa cum afirmi dar de cealalta parte nici nu te-as contrazice.

    Adevarul il scrie cineva mai sus , toata, absolut toata clasa politicia romaneasca si nu numai este corupta !

    Despre acest mare scandal care s-a declansat direct cu scantei de la marele licurici , ce
    pot spune, despre Udrea aveti dreptate, dar permiteti-mi sa afirm ca distrugatoarea scolilor profesionale si a orelor de sport din scoli , este asa de natanga incit bag mana-n foc ca a fost una dintre ministeresele manipulate,as fi dezamagit daca dl. Alexandru Atanasiu ar fi implicat in vreun fel, dar nu as baga mana-n foc pentru dl. Nica si dl. Miki S.
    Ar mai fi ceva ce nimeni nu recunoaste, o parte din bani ar fi putut merge la partide!

  42. Asa este: si Florica si Pescariu. Doar ca Bejenariu este/era de-al lor iar Bostina pare sa fie bagat in toate troacele din care se infrupta porcii (politicienii). Inteleg ca are o condamnare penala, l-au dat afara din Baroul Bucuresti, l-a dat in gat pe Gruia Stoica acum apare in dosarul Microsoft. Asteptam cu interes sa vedem in ce dosare mai apare. Daca apare si in EADS omul merita un premiu.

  43. @ML

    prin taramurile(alea cateva) indepartate(mai mult sau mai putin) si straineze, pe unde fost-am eu perindat foarte des am facut cunostinta cu fenomenul “GUVERN CARE APARA DREPTUL LA JOC PE PIATA AL JUCATORILOR INTERNI PRIVATI”.

    fenomenul asta, trebuie sa recunosc, in toate conexiunile moleculare ale fiintei mele, m-a dat pe spate. si-ti insir mai jos,cat pot de prescurtat posibil,un exemplu concret:

    in Norvegica.multe,foarte multe investitii straine.cei mai multi beneficiari:americani si englezi.ce cauta cei mai multi dintre ei acolo? ENERGIE(PETROL+GAZE).
    2 mastodonti mondiali(Halliburton si Oceaneering), baga bani foarte multi acolo si sunt foarte interesati sa scormoneasca fundul oceanului in cautare de pungi de gaze si petrol.
    In politica lor de a face “bisnis”, mastodontii astia 2 nu se dau in laturi de a rasturna guverne,de a finanta teatre de razboi,de a da spagi in stanga si-n dreapta etc.
    In Norvegica, mastodontii astia 2, cat sunt ei de coiosi si de EWING-gi, respecta(cu strictete chiar si cu foarte putine abateri) regulile jocului care sunt impuse de guvernul norvegian si sunt foarte civilizati in efectuarea platilor iar guvernul norvegian asigura o foarte buna circulatie/rulaj al banilor. Iti zic, este ORGASMIC fenomenul intalnit acolo…..si la mai toate discutiile/sedintele/vizitele la care am participat pe acolo, privatul norvegian este extraordinar de bine protejat de guvernul sau. Si orice,reprezentant al privatului de acolo se comporta ca atare,ca un client care platind darile la stat,analizeaza periodic serviciile pe care guvernul i le presteaza. ESTE FANTASTIC!

  44. Eu cred ca nu e intoxicare facuta de oamenii rai de afara si agenturili straine si trebuie luata ca axioma ca toti politicienii de la noi sunt corupti si daca luam aleator niste fosti/actuali ministri sau parlamentari si ii bagam in puscarie, nu ii bagam degeaba. Singurele nuante e ca unii sunt mai corupti decat altii.

    Insa, cum ai mentionat partial, probleme sunt asa: cum se aleg cei care sa faca parnaie, e posibil sa fie in functie de cine e la butoane si asta nu e kosher si ca daca toti pleaca, aproape sigur vin altii de aceeasi teapa si poate si mai corupti, dar asta e, eu sunt om mic si am si eu bucurii meschine cand ii vad pe astia la puscarie, indiferent cine vine in locul lor si nici nu o sa imi para rau dupa ei.

    iar daca vin altii mai corupti, o sa am aceleasi bucurii meschine cand o sa ii vad si pe aia la racoare si tot asa pana cand se mai curata un pic tara asta, desi nu cred ca o sa se vada ceva in urmatoarele 3-4 generatii.

  45. Domnule Ciutacu,
    Nu pot sa mor de suparare ca se schimba o clasa politica… si stiti de ce? Pentru ca din bani aia furati sa zicem ca nu de Ponta persoana ci de alti si el este doar adaugat in dosar a profitat si Ponta! Marele aparat de partid se tine cu bani multi si daca e sa ne gandim Ponta in sine a preluat un aparat de partid crescut pe acei bani si l-a folosit ca sa ajunga acolo unde este azi, corect? La fel si Udrea si toti… Era evident ca atat pdl cat si psd si cam jumatate din forta celor doua o are pnl e mostenita si foarte bine “sponsorizata” din bani care romani de rand nu le stiu provenienta! Restartul este normal… ce va fi nu putem prezice pentru ca nu suntem nici mama omida nici nostradamus doar ne putem da asa vag cu parerea si fara argumente.
    In ceea ce priveste exemplu italian enuntat in post este catusi de catusi contrazis de faptul ca in Romania mai precis in Oradea camora avea o fabrica de bani falsi… sa nu credem un moment ca italieni au facut aici fabrica ca la ei e scumpa hartia…. Parerea mea!

  46. Declaraţii de presă Traian Băsescu. Rezumat +traducere

    Băi băieţi, am lăsat Levantul şi am citit dosarele făcute de caralii despre afacerea Microsoft: Bittner NU A VORBIT! Nici americanii care ştiu! Nuland vorbeşte dar ea nu ştie…

    Băieţi, aşezaţi-vă liniştiţi în fotoliile voastre din piele de crocodil plângător şi aveţi încredere în Tatăl vostru de la Cotroceni. Caralii nu au dovezi despre faptul că voi aţi primit bani, cică au blocat nişte conturi, dar nu sunt ale voastre. Nu vă lăsaţi păcăliţi de presa ticăloşită care vă sperie cu FBI-ul, scandalul a plecat din România şi tocmai v-am spus că aici caralii doar latră la lună.
    Bittneriada este o diversiune, Bittner este băiat de băiat, v-am spus, vă garantez…
    Bejenariu şi Boştină sunt nişte nemernici. Jupuiţi-i de vii!

    Închei cu un citat din acest clasic în viaţă: Caraghios…

  47. Nu inteleg de ce parlamentul roman nu ia exemplul americanilor si sa declare banii dati (sau primiti) ca fiind o actiune lobistica. Gittenstein i-a dat lui Obama pentru campania electorala vreo 2 milioane de dolari, legal conform legii americane a lobiului (in romana “Monsieur” scriem, monsieur citim!). Am ajuns azi, gratie unei pregatiri insuficiente a procurorilor si judecatorilor facuti pe “puncte” la universitati particulare sa “confundam” orice cadou cu mita si orice discutie in legatura cu vreun colaborator ca “trafic de influenta”. Iar atmosfera creata cu concursul UE este cea bolsevica, a anilor ’50, cand la fel, aproape zilnic, un “dusman al poporului, care i-a supt sangele, este arestat iar sentinta data de procuror este acceptata de judecator!

  48. Lasati scandalurile Microsoft si EADS. Avem parlamentari la lucru, pusi pe tampenii …
    Va rog sa comentati mai mult pe aberatiile noii legi ce interzice autostopul. Lipsa unor prevederi clare ref demonstrarea transportului illegal face orice sofer subiect al opririi abuzive de catre politie si obliga orice cetatean cu drept la libera circulatie sa se justifice de ce s-a urcat intr-o masina, ce relatie e intre el si sofer, etc. (nu e destul ca daca mergi cu transport ocazional de personae, ARRul vede in sistem numele tau si buletinul, desi nu inteleg ce drept au sa-si incalce dreptul la intimitate). Asta in vreme ce ARR ul nu-si prea face treaba cand vine vorba de verificarea operatorilor de transport cu curse intre orase, operatori ce deseori nu-si respecta licenta (la ce interval sa circule masinile lor, ce masini sa fie dpdv al capacitatii caci ele nu sunt deseori cele moi cu care au castigat licitatii, etc.)

    Ce este mai grav, parlamentarii cu masini luxoase nu au habar cum este sa trebuiasca sa ajungi la serviciu la timp cand firmele de transport nu trimit in intervalul aglomerat 7-9, 14-16 decat un microbuz la 30 min(max 30 locuri) sa faca un traseu ce este plin de cetateni dornici sa ajunga la destinatie -de la jumatatea traseului microbul este plin, in picioare nu se mai poate oficial dar si asa e ocupat, calatorii sunt tratati ca niste saci de cartofi, ce se intampla cu cei ce nu mai au loc? ei trebuie atunci sa ajunga la serviciu, nu cu masina ce vine peste 30 min…mai ramane sa fie vanati de politie ca incearca sa ajunga la un loc de munca. Acestea sunt situatiile reale, nu mai vorbim de zone unde nu ai decat de 2 ori pe zi masina…acum politia va avea autoritate sa intre in viata mea privata, sa ma intrebe de ce sunt in masina lui x, daca-l cunosc, etc. cand tot ce vreau eu este sa ajung la serviciu. Este o lege inumana, antisociala. Daca o persoana locuieste in alt oras decat lucreaza, si se indreapta spre casa la ora 21 cand nu mai circula nici un autocar, ce face, doarme in strada? Iar daca cineva prefera sa circule cu masina decat cu transportul de proasta calitate, care-i problema? Am platit drumurile acestea de parca ar fi fost facute cu aur, autoritatile au furat si manifestat dispret pt cetateni si acum nu avem drept la circulatie? Aceasta lege este doar un lobby al transportatorilor ce doneaza la campanile celor ce spun ca ne reprezinta…Ma mir ca nu amendeaza si calatorii (poate ca o vor face), ca nu le dau prin lege 10 bastoane sa se invete minte ca mai respire, ca mai vor sa ajunga la serviciu.

    Nu mai vorbim ca doar naivii cred ca politia nu stie cine traieste doar din curse intre orase. Daca transportului e illegal (cu plata, nu gratuit), tb demosntrat schimbul de bani, facut fragrant nu? Chiar si acei oameni transportatori, nepatitind taxe la stat (mare pacat azi cand cei tolerati/scutiti de presiuni sa-si achite obligatiile sunt marii evazionisti din industria alcoolului, petrolului, painii), isi intretin familiile, isi tin copiii in scoala, asta in loc sa dea in cap la oameni. Acest transport nu e facut de ei decat pt un trai minim, pt ca somajul e mare iar guvernul nu face nimic pt a crea noi locuri de munca.

    P.S. Este ploaie/ zapada/frig si in statie e o mama cu un copil care face cu mana la ocazie? Oprim masina sa-i luam ori nu, caci un gest altruist ne-ar costa cat salariul pe 6 luni? La asta se rezuma legea ce-ti neaga dreptul la umanitate. Initial aceasta lege a fost promovata ca reducea pericolul sa te omoare un sofer care te lua la ocazie. Sa ne ofere Politia o statistica in acest sens, pe ani, raportat la numarul mediu de masini in circulatie zilnic. Acum sustin ca dauneaza bugetului, mai ales firmelor de transport ce le duc gratuit votantii la mitinguri.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.