Esti aici:
Prima pagină > Blog > Papornita cu intelepciuni > Arătați-mi un om născut cu gena șpăgii

Arătați-mi un om născut cu gena șpăgii

pisoare

Cand nu manipuleaza anchetele si deciziile procurorilorTolontan scrie – și o face bine – despre un fenomen. Care scapă vigilenților apostoli ai statului de drept. Oamenii de afaceri autohtoni fac orice-i posibil ca să adune cash-ul de șpagă. Nici unul n-o face din plăcere, că dor n-o fi diliu sau născut cu gena dării de mită. Toți sunt nevoiți să dea. Ca să aibă acces la contracte cu statul. Altfel nu se lipesc. Când ajungi la un anume nivel în business, iar traiul tău bun și al neamului tău nu mai reprezintă un obiectiv, începi să te gândești și la altele. Cum ar fi supraviețuirea firmelor pe care le-ai construit. Ai de plătit salarii, taxe, impozite. Salariații vor leafa la timp, statul îți cere imediat, dar te amână cu plățile. Ca să poți supraviețui, dai. Înainte, palmai ciubucul din dividendele tale pe anul trecut sau scoteai din firmă bani sub forma avansului din dividendele așteptate după încheierea anului fiscal. Între timp, reglementările contabile s-au mai modificat, iar profiturile au dispărut. Deci dividendele au ajuns amintiri nepieritoare. Așa a apărut metoda plății de servicii fictive către terți. Care își păstrează comisionul, scot din bancă la pungă și trimit restul înapoi. Nu-i o scuză, e o realitate. Pe care politicul o ignoră. Fiindcă, în definitiv, are și de ce. Toți care iau sunt politici sau puși în funcție de politic. Și dau mai departe…

P.S. Căderea Irinei Socol, după cele ale lui Copos, Voiculescu, Patriciu și ale altor magnați din generația celor inventați ca mari capitaliști după 90, confirmă teoria lu’ Mana, care nu cade pe fenta cu acoperiții. Sistemul își ia înapoi afacerile de la interfețele care chiar au crezut că-s banii lor și care au refuzat să predea, la maturizare, prăvăliile către adevărații proprietari

Comentarii

comentarii

Similar Posts

39 thoughts on “Arătați-mi un om născut cu gena șpăgii

  1. si care’s adevaratii proprietari oare ? poate stie gitenstein .. altu’ nu cred ca stie .. se face partie prin minima ‘elita economica’ autohtona,asa cum sta bine unei colonii perfecte de tip african – elita stiintifica si culturala s-a dus draku de pe vremea comisarilor sovietici. logica lui tolontan nu e gresita, cu o mica nuanta – poate alegerea unor furnizori celebri de solutii IT tiganesc(asfalt tiganesc,electronica tiganeasca,metalurgie tiganeasca, samd) nu apartine respectivilor patroni (pe care nu-i banuim a fi idioti), ci a beneficiarilor spagii – imagineaza-te in situatia in care ti se cere spaga precum plata la frizer – intrebi ca tot omul – cum platesc ? cash sau pe card, in caraibe, macao sau la bcr victoriei ? si ti se spune – iti trimit io o factura de la niste oachesi de incredere – bine instruiti ce si cat sa spuna, atunci cand va fi/daca va fi – cazul. interesant este ca tac cu totii – si nelu iordache si adamescu si berna si socol, si nemesii, si aia care mai urmeaza (ca mai urmeaza).. prefera sa fie considerati niste evazionisti de teapa pietzarilor din bucuresti decat sa-si dea foc la valiza. minoritatea tiganeasca e mai integrata in politica si economia autohtona decat ne-am putut imagina vreodata – de la fratele guvernatorului la stalpii indigeni ai economiei de piata.

  2. Dacă aceste firme, ca și cele ale asfaltatorilor sau ale altor prestatori de servicii pentru stat, sînt practic condiționate să dea mită?, spune domnul Tolontan.

    Toți sunt nevoiți să dea. Ne spune domnul Ciutacu.

    Aşa o fi?

    Am făcut parte din zeci de comisii de atribuire ale contractelor de achiziţii publice. NU AM CERUT ŞI NIMENI NU MI-A OFERIT BANI SAU ALTE FOLOASE PENTRU A DECLARA CÂŞTIGĂTOARE O FIRMĂ ANUME. Mai mult, nicio persoană cu funcţie din companie nu mi-a cerut să declar câştigătoare o anume firmă participantă la procedura de achiziţie. Şi nu sunt un membru oarecare în aceste comisii, în sensul că nu sunt numit pentru a asigura un anumit număr de membri. Nu mi s-a întâmplat să treacă cineva peste punctul meu de vedere. Poate nu prezint încredere pentru corupţi şi corupători, nu înţeleg totuşi de ce sunt numit în aceste comisii?

    În concluzie, nu pot achiesa la punctele de vedere exprimate de către domnii Tolontan şi Ciutacu.

    Pun şi eu o întrebare: Dacă li se cere, de ce nu reclamă?

    Domnule Ciutacu, aţi făcut parte din comisii de privatizare, aţi cerut sau vi s-a oferit ceva pentru a lua o anumită decizie? Eu cred că nu, eraţi client DNA până acum…
    Nu bag mâna în foc pentru alţii, dar sunt şi multe poveşti care vor să creioneze o anume realitate.

  3. @constantin: sunteti naiv si bine intentionat, va ocolesc baietii. banii multi se fac din caiete de sarcini cu dedicatie.
    n-am facut parte, niciodata, din nici o comisie de privatizare. pentru ca am conditionat venirea mea acolo de asta

  4. Domnule Ciutacu, sunt un naiv de felul meu şi nu consider că este un defect. Dar nu înţeleg cum mă ocolesc băieţii dacă toate licitaţiile la care particip se încheie cu etapă finală de licitaţie electronică. Asta-i politica intreprinderii. Cel puţin pentru licitaţiile la care am participat. Pentru cine nu ştie, în această etapă finală, nimeni nu cunoaşte preţul ofertei celuilalt până la încheierea procedurii. Referitor la caietul de sarcini, dacă în baza lui s-au calificat trei ofertanţi, nu mai putem vorbi despre o dedicaţie.

    Eu ştiam că aţi făcut parte din comisia de privatizare a SIDEX-ului, dar poate mă înşel.

  5. Oho, sper ca glumiti. Gena spagii e in fiecare dintre noi. Miorita gen. Diferenta e ca unii si-au putut-o dezvolta, multiplica chiar, de-au ajuns genii. Adrian Nastase gen. (Nu eu i-am lipit etichetat de spagar national, omul care a institutionalizat-o, si de care nu va scapa niciodata oricat de multa pierdere de memorie au unii.)

    Dar astea-s generalitati. La subiect, am vazut pe riseproject.ro cam aceeasi schema de spalare a banilor la IT-istul Sebastian Ghita, cu infractori sarbi la primire in locul celor sintesti.

  6. Spuneam cu titlul de generalitate. In Romania, poate mai mult ca-n alte parti, comunismul a acutizat aceast flagel, l-a facut esential supravietuirii, a angrenat intreg poporul in aceasta hora. E de netagaduit acest lucru. Dupa aia sigur ca fiecare om are constiinta sa. Dar amprenta a fost pusa, ca popor, romanii au fost pecetluiti. De aceea ma amuza (amar) antipatia romanilor fata de sistemul american si european. Ma duce cu gandul la cum vor fi oare nord-coreenii dupa ce vor scapa de sub jug.

  7. Sistema s-a perfectionat intr-atita,incit oamenii care nu fac parte din sistem, nu prea banuiesc ca cei trei care se califica sunt pe-o mina,isi asteapta rindul,subcontracteaza unul altuia sau prin interpusi.Nu scapa nici un leut la voia intimplarii.
    Daca exista vreun specialist sa-mi explice cum se receptioneaza o asfaltare peste un sant de canalizare,facuta direct pe pamint,atunci….Si,asta o vad toti oamenii ce trec,locuiesc acolo,doar autoritatile nu stiu,nu?
    Toata Oltenia stia ce face Bercea,doar procurorii nu stiau nimic!Toata lumea stie cum se fura,intrebati ziaristii de investigatii din teritoriu.

  8. @bondescu

    Eu nu am negat existenţa acestor practici, fenomenul există (ticăloşi sunt peste tot), dar se exagerează mult. Cu privire la cei trei care se înţeleg ulterior, nu poate fi acuzată autoritatea contractantă. Înţelegerile se fac în birouri private şi este peste puterile autorităţii contractante să-i demaşte pe autori. Nu ai probe. Însă atunci când există contestaţii după anunţarea rezultatului, ai garanţia că nu a fost nicio înţelegere între cei trei ofertanţi care s-au calificat. Iar în ultimul timp, aproape că nu mai există procedură de atribuire fără contestaţii, semn că înţelegerile sunt din ce în ce mai rare. În ceea ce mă priveşte, sunt extrem de bucuros atunci când o licitaţie la care am participat este contestată… Urmează controlul CNSC-ului şi al instanţei de judecată iar suspiciunile sunt înlăturate. După ce se pronunţă cele două instituţii, ai garanţia că ai luat decizia corectă.

    Îţi mai spun ceva, să ştii că cei din comisia de atribuire a unui contract de achiziţie publică se prind uneori de existenţa unei înţelegeri, dar dacă nu pot anula procedura, în temeiul legii, sunt obligaţi să valideze oferta câştigătoare care are preţul cel mai mare.
    Să-ţi dau un exemplu: la licitaţie se prezintă trei operatori economici care au un acţionariat aproximativ identic. Vezi asta din certificatele constatoare pe care firmele le depun la dosar. Dacă ofertele respective sunt acceptate ( nu le poţi refuza fără motiv) şi ocupă poziţiile 1, 2 sau 3, se retrag din competiţie cele cu preţul mai mic şi închei contractul cu cea care are preţul cel mai mare. Am o plăcere deosebită să citesc aceste certificate constatoare pentru că nu-mi este străin procedeul, am lucrat mulţi ani şi de partea cealată a baricadei, în sectorul privat. Însă, în atare situaţii, ştii şi degeaba ştii, dacă nu ai temei legal pentru anularea licitaţiei respecţi rezultatul.

    Repet, nu neg existenţa ticăloşiilor dar există mulţi lucrători în sistem care fac tot posibilul să urmărească interesul autorităţii contractante, oricât ar părea de ciudat… Poate că uneori nu reuşesc, dar fac tot posibilul.

    Referitor la ticăloşi, nu suntem noi, românii, cei mai însemnaţi. Urmăreşte afacerile necurate ale firmei Semens în SUA…

  9. Sunt economist si pe la noi, tot in Romanica, sta altfel treaba:
    Oamenii de afaceri nu fac nici un efort ca să adune cash-ul de șpagă pentru ca se rezolva din preturile umflate si din actele aditionale la contracte si… mai sunt si alte metode dar nu le mai spunem ca, si-asa, n-ajuta cu nimic.
    Cat despre gena şpăgii, incredibil cat de “bagaboantă” este, hehe.

  10. F. corect ceea ce scrii,tinind cont de experienta in domeniu.Eu doream sa spun ca sistemul s-a adaptat atit de bine realitatilor si pericolelor de tot felul,incit din afara se pare ca tot ce conteaza e sa vopsim gardul,sa ne acoperim de hirtii.Astfel,se ajunge in situatia in care corectitudinea unei licitatii primeaza in fata proiectului in sine.Insa,vorba unui celebru consilier de candidat;viata e complicata,cu toata dragostea!

  11. Emil@

    te invit sa vizionezi filmul A 25-a ora(The 25th hour in titlul original film aparut in 1967) cu Anthony Quinn in rolul principal.
    Filmul rezoneaza la noi probabil si din cauza ca nu-i o facatura marca hollywood, cu pareri despre… ci are la baza romanul “Ora 25” a lui Virgil Gheorghiu aparut in 1950. D-ul Virgil Gheorghiu a fost constrans de autoritatile de atunci din Romania, sa se refugieze la Paris. Ma rog, romanul deranja la vremea aceea…

    Dupa vizionarea filmului sa-mi spui te rog daca eroul principal a fost constrans sa supravietuiasca de numeroasele probleme existentiale prin care a trecut sau, A AVUT IN GENA să muncească la un șanț de apărare antitanc împotriva sovieticilor, sa fie si fugar alaturi de evrei romani si maghiari s.a.m.d.

  12. Parafrazand un citat celebru : din Sistem au aparut, in Sistem (țărână) se vor intoarce .

    Probabil ca morala ar putea fi ca, daca vrei sa dormi linistit pe patul tau (nu pe unul pus la dispozitie de altii) si sa iti apuci nepotii fiind in libertate, nu trebuie sa iesi din randuri.

    Adica sa nu cutezi macar a privi spre varfuri in domeniul tau de activitate si, mai ales, sa stai cat mai departe de toate afacerile ( fie ele si ultra legale), cu statul.
    Pentru ca mult mai devreme ”dăcât” te astepti vor ajunge si la tine .
    Iar postasul nu suna niciodata de doua ori…

    P.S. Tovarasii au dus la perfectiune Sistemul in ”Capitalul” lui Karl Marx reactualizat dupa ultimile tendinte.

  13. Din pacate, mi-a luat-o Bogdan inainte, dar si eu am aceeasi parere ca si el.
    Nu te nasti cu gena spagii (dac-o fi existand) ci o dezvolti, in functie de necesitati si anturaj.
    Unii oameni nu iau spaga pentru ca nu le-a oferit-o nimeni (sunt irelevanti). Altii nu iau pentru ca au pret ridicol de mare si cei care ofera spaga au alternative mai ieftine. In sfarsit sunt unii care nu iau spaga pentru ca le este frica (si aici intervine educatia si frica)

  14. spaga in romania?! iarasi se lauda romanii ca sint asi in materie de coruptie cind ar trebui sa se uite un pic in jurul lor ca sa vada ca nici la materia asta nu se pricep si sint tot pe ultimul loc.
    siemens? sint altii si mai mari ca ei si mai trebuie spus ca in vest coruptia este adevaratul motor al sistemului. mai ramine de spus ca toti politicienii germaniei – modelul romanilor! – ajung dupa ce si-au dovedit utilitatea in slujba concernelor sa ocupe functii mari si bine platite in birourile acestora.
    ba unii sefi de concerne condamnati cu suspendare desigur chiar au “reformat” statul german asa cum a fost cazul cu peter hartz.
    si sa dau si exemple:

    Korruption kostet Deutschland 250 Milliarden Euro
    Die gute Konjunkturlage hält die Deutschen nicht von Bestechung ab. Forscher stellen eine “zunehmende Verlotterung der Sitten” fest.
    http://www.welt.de/wirtschaft/article13924503/Korruption-kostet-Deutschland-250-Milliarden-Euro.html

    traducere

    Coruptia din Germania inseamna 250 de miliarde pe an!!!
    Situatia economica buna nu-i opreste pe nemti de la darea de mita iar cercetatorii constata o decadere a moralei.

    am dat cu alte ocazii exemple de tepi cu trilioanele insa romanul nu retine decit ce-i place lui si numai daca seamana cu ce “stie” el chit ca nu este in stare sa spuna de unde provine stiinta de care dispune si nici daca s-a straduit vreodata s-o verifice sa vada daca chiar are legatura cu ceva din realitate.
    intr-un articol anterior ponta este acuzat ca n-a oferit nimic iar putinul care s-a strecurat in viata publica seamana cu anumite elemente de inspiratie benito. pai daca asta este oferta organizatiei e.u. cum ar putea sa fie altceva in romania care este obligata sa aplice tot ce vine de la acesta minunata oragnizatie? ai spus ca nu te pricepi in materie de e.u. poti juca sah daca te uiti numai la piesele tale?
    romanii sint la acesta ora cel mai naiv si cel mai dezinformat popor european. cine crede ca asta nu are consecinte sa deschida geamul si sa priveasca afara!

  15. Exemple: Autostrada Transilvania, adjudecata la un pret, cu tot cu comision presupunem. Apoi se schimba puterea, scandal, se renegociaza (astia pretind comisionul lor, presupun), se convine un pret mult mai mare si conditii mai avantajoase pentru constructor ca sa aiba de unde plati.La fel cu EADS, occidentalii stiu de ce si s-au … aclimatizat mediului nostru. apoi lucrurile se muta si in mediul juridic. Dai scapi, nu mai dai se face … dreptate.
    Curat mioritic. Nu-i asa ca santem creatori si originali?

  16. @bigradu: stiu eu unul care n-a luat din educatie; un timpit, dupa standardele epocii 🙂

  17. daca vrei sa vezi cei aia politica europeana citeste acordul ESM si explica-l aici pentru toata lumea. asa ca o completare scrie si despre prevederile TIPP ca sa vada si romanul ca lumea pe care crede el ca traieste nu seamana deloc cu cea in care se afla in realitate.
    mai poti adauga si ce cred englezii despre preluarea sistemului de asigurari medicale de catre firme americane. cred ca-ti este clar ca si tu chiar daca esti ziarist nu vei fi scutit de aceste minunatii tipice civilizatilor.

    carti care ar trebui citite:

    Gekaufte Journalisten – Udo Ulfkotte (jurnalisti cumparati)

    Die Vereinigten Staaten von Europa – Oliver Janich (statele unite ale europei)

    Die Welt von morgen – Jacques Attali
    (lumea de miine)

    acesta din urma a spus cu putin timp in urma ca germania este bolnavul europei. in 2010 germania avea un minus in cont de peste 6000 de miliarde care acum a trecut precis de 8000! oficial sint recunoscute numai ceva in jur de 2300 miliarde iar asta se face prin contabilitate creativa care este interzisa pentru oricine altcineva.

    daca permiti postez si citate din anumiti politicieni de virf ai minunatului vest care practic explica pe f scurt esenta “civilizatiei” asa cum ar fi Jean-Claude Juncker presedinte al comisiei europene.

  18. @erg: nu simt nevoia sa lecturez ample citate; din nimeni. Orice are legatura concreta cu subiectul e bine primit, dar atat

  19. vesticii si citate lungi?! nu sint in stare de ele! ample?! 🙂 🙂
    la ei este vorba de propozitii nici macar de fraze. de ce crezi ca se numara cuvintele in word?
    au avut cumva scoala noastra de pina in 89?! ei au dispus de aia pe care ti-au aratat-o pink floyd in the wall si de care se bucura si romanii astazi.
    apoi tot ce spun ei se face si are influenza si asupra a ceea ce se intimpla la noi zi de zi. oricum le gasesti si singur daca vrei sa le faci cunoscute. a vorbi despre administratorii fara drepturi din romania numiti politicieni este o pierdere de timp pentru ca in felul asta nu se poate explica absolut nimic.

    daca te intereseaza presa germana deci situatia unor colegi de-ai tai care poate vin acolo sa va dea lectii pentru ca alti clienti nu prea gasesc ai amanunte aici:

    http://www.youtube.com/watch?v=CxSHpp65RNU

    de la 36:50

    din cauza tabelului care explica organizarea presei emisiunea a fost scoasa din program pentru ca democratia este pentru dulai nu pentru catei.
    vesticii isi permit acolo sa faca afirmatii pe care nu le-ar face daca ati fi informati insa din pacate nu vreti.

  20. Domnule Ciutacu,acest fenomen-coruptia-este apanajul societatiilor capitaliste si nu poate fi eradicat niciodata, doar reducand nivelul de saracie. Dar subiectul zilei :candidatul-ofiter acoperit, CU dubla comanda – o tema capcana.Toata lumea comenteaza, dar in necunostinta de cauza. Pai, daca ofiterul acoperit ajunge presedinte cine il mai poate comanda,dir sri,sau sie? Sa fim seriosi! Dar dl bas este specialist in manipulare-dirijare pe piste fara rost. Ce daca ar fi ofiter acoperit al unui serv romanesc? Sa nu fie al altui stat, asa cum sunt altii, pe care nu-i numim. Va multumesc!

  21. marea majoritate a romanilor considera afacerile cu statul coruptie si cred ca asa ceva n-ar trebui sa existe.
    seful bancii mondiale lawrence summers in perioada 1991-1993 a spus la cnn ca nu exista crestere economica decit daca statul investeste sau scade impozitele. deci capitalismul nu functioneaza decit cu banii statului iar privatii nu vor decit acesta forma de afaceri. daca nu ameninta statele ca se muta in alta parte. deci acest fenomen de care se pling romanii este practic universal valabil insa daca nu se stie atunci se crede.
    intr-un sistem ca asta naivitatea si nestiinta costa f mult deoarece in capitalismul monetarist orice este doar pe bani.

  22. @Simeona

    Încheierea unui act adiţonal prin care se majorează preţul contractului nu este semn de corupţie. Îţi dau un exemplu: ofertantul declarat câştigător îşi justifică preţul mai mic prin costurile reduse cu forţa de muncă, salariul minim pe economie pentru salariaţii care sunt implicaţi în derularea contractului, iar după atribuire, se majorează salariul minim pe economie. În această situaţie eşti obligat, conform clauzelor contractuale, să majorezi preţul. Sunt de acord că se comit şi abuzuri, preţul contractului este majorat cu un procent nejustificat de mare. Dar cazul trebuie analizat cu bună-credinţă. Am citit multe articole în presă şi am văzut multe emisiuni tv în care aceste majorări erau prezentate ca nişte dovezi de corupţie. Acuzatorii nici măcar nu s-au deranjat să ceară un punct de vedere de la autoritatea contractantă pentru a vedea motivul care a condus la respectiva majorare. Nici nu-ţi imaginezi câte nopţi albe apar în viaţa celor implicaţi. Nu mă refer la emisiunile domnului Ciutacu.

    H.G. 925/2006:

    Pe parcursul îndeplinirii contractului, preţul poate fi ajustat în următoarele situaţii:
    a) au avut loc modificări legislative, modificări ale normelor tehnice sau au fost emise de către autorităţile locale acte administrative care au ca obiect instituirea, modificarea sau renunţarea la anumite taxe/impozite locale, al căror efect se reflectă în creşterea/diminuarea costurilor pe baza cărora s-a fundamentat preţul contractului;
    b) pe piaţă au apărut anumite condiţii, în urma cărora s-a constatat creşterea/diminuarea indicilor de preţ pentru elemente constitutive ale ofertei, al căror efect se reflectă în creşterea/diminuarea costurilor pe baza cărora s-a fundamentat preţul contractului.

    Nu neg existenţa faptelor de corupţie, să nu înţelegi greşit, eu pledez doar pentru mai multă responsabilitate din partea celor care acuză.

    @bigradu

    Educaţia este educaţie, frica este frică… Nu amesteca noţiunile. Cine nu primeşte mită pentru că aşa a fost educat se comportă în felul ăsta din principiu, nu pentru că îi este frică.

  23. cele mai bune explicatii despre coruptie le da naomi klein in cartile ei.
    ce-am scris despre parerea lui summers privitor la afacerile cu statul lamureste o problema lagata de coruptie si este bine sa fie stiuta. dupa cum am scris intr-un sistem ca asta traiul din vise bazat pe naivitati specific romanilor se plateste f scump si ma mir ca nu vedeti.

  24. Imi cer scuze domnule Ciutacu . E o intrebare off topic : aveti pagina de Facebook sau numai de Twitter ? Mi-ar face placere sa va urmaresc si acolo !…:)
    Multumesc !

  25. Va salut. Vedeti ca acest material a fost copiat intr un ziar obscur de pe aici unul atac de buzau. cu stima.

  26. Pana la urma se va pune capat coruptie si la noi. Si occidentul a trecut printr-o perioada de arestari la fel ca noi pana cand oamenii au inteles sa respecte legea !

  27. Vorbind de occident:
    1. cei doi presedinti francezi “jac si rac” au primit 2 ani cu suspendare pentru niste contracte de munca fictive de pe vremea cand erau primarul Parisului.
    2. alt fost presedinte Francez, Nicolas Sarkozy, este pus sub urmarire pentru fapte “de tip basist” si poate lua pana la 10 ani.
    3. bunicutul Berlusconi a luat 7 ani pentru corupere de minori si abuz de putere.

    Chiar daca nu este vorba decat de praf aruncat in ochiul alegatorului parca nu e chiar ca la noi …

  28. Offtopic
    De ce trebuie sa se dea o OUG pentru ca la administratiile financiare sa se poata plati cu cardurile bancare? Exista vreo OUG prin care se reglementeaza plata in cash la administratiile financiare?

  29. Basescu asteapta data de 23.09.2014 pt. a se depune candidaturile unde conform art. 9 candidatul depune citez – declaratia de acceptare a candidaturii, scrisa, semnata si datata de candidat, de declaratia de avere, de o declaratie autentica, pe propria raspundere, potrivit legii penale – ca indeplineste conditiile legale Legea nr. 370 din 2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei si Constitutie, apoi apare dovada si dovedit ca incompatibil de a candida pentru declaratii false potrivit legii penale. (vezi mai jos)

    Legea nr. 370 din 2004
    Sectiunea a 2-a
    Candidaturile
    Art. 9.
    (1) Propunerile de candidati pentru alegerea Presedintelui Romaniei se depun la Biroul Electoral Central, cel mai tarziu cu 30 de zile inainte de data alegerilor.
    (2) Propunerile se fac in scris si vor fi primite numai daca:
    a) sunt semnate de conducerea partidului sau a aliantei politice ori de conducerile acestora, care au propus candidatul sau, dupa caz, de candidatul independent;
    b) cuprind prenumele si numele, locul si data nasterii, starea civila, domiciliul, studiile, ocupatia si profesia candidatului si precizarea ca indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a candida;
    c) sunt insotite de declaratia de acceptare a candidaturii, scrisa, semnata si datata de candidat, de declaratia de avere, de o declaratie autentica, pe propria raspundere, potrivit legii penale, privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica, precum si de lista sau listele sustinatorilor, al caror numar nu poate fi mai mic de 200.000 de alegatori.

  30. D-le Ciutacu,referitor la meditatii,in anul 2000,doi prof. de matematica,sot si sotie,faceau meditatii pt.admitere in liceu si facultate,fiecare cu cate 2 grupe de cate 5 elevi fiecare,cel putin 5 zile pe saptamana,sedinta fiind de2ore pe grupa pt.care se plateau cate 20 de lei de elev.Ca inginer ce santeti,stapaniti matematica si dupa un calcul simplu o sa vedeti ca se pot castiga 8000 lei pe luna,bani neimpozitati.Am trait asta cu fetele noastre care au absolvit facultatea de inginerie.

  31. “daca permiti postez si citate din anumiti politicieni de virf ai minunatului vest care practic explica pe f scurt esenta “civilizatiei” asa cum ar fi Jean-Claude Juncker presedinte al comisiei europene.”

    @erg

    Zi-mi şi mie ce a spus Jan de la Juncăr/Iuncăr, dacă mai citeşti/eşti activ.

  32. Referitor cu gena şpăgii…

    Dacă vestul e mult mai bişniţar decât noi, aşa cum @erg a arătat, cum naiba poate să supravieţuiască un asemenea sistem din start? Nu fac referire la “valori” sau de “morală”, fac referire la simpla întrebare de logică: cum aşa??? Consorţiu? Educaţie sau frică, aşa cum a spus @constatin lui @bigradu?

    Măcar atât înţeleg: e înţelegere tipică centrismului (facţiunile private cu birocraţii statului/statelor).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.