Esti aici:
Prima pagină > Blog > Papornita cu intelepciuni > Când te piși pe cuvântul tău de onoare…

Când te piși pe cuvântul tău de onoare…

pisoare

Nu mai am (și-mi pare rău pentru asta) trăiri idealiste. Viața cotidiană într-un mediu de curve mi-a atrofiat la maxim acest tip de simțire. Procesul de transformare internă a durat ani, dar am priceput rolul și, mai ales, importanța compromisului. Deci chiar nu mă miră și nici nu mă oripilează răsucirile politice din ultimele zile. Dar tot viața asta păcătoasă m-a învățat importanța unui banal cuvânt din dicționar: consecvența. Oamenii noștri politici sunt mici. Chiar dacă, justificativ, flutură alt cuvânt din DEX: pragmatismul. În numele (de fapt, spatele) lui, comit cele mai mari trădări, încălcări de promisiuni și batjocoriri ale celor care-i trimit prin vot în funcțiile publice. Când te piși pe cuvântul tău de (mă rog) onoare și după aia te miri că lumea te disprețuiește, ori ești imbecil, ori ești canalie. Noțiunea de real politik e o mizerie cu pretenții științifico-analitice inventată pentru a salva temporar de la flegme obrazul oamenilor fără cuvânt. La prima vedere, societatea pare să se fi resemnat și dă înainte periodic cu ștampila-n mincinoși. Mai exact, însă, dacă te uiți pe statisticile de prezență ale tuturor alegerilor, orb să fii și tot îți dai seama că e doar o fracție a ei. Pentru că absenteismul manifest este (și) un răspuns la lipsa de consecvență și de onoare a politicienilor. Nu mă refer doar la peisajul nostru politic, e o tară generală. Mai nicăieri pe Planeta Pământ nu vezi entuziasm manifest la urne.

Lumea politică gonește declarativ după absenteiști, dar în practică nu face nimic pentru a-i aduce-n secțiile de votare. Printre altele, fiindcă n-are pic de caracter…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

67 thoughts on “Când te piși pe cuvântul tău de onoare…

  1. Eu zic ca fuziunea va merge bine.

    Resimt un acut sentiment de satisfactie dupa ce am identificat corect problema nr.1 cu orice discutii intre PNL si PDL – numele PNL. Faptul ca n-a trecut mult timp pana sa apara declaratiile ferme din partea unor oameni peste care iubirea de unificare cu orice pret a dreptei nu poate trece usor. Cum ar fi Mircea Ionescu Quintus si nu doar.

    E bine ca s-a prins si Antonescu dupa niscaiva vreme insa din punctul meu de vedere fuziunea e un mare fasssss. PDL-ul nu va accepta pastrarea numelui de PNL iar majoritatea din rank and file-ul liberal precum si mare parte din votanti vor pleca unde apuca daca in goana dupa popularism se schimba numele.

    Am sa trasez o paralela cu povestea privind regionalizarea – pe langa caracterul anti-national al regionalizarii problema nr.1 era capitala regiunii. Si de acolo s-a dus dracu proiectul regionalizarii – cu sau fara decizia CCR.

    Asa si acum cu “dreapta”. Proiectul e mort, chiar daca nu inca ingropat. Si motivul e simplu: multi din votantii si membrii liberali voteaza PNL nu pt. le place de un lider sau altul ci pt traditia partidului si sentimentul de “altfel” pe care il are. Antonescu si-a semnat sinuciderea politica in secunda in care s-a grabit sa faca hora mare de dreapta uitand in urma atuul fundamental al partidului sau: istoria.

  2. “Ne-a mancat si banii, ne-a bagat si in puscarie. Cum se poate sa ne manance si banii, sa ne bage si in puscarie? Cand s-au dat banii astia lui Mircea Basescu, fratele lui domnu’ presedinte, ca sa-l scape pe Bercea si astia nu au facut nimic pentru el, cand el a promis lui Bercea ca il scapa. Sa ne dea banii inapoi, chiar daca ne baga in puscarie ca sa ii putem tine”

    Ahahaha. Na ca si gagii stiu sa te faca la alba-neagra!

  3. @omu’: eu zic sa facem haiducie. care-i mai tare- ghioaga sa preia padurea si pasunea

  4. Maestre Ciutacu, chiar asa de ofensator ti s-a parut comentariul meu de nu l-ai publicat? Si n-am mai scris atat la tastatura de cand mi-am facut CV-ul in word :). Nu sunt postac de profesie (cica meseria de postac a fost inclusa in nomenclatorul CAEN)
    Sau poate ai alta parere despre domnul Sova, cu toate ca nu cred…

  5. @florin: nici macar nu ma lasa rece Sova. pentru ca nu dau doi bani pe el. cand te vei exprima neofensator pentru gusturile mele deloc pudice, iti voi publica orice opinie

  6. Problema e ca politicienii nostri inca nu au invatat regulile de baza ale meseriei de politician.

    De exemplu, mai toti se exprima sub forma “Va promit ca daca ma votati voi realiza …..” in loc sa spuna “Am covingerea ca numai impreuna putem realiza …..”
    Desi suna la fel, prima e o formulare concreta de unde nu ai nicio cale de iesire, iar a doua e abstracta si ai n posibilitati deschise. Iliescu e printre putinii nostri politicieni (daca nu chiar singurul) care poate vorbi ore intregi fara sa spuna un singur lucru concret.

    Si un alt exemplu, un politician trebuie sa lase intotdeaua o usa deschisa chiar si celui mai inversunat adversar.
    Sigur ca e penibil acum Crin Antonescu cand spune ca alianta cu PDL e necesara pentru a opri raul numit PSD, dupa ce in ultimii 4-5 ani s-a imbratisat si s-a pupat pe bot cu cei din PSD si le-a trantit in nas toate usile celor de la PDL. Daca alianta cu PSD ar fi fost una decenta, atunci si despartirea si formarea unei alte aliante ar fi fost mai usor acceptate.

    Tot in categoria asta ar mai fi exemplul PDL-ului care prin 2000 a dus la extrem lupta antipsd si si-au trecut in statut ca nu au voie sa faca alianta cu PSD in vecii vecilor.
    Si in 2009 a fost nevoie de o alianta cu PSD si…au schimbat statutul.

    Concluzia e ca toti politicienii mint si isi incalca cuvantul, cei foarte buni insa o fac in asa fel incat sa nu-ti dai seama. Si atunci ai impresia ca spun adevarul si sunt oameni de onoare.

  7. – scuze pt dublu post –

    De ce e unificarea dreptei in pom si pomu’ in aer?! Cateva scenarii.

    1. PDL accepta conditia pastrarii numelui de PNL si se face fuziunea. Niste unii din PNL vor pierde functii si pozitii de influenta in noul PNL – varianta populara.
    Daca judecam dupa modul in care se repartizeaza functiile putem estima ca macar o parte din cei ramasi fara fotolii vor fi oameni cu oarecare priza la public dar fara putere reala in structurile de partid.
    Acesti oameni pot alege sa stea cuminti in barca lor insa e putin probabil ca macar unii sa nu se desprinda de noul PNL invocand parasirea liberalismului si alianta cu personaje nefrecventabile din guvernarea de trista amintire a PDL.
    Acesti oameni fie vor forma un nou partid liberal fie se vor ralia partidului pe care e cert deja ca Tariceanu il va infiinta.

    Pe fondul unui sprijin tacit al PSD si cu o puternica sustinere mediatica pe filierea Voiculescu un asemenea nou partid liberal va desprinde cel putin o parte din electoratul liberal si din votul de protest. Depinde cine il va conduce …
    Insa daca acest partid atinge 5%-10% la alegerile din 2016 unificarea dreptei e dusa pe pluta.
    La alegerile din 2016 e putin probabil ca acest nou partid liberal sa incline spre o alianta cu PNL-ul “popular” din care s-a desprins. Asta inseamna ca vom avea guvern PSD pana in 2018-2020 in mod cert pentru ca acest nou partid liberal va cauta consolidarea structurilor teritoriale, consolidare care se face cel mai bine cand esti la cascaval si butoane … cel putin pana devii suficient de puternic …

    2. PDL nu accepta pastrarea numelui de PNL si conducerea PNL refuza fuziunea. N-are sens sa dezvoltam prea mult insa apetitul populatiei pentru aliantele pre-electorale e terminat pentru un deceniu dupa episodul USL. Unificarea dreptei in acest scenariu e doar o poveste al carui esec nu va face altceva decat sa discrediteze si mai mult PNL-ul si care va preda cu arme si bagaje puterea PSD pana in 2020.

    3. Scenariul meu favorit consta in varianta in care PNL-ul accepta schimbarea numelui in ceva cu popular si se face fuziunea. In aceasta situatie praful se alege de structurile fostului PNL. A renunta la numele de PNL e sinucidere curata insa e posibil sa se intample. In aceste conditii vom avea sigur sigur un nou partid liberal, mult mai puternic decat gaselnita liberal-populara, partid catre care vor migra multi din PNL si care va fi sprijinit tacit de PSD in primii ani si iarasi parful se va alege de unificarea pe dreapta …

    Concluzie: Unificarea dreptei e o poveste in care aritmetica simpla si fuziunile nu functioneaza. Singura varianta in care dreapta se poate unifica consta in ridicarea unui partid de dreapta mult peste celelalte astfel incat votul “de dreapta” pentru orice alt partid sa fie vazut ca inutil din cauza probabilitatii mici ca restul partidelor sa conteze mult pe scena politica, ori tinand cont ca electoratul liberal-taliban e de cam 10%-15%, adica cel mai mare si mai solid din electoratele “de dreapta”, acest partid nu poate fi decat PNL. Insa cu degringolada de acum asta nu se poate intampla.

    PNL-ul putea sa fie partidul care sa “unifice” dreapta prin marginalizarea pana sub pragul de 5% al partidelor mici, insa pentru asta PNL-ul trebuia sa joace inteligent cartea guvernarii.

    Varianta in care PDL-ul si PMP-ul devin irelevante pana in 2016 exista iar cheile stau in dosarele mari si grele acumulate de structuri in cei 10 ani de basism. Daca PNL-ul reuseste sa propuna un candidat care sa castige cursa pentru Cotroceni si sa preia controlul serviciilor dand drumul la dosarele basismului atunci e posibil ca 2016 sa ne prinda cu un PNL intarit si cu un PDL si PMP destructurate de arestari si condamnari ale liderilor.

    Dar liderii PNL sunt orbiti de aritmetica simplista a lui 15 + 12 fac … fac fasss asta e adevarul. Somn usor domnu’ Antonescu …

  8. @ Radu Alexandru Vasilescu: …vom avea sigur sigur un nou partid liberal, mult mai puternic decat gaselnita liberal-populara, partid catre care vor migra multi din PNL si care va fi sprijinit tacit de PSD in primii ani si iarasi parful se va alege de unificarea pe dreapta …

    Pe ce te bazezi mon cher? Cum să ai, bre, un partid mai puternic dacă din ăsta, slăbuţ cum este, rupi un procent mic, mic? Adică se vor trezi din adormire nişte cetăţeni care nu au votat până acum şi, de teamă ca nu cumva se transforme Brătienii în strigoi, vor lua cu asalt secţiile de votare, mai ceva ca la Paris… Hai bre, să fim serioşi! Tăriceanu a fost la putere 4 ani, dintre care 2 contra Băsescului, a DUBLAT pensiile şi a mărit salariile, dar nu a reuşit să obţină în alegerile din 2008 nici 15%, cât a obţinut Crin Antonescu, luptând cu toată lumea, fiind făcut în fel şi chip; linşat mediatic, chiar. Am uitat că în 2008, în codiţiile de mai sus, Tăriceanu a intrat în Parlament la redistribuire? Concluzia la cele spuse de mine este următoarea: şi când au dublat pensiile, şi când au fost linşaţi mediatic, ei s-au învârtit între 13 şi 15 %. Atâţi sunt. Partea proastă este că nu pot creşte mai mult, partea bună este că au un electorat stabil care nu pune botul la diversiunile adversarilor, oricât de susţinuţi mediatic ar fi aceştia. Cu mici excepţii…

    Sigur că unirea PNL-ului cu PDL-ul este compromiţătoare pentru liberali, dar dacă vrei să contezi în politică, din când în când, trebuie să înghiţi şi o broască rîioasă. De-a lungul istoriei, au făcut-o alţii mai nobili decât ei. Dreapta românească nu poate conta în politică decât dacă se uneşte, trecând peste toate controversele. Aşa cum a făcut Stânga.

    Mai ţineţi minte? PSDR-ul lui Sergiu Cunescu se uneşte cu criptocomuniştii lui Iliescu, Titel Petrescu se răsuceşte în mormânt ( la rând sunt Brătienii…), PDSR-ul se uneşte cu PSDR-ul şi intră pe uşa din dos în Internaţionala Socialistă, Cunescu era metreze şi îndemna la nesupunere etc. Şi? Uite ce Stângă mândră a rezultat. A ajuns chiar să aibă un preşedinte care în anii 90 demonstra împotriva lui Ion Iliescu şi a FSN-ului. Acum a venit rândul liberalilor să înghită broasca râioasă, feseneii de dreapta. Nu se poate altfel. Să mai aşteptăm 25 de ani până când vor vota cei care se nasc astăzi? Eu îmi doresc o viaţă politică civilizată în timpul vieţii mele. Cetăţenii României au demonstrat că altfel nu se poate, validându-i democratic pe fesenei timp de 25 de ani. Până şi PMP-ul, partidul feseneilor sub acoperire, a fost validat la recentele alegeri. Să aşteptăm să dispară pe cale naturală? Sigur, sigur este doar că noi vom pieri pe cale naturală… Unirea Dreptei înseamnă simplificarea vieţii politice româneşti, reducerea traseismului politic (când ai doar două partide mari este mai greu) şi, de ce nu, creşterea performanţelor clasei politice.

    Cu privire la schimbarea denumirii PNL-ului, eu cred că nu se va produce curând. Spun asta având în vedere asigurarea dată de domnul Mircea Ionescu-Quintus, fără de care această fuziune nu avea loc. Bănuiesc că a fost condiţia pe care acesta a pus-o , pentru a fi de acord şi cred că Blaga a avut inteligenţa să accepte. În felul ăsta se evită un scandal de genul celui făcut de Sergiu Cunescu la unirea PDSR-ului cu PSDR-ul. În viitor, probabil că se va schimba şi denumirea.

    În concluzie, eu sunt optimist cu privire însănătoţirea vieţii politice prin această fuziune, absopţie, cum s-o numi… Două paride mari poate fi formula câştigătoare pentru toată lumea. Că sunt la grămadă băsişti, criptocomunişti, arieni, panglicari, fripturişti, asta-i realitatea din societatea românească. Şi mai este ceva: dacă nu se poate fără ei în democraţie, măcar să-i reducem 😉

  9. @constantin

    In 2008 daca nu ma inseala memoria PNL-ul lui Tariceanu a luat aproximativ 19% in conditiile in care in Romania nu ajusese criza si astia din PDL si PSD o ardeau cu cresterea salariilor profesorilor si alte promisiuni. Era veselie si carnaval. Daca ma bucura ceva din ultimii ani e modul crancen in care si-au luat-o in bot profesorii neamului care au crezut, mai rau ca babele de la tara, in promisiunile astora in timp ce Tariceanu tipa ca nu sunt bani. In conditiile alea PNL-ul a luat 19%.

    Daca se face marea fuziune totul depinde de numele PNL – nu se pastreaza numele: vom avea un nou partid liberal catre care vor migra mai toti votantii liberali plus o parte buna din votul de protest – se pastreaza numele: vom avea un nou partid care va atrage o parte din votul de protest si acei votanti liberali care nu ii inghit pe Blaga, Macovei et co. Adica vreo 1/3 – 1/2 din electoratul liberal. Oricum ar fi unificarea dreptei e o gaselnita demna de o lideri de o prostie crancena care nu-si cunosc electoratul. Ah si apropos la runda asta PNL-ul n-a adunat mai nimic in marile orase acolo unde era electoratul sau traditional … Oare de ce? Trebuie sa fi nebun sa crezi ca electoratul liberal -ala pe bune nu babele de la tara care au votat runda asta ca era primaru PNL- electoratul ala pe care studiile il identifica foarte precis in randul oamenilor cu o anumita pregatire intelectuala, ei bine trebuie sa fi nebun de legat sa crezi ca acest gen de electorat o sa dea buzna sa puna stampila pe Macovei + Weber = PNL popular. In varianta buna pt PNL-ul reformat pe partea dreapta multi dintre votantii liberali or sa stea acasa iar in varianta probabila or sa voteze cu Tariceanu.

    PS: Tariceanu nu are priza mare la popor dar are electoratul lui si sunt altii care au priza si o parte din ei vor fugii in draci in cazul fuziunii.

    Povestea cu broasca raioasa e pentru creiere adormite – pt. ca numai un creier adormit crede ca in politica 1+1=2. Eu unul spre ex. n-am sa pun stampila pe un partid care renunta la o istorie liberala de 139 de ani pt un castig iluzoriu. Si ca mine sunt multi. Daca se merge inainte cu fuziunea toti cei care vor fi contra vor vota cu un alt partid liberal – cu conditia ca el sa fie compus din oameni care au o istorie liberala reala …

    Repet – Antonescu a jucat extrem de prost prin mutarea cu fuziunea [si partial prin trecerea la populari]. Rezultatele se vor vedea.

  10. Crin Antonescu tocmai a anunţat că nu mai candidează la funcţia de preşedinte. O decizie înţeleaptă ( să-l contrazic pe CTP…). Unificarea Dreptei o să fie, probabil, singura sa realizare din politică, dacă va reuşi. Nu este puţin. Dacă va reuşi, atunci se poate spune: Maurul şi-a făcut treaba, Maurul poate să plece.

  11. Să ştii că băbuţa de la Dăbuleni nu a votat cu liberalii. Iar cu privire la Tăriceanu cel iubit de popor, în condiţiile în care a dublat pensiile a ajuns pe locul trei… Trebuia să le tripleze? Dacă mâine, Victor Ponta măreşte pensiile cu 10% este preşedinte din primul tur… Asta înseamnă să ai priză la public.

    În situaţia de astăzi, da, 1+1 este egal 2, în condiţiile în care Antonescu a fost linşat mediatic iar PDL-ul reprezenta politicienii care au tăiat pensiile şi salariile. Mai jos de atât nu pot coborî.

    P.S. Am pretenţia să spun că sunt un ins civilizat. Dar trăiesc în lumea reală… Sunt pregătit pentru orice. Referitor la … creire adormite, te anunţ solemn că, vorba lui Badea, te înjur o oră fără să mă repet. Nu cred că mă supotă blogul.

  12. Celui mai mare santajist al politicii de dupa 90 i-a iesit din nou . Antonescu Crin a iesit din decor asa cum ne anuntase ca se va intampla , cu ceva timp in urma , cel mai iubit fiu al poporului . Urmeaza Ponta , ca doar ne-a zis ca se va ocupa cu mare atentie si de asta . Ramane liber pe pista primarul Sibiului ca pe asta n-ar curaj sa-l santajeze .

  13. iohannis nu are voie sa candideze la presidentie,e si cetatean german..sau vor sa faca ca si cu”draga stolo”,sa se retraga in ultimul moment si sa-i ia locul “cine trebuie”…

  14. @omu’ – cere derogare!!! Ca asa, cu derogarea, a ocupat si functia de prim-vice la PNL, tot cu derogare candideaza si la presedintia PNL. Deci, domnul Derogare!

  15. Am auzit de la niste aia,ca unii s-au cacat in bideu,ca nu stiau ce-i ala!Si chiar de-ar fi stiut,tot nu cred ca l-ar fi folosit cum trebuie ci i-ar fi facut pocinogul din cind in cind,asa de-al dreaq!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.